xtrim

اما و اگرهای وزیر راه

به گزارش جهان صنعت نیوز: رستم قاسمی در حاشیه مراسم تودیع و معارفه مدیرعامل شرکت راه‌آهن جمهوری اسلامی ایران درباره جزئیات ساخت چهار میلیون واحد مسکونی در دولت سیزدهم گفت: درباره مسکن به دلیل قانون جهش تولید و خواست دولت مقرر شده تا چهار سال آینده چهار میلیون واحد مسکونی در کشور ساخته شود.

قاسمی ادامه داد: البته وعده ساخت چهار میلیون واحد مسکونی در دولت سیزدهم به این معنی نیست که در هر سال یک میلیون واحد ساخته خواهد شد. چرا که همه می‌دانیم ساخت مسکن حدود یک سال و نیم زمان می‌برد. بنابراین از ابتدا این مساله را اعلام کردیم که در وهله نخست باید تا حدود دو میلیون واحد مسکونی شروع کنیم و هم اکنون عملیات اجرایی آن نیز در شرف آغاز شدن است.

وزیر راه‌وشهرسازی درباره روش‌های تامین مالی ساخت مسکن این‌گونه توضیح داد:‌ منابع مالی برای ساخت مسکن پیش‌بینی شده و بر اساس آن چه که در قانون آمده تا سقف ۳۶۰ هزار میلیارد تومان به این پروژه اختصاص پیدا خواهد کرد و برای اینکه بتوانیم تسهیلات مناسبی را در این زمینه تعیین و پرداخت کنیم پیشنهاداتی به شورای پول و اعتبار داده‌ایم که شنبه هفته آینده به تصویب خواهد رسید.

opal

قاسمی افزود: براساس پیشنهادات ارائه شده به شورای پول و اعتبار سقف تسهیلات در نظر گرفته شده برای مراکز استان‌ها ۴۰۰ میلیون تومان و برای روستاها ۲۵۰ میلیون تومان است. متقاضیان می‌توانند پس از طی این مراحل در سامانه مورد نظر ثبت‌نام کنند و با توجه به فرم «ج» که به زودی اصلاحاتی در آن اعمال می‌شود وارد این طرح شوند.

وزیر راه‌وشهرسازی در خصوص حضور کشورهای خارجی در عرصه ساخت‌و‌ساز ایران گفت: با برخی کشورهای خارجی در حال مذاکره هستیم تا دانش فنی، صنعتی‌سازی را وارد کشور کرده و با استفاده از کارگران و مصالح ایرانی در کشور ساخت مسکن را آغاز کنند. همچنین می‌توانیم از روش‌های تامین مالی مختلف از جمله فاینانس، تهاتر نفت و… برای ساخت مسکن استفاده کنیم.

عوامل موثر بر زمان ساخت ساختمان

به طور کلی وقتی در مورد ساخت‌و‌ساز صحبت می‌شود، متغیرهایی مانند تعداد کارگران، وضعیت زمین، آب و هوا، مجوزها و بازرسی‌ها و بسیاری موارد وارد میدان می‌شوند. میانگین محاسبه‌شده برای پروژه‌های ساخت‌و‌ساز، از شروع ساخت تا پیمایش نهایی است. به عبارت دیگر، مدت‌زمان ساخت ساختمان از مراحل پیش‌ساخت (اخذ جواز) تا زمان اتمام کار و دریافت پایان کار لحاظ می‌شود.

در حالت کلی قبل از اینکه یک سازنده بتواند ساخت ساختمان را شروع کند، باید نخست به دنبال مجوزهای قانونی باشد. این مجوزها نشان می‌دهند که پروژه مذکور تا چه اندازه می‌تواند فعالیت‌های قانونی که شهرداری تصویب کرده است را انجام دهد.

یکی از عوامل موثر در محاسبه مدت ساخت ساختمان، در دسترس‌بودن نیروی کار است. گزارش‌ها حاکی از آن است که نزدیک به ۷۰ درصد از  شرکت‌های ساختمانی در یافتن نیروهای کاری ماهر با مشکل روبه‌رو هستند.

یکی دیگر از دلایل اغلب طولانی‌تر شدن زمان ساخت، ارتفاع ساختمان است. در سال‌های اخیر، روندهای توسعه شهرنشینی به سمت ساخت آپارتمان با تراکم بالاتر حرکت کرده و از ظرفیت آسمان به جای زمین استفاده شده است. به طور معمول تراکم جمعیت و ارتفاع ساختمان دست به دست داده‌اند تا شیوه ساخت‌و‌ساز به کلی تغییر کند.

زمان ساخت‌و‌ساز می‌تواند تحت‌تاثیر منطقه مورد احداث نیز باشد. برای مثال، پروژه‌هایی که در مناطق کوهستانی ساخته می‌شوند، به دلیل شرایط خاص آب و هوایی و پهنه زمین‌شناسی، مدت‌زمان ساخت ساختمان را بالا می‌‌برد. همچنین اگر پروژه‌ای در مناطقی ساخته شود که از تجهیزات و مصالح مورد نیاز برای ساخت دور باشد، زمان احداث ساختمان بیشتر خواهد شد.

نوع و کاربردی ساختمان نیز بر مدت زمان ساخت ساختمان تاثیر می‌گذارد. ساخت یک ساختمان تجاری با یک ساختمان مسکونی بسیار متفاوت است. از سویی دیگر، نوع ساخت اعم از فولادی یا بتنی نیز روند تعیین مدت زمان ساخت را دستخوش تغییرات قرار می‌دهد.

 

کوتاه کردن زمان ساخت با استفاده از فناوری‌های پیشرفته

 

یک کارشناس حوزه مسکن در خصوص صحبت‌های جدید رستم قاسمی درباره مدت زمان و جزئیات پروژه مسکنی دولت سیزدهم در گفت‌و‌گو با «جهان‌صنعت» گفت: با توجه به صحبت‌های مطرح‌شده توسط وزیر راه‌وشهرسازی، مشخص نیست که آیا مسوولان نظام در حال عقب‌نشینی از صحبت‌ها و وعده‌های اولیه خود هستند؟ یا اینکه به این نتیجه رسیده‌اند که اجرای چنین پروژه‌ای با توجه به وضعیت موجود اقتصادی نشدنی است و یا اینکه به هزینه‌های گزاف آن پی برده‌اند.

علیرضا محمدی در ادامه افزود: یک سال و نیم زمانی که آقای قاسمی از آن صحبت کردند، امکان کمتر شدن نیز دارد. در صورت استفاده از تکنولوژی‌های نوین و به‌روز توسط سازندگان، ساخت مسکن در مدت زمانی کمتر از آنچه که وزیر راه‌وشهرسازی بیان کردند هم قابل اجراست.

او ادامه داد: تاکنون که تنها شاهد زدن حرف و دادن وعده توسط مسوولان بوده‌ایم. به‌رغم مدت زمانی که از شروع به کار دولت گذشته و همچنین با توجه به وعده بزرگی که اکنون به یکی از مطالبات مردم از دولت تبدیل شده است، مسوولان تنها به اعلام یک آدرس اینترنتی جهت واگذاری زمین در استان خراسان شمالی و ارائه تسهیلات برای ساخت مسکن بسنده کرده‌اند.

محل تامین منابع مورد نیاز

این کارشناس حوزه مسکن بیان کرد: مدت زمان ساخت مسکن با توجه به فناوری‌های بسیار پیشرفته‌ای که اکنون در اختیار هست، قطعا بسیار کوتاه‌تر نیز می‌تواند باشد.

محمدی گفت: مساله اصلی اینجاست که منابع مورد نیاز برای ساخت این حجم از واحد مسکونی از کجا تامین خواهد شد؟

او افزود: مشکلات و موانع موجود بر سر راه ساخت چهار میلیون مسکن هنوز رفع نشده و هنوز اتفاق خاصی در این خصوص نیفتاده است.

حضور چینی‌ها در عرصه ساخت‌و‌ساز ایران

محمدی درباره احتمال حضور شرکت‌های چینی در بازار ساختمان کشور گفت: بحثی که اخیرا در خصوص ساخت پروژه مسکنی دولت سیزدهم مطرح شده است، مشارکت و حضور شرکت‌های چینی در عرصه ساخت‌و‌ساز کشور است. هنوز صحت و سقم این خبر چندان مورد تایید نیست. اطلاعاتی هم از چگونگی و جزئیات این خبر هنوز در دسترس قرار نگرفته است.

این کارشناس حوزه مسکن ادامه داد:  اما چنانچه این خبر صحت داشته باشد، با توجه به تشبیه حوزه مسکن کشور به لوکوموتیو اقتصاد ایران توسط مسوولان نظام، قطعا منافع این پیشرانی در اقتصاد نصیب کشور چین خواهد بود.

او  افزود: همچنین هنوز مشخص نیست که مسوولان به چه طریق اقدام به صدور مجوز مشارکت شرکت‌های چینی در ساخت‌و‌ساز کشور خواهند کرد. این اتفاق یا به صورت تهاتر نفتی یا فلزات و یا دیگر منابع خواهد بود. اما همچنان خبر رسمی و موثقی در این خصوص منتشر نشده است.

محمدی خاطر نشان کرد: در هر صورت حتی با تهاتر نفتی یا هر روش دیگری در قبال ساخت مسکن توسط شرکت‌های چینی، منافع این لوکوموتیو نصیب ایران نخواهد شد. بلکه منجر به تقویت و سر پا نگه داشتن شرکت‌های ورشکسته چینی خواهد بود.

سابقه ساخت‌و‌ساز در مدت زمان کوتاه در کشور

این کارشناس حوزه مسکن در مورد مدت زمان ارائه‌شده توسط وزیر راه‌وشهرسازی برای ساخت مسکن گفت: مدت زمان بیان‌شده توسط وزیر راه‌وشهرسازی با استفاده از تکنولوژی‌های به‌روز قطعا امکان کوتاه‌تر شدن دارد.

محمدی تاکید کرد: سابقه اجرای پروژه‌های بزرگ مسکونی در مدت زمانی بسیار کوتاه‌تر از آنچه توسط رستم قاسمی بیان شده توسط شرکت‌های ایرانی وجود دارد. این موضوع از لحاظ فنی شدنی است.

او ادامه داد: چندین شرکت ایرانی در زمان ریاست‌جمهوری محمود احمدی‌نژاد اقدام به اجرای پروژه‌های مشابه مسکونی در ونزوئلا کردند؛ پروژه‌هایی که در مدت زمان بسیار کوتاه‌تری به سرانجام رسید.

اخبار برگزیدهاقتصاد کلانپیشنهاد ویژهمسکن
شناسه : 222792
لینک کوتاه :