آقای مخبر باید عذرخواهی کند
حسن رسولی * سخنان اخیر آقای رییسی درباره ظرفیت و امکان تولید واکسن داخلی، توجه به نکاتی را ضروری کرده است. اول از همه اینکه در اختیار داشتن اطلاعات دقیق و معتبر، شرط اصلی برای تصمیمگیری مدیران در سطوح مختلف- از رهبری گرفته تا آقای رییسجمهور، وزرا و همه مدیران- است.
تصمیماتی هم از استحکام و قابلیت مجابکنندگی عمومی بالایی برخوردار هستند که به وسیله اطلاعات دقیق پشتیبانی شده باشند. به نظر من این باور اساتید مدیریت که بعضا مدیریت را تصمیمگیری تعریف کرده و دسترسی به اطلاعات کافی را لازمه تصمیمگیری میدانند، گزاره کاملا علمی و حکیمانه است.
آنچه که برای من شخصا مسلم شده، این است که ادعای پر سر و صدای دسترسی کشور ما- طی یکی دو سال اخیر- به دانش و تکنولوژی تولید واکسن کرونا که در مقاطع مختلف به صورت اغراقآمیز توسط آقای وزیر وقت بهداشت و درمان و فرمانده ستاد مقابله با کرونا، آقای مخبر که قبلا در ستاد اجرایی فرمان امام بودند و سایر سطوح مدیریتی بیان شد؛ حسب آنچه امروز شاهد هستیم، یعنی اینکه در بهترین شرایط کمتر از ۳۰ درصد جامعه هدف واکسینه شدند و آقای وزیر جدید قول دادهاند که تا پایان زمستان بتوانند صد میلیون دوز واکسن تامین کنند. آقای رییسجمهور هم رسما اعلام کردند که آن وعده نویدبخشی که داده شده بود و به نظر من رهبری نیز بر اساس آن اتخاذ موضع کردند، بر مبنای اطلاعات با اعتبار و روایی لازم نبوده است و بنابراین همه آثار و پیامدهای منفی مطرح در سطح کشور اعم از حوزه افکار عمومی، جامعه علمی و پزشکی و بهداشتی کشور درباره نحوه رفتار دولت و حاکمیت با مساله تامین واکسن و تضمین سلامت مردم، به طور طبیعی واجد صفت کاهش اعتماد به گفتههای مسوولان فوقالذکر است.
مردم در گذشته و توسط مسوولان وقت شنیدند که ما از این حیث در حدی ارتقا یافتهایم که ششمین کشور تولیدکننده واکسن جهان هستیم. اما نه تنها از تحقق این وعده خبری نیست بلکه امروز و در شرایطی که برخی کشورها اعلام پایان قرنطینه کرده و تلفات خود را به صفر رساندهاند، بر اساس آمار رسمی روزانه حدود ۶۰۰ نفر تلفات داریم و آمار واقعی حداقل ۵/۲ تا ۳ برابر این عدد است. نتیجه مقایسه آن وعدهها با این واقعیتهایی که توسط مردم در همه اقشار و طبقات جامعه احساس میشود، حاصل اطلاعات غلطی است که داده شده و بر مبنای آن تصمیماتی گرفته شده که هرچند دلسوزانه بوده، عالمانه، حکیمانه و مدبرانه نبوده است.
باید دید که مسوولیت وجدانی، اخلاقی یا عمومی این وضعیت متوجه آقای مخبر که رییس ستاد اجرایی فرمان امام بودند و شرکتی زیرمجموعه ستاد اجرایی و بنیاد برکت و مدعی دسترسی به دانش و تکنولوژی ساخت واکسن بود، میشود یا خیر؟ به هرحال آقای مخبر هم شخصا فاقد تجربه پزشکی و داروسازی هستند. حدس میزنم که این اطلاعات را از سطوح پاییندستی گرفتهاند و صداوسیما هم حسابی فضاسازی رسانهای کرده است.
از آنجایی که مطلع نیستم چه کسی این اطلاعات را به آقای مخبر داده، اگر به جای او بودم همچنان که آقای رییسی صادقانه گفتند و تصریحا توقع و توهم کفایت اتکا به واکسن داخلی را رفع کردند، حتما فرآیند تصمیمگیری را تشریح و به مردم اعلام میکردم که کدام بخش از حوزه علمی و داروسازی ستاد اجرای فرمان امام چنین اطلاعات نویدبخشی را به ایشان داده است. ضمن اینکه بابت آنکه این تصمیمگیریها فاقد اطلاعات دقیق بوده و امروز ضربه سنگینی به اعتماد عمومی وارد شده است، صادقانه از مردم عذرخواهی کرده و تلاش میکردم که همراه با آقای رییسجمهور در جهت جبران مافات در تسریع واردات واکسن تلاش کنم.
فعال سیاسی اصلاحطلب و عضو شورای پنجم تهران
اخبار برگزیدهیادداشتلینک کوتاه :