xtrim

درآمدهای مالیاتی شش ماهه امسال ۵/۶۲ درصد رشد کرد

به گزارش جهان صنعت نیوز:  یکی از دلایل رشد مزبور، تصمیمات دولت در راستای کمک به بنگاه‌های اقتصادی آسیب‌دیده از همه‌گیری کووید۱۹ در سال قبل و به تعویق انداختن دریافت درآمدهای مالیاتی بود. ضمن اینکه به دلیل تشدید تحریم و همه‌گیری، بسیاری از بنگاه‌ها با افت تولید و فروش مواجه شده بودند. دو بخش مهم درآمدهای مالیاتی؛ مالیات‌های مستقیم و مالیات کالاها و خدمات است که این دو جزء هم در نیمه نخست ۱۴۰۰ در مقایسه با مدت مشابه در سال قبل به ترتیب با افزایش ۵۸ و ۷۰ درصدی همراه بوده‌اند.

بر اساس اعلام معاونت بررسی‌های اقتصادی اتاق تهران، طی بازه زمانی مورد بررسی یعنی از فصل چهارم ۱۳۹۷ الی فصل دوم ۱۴۰۰، روند عمومی فصلی درآمدهای مالیاتی افزایشی است. به استثنای تابستان سال ۱۳۹۹ که به دلیل رکود فعالیت‌های اقتصادی ناشی از همه‌گیری کرونا، افت فصلی درآمدهای مالیاتی اتفاق افتاد، در تابستان ۱۴۰۰ برای دومین فصل پیاپی درآمدهای مالیاتی افزایش یافت و به ۸۰ هزار میلیارد تومان رسید که این رقم نسبت به فصل قبل با افزایش حدود ۳۶ درصدی و نسبت به فصل مشابه سال قبل بیش از دو برابر شده است.

تغییرات درآمدهای مالیاتی از اواخر سال ۱۳۹۸ به دلیل رکود فعالیت‌های اقتصادی ناشی از تشدید تحریم و همچنین همه‌گیری کووید۱۹ با فراز و نشیب‌های زیادی همراه بوده است. به استثنای فصل دوم ۱۳۹۹، در همه فصول رشد درآمدهای مالیاتی نسبت به فصل مشابه سال قبل، مثبت است. روند سرعت رشد درآمدهای مالیاتی که طی دو فصل زمستان ۱۳۹۹ و بهار ۱۴۰۰ کاهشی بود، در تابستان ۱۴۰۰ افزایش قابل‌توجهی را تجربه کرده و نسبت به تابستان سال ۱۳۹۹ بیش از دو برابر شده است.

opal

بخش عمده درآمدهای مالیاتی در نیمه ابتدایی سال ۱۴۰۰ متعلق به درآمدهای مالیات بر کالا و خدمات با رقم ۶/۵۱ هزارمیلیاردتومان و سهم حدود ۶۳ درصدی و مابقی ۳۷ درصد مربوط به درآمدهای مالیات مستقیم با رقم ۹/۸۶ هزار میلیاردتومان است. طی نیمه نخست ۱۴۰۰ از سهم مالیات بر کالا و خدمات در کل درآمدهای مالیاتی در مقایسه با سال ۱۳۹۹، حدود ۷/۱ واحد درصد کاسته شده و در مقابل به سهم مالیات‌های مستقیم اضافه شده است. در میان اقلام مالیات‌های مستقیم نیز طی نیمه نخست ۱۴۰۰ نسبت به نیمه نخست ۱۳۹۹، سهم مالیات بر اشخاص حقوقی و مالیات بر درآمد به ترتیب ۴/۶ واحد درصد و ۵/۲ واحد درصد افزایش و از سهم مالیات بر ارث حدود ۱۱ درصد کاسته شده است.

بررسی‌ها نشان می‌دهد طی نیمه نخست عامل مسلط بر افزایش ۵/۶۲ درصدی درآمد مالیاتی نسبت به نیمه نخست سال قبل، افزایش درآمد مالیات‌های مستقیم با مشارکت ۵/۳۷ واحد درصدی بوده است. در میان زیرمجموعه‌های مالیات‌های مستقیم نیز مالیات بر اشخاص حقوقی با مشارکت ۱/۲۷ واحد درصدی بیشترین اثر را در افزایش درآمد مالیاتی مستقیم طی نیمه نخست ۱۴۰۰ در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته را به خود اختصاص داده است. به عبارتی سهم شرکت‌ها از افزایش درآمدهای مالیاتی طی نیمه نخست ۱۴۰۰ حدود ۴۳ درصد بوده است.

همچنین بررسی‌ها حاکی از آن است که ایران جزو اقتصادهایی است که کمترین نسبت درآمدهای مالیاتی به تولید ناخالص داخلی را داراست. تغییرات فصلی نسبت مزبور نشان می‌دهد که روند فصلی این نسبت طی ۱۰ فصل منتهی به بهار ۱۴۰۰ نزولی بوده است. نسبت درآمدهای مالیاتی به تولید ناخالص داخلی در فصل بهار ۱۴۰۰ حدود ۲/۴ درصد بوده که در مقایسه با رقم فصل مشابه در سال قبل، با افت ۴/۲ واحد درصدی همراه است. نسبت مزبور برای کل سال ۱۳۹۹ هم رقم بسیار کم و حدود ۸/۳ درصد بوده که در مقایسه با سال ۱۳۹۸ معادل ۳/۰ واحددرصد کاهش داشته است.

اخبار برگزیدهاقتصاد کلانپیشنهاد ویژه
شناسه : 228129
لینک کوتاه :