آغاز گام صعودی بورس از تابستان
به گزارش جهان صنعت نیوز: بر همین اساس گفته میشود در صورتی که سیاستهای اقتصادی دولت بالاخره ثبات یابد، میتوان شاهد ورود پول و رشد متعادل و منطقی بازار بود. در همین ارتباط، یک تحلیلگر بازار سرمایه ضمن بررسی وضعیت این بازار از زمستان سال گذشته تاکنون اعلام کرد: با توجه به شرایط میتوانیم شاهد گام صعودی بعدی بازار در تابستان باشیم. روزبه شریعتی با اشاره به وضعیت بازار سرمایه در زمستان سال گذشته، اظهار کرد: بازار تقریبا از اوایل زمستان سال گذشته راکد بود و حجم معاملات در آذر و اوایل دی ماه کمتر از ۳۰۰۰ میلیارد تومان شده بود؛ درحالی که ارزش معاملات به عنوان دماسنج بازار محسوب میشود و زمانی که حجم معاملات کمتر از ۳۰۰۰ میلیارد تومان باشد بازار در شرایط رکودی قرار دارد. وی افزود: چنانچه حجم معاملات بین سه تا پنج هزار میلیارد تومان شرایط خنثی است و بالای ۵۰۰۰ میلیارد تومان مانند این روزها، دوره رونق بازار محسوب میشود.
به گفته شریعتی، از دی ماه سال گذشته به بعد حجم معاملات بازار کمکم افزایش یافته است که این امر نیز دلایل مختلفی داشت. این کارشناس بازار سرمایه اظهار کرد: رشد دلار بازار آزاد یکی از چاشنیهای این اتفاق بود؛ همچنین صنعت خودرو متاثر از اخبار واگذاریها مورد توجه قرار گرفت. وی افزود: تاثیر برگشت ذخایر مالیات بانک ملت نیز بر بازار تاثیرگذار بوده است. شریعتی تاکید کرد: در این شرایط صنایع کوچک پیشرو بازار بودهاند. این تحلیلگر بازار سرمایه با اشاره به اصلاح نظام پرداخت یارانهها گفت: در صنایع دارویی، لبنی و غذایی سیگنال حذف ارز ترجیحی تاثیرگذار بود زیرا متناسب با حذف آن افزایش نرخها به شرکتها داده شد. هرچند افزایش نرخها به میزان افزایش بهای تمام شده نبود، اما از آنجایی که افزایش ریالی در حاشیه سود عملیاتی اتفاق افتاد باعث شد بازار اقدام به خرید این شرکتها کند.
بازار در انتظار محرک قوی
شریعتی به این سوال که چرا حجم معاملات در سال ۱۴۰۱ افزایش داشت و شاهد ۷۰۰۰ میلیارد تومان هم بودیم، پاسخ داد: شاخص کل از محدوده یک میلیون و ۲۰۰ هزار واحد به یک میلیون و ۵۰۰ هزار واحد رسید. درحال حاضر نیز یک مقاومت ساختگی ذهنی دارد. وی افزود: بازار تا انتهای اردیبهشت ماه منتظر اتفاقاتی بود که بتواند محرکی برای رشد بعدی خود داشته باشد. اکنون دلار به محدوده ۳۰ هزار تومان و دلار نیمایی به بالای ۲۵ هزار تومان رسیده است. این کارشناس بازار سرمایه عنوان کرد: بازار همچنین منتظر گزارشهای ۱۲ ماهه بود. اگر این گزارشها بیشتر از انتظار بازار بود و منجر به این میشد که P/E ttm بازار کاهش پیدا کند، بازار این قدرت را داشت که بتواند محدوده یک میلیون و ۶۰۰ هزار واحد را رد کند اما تا حدی رشد کرده بود. شریعتی افزود: از طرف دیگر سیگنالهای متناقض از سمت مذاکرات به بازار تزریق شد؛ همچنین گزارشهایی که مخصوصا در صنعت پالایشی بیرون آمد پایینتر از حد انتظار بود. او تاکید کرد: این گزارشها در نرخ مواد صادراتی و پیوست بودجه شفافیت نداشت و همه این اتفاقها باعث شد دوباره عدم اطمینان در بازار موج بزند و این نگرانی وجود داشته باشد که دولت دوباره با شرکتها خلف وعده کند.
سیگنالهای مثبت
این تحلیلگر بازار سرمایه با تاکید بر اینکه در مقابل سیگنالهای منفی، سیگنالهای مثبت نیز به بازار تزریق شد، در گفتوگو با ایسنا توضیح داد: اتفاقهای مثبتی که در بازار سرمایه رخ میدهد متاثر از قانون مالیات بر سپردههای حقوقیها است که باعث شد خروج پول حقوقیها از بانکها به سمت صندوقهای با درآمد ثابت بازار رخ دهد. وی افزود: این اتفاق باعث شده دارایی تحت مدیریت صندوقهای درآمد ثابت به بالای ۴۴۰ هزار میلیارد و میزان سهام این صندوقها به بالای ۶۰ هزار میلیارد تومان برسد. شریعتی با بیان اینکه اوایل زمستان P/E ttm بازار به محدوده ۶/۴ واحد رسیده بود، اظهار کرد: در این شرایط هم بازار رشد کرد و هم گزارشها باعث بهبود P/E ttm نشد و در حال حاضر P/E ttm بازار به محدوده هشت واحد رسیده است که هرچند عدد بالایی نیست اما نشان میدهد بازار برای رشد باید محرکهای قوی داشته باشد. وی افزود: متاسفانه رشد دلار به بیش از ۳۱ هزار تومان یا سیگنالهای مثبت مانند واگذاری خودرو، گزارشها از شرکتهای تلفیقی و مواردی از این دست میتواند نمونهای از آن باشد. وی افزود: از طرف دیگر نزدیک فصل مجامع هستیم که اگر DPSهای خوبی به شرکتها داده شود منجر میشود بعد از گذر از فصل مجامع بازار دوباره بتواند یک سیر صعودی داشته باشد و محدوده مقاومتی خود را رد کند. شریعتی تاکید کرد: تا زمانی که حجم معاملات بیش از پنج تا شش هزار میلیارد تومان باقی بماند، بازار ریزشی نخواهد بود. وی ادامه داد: اگر ورود پول حقوقیها به سمت صندوقهای درآمد ثابت ادامهدار باشد و گزارشهای خوبی را پیشرو داشته باشیم و اگر نرخ بانکی در این محدوده باقی بماند، با توجه به تورم میتوان گفت بازار سرمایه جزو بازارهای ارزان است و اگر ریسکهای سیاسی شکل نگیرد بازار میتواند قدم به قدم افزایش یابد.
بررسی وضعیت بازارهای جهانی
این تحلیلگر بازار سرمایه با اشاره به وضعیت بازار جهانی گفت: در بازارهای جهانی اتفاقهای خوبی رخ نمیدهد. کمبود کالاهای ناشی از جنگ باعث به هم ریختن زنجیره ارزش شده است. نشانههایی از رکود در بازار جهانی دیده میشود که برای جلوگیری از تورمهای غیرقابل پیشبینی است. وی افزود: نرخهای بهره فراتر از انتظارها رشد میکند و این میتواند بازارهای اقتصادی را به رکود ببرد و اگر این اتفاق رخ دهد احتمالا ایران هم در محصولات خود در بازار جهانی به مشکل میخورد. شریعتی با بیان اینکه روسیه در برخی صنایع دارد جای ایران را میگیرد، عنوان کرد: پیشنهادهای جذابی در بخش فولاد به مشتریهای ایران میدهد، در بخش نفت نیز ۳۰ درصد فروش ایران در چین گرفته شده که باعث شده شرایط برای شرکتها سختتر شود. وی ادامه داد: اما حجم معاملات بالا، اتفاقات مثبت مانند خبر نهایی ارزشگذاری خودروسازها میتواند جریان نقدینگی در بازار را نگه دارد و باعث شود گام صعودی بعدی را در تابستان داشته باشیم.
لینک کوتاه :