تامین سهام جاماندگان با واگذاری سهام خودرویی و فولادی دولت
به گزارش جهان صنعت نیوز: اکبر حیدری در مورد تصمیم دولت مبنی بر اختصاص سهام عدالت به جاماندگان اظهار کرد: اینکه چه کسانی مشمول جاماندگان سهام عدالت هستند، شامل افرادی است که در مراحل قبلی ثبتنام و شناسایی شدهاند و دعوتنامه برای آنها صادر شد، ولی به هر دلیلی از جمله مشکلات ناشی از نرمافزارها و مشکل دبیرخانهای، سهام عدالت به آنها اختصاص پیدا نکرده است. وی افزود: همچنین گروه دوم، افرادی بودند که جزو شش دهک کمدرآمد جامعه بودند، حتی مراحل شناسایی آنها هم طی شد، ولی در نهایت از قلم افتادند و سهامی به آنها اختصاص پیدا نکرد که مجموع این دو گروه حداکثر به ۲۰ میلیون نفر میرسد.
حیدری گفت: برای ثبتنام جاماندگان طرح سهام عدالت سازوکار خاصی لازم و پیگیریهایی در حال انجام است، به دستور رییسجمهور، وزارت امور اقتصادی و دارایی و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با هماهنگی یکدیگر باید نسبت به شناسایی افراد جامانده و نیز شناسایی منابع برای تخصیص سهام جدید اقدام کنند.
سخنگوی کانون شرکتهای سرمایهگذاری استانی در مورد اینکه آیا مجلس و دولت از کانون شرکتهای سرمایهگذاری استانی دعوت و نظرخواهی کرده است به فارس گفت: خوشبختانه در دولت جدید، رییسجمهور و مسوولان جدید خلاف دولت قبلی، نمایندگان مردمی سهام عدالت را به رسمیت شناخته و نظرات آنها را جویا میشوند و ما هم نظرات و طرحهای خود را به صورت مکتوب و هم به صورت حضوری به مسوولان مربوطه در دولت و مجلس ارائه کردیم تا طرحی که برای تخصیص سهام عدالت به جاماندگان تدوین میشود، با بالاترین ضریب نفوذ اجرا شود. حیدری افزود: در حال حاضر مسیر اصلاح و بازآرایی اختصاص سهام عدالت به جاماندگان طی میشود، باید افراد جامانده شناسایی شده و از طرفی منابع مازاد دولت شناسایی شوند و به این افراد که حداکثر ۲۰ میلیون نفر میشوند، سهام عدالت جدید تخصیص داده شود.
واگذاری سهام به جای ایجاد ETF جدید
سخنگوی کانون شرکتهای سرمایهگذاری استانی در پاسخ به این گفته که مسوولان دولت قبل میگفتند دولت منابع جدیدی برای جاماندگان سهام عدالت ندارد، حال این منابع چگونه به وجود آمده است، گفت: در حوزه واگذاری شرکتهای دولتی بخش عمدهای از سهام دولت باقی مانده، همچنین بخشی از سهام عدالت به ارزش اسمی یک میلیون تومانی بود که در دولت قبل گفته شد چون از سود شرکتها اقساط آن واصل نشده، بنابراین حدود ۴۶۸ هزار تومان از هر نفر به دولت برگشت و عمده دارندگان سهام عدالت، سهام به ارزش اسمی ۵۳۲ هزار تومانی گرفتند.
حیدری ادامه داد: دولت سال گذشته قصد داشت باقیمانده سهام خود در شرکتهای خودروسازی و فولادی را در قالب صندوق قابل معامله بورسی (ETF) واگذار کند، اما به دلیل ریزش بازار موفق نشد و در حال حاضر میتواند این واحدهای سرمایهگذاری را به عنوان سهام عدالت به جاماندگان اختصاص دهد؛ همچنین پروژههای نیمهتمام دولتی و معادن دولتی ظرفیت خوبی برای دادن سهام عدالت به جاماندگان دارد که به راحتی قابل شناسایی است.
وی در مورد آخرین وضعیت سهام عدالت گفت: بعد از مدتها پیگیری و زحمت رسانهها، بحث آشفته بازار آزادسازی سهام عدالت در آستانه اصلاح شدن است، روال قبلی برای آزادسازی سهام عدالت به گونهای بود که مردم را به فروش سهام عدالت ترغیب میکردند، در حالی که مراد قانونگذار این بود که مردم به سهامداری بپردازند تا ثروت شش دهک کمدرآمد قدری تقویت شود و مردم از درآمد سهام عدالت و نه از محل فروش آن برخوردار شوند.
حیدری اضافه کرد: آییننامه آزادسازی سهام عدالت اصلاح و بازنگری میشود و در راستای سیاست اصل ۴۴ و سیاستهای هشتبندی آزادسازی سهام عدالت در جهت ماندگاری مشمولان در سهام عدالت باید تغییر کند. وی در مورد اینکه وقتی باقیمانده سهام دولت در پالایشگاهها که در قالب پالایش یکم ارائه شد و بعد از ۱۳ ماه هنوز با ۲۵ درصد زیان از اصل سرمایه همراه است، چگونه میتوان واحدهای ETF را به جاماندگان سهام عدالت اختصاص داد گفت: متاسفانه در دولت قبل، واحدهای ETF براساس قیمتگذاری و ارزشگذاری بالا به مردم داده شد و به این دلیل هنوز واحدهای پالایش یکم با زیان همراه است، در حالی که سهام عدالت با هدف حمایت و تقویت ثروت خانوارهای کمدرآمد طراحی و واگذار شده است.
سخنگوی کانون شرکتهای سرمایهگذاری استانی در مورد فروش سهام عدالت گفت: طبق سیاستهای اصل ۴۴ و سیاست کلی سهام عدالت، فروش سهام عدالت به هیچوجه در اولویت نیست و ما مدام مردم را تشویق میکنیم که سهام عدالت خود را نگه دارند و از عایدی آن استفاده کنند، زیرا سهام عدالت با هدف افزایش ثروت دهکهای کمدرآمد طراحی شده و بر نگهداری این سهام تاکید میشود. وی گفت: باید به سمت ایجاد ارزشافزوده بیشتر و حفظ و نگهداری سهام عدالت حرکت کنیم.
حیدری اضافه کرد: در حال حاضر ۴۹ میلیون نفر سهامدار عدالت هستند که ۱۹ میلیون روش مدیریت مستقیم و ۳۰ میلیون نفر روش مدیریت غیرمستقیم و از طریق شرکتهای سرمایهگذاری استانی انتخاب کردند و در طول ۱۶ سال گذشته بیش از ۵/۲ میلیون نفر از مشمولان سهام عدالت فوت کردهاند. وی گفت: در رویکرد جدید برای اصلاح آزادسازی سهام عدالت و اختصاص سهام به جاماندگان باید جایگاه شرکتهای تعاونی شهرستانی سهام عدالت احیا شود و براساس این جایگاه، سهام ۱۳ شرکت غیربورسی سهام عدالت که باید در پرتفوی سهام عدالت وجود داشته باشد، از طریق شرکتهای تعاونی شهرستانی در شرکتهای سرمایهگذاری استانی برای سهامداران غیرمستقیم عدالت اختصاص یابد. حیدری اظهار کرد: برای سهامداران روش مدیریت مستقیم هم باید سهام ۱۳ شرکت غیربورسی هم در قالب یک شرکت هلدینگ به آنها اختصاص پیدا کند و پیشنهاد ما این است که در بازآرایی آییننامه سهام عدالت این موارد در نظر گرفته شود.
سرنوشت مبهم باقیمانده سود سهام عدالت
در همین حال پرداخت باقیمانده سود سهام عدالت نیز بر ابهامات بیشمار این سبد سهام افزوده شده است. به گزارش ایسنا، سود سهام عدالت سالهای ۱۳۹۵ تا ۱۳۹۷ طی یک مرحله به حساب مشمولان سهام عدالت واریز شد، اما سود سال ۱۳۹۸ سرنوشت دیگری داشت و قرار شد طی دو مرحله به حساب سهامداران واریز شود، یعنی مرحله نخست در ۲۸ اسفندماه سال ۱۳۹۹ واریز شد و مشمولان ۵۰ درصد سود سهام خود را دریافت کردند. بر این اساس، میزان سود مشمولان که ارزش اولیه سهام آنها ۵۳۲ هزار تومان بود، حدودا ۲۰۰ هزار تومان و مشمولانی که ارزش اولیه سهام آنها یک میلیون تومان بود، حدودا ۴۰۰ هزار تومان دریافت کردند. همچنین افرادی که سهام عدالت ۴۹۲ هزار تومانی داشتند ۹۱ هزار تومان و افرادی که دارای سهام عدالت ۴۵۲ هزار تومانی بودند نیز ۸۴ هزار تومان دریافت کردند. هرچند قرار بود فاصله واریز سود مرحله اول تا دوم ناچیز باشد و وعدههای زیادی هم در مورد واریز بخش دوم سود از سوی مسوولان داده شد اما در نهایت بخش دوم سود در چهاردهم تیرماه واریز شد.
از سوی دیگر قرار بود در مرحله دوم ۵۰ درصد باقی مانده واریز شود اما به دلیل عدم پرداخت سود از سوی برخی شرکتها به حساب شرکت سپردهگذاری مرکزی، مشمولان در کل ۹۰ درصد سود خود را دریافت کردند. بر این اساس، در مرحله دوم واریز سود، سهامدارانی که ارزش اولیه آنها یک میلیون تومان است ۱۴۴ هزار تومان دریافت کردند و مشمولانی که دارای سهام عدالت با ارزش اولیه ۵۳۲ هزار تومانی هستند در مرحله دوم ۷۶ هزار تومان دریافت کردند. از مجموع ۳۶ شرکت بورسی و فرابورسی از دو شرکت معدنی و صنعتی گلگهر و پتروشیمی جم به دلیل افزایش سرمایه آنها سود سهام مشمولان دریافت نشد تا مشمولان سهام عدالت از مزایای حق تقدم و سهام جدید ناشی از افزایش سرمایه بهرهمند شوند. همچنین شرکتهای مخابرات ایران و گروه مپنا با وجود پیگیریهای متعدد تمام یا بخشی از سود سهام خود را پرداخت نکردهاند و با محاسبه این دو گروه از باقیمانده سود سهام عدالت به میزان ۵۰ درصد، ۴۰ درصد آن به حساب مشمولان واریز شده است. اکنون با گذشت سه ماه از واریز مرحله دوم سود سهام عدالت هنوز خبری از واریز باقیمانده این سود نیست. در این راستا، آخرین خبر در مورد واریز این سود از سوی محمدعلی دهقاندهنوی رییس سازمان بورس و اوراق بهادار مطرح شد که در اواسط شهریورماه اعلام کرد بخشی از عدم پرداخت به دلیل افزایش سرمایه شرکتها بود. شرکتهایی که سود خود را پرداخت نکردند از نظر انضباطی با آنها برخورد میشود. از آنجا که مقدار سود کم است، با سود سال ۱۳۹۹ پرداخت میشود، زیرا پرداخت سود سال ۱۳۹۹ نیز نزدیک است و مجامع برگزار شده است. با این حال، تاکنون خبری از تنبیه انضباطی شرکتهای متخلف و همچنین زمان پرداخت سود سال ۱۳۹۹ نشده و واریز بخش سوم سود سهام عدالت سال ۱۳۹۸ در هالهای از ابهام است.
لینک کوتاه :