xtrim

نفت به سوی ۱۳۰ دلاری شدن می‌تازد

به گزارش جهان صنعت نیوز:  اینکه نفت چه مسیری را برود، برای کشورهای نفتخیز خبر مهمی است؛ خصوصا برای ایران. نتیجه نشست شورای حکام درباره بررسی پیش‌نویس قطعنامه پیشنهادی آمریکا و سه کشور اروپایی عضو برجام می‌تواند بر معادلات بازار نفت تاثیر بگذارد.هرچند این قطعنامه در شرایطی به شورای حکام می‌رود که اروپا و آمریکا با مشکل تامین سوخت در پی تحریم روسیه روبه‌رو هستند.

در شرایطی که برخی منابع خبری عنوان می‌کنند که آمریکا به ورود نفت ایران به بازار جهانی چراغ سبز نشان داده، اما خبر توقیف نفتکش ایرانی در آب‌های یونان نشان داد که سیاست چماق و هویج آمریکا در قبال ایران همچنان کار می‌کند.
با این حال بازار منتظر عرضه‌های بیشتر نفت است و هرچه نفت کمتری عرضه شود، قله‌های بیشتری در قیمت نفت فتح خواهد شد. اینکه آمریکا چه رویکردی را در قبال ایران در بازار نفت پیش خواهد گرفت، هنوز مشخص نیست اما بلومبرگ به نقل از گروه بازرگانی نفت ویتول اعلام کرده که آمریکا حتی بدون توافق هسته‌ای ممکن است اجازه دهد نفت بیشتری از ایران به بازارهای جهانی وارد شود.

ویتول که بزرگ‌ترین شرکت بازرگانی نفت مستقل جهان است، اعلام کرد واشنگتن با نزدیک شدن انتخابات میان‌دوره‌ای و ضرورت کاهش قیمت بنزین، ممکن است چشم خود را به روی نفتی که از ایران صادر می‌شود، ببندد.

opal

مایک مولر مدیر امور آسیایی گروه ویتول در پادکستی که توسط گروه تحقیقاتی گلف اینتلیجنس مستقر در دوبی تهیه شد، گفت: آمریکا ممکن است اجازه دهد نفت بیشتری از سوی ایران صادر شود. واشنگتن درباره این تحلیل هنوز اظهارنظری نکرده است.
به گفته تحلیلگران انرژی، ایران با وجود تحریم‌ها، امسال صادرات نفت را افزایش داده است و عمده این نفت به مقصد چین می‌رود. احیای توافق هسته‌ای، عرضه نفت به بازارهای بین‌المللی را ۵۰۰ هزار تا یک میلیون بشکه در روز افزایش می‌دهد که برای تاثیرگذاری روی قیمت‌ها کافی خواهد بود.

بازار جهانی چشم‌انتظار نفت ایران

در همین حال، سیتی‌بانک در تازه‌ترین گزارش خود پیش‌بینی سه ماهه خود از قیمت نفت در سال‌جاری و میانگین سال آینده را افزایش داد و دلیل آن را به تاخیر طولانی در افزایش عرضه نفت ایران نسبت داد.

سیتی ریسرچ، واحد تحقیقات این بانک، تاخیر در لغو تحریم‌ها علیه ایران را عامل اصلی پیش‌بینی عرضه‌های محدود اعلام کرد. این بانک اکنون انتظار دارد که کاهش تحریم‌های اعمال‌شده علیه ایران را در سه ماهه اول سال آینده آغاز کند که در ابتدا ۵/۰ میلیون بشکه در روز و سپس ۳/۱ میلیون بشکه در روز در نیمه دوم سال به بازار اضافه خواهد شد.

این بانک پیش از این انتظار داشت که با کاهش تحریم‌ها علیه ایران، عرضه‌ در اواسط سال‌جاری افزایش یابد.

سیتی‌بانک همچنین پیش‌بینی خود را برای قیمت نفت‌خام برنت در سه ماهه دوم سال ۲۰۲۲ با ۱۴ دلار به ۱۱۳ دلار در هر بشکه و قیمت آن در سه ماهه سوم و چهارم را به ترتیب با ۱۲ دلار به ۹۹ و ۸۵ دلار در هر بشکه افزایش داد. این بانک تخمین زد که میانگین قیمت هر بشکه در سال ۲۰۲۳، ۷۵ دلار خواهد بود که نسبت به پیش‌بینی قبلی ۱۶ دلار افزایش یافته است.

قیمت‌های آتی برنت به نزدیکی ۱۲۰ دلار در هر بشکه افزایش یافت و قیمت‌های آتی نفت‌خام وست‌تگزاس اینترمدییت آمریکا پس از رسیدن به بالاترین سطح سه ماهه در روز دوشنبه به ۱۱۹ دلار در هر بشکه افزایش یافت.

با وجود کاهش تولید و صادرات نفت روسیه، سیتی‌بانک اعلام کرد که انتظارات برای کاهش تولید روسیه بین دو تا سه میلیون بشکه اغراق‌آمیز است.

سیتی‌بانک توضیح داد که تغییر مسیر عرضه به آسیا احتمالا به این معنی است که تولید و صادرات روسیه احتمالا تا این حد کاهش نیابد، اما ممکن است بین یک تا یک و نیم میلیون بشکه در روز کاهش یابد.

این بانک رشد ضعیف‌تر تقاضای نفت را به میزان ۳/۲ میلیون بشکه در روز در سال ۲۰۲۲ پیش‌بینی کرد که به دلیل ‌آن تاثیرات منفی اقتصادی، تعطیلی در چین و قیمت‌های بالاتر بود.

بانک بارکلیز هم دیروز پیش‌بینی خود از قیمت نفت را با اشاره به ادامه اختلال عرضه روسیه در پی تحریم‌های اتحادیه اروپا به میزان ۱۱ دلار در هر بشکه بالا برد و اکنون انتظار دارد میانگین قیمت هر بشکه نفت برنت امسال و سال آینده به ۱۱۱ دلار و وست‌تگزاس اینترمدییت آمریکا به ۱۰۸ دلار می‌رسد.
این بانک انگلیسی اعلام کرد تولید نفت روسیه تا پایان سال ۲۰۲۲ به میزان ۵/۱ میلیون بشکه در روز رشد می‌کند و انتظار ندارد ذخایر در مدت مورد اشاره، عادی شوند.
سران اتحادیه اروپا هفته گذشته با کاهش واردات نفت از روسیه به میزان ۹۰ درصد تا پایان سال میلادی جاری موافقت کردند. اروپا مقصد نیمی از صادرات نفت و فرآورده‌های نفتی روسیه پیش از جنگ در اوکراین بود.

جهش قیمت نفت با سیگنال عربستان

به جز ایران، عملکرد دو بازیگر دیگر بازار نفت هم بر آینده بازار نفت تاثیرگذار است؛ ونزوئلا و عربستان. هرچند عربستان در اجلاس هفته گذشته اوپک‌پلاس با تصمیم افزایش روزانه ۶۴۸ هزار بشکه‌ای اعضا از ماه جولای و آگوست موافقت کرد، اما این کشور در نخستین روز معاملات این هفته بازار نفت، قیمت فروش نفت خود را برای ماه جولای بیش از دو دلار بالا برد؛ موضوعی که باعث نگرانی معامله‌گران شده است.

براساس گزارش رویترز، عربستان سعودی قیمت فروش رسمی گرید نفتی عرب‌لایت به مشتریان آسیا در جولای را شش دلار و ۵۰ سنت در هر بشکه بالاتر از میانگین قیمت پایه نفت عمان و دوبی تعیین کرد که بالاتر از نرخ مازاد چهار دلار و ۴۰ سنت در ژوئن بود.
استفن اینس، از شرکت مدیریت دارایی SPI در این‌باره نوشت: عربستان سعودی برای افزایش قیمت فروش نفت به آسیا که بازار اصلی این تولیدکننده بزرگ است، وقت تلف نکرد و شاهد پیامدهای آتی آن در سطح گسترده خواهیم بود.
عربستان سعودی همچنین قیمت فروش رسمی عرب‌لایت به شمال غربی اروپا را چهار دلار و ۳۰ سنت بالاتر از قیمت نفت برنت ICE برای جولای تعیین کرد که بالاتر از نرخ مازاد دو دلار و ۱۰ سنت در ژوئن بود. با این حال نرخ مازاد فروش نفت به آمریکا را تغییر نداد و همچنان پنج دلار و ۶۵ سنت بالاتر از شاخص نفت ترش آرگوس حفظ کرد.
اقدام اوپک‌پلاس برای جلو انداختن افزایش تولید برنامه‌ریزی شده، برای تامین تقاضای رو به رشد کافی به نظر نمی‌رسد زیرا کشورهای متعدد عضو این گروه از جمله روسیه، قادر نیستند تولیدشان را افزایش دهند در حالی که تقاضا در آمریکا با آغاز فصل رانندگی تابستانی و در چین با تسهیل محدودیت‌های قرنطینه، افزایش پیدا کرده است.
بر اساس گزارش رویترز، ویویک دهار، تحلیلگر بانک کامن ولث در یادداشتی نوشت: اگرچه این افزایش تولید کاملا ضروری است اما کمتر از انتظارات برای رشد تقاضاست به خصوص که تحریم‌های اتحادیه اروپا علیه واردات نفت از روسیه در نظر گرفته شده است.

اختلاف در اوپک‌پلاس؟

گفته می‌شود، به زودی جو بایدن قرار است به این کشور سفر کند. محور این سفر بازار نفت هم خواهد بود. آن‌طور که تحلیلگران می‌گویند، اگر عربستان با آمریکا در سیاست‌های بازار نفت همراهی کند، ممکن است اختلاف در اوپک‌پلاس تشدید شود، چراکه شایعه‌ای که در بازار نفت شنیده می‌شود از وجود اختلاف بین آنچه در بازارهای نفت و در معاملات فیزیکی اتفاق می‌افتد؛ یعنی از یک‌سو گروه اوپک‌پلاس برای افزایش تولید وعده می‌دهد و از سوی دیگر عربستان سعودی قیمت‌ها را بالا می‌برد.اوپک‌پلاس پس از دیدار هفته گذشته وزیران این گروه، اعلام کرد زمان افزایش تولید نفت را جلوتر می‌اندازد تا افت تولید روسیه که در نتیجه تحریم‌های غربی بر سر حمله مسکو به اوکراین اتفاق افتاده است را جبران کند.
در حالی که این اقدام، تلاش برای تضمین تامین تقاضاست و بنابراین مانع از افزایش بیشتر قیمت‌ها می‌شود، بلافاصله پس از تصمیم اوپک‌پلاس، عربستان سعودی قیمت رسمی فروش نفت در ژوییه به مشتریان خود در آسیا و اروپا را به میزان قابل ملاحظه‌ای افزایش داد.
اوپک‌پلاس پس از دیدار دوم ژوئن، اعلام کرد این گروه تولیدش را در هر یک از ماه‌های ژوییه و آگوست به میزان ۶۴۸ هزار بشکه در روز افزایش می‌دهد که ۲۰۰ هزار بشکه در روز بالاتر از توافق اولیه برای افزایش تولید ماهانه به میزان ۴۳۲ هزار بشکه در روز است. البته اوپک‌پلاس شامل اعضای اوپک و تولیدکنندگان دیگر نظیر روسیه است که تولیدش از ۲۴ فوریه که جنگ در اوکراین آغاز شد، حدود یک میلیون بشکه در روز کاهش پیدا کرده است.
بازار نفت تحت تاثیر وعده اوپک‌پلاس برای تولید بالاتر، قرار نگرفت و نفت برنت سوم ژوئن با ۸/۱ درصد افزایش، در ۱۱۹ دلار و ۷۲ سنت در هر بشکه بسته شد.

تحلیلگران می‌گویند، مشکل بازارهای نفت این است که اعتبار اوپک‌پلاس با توجه به ناتوانی این گروه برای افزایش تولیدی که می‌گوید انجام می‌دهد، به شدت مخدوش شده است. از سویی، ناکامی برای رسیدن به اهداف تولید، توجهات را در بازار که نگران توانایی روسیه برای تغییر مشتریانش و حفظ حجم صادرات یا محدود شدن بیشتر عرضه در بازار جهانی به دلیل افت صادرات روسیه است، جلب کرده است.
شاید اقدام آرامکوی سعودی در افزایش قیمت فروش نفت به پالایشگاه‌های آسیایی و اروپایی برای محموله‌هایی که در جولای بارگیری می‌شوند، کنجکاوی را برانگیزد.

آرامکو قیمت فروش رسمی گرید نفتی عرب‌لایت به مشتریان آسیا در ژوییه را شش دلار و ۵۰ سنت در هر بشکه بالاتر از میانگین قیمت پایه نفت عمان و دوبی تعیین کرد که بالاتر از نرخ پریمیوم چهار دلار و ۴۰ سنت در ژوئن و بالاتر از افزایش یک تا یک دلار و ۵۰ سنت پیش‌بینی شده در نظرسنجی از مدیران پالایشگاهی آسیایی بود. قیمت فروش رسمی عرب‌لایت به شمال غربی اروپا چهار دلار و ۳۰ سنت بالاتر از قیمت نفت برنت ICE برای جولای تعیین کرد که بالاتر از نرخ مازاد دو دلار و ۱۰ سنت در ژوئن بود.

افزایش قیمت رسمی فروش نفت به آسیا با توجه به افزایش اخیر حاشیه سود پالایش و افزایش نرخ پریمیوم نفت برنت نسبت به نفت دوبی، قابل پیش‌بینی بود. یک پالایشگاه معمولی در سنگاپور که نفت دوبی را پالایش می‌کند، از حاشیه سود ۲۵ دلار و ۱۹ سنت در هر بشکه برخوردار است که بیش از سه برابر میانگین ۳۶۵ روزه هشت دلار و ۱۱ سنت است.این حاشیه سود قوی، منعکس‌کننده تقاضای مطلوب به خصوص برای دیزل و افت شدید صادرات سوخت‌های پالایش‌شده از چین و روسیه است که بازار فرآورده‌های نفتی را با محدودیت عرضه روبه‌رو کرده است. بنابراین برای آرامکوی سعودی منطقی است که قیمت نفت را افزایش دهد تا از بخشی از این حاشیه سود بالای پالایش بهره‌مند شود هر چند که با ایده اوپک‌پلاس برای آرام کردن بازارها و تامین نفت با قیمتی که به دورنمای تقاضا آسیب نزند، تضاد داشته باشد.

چراغ سبز آمریکا برای صادرات نفت ونزوئلا به اروپا

در همین حال رویترز به نقل از شرکت نفتی اِنی ایتالیا و رپسول اسپانیا نوشت که ممکن است از ماه میلادی آینده صادرات نفت ونزوئلا به اروپا را برای جبران ممنوعیت واردات از روسیه آغاز کنند.
آن‌طور که منابع آگاه به رویترز گفته‌اند، ممکن است برنامه سوآپ نفت در برابر بدهی‌ای که دو سال پیش با تشدید تحریم‌های واشنگتن علیه ونزوئلا متوقف شده بود، ازسرگرفته ‌شود.

یکی از این منابع آگاه گفت: حجم نفتی که اِنی و رپسول دریافت خواهند کرد، زیاد نیست و تاثیر آن بر قیمت‌های نفت جهانی ملایم خواهد بود. اما چراغ سبز واشنگتن برای ازسرگیری جریان نفت ونزوئلا به اروپا، یک حمایت نمادین برای نیکلاس مادورو رییس‌جمهور ونزوئلا خواهد بود.
وزارت خارجه آمریکا به این دو شرکت اجازه داد صادرات نفت ونزوئلا را ازسر بگیرند. دولت بایدن امیدوار است نفت ونزوئلا کمک کند اروپا وابستگی به نفت روسیه را قطع کند و بخشی از محموله‌های نفتی ونزوئلا را از مسیر چین به اروپا تغییر دهد. هدف دیگر آمریکا، وادار کردن دولت مادورو به ازسرگیری مذاکرات با اپوزیسیون ونزوئلا است.

یک منبع آگاه گفت: شرکت‌های اِنی و رپسول که جوینت ونچرهایی با شرکت نفتی دولتی PDVSA ونزوئلا دارند، می‌توانند روی این محموله‌های نفتی برای تسویه بدهی‌های پرداخت نشده و سود آنها حساب کنند.

یک شرط اصلی موافقت آمریکا با ازسرگیری برنامه سوآپ نفت ونزوئلا، این بود که نفت دریافت شده باید به اروپا برود و نمی‌تواند جای دیگری فروخته شود. واشنگتن معتقد است برخلاف فروش فعلی نفت ونزوئلا به چین، شرکت PDVSA از نظر مالی از این معاملات بدون پول با اِنی و رپسول سود نمی‌برد.

واشنگتن به شرکت نفتی آمریکایی شورون، شرکت نفت و گاز ONGC هند و مورل‌اند پرام فرانسه که نزد وزارت خارجه و وزارت خزانه‌داری آمریکا برای موافقت با دریافت نفت ونزوئلا در برابر میلیاردها دلار بدهی انباشته، لابی کرده بودند، اجازه مشابه را نداد.این پنج شرکت برنامه سوآپ نفت در برابر بدهی را اواسط سال ۲۰۲۰ در پی تشدید تحریم‌های آمریکا علیه ونزوئلا از سوی دونالد ترامپ رییس‌جمهور وقت آمریکا، متوقف کرده بودند.
بر اساس گزارش رویترز، منابع آگاه گفتند:‌ همان زمان، وزارت خارجه آمریکا محرمانه نامه‌هایی به اِنی و رپسول فرستاد و به این دو شرکت اعلام کرد اگر آنها توافق‌های سوآپ نفت در برابر بدهی را ازسربگیرند و نفت ونزوئلا را به اروپا ببرند، واشنگتن مخالفتی نخواهد کرد.

اخبار برگزیدهاقتصاد کلانپیشنهاد ویژه
شناسه : 266477
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *