فرش قرمز پکن برای پوتین
به گزارش جهان صنعت نیوز: بازیهای پکن از جنبهای دیگر نیز در مرکز توجههاست؛ امسال این رقابتها در سرزمینی برگزار خواهد شد که هم سرسختانه در حال مبارزه برای جلوگیری از شیوع کروناست و هم درگیر تنشهای دیپلماتیک با ایالات متحده. این تنشها باعث شده واشنگتن و برخی از همپیمانانش از جمله بلژیک و استرالیا از فرستادن نماینده دیپلماتیک به این بازیها خودداری کنند و در مقابل، متحدان نزدیک پکن همچون روسیه و کرهشمالی به ستایش از عملکرد چین بپردازند.
برخلاف بایکوت سیاسی این بازیها از سوی غرب به دلیل نقض حقوق اقلیتها در چین و به طور خاص اویغورها در استان سینکیانگ، روسیه میزبانی چین در این بازیها را ستود و ولادیمیر پوتین، رییسجمهوری این کشور ساعاتی قبل از آغاز مراسم افتتاحیه وارد پکن شد.
شی جینپینگ در جریان این دیدار نادر دیپلماتیک آن هم در بحبوحه همهگیری کرونا، پوتین را دوست خود خطاب کرد. رییسجمهوری چین از زمان آغاز همهگیری ویروس کرونا هرگز کشورش را ترک نکرده و در بسیاری از نشستهای بینالمللی نیز از طریق ویدئوکنفرانس شرکت کرده است. آخرین دیدار رسمی و رودرروی شی جینپینگ با یک رهبر خارجی، حدود دو سال پیش انجام شد؛ یعنی زمانی که رییسجمهور پاکستان به چین سفر کرد.
پوتین که هماکنون بر سر اوکراین وارد تنشی بیسابقه با ایالات متحده شده، یک روز پیش از این طی سخنانی، بدون نام بردن از ایالات متحده تلاش آنهایی را که در راستای اهداف خودخواهانه خود ورزش و سیاست را با هم در میآمیزند، محکوم کرده بود.
پیش از این در اواخر ماه ژانویه نیز وانگ یی، وزیر خارجه چین طی یک گفتوگوی تلفنی با همتای آمریکایی خود آنتونی بلینکن، از نگرانیهای منطقی روسیه در مورد امنیت این کشور دفاع کرده بود.
یک دوستی بیسابقه
ولادیمیر پوتین در جریان دیدار خود با شی جینپینگ، با اشاره به همکاریهای دو کشور چین و روسیه گفت: نزدیکی روابط دوجانبه ما، توام با تقویت روحیه دوستی و افزایش مشارکتهای استراتژیک بوده و اکنون به سطح بیسابقهای رسیده است. او در ادامه، این رابطه را نمونهای از یک رابطه شرافتمندانه توصیف کرد که در آن هر یک از طرفین به دیگری برای توسعه کمک و از او حمایت میکند. بنا بر اعلام کرملین، قرار است دو رییسجمهور در چارچوب این سفر بیانیهای درباره دیدگاههای مشترک خود در موضوع امنیت بینالمللی منتشر کنند.
امضای چند توافقنامه اقتصادی از جمله در موضوع صادرات گاز برای تامین سالانه ۱۰ میلیارد مکعب گاز مورد نیاز چین، از دیگر برنامههای پوتین در این سفر است. دیدار روسای جمهوری روسیه و چین در شرایطی انجام میشود که کشورهای غربی عضو ناتو به دنبال تشدید نفوذ خود در کشورهای اطراف روسیه هستند و همین مساله باعث واکنش کرملین شد. در این میان، چین حمایت خود را از نگرانیهای امنیتی روسیه درباره تحرکات ناتو در شرق اروپا اعلام کرد و راه آمریکا و غربیها را در شورای امنیت علیه روسیه سد کرد. پکن با این اقدام نشان داد به تهدیدهای واشنگتن اهمیتی نمیدهد و نگران تبعات احتمالی ناشی از کمک به مسکو نیست.
غربیها به خوبی میدانند قرار گرفتن روسیه در کنار چین و حمایتهای اقتصادی و سیاسی پکن از مسکو، تلاش واشنگتن برای تحمیل تبعات سنگین بر روسیه را بیاثر میسازد. آنها معتقدند اگر جنگی بر سر اوکراین رخ دهد و به دلیل شرایط خاص این جنگ، چین و روسیه بیش از پیش با یکدیگر در عرصه بینالمللی همسو شوند، شاهد جهانی به مراتب متفاوت از جهان کنونی خواهیم بود.
کارشناسان اندیشکدههای متعدد آمریکایی بر این باورند که وقوع بحران بزرگ امنیتی در اروپا به نفع چین خواهد بود و مسکو را بیش از پیش در کنار پکن قرار خواهد داد.
چین پیش از این هم نشان داده بود که نگران تحریمهای آمریکا نیست و در سال ۲۰۱۴ و در میانه بحران کریمه که ایالات متحده اقدام به تحریم روسیه کرد، قراردادی ۴۰۰ میلیارد دلاری را در حوزه انرژی با روسیه به امضا رساند و باعث رهایی مسکو از مشکلات پس از این تحریمها شد.
پیش از این، یوری اوشاکوف دستیار رییسجمهوری روسیه گفته بود که سفر پوتین به پکن، برای یک روز برنامهریزی شده است. سران این دو کشور در این گفتوگو موضوعات کلیدی مختلفی را از همکاریهای دوجانبه تا مسائل منطقهای و جهانی بررسی خواهند کرد.
تبریکات گرم پیونگ یانگ
کیم جونگ اون، رهبر کرهشمالی دیروز ساعاتی پیش از آغاز رسمی این بازیها، در پیامی به شی جینپینگ، رییسجمهور چین برای برگزاری این بازیها آن هم با وجود بحران جهانی سلامت صمیمانه تبریک گفت. بنا بر اعلام خبرگزاری رسمی کرهشمالی، کیم در این پیام اعلام کرد: رسیدن مشعل المپیک به پکن، به وضوح ثابت میکند که هیچ مشکل یا چالشی نمیتواند مردم چین را از حرکت رو به جلو باز دارد.
پیونگ یانگ از ابتدای سال جاری میلادی هفت آزمایش موشکی انجام داده و تحلیلگران امیدوارند با تبریک گرم او به شی، انجام این آزمایشها دستکم در دوران برگزاری بازیهای المپیک متوقف شود؛ بهویژه آنکه به گفته یانگ مو جین، استاد مطالعات کرهشمالی در دانشگاه سئول، چین خواهان تنش نظامی در طول بازیها نیست. این پیام در حالی ارسال شده که کرهشمالی در پی خودداری از شرکت در المپیک تابستانی توکیو به دلیل شیوع کرونا، اجازه شرکت در المپیک زمستانی امسال را نیز ندارد.
در کنار کشورهایی همچون آمریکا، استرالیا، بریتانیا، تایوان و کانادا، بسیاری دیگر از کشورها نیز با توجیه خطرات همهگیری ویروس کرونا، از فرستادن روسای دولت خود به این بازیها خودداری کردند. با این وجود علاوه بر تدروس آدهانوم گبریسوس دبیرکل سازمان جهانی بهداشت، چهرههایی همچون عبدالفتاح السیسی رییسجمهور مصر، محمد بن سلمان ولیعهد عربستان، قاسم ژومارت توکایف رییسجمهور قزاقستان و عمران خان نخستوزیر پاکستان دعوت پکن را پذیرفته و از مهمانان مراسم امسال خواهند بود.
لینک کوتاه :