فشار آزادسازی یارانهها به تولیدکنندگان
به گزارش جهان صنعت نیوز: پس از حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی، دامداران بیشترین آسیب را دیدند و صنعت دام و گوشت کشور در بخش تولید به علت ۸ برابر شدن قیمت نهادههای دامی ضربه قابل توجهی دید. رییس شورای تامین دام کشور در این خصوص اظهار کرد: صنعت دام و گوشت کشور در بخش تولید، بزرگترین آسیب را از آزادسازی قیمتها دیدند چرا که علت آن، ۸ برابر شدن نهاده بود. با توجه به اینکه تولید گوشت قرمز از طریق تعلیف صورت گرفته و در بسیاری از شهرها، معضل کمآبی و بیآبی وجود دارد، تولیدکنندگان ما زیرچرخ آزادسازی قیمت محو میشوند.
منصور پوریان به بیان آخرین جزئیات صادرات دام زنده پرداخت و گفت: با گذشت ۱۷-۱۸ روز از ابلاغ شیوهنامه جدید، با مشکلاتی زیادی روبهرو هستیم. باید دید این شیوه در حمایت از دامدار ابلاغ شده یا خیر. دامداران پس از آزادسازی قیمت، بیشترین آسیب را دیدند و صنعت دام و گوشت کشور در بخش تولید، بزرگترین آسیبدیده از آزادسازیها بود که علت آن، ۸ برابر شدن نهاده بود. با توجه به اینکه تولید گوشت قرمز از طریق تعلیف صورت گرفته و در بسیاری از شهرها، معضل کمآبی و بیآبی وجود دارد، تولیدکنندگان ما زیرچرخ آزادسازی قیمت محو میشوند.
عدم اجرای طرحهای حمایتی از دامدارها
رییس شورای تامین دام کشور افزود: در ارتباط با عدم اجرای طرحهای حمایتی از دامدارها بیان کرد: بنا بود دو طرح حمایتی جهت خارج شدن دامدار از وضعیت بحرانی اجرا شود زیرا ما میدانیم که بخش مهمی از تولید در روستا به دامداران تعلق داشته و زمانی که هزینه تولید افزایش پیدا کند، دامدار به دلیل متضرر شدن دست از کار خود کشیده و عرصه صنعت را ترک میکند. براساس یکی از این طرحها، بنا بود خرید تضمینی صورت گیرد که به دلیل دیر پرداختن یا عدم پرداخت وجه به دامدار به هیچ وجه انجام نمیشود. از سوی دیگر، بنا بود صادرات دام با هدف توانایی تولیدکننده برای خروج دام مازاد موجود در بازار از کشور صورت بگیرد.
وی گفت: اصل صادرات بدین معناست که با خروج یک راس دام، امکان نگهداری برای ۱۵ راس ایجاد میشود چون فقر نقدینگی در بخش دام کشور بیداد میکند. بخش معاونت امور بازرگانی وزارت کشاورزی وظیفه پایش متقاضیان برای تعهد ارزی را دارد که این وظیفه به دلیل اهمیت بازگشت ارز و در زمره مکانیسمهایی است که به اقتصاد کشور کمک میکند. بحث دیگر، اهلیت صادرکننده است که در امور دام در حال انجام است و دامپزشکی نیز بخشنامه آن را صادر و ساز و کار انجام آن مشخص است.
وی ضمن اشاره به ایجاد موانع توسط شرکت پشتیبانی امور دام در بحث صادرات اذعان کرد: حدود ۲۰ روز است که تمام برنامه صادرات خود را بر روی ۵۰ هزار راس برای کل کشور بنا کرده که این مساله با توجه به وسعت ایران، شرمآور است زیرا ما باید یک تا ۵/۱ میلیون راس دام صادر کنیم که بدین واسطه، تولید از آسیبدیدگیهایی که مسبب آن وزارت جهاد بوده، رها شود. این صحبتها در خصوص امور دامی است که مسوول تولید گوشت کشور است، امور دام و دامداری به عهده آن بوده و از وضعیت حاد دامداران باخبر است.
هزینه صادرات بالا است
رییس مجمع ملی صادرکنندگان دام زنده خاطرنشان کرد: اکثر تولیدکنندگان ما حرفهای بوده و دارای قرارداد مبنیبر صادرات
۱۵-۱۰هزار دام با طرفهای خارجی هستند. اختصاص هزار راس گوسفند به خوزستان که پیشتاز صادرات است و حداقل میزان دامی که در این استان وجود دارد، بیش از ۲۰۰ هزار راس است بسیار اندک بوده و تعیین میزان و حجم توسط امور دام به جای تسهیل، حمایت از صادرات حداکثری دام و کنارگذاشتن بروکراسی، مانع ایجاد میکند.
وی ضمن دشوار قلمداد کردن صادرات، اظهار کرد: هزینه صادرات بالا بوده و با اقداماتی نظیر برش، شاهد خروجی بسیار ناقصی میشویم که بیمعناست و تسهیلی صورت نمیگیرد. این اقدامات از سوی امور دامی صورت میگیرد که در کل جلسات، شاهد گفتههای نمایندههای امور دام وزارت جهاد مبنیبر وجود ۵/۴ تا ۵ میلیون راس دام مازاد، بودم که معنای آن بدون مشتری بودن است و دامدار عملا از صحنه خارج میشود، زیرا یک گله ۳۰۰ راسی ما که کوچکترین گلهداری روستایی یا عشایر بهشمار میآید، پیش از آزادسازی یارانهها، هزینه روزانهای حدود ۵/۱ تا ۲ میلیون تومان برای تهیه نهادهها داشت اما در حال حاضر همین دامدار کوچک، هزینه روزانهای حدود ۹ میلیون دارد زیرا دام نیاز به تعلیف دارد.
وضعیت دامداری در کشور وخیم است
پوریان در ارتباط با مشکلات دام اذعان داشت: اکثر دامهای ایلام، خوزستان، کرمانشاه و فارس ضعیف هستند و این ضعیف بودن، به معنای تعلیف نامطلوب است؛ از سویی دارای مرتع نیز نیستیم که با وجود معضل کمآبی، مشکل دوچندان میشود. دامی که لازم است صادر شود، مناسب بازار داخل نیز نبوده زیرا این بازار، به دنبال خرید گوشت است.
رییس تامینکنندگان دام زنده در ارتباط با عدم امکان صادرات گوساله گفت: متاسفانه عوارض بالایی برای گوساله تعیین شده است؛ برای گوساله ۴۰۰ کیلویی باید ۶ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان تنها هزینه عوارضی داد و در کنار آن ۲۰۰ دلار معادل ۳ میلیون تومان نیز برگشت ارز است و با احتساب سایر هزینههای جانبی که ۲ میلیون تومان است، به طور کلی نزدیک به ۱۲ میلیون تومان باید برای صادرات آن هزینه شود که غیرمنطقی و بیهوده است.
وی ضمن وخیم تلقی کردن وضعیت دامداری در کشور خاطرنشان کرد: تولید دام ما در مرحله بحرانی قرار دارد و تنها راه حلهای آن، صادرات و خرید تضمینی است. با پرسوجو از دامپزشکیهای استان خوزستان متوجه شدم نزدیک به ۷۰ میلیون راس دام سبک داریم که این جمعیت بسیار عظیم است. با قیمت حال حاضر دام، اکنون اکثر مصرفکنندهها توانایی خرید را ندارند و با ایجاد هزینه تعلیف دام، دامدار از عرصه خارج و ایجاد بیتعادلی میشود. صادرات باید با دیدگاه پایداری و ماندگاری تولید گوشت قرمز و صنعت و اشتغال روستا مشاهده و بازارهای مناسب برای تولیدکننده ایجاد شود.
پوریان همچنین در ارتباط با مشخص بودن میزان صادرات دام به کشورهای دیگر گفت: تنها چند نژاد دام ما صادر میشوند که در بعضی از استانهای ما قرار دارند. البته با صادرات یک راس دام عربی، کردی، کرمانشاهی یا فسایی، تنها دامداران آنجا سود نبرده و کل صنعت دامپروری کشور سود میبرد. ما در حال حاضر صادرات دام نداشته و بخش خارج شده از کشور، غیرقانونی و به نوعی قاچاق است.
استفاده از ضایعات کشاورزی به جای نهادههای وارداتی
مدیرعامل اتحادیه کارخانههای خوراک دام طیور و آبزیان نیز در اظهارنظری اعلام کرد که با حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی، واردات نهادههای دام به صرفه نیست و راهی جز استفاده از نهادههای دامی داخلی نداریم. مجید جعفری افزود: با حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی، واردات نهادههای دام به صرفه نیست و راهی جز استفاده از نهادههای دامی داخلی و استفاده از ضایعات باقیمانده محصولات کشاورزی برای تولید خوراک دام نداریم. جعفری اظهار کرد: با مردمیسازی یارانهها و افزایش هزینههای تولید و گران شدن محصولات پروتئینی، میزان جوجهریزی کاهش یافته است و در نتیجه میزان تقاضا برای خوراک دام نیز روند نزولی داشته است، به طوری که کارخانههای خوراک دام به طور متوسط با ۳۰ درصد ظرفیت خود کار میکنند.
وی افزود: راه حل رونق تولید در صنعت دام و طیور و کارخانههای خوراک، پرداخت کالابرگ برای بالابردن مصرف و صادرات محصولات
پروتئینی است. مدیرعامل اتحادیه کارخانههای خوراک دام طیور و آبزیان با بیان اینکه مقرر شده است صادرات خوراک دام و طیور آزاد شود، ادامه داد: با وجود اینکه ارز ۴۲۰۰ تومانی واردات نهادههای دامی برداشته شده، اما هنوز صادرات خوراک دام آزاد نشده و درگیر روند اداری است.
جعفری درباره رقابت قیمتی تولیدات خوراک دامی کشور با نمونههای خارجی گفت: با توجه به اینکه کارخانهها با ظرفیت پایینی کار میکنند قیمت تمامشده آنها بالا و امکان رقابت کم است، از طرفی تحریمها باعث شده که هزینه واردات نهادههای دامی افزایش یابد تا در نهایت قیمت خوراک دامی تولیدی در کشور توان رقابت قیمتی با رقبای خارجی از جمله ترکیه نداشته باشد. مدیرعامل اتحادیه کارخانههای خوراک دام طیور و آبزیان درباره اقدامات برای جایگزینی نهادههای قابل تولید در داخل و ضایعات کشاورزی به جای نهادههای وارداتی در تولید خوراک دام وطیور اظهار داشت: با توجه به اینکه تا اوایل سال جاری نهادههای دامی (ذرت، کنجاله سویا و جو) با ارز دولتی به کشور وارد میشد تولید داخلی این محصولات در کشور صرفه نداشت.
وی در ادامه تصریح کرد: راهاندازی تولید نهادههای دامی و استفاده از ضایعات کشاورزی در تولید خوراک دام و طیور زمانبر است و نیاز به ایجاد زیرساختها و بررسیهای علمی، تحقیقاتی و تجربی دارد. جعفری گفت: جایگزینی نهادههای جدید در خوراک دام ممکن است ضریب تبدیل آن را تغییر دهد، اما در نهایت به طور قطع باید به سمت استفاده از نهادههای داخلی در تولید خوراک برویم، زیرا واردات نهادهها صرفه اقتصادی ندارد و قیمت تمام شده را بالا میبرد.
از ضرر مرغداران تا کاهش تولید تخممرغ
همچنین رییس هیاتمدیره پرورشدهندگان مرغ، تولید تخممرغ با قیمت فعلی را ضرر و زیان دانست و تاکید کرد مرغداران مجبور به کاهش تولید هستند. محمد یوسفی گفت: بنده مسوول انجمن تخممرغ نیستم ولیکن تخممرغ امروز به کالای خسارتبار برای تولیدکننده تبدیل شده است.
وی افزود: این وضعیت نمیتواند ادامه پیدا کند چون تخممرغ کیلویی ۳۵ هزار تومان موجب ضرر تولیدکنندهها میشود. یوسفی ادامه داد: تولیدکننده در این وضعیت ناچار است تولید را کاهش دهد. این فعال صنعتی در صنف مرغ به رادیو گفتوگو گفت: تنظیم بازار باید تولیدکننده و مصرفکننده را در نظر گیرد. وی گفت: حال آن که بازارگاه برای تامین نهادهها برای مرغداران ایجاد شده که سامانهای بسیار ناکارآمد است و متاسفانه نتواسته به موقع دان مرغداران را تامین کند. یوسفی افزود: بازارگاه وضعیت خوبی ندارد ولی باید زودتر تعیین تکلیف شود. به گفته این عضو هیاتمدیره اتحادیه پرورشدهندگان مرغ، بخش اعظم نهادهها وارداتی است و تولیدکننده باید نسبت به تعیین قیمت تمام شده آن اطلاع داشته باشد. یوسفی یادآور شد: نقطه سر به سر قیمت تمام شده و سود مرغداران باید برای تولیدکننده مشخص باشد.
ناگفته نماند در نمایشگاه دام و طیور امسال دستاوردهای مختلف بخش دام و طیور اعلام شد که از جمله میتوان به توافق با روسیه و اوکراین برای صادرات نهادههای دامی از خاک ایران، صادرات جوجه ایرانی آرین به کشورهای همسایه، واکسن باکتریایی طیور تولید داخلی بهزودی به بازار عرضه میشود. بهبود ضریب تبدیل در واحدهای نمونه مرغداری، رتبهبندی کارخانههای تولیدکننده خوراک دام و طیور بهمنظور افزایش کیفی تولید آنها با ایجاد رقابت، زنجیرهسازی در صنعت طیور کشور و جایگزینی نهادههای دامی داخلی در صنعت خوراک دام و طیور کشور اشاره کرد. این در حالی است که واقعیت در بازار چیز دیگری است و فعالان حوزه دام و طیور وضعیت مناسبی ندارند. موضوعی که میتواند امنیت غذایی مردم را به شدت تحتتاثیر قرار دهد.
لینک کوتاه :