xtrim

جهش همزمان کرونا و سهام دارویی‌ها

روزبه معین‌زاده * بنیانگذار بایون تک می‌گوید بعید است که Omicron باعث بیماری شدید در افراد واکسینه‌شده شود. بایون تک اولین تولید‌کننده واکسن کرونا و پذیرفته‌شده در بورس نزدک در اول دسامبر طی یک شفاف‌سازی جدید اظهارات اوگور شاهین، دانشمند برجسته مخترع واکسن کرونا و مدیرعامل این شرکت در مورد سویه جدید را منتشر کرده است. اوگور شاهین در این گزارش گفته است که سویه جدید می‌تواند منجر به عفونت‌های بیشتری شود، اما افراد واکسینه‌شده احتمالا از بیماری شدید محافظت می‌شوند. به گفته مخترع یکی از اولین واکسن‌های کووید‌۱۹، نوع Omicron ویروس کرونا می‌تواند منجر به عفونت‌های بیشتری در میان افراد واکسینه‌شده شود، اما به احتمال زیاد از یک دوره شدید بیماری محافظت می‌کند. اظهارات شاهین پس از آن بیان شده است که استفان بانسل مدیر اجرایی شرکت مدرنا به فایننشال تایمز گفت انتظار دارد واکسن‌های کووید۱۹ کنونی در مقابله با نوع Omicron موثر نباشند.

اوگور شاهین همچنین گفته است: در حالی که نوع جدید ممکن است از آنتی‌بادی‌های تولیدشده در واکنش به واکسن فرار کند، ویروس احتمالا در برابر سلول‌های ایمنی که پس از ورود به بدن آن را از بین می‌برند آسیب‌پذیر باقی می‌ماند. شاهین اظهار کرده است: پیام ما این است؛ نترسید! طرح  مقابله در برابر پاندمی تغییری نمی‌کند و  تسریع در اجرای تزریق سوم تقویت‌کننده تنها راه‌حل است. او بر اساس دانش کنونی در مورد مکانیسم‌های واکسن و بیولوژی انواع آنها نیز گفته است که فرض می‌کند افراد واکسینه‌شده از سطح بالایی از محافظت در برابر بیماری شدید حتی در صورت آلوده شدن به نوع Omicron برخوردار خواهند بود. شاهین اظهار کرده مطالعات ثابت کرده است واکسنی که او و تیمش در ژانویه ۲۰۲۰ اختراع و سپس همراه با شرکت فایزر تولید کردند، از بیماری‌های شدید در برابر انواع دیگر ویروس کرونا که افراد واکسینه‌شده را آلوده می‌کنند محافظت می‌کند. وی  گفت که نوع رایج فعلی (دلتا) در آلوده کردن افراد واکسینه‌شده نسبت به انواع قبلی مهارت بیشتری دارد؛ اما این افراد عمدتا فقط علائم خفیف را تجربه می‌کنند.

عملکرد واکسن در برابر ویروس

opal

واکسن توسعه‌یافته توسط بایون تک و فایزر، مانند بسیاری از واکسن‌های دیگر، دو لایه مجزا از محافظت در برابر ویروس را ارائه می‌دهد. اولین مورد شامل آنتی‌بادی‌هایی است که با جلوگیری از تسخیر سلول‌های سالم در بدن توسط ویروس‌ها، از آلوده شدن افراد در وهله اول جلوگیری می‌کند. با این حال، طبق مطالعات، آنتی‌بادی‌ها حدود پنج ماه پس از دوز دوم واکسیناسیون شروع به کاهش می‌کنند.  به گفته شاهین، به دلیل تعداد بالای جهش‌ها، Omicron   احتمالا در دور زدن آنتی‌بادی‌های تولیدشده پس از تماس با واکسن، بهتر از دلتا است. لایه دوم محافظتی شامل سلول‌های T، سلول‌های ایمنی در بدن است که برای از بین بردن سلول‌های عفونی پس از وقوع عفونت بسیج می‌شوند. یک فرد واکسینه‌شده که آلوده می‌شود معمولا علائم خفیفی را تجربه می‌کند.  شاهین گفته است که تاکنون هیچ گونه‌ای از پاسخ ایمنی سلول T  دوری نگزیده است، و همچنین بعید است که Omicron به آنچه به عنوان فرار ایمنی شناخته می‌شود دست یابد. وی در جمع‌بندی این موضوع بیان کرد: باور ما مبنی بر اینکه واکسن‌ها علیه Omicron  توانا هستند، ریشه علمی دارد؛ اگر ویروسی به فرار ایمنی دست یابد، فرار ویروس در برابر آنتی‌بادی‌ها موفق بوده است. اما سلول‌های T سطح دوم پاسخ ایمنی است که از بیماری شدید محافظت می‌کند. در واقع  ویروس به سختی می‌تواند به طور کامل از سلول‌های T فرار کند.

توسعه بازار شرکت با تزریق دوز سوم

واکسن بایون‌‌تک – فایزر در ابتدا در دو مرحله تزریق می‌شد، اما در ماه‌های اخیر مطالعات در بسیاری از کشورها، از جمله آمریکا نشان داده است افرادی که سه دوز دریافت کرده‌اند، ایمنی بسیار قوی‌تری داشتند؛ از همین رو اغلب کشورها شروع به ارائه سومین واکسن به اصطلاح تقویت‌کننده کرده‌اند. شاهین از تصمیم این هفته مقامات بریتانیا برای ارائه دوز سوم به همه بزرگسالان تنها سه ماه پس از دریافت واکسن دوم استقبال کرد. وی در این باره گفت: بریتانیا معتقد است که تزریق سوم حتی محافظت بهتری ارائه می‌کند و به همین دلیل است که آن را پیشنهاد می‌دهد. شاهین در مورد منظور خود از حفاظت بیان کرد: منظور ما محافظت در برابر بیماری شدید است و معتقدیم افراد واکسینه‌شده از سطح بالایی از محافظت در برابر بیماری شدید برخوردار هستند که با دریافت نوبت سوم به میزان قابل توجهی افزایش می‌یابد. شاهین گفت که شرکت او اکنون در حال انجام آزمایشات آزمایشگاهی است تا ببیند آیا نوع Omicron می‌تواند افرادی را که واکسینه شده‌اند آلوده کند یا خیر.  به گفته او آزمایش‌هایی از هفته گذشته آغاز شده و حدود دو هفته طول می‌کشد تا نتایج را به دست آورند؛ این آزمایش‌ها تاکنون نشان نداده‌اند که آیا Omicron باعث بیماری شدید می‌شود یا خیر.  شاهین گفته است که این نتیجه فقط در عمل بالینی واقعی قابل اثبات است. وی تخمین زد که آوردن یک واکسن تنظیم‌شده به بازار که به طور خاص Omicron را هدف قرار می‌دهد حدود ۱۰۰ روز طول می‌کشد. شاهین با بیان اینکه ممکن است این کار ضروری نباشد گفت: برنامه‌ای داریم تا سومین دوز را به مردم پیشنهاد بدهیم و باید به این طرح پایبند باشیم و آن را تسریع کنیم. شاهین در پاسخ به این سوال که آیا ما به حفاظت اضافی توسط واکسن مناسب نیاز خواهیم داشت یا نه، گفت: این باید بعدا مشخص شود. او اظهار کرد: هنوز خیلی زود است که بگوییم آیا جمعیت‌ها برای حفظ درجه بالایی از مصونیت، به واکسینه شدن منظم برای آینده قابل پیش‌بینی نیاز دارند یا خیر. شاهین گفت کشورهایی که در حال حاضر با افزایش آمار عفونت مواجه هستند، مانند آلمان، ممکن است علاوه بر سرعت بخشیدن به برنامه تقویت‌کننده، نیاز به اعمال محدودیت نیز داشته باشند؛ تدابیر خاص می‌تواند ارقام عفونت را نسبتا سریع پایین بیاورد. وی افزود: در شرایط فعلی من طرفدار اقدامات موثر هستم.

رشد سهام شرکت

گفتنی است سهام این شرکت آلمانی در بورس نزدک آمریکا پذیرفته شده است. این شرکت توانست با تولید اولین واکسن کرونا قیمت سهام را از ۳۰ دلار در اول پاندمی به بالای ۴۰۰ دلار برساند، اما با تولید داروی کرونا قیمت سهام به ۲۲۰ دلار کاهش یافت. با این حال با انتشار خبر شیوع سویه جدید omicron  با وجود کاهش شاخص‌ها، قیمت سهام بایون‌تک به ۳۴۴ دلار افزایش یافت.

* تحلیلگر بازار سرمایه

اخبار برگزیدهیادداشت
شناسه : 233810
لینک کوتاه :