سایه پررنگ استیضاح بر سر فاطمیامین
آن زمان قالیباف به بیان دلایل استیضاح پرداخت و توضیح داد که «در طول هفت روز گذشته طرح استیضاح وزیر در مجلس دنبال شد و در اختیار هیات رییسه قرار دارد؛ با توجه به وضعیت معیشت مردم و گرانیها در بازار و وضعیت صنعت خودروسازی گروهی از نمایندگان مجلس طرح استیضاح وزیر صنعت، معدن و تجارت و تعدادی دیگر از وزرا را ارائه کردند. مجلس در طرح استیضاح وزیر صمت هیچ نیتی جز اصلاح امور نداشت. مجلس به وظیفه ذاتی خود عمل کرد و دولت نیز مسوولیتی دارد که باید به آن عمل کند.»
رییس مجلس حتی به گفتوگوهایش با رییسجمهوری درباره وظایف وزارت صمت اشارهای داشت و در نهایت گفت: «با صحبتی که با رییسجمهور و معاون اول ایشان و وزیر صنعت، معدن و تجارت داشتم آنها پذیرفتهاند که مشکل ساختاری در این وزارتخانه وجود دارد. در آخرین صحبتی که با رییسجمهور داشتم به این جمعبندی رسیدیم که نیازمند تجدیدنظر در ساختار این وزارتخانه بوده و باید این وزارتخانه به دو وزارت تبدیل شود و دو وزیر به مجلس شورای اسلامی معرفی شوند و قرار شد دولت به سرعت این موضوع را در قالب یک لایحه به مجلس ارائه کند.»
در نهایت هم قالیباف بیان کرد که طبق صحبت با نمایندگان متقاضی استیضاح، درخواست داشته که با توجه به اینکه دولت مشکلات ساختاری را پذیرفته و بناست به قید فوریت لایحه به مجلس شورای اسلامی بیاورد، «استیضاح فعلا اعلام وصول نشود و دو ماه به دولت فرصت داده شود تا اصلاح ساختاری صورت گیرد.»
در خلال این مهلت دو ماهه، گمانهزنیهایی مطرح شد که قرار است دولت با ارائه لایحه تفکیک وزارت صمت و تشکیل دو وزارتخانه بازرگانی و صنایع، تنها یک وزیر معرفی کند و وزیر دوم همان فاطمیامین خواهد بود؛ موضوعی که با واکنش لطفالله سیاهکلی نماینده قزوین و از متقاضیان استیضاح وزیر صنعت مواجه شد؛ سیاهکلی در جلسه علنی ۸ شهریور ماه در تذکری گفت: «معاون پارلمانی رییسجمهور در امور مجلس صحبتهایی داشتند که خیلی اشکال داشت. آقای حسینی برخلاف وعده رییسجمهور گفته که بعد از تفکیک تنها یک وزیر به مجلس معرفی میشود حال اینکه رییسجمهور وعده داده بود که دو ماه به دولت برای استیضاح فرصت دهید تا دو وزیر معرفی شوند. چرا اظهارات معاون پارلمانی رییسجمهور خلاف اظهارات شخص رییسجمهور است؟ اینچنین نگاه کردن تمسخر به کار کارشناسی مجلس شورای اسلامی است. استیضاح وزیر صمت هنوز پابرجاست و اگر دو وزیر به مجلس معرفی نشوند قطعا دوباره دنبال خواهد شد.»
به گزارش ایسنا، همان زمان قالیباف رییس مجلس شورای اسلامی این توضیح را داد که «درباره تشکیل دو وزارتخانه با تفکیک وزارت صنعت، معدن و تجارت همچنان نظر رییسجمهور همان نکتهای است که بنده اشاره کردم. در صحبتهایی که با معاون پارلمانی داشتم گفتند که صحبت من با رسانهها چیز دیگری بوده و در تیتر اینگونه مطرح شده که دولت یک وزیر به مجلس شورای اسلامی معرفی میکند».
در این بحبوحه، سخنان متناقضی در رسانهها درباره تعداد وزرایی که رییسجمهور به مجلس بعد از تفکیک وزارت صمت به مجلس معرفی میکند، شنیده میشد؛ عدهای معتقد بودند با توجه به اینکه فاطمیامین یک بار از مجلس رای اعتماد گرفته دیگر احتیاجی برای اخذ مجدد رای اعتماد وجود ندارد. برخی دیگر نظر متفاوتی داشتند مبنی بر اینکه به دلیل تشکیل دو وزارتخانه جدید، رییسجمهور باید مجدد دو وزیر به مجلس معرفی کند، موضوعی که صدیف بدری از متقاضیان استیضاح هم به آن اشاره کرده بود و گفت: «با تصمیم دولت و رییسجمهور مبنی بر ارائه لایحه تفکیک وزارت صمت و تشکیل دو وزارتخانه جدید، رییسجمهور باید دو وزیر به مجلس معرفی کند. آقای رییسجمهور میتواند مجدد آقای فاطمیامین را معرفی کند اما ایشان باید مجدد از مجلس رای اعتماد بگیرد. دلیل موافقت استیضاحکنندگان با این پیشنهاد این بود که امکان عدم رای مجدد به فاطمیامین را داریم؛ البته پیشنهاد ما به آقای دکتر رییسی این است که فرد جدیدی را معرفی کنند.»
با این وجود و با وجود تمامی کشوقوسها، فرصت دو ماهه تمام شد. کمیسیون صنایع و معادن مجلس روز ۲۶ مهر جلسهای با حضور وزیر صمت و متقاضیان استیضاح برگزار کرد و وزیر هم به سوالات پاسخ داد منتها این پاسخها قانعکننده نبود و با اصرار نمایندگان متقاضی استیضاح این موضوع در جلسه علنی روز ۲۷ مهر اعلام وصول شد، طبق گفته علی نیکزاد نایبرییس مجلس، «طرح استیضاح در ۱۹ مهر به کمیسیون صنایع و معادن ارجاع داده شده بود که با توجه به پایان مهلت قانونی و داشتن
حدنصاب لازم اعلام وصول میشود. طبق آییننامه مجلس مطابق با ماده ۲۲۳ آییننامه داخلی مجلس وزیر حداکثر ظرف مدت ۱۰ روز موظف به حضور در مجلس و ارائه توضیحات در جلسه علنی مجلس خواهد بود».
اما چرا بعد از گذشت بیش از دو ماه استیضاح اعلام وصول شد؟ سوالی که در پاسخ به آن حسینعلی حاجیدلیگانی عضو هیات رییسه مجلس گفت: «متقاضیان استیضاح قراری با رییسجمهوری گذاشته بودند که طبق آن رییسجمهوری وعده داده بود ظرف دو ماه اقدامی انجام دهد که عملی نشده است. چند نفر از متقاضیان استیضاح وزیر صنعت، معدن و تجارت چند شب پیش نیز جلسهای با رییسجمهوری داشتند منتها به نتیجه نرسیدند. متقاضیان استیضاح دو ماه برای تعیینتکلیف وزارت صنعت، معدن و تجارت مهلت داده بودند که با پایان یافتن دو ماه و رخ ندادن اتفاقی، نمایندگان متقاضی، استیضاح را به جریان انداختند.»
سوال دیگر این است که آیا در صورت تقدیم لایحه تفکیک وزارت صمت، استیضاح از دستور کار متقاضیان خارج میشد؛ در پاسخ به این پرسش محسن علیزاده از متقاضیان استیضاح فاطمیامین به ایسنا گفت: طبق وعده رییسجمهوری قرار بود با ارائه لایحه تفکیک وزارت صمت، دو وزیر معرفی شوند و آقای فاطمیامین هم جزو آنها نباشد که در این صورت قرار بود دیگر استیضاح را دنبال نکنیم اما به این وعده عمل نشد.
وی یکی از دلایل اصرار متقاضیان بر اعلام وصول استیضاح وزیر صمت را ضعف آقای فاطمیامین در حوزه بازرگانی داخلی و خارجی عنوان و اظهار کرد: وزیر صمت چند ضعف اساسی دارد؛ نتوانسته به درستی تنظیم بازار داخلی انجام دهد، رسالتش فقط تنظیم بازار برای حمایت از صنایع بزرگ شده، قیمتگذاری دستوری در صنایع فولادی و سیمانی است، موفقیت در بازرگانی داخلی و خارجی خودرو نداشته و همچنین برای ساماندهی بازار خودرو توانایی نداشته است. علیزاده این را هم گفت که این استیضاح حدود ۳۰ امضا دارد.
با توجه به تعطیلی جلسات علنی مجلس برای سرکشی نمایندگان به حوزههای انتخابیه، عملا موضوع استیضاح فاطمیامین به بعد از این ایام موکول میشود. در واقع طبق گفته حاجیدلیگانی عضو هیات رییسه مجلس این احتمال وجود دارد که در هفته بعد از تعطیلات، جلسه علنی بررسی استیضاح وزیر صمت برگزار شود.
لینک کوتاه :