رکورد تاریخی دلار
به گزارش جهان صنعت نیوز: در نیمه معاملات روز گذشته نیز دلار توانست از میانه کانال قیمتی ۳۳ هزار تومانی عبور کند و رکورد جدید قیمتی در سال جاری را به ثبت برساند. عبور دلار در بازار معاملات فردایی از مرز ۳۳ هزار و ۸۰۰ تومانی نیز نشاندهنده سقفشکنی قیمت دلار در بازار است. تحلیلها از وضعیت این روزهای بازار ارز اما یکسان است به طوری که کارشناسان فضای گرگ و میش برجامی و چشمانداز مبهم اقتصادی را به عنوان فاکتورهای اصلی تعیینکننده قیمت دلار عنوان میکنند. در عین حال برخی تحلیلگران در ترسیم چشمانداز بازار ارز به تغییرات قیمت سکه نیز اشاره میکنند و از ارزشگذاری سکه بر اساس نرخهای نزدیک به ۴۰ هزار تومانی دلار سخن میگویند. از نگاه آنان، شکاف قیمتی ۶ هزار تومانی بین نرخ دلار بازار آزاد با نرخ دلاری که مبنای قیمتگذاری سکه قرار میگیرد به این معناست که دلار میتواند آماده صعود به سمت نرخهای بالاتر شود. هرچند عملیات روانی بازارساز در بازار ارز و تقویت طرف عرضه میتواند دستانداز صعود دلار به کانالهای قیمتی بالاتر باشد، با این وجود فضای وهمآلود سیاسی و اقتصادی کشور را میتوان فاکتورهای مهمتری برای قیمتگذاری دلار در بازار دانست.
روز تاریخی بازار ارز
دیروز را میتوان یک روز تاریخی برای بازار ارز دانست؛ روزی که در آن دلار توانست به قله تاریخی خود برگردد و پیشروی خود در مسیر صعودی را ادامه دهد. بررسیها نشان میدهد که معاملات روز گذشته بازار ارز شاهد دو تحرک جدید قیمتی برای دلار بوده است. تحرک نخست بازار در معاملات پیش از ظهر دیده شد به طوری که اسکناس آمریکایی از مرز مقاومتی ۳۳ هزار و ۲۰۰ تومانی عبور کرد و آماده حرکت به نرخهای بالاتر شد. در میانه معاملات دیروز اما دلار روند افزایش قیمت خود را از سر گرفت و به ۳۳ هزار و ۵۰۰ تومان رسید. در معاملات فردایی اما دلار نرخهای بالاتری را هم به خود دید به طوری که تا لحظه تنظیم این خبر اسکناس آمریکایی با قیمت ۳۳ هزار و ۸۰۰ تومان در بازار فردایی مورد معامله قرار گرفت. سقفشکنی دلار اما در حالی ادامه دارد که اخیرا رییس بانک مرکزی از برقراری آرامش ارزی در بازار خبر داده بود. به نظر میرسد برخلاف تصورات مقامات دولتی بازار ارز آماده صعود شده و طبق پیشبینیها امکان صعود دلار تا نرخهای نزدیک به ۴۰ هزار تومان نیز وجود دارد.
اما تحلیلگران در خصوص وضعیت بازار ارز و عوامل اثرگذار بر قیمت دلار به دو عامل سیاسی و اقتصادی همچون گذشته اشاره میکنند. در رابطه با فاکتور سیاسی اثرگذار بر بازار ارز باید گفت که خبرهای منفی برجامی و نامشخص بودن آینده مذاکرات معاملهگران را متقاضی خرید دلار کرده است. تازهترین خبرهای سیاسی رسیده نیز نشان میدهد که فضای گفتوگوهای برجامی همچنان گرگ و میش است. در همین راستا رابرت مالی، نماینده آمریکا در مورد ایران در تازهترین اظهارات خود اعلام کرده که واشنگتن توجه خود را به حمایت از اعتراضات معطوف کرده و اگر لازم باشد به عنوان آخرین راهکار، به گزینه نظامی علیه برنامه هستهای ایران متوسل میشود. رابرت مالی در عین حال تمرکز بر توافق هستهای را موجب اتلاف وقت توصیف کرده است. این اظهارات را میتوان یکی از سیگنالهای منفی رسیده به بازار ارز توصیف کرد که باعث تغییر جهتگیری بازار شده است.
بورسیها در مسیر ورود به بازار ارز
دومین فاکتور تعیینکننده قیمت دلار اما فضای نامساعد اقتصادی است. به باور کارشناسان، هیچیک از شاخصهای عملکردی اقتصاد ایران در وضعیت مناسبی قرار ندارند و با وجود اظهارات مقامات دولتی کماکان شاهد حرکت در مسیر تضعیف اقتصاد کشور هستیم. در این راستا میتوان به حجم بالای نقدینگی و عبور آن از مرز ۵۵۰۰ هزار میلیارد تومان اشاره کرد. از سوی دیگر تورم نزدیک به ۴۵ درصدی اقتصاد نیز مساله مهم دیگری است که همواره مورد انتقاد کارشناسان قرار میگیرد. به باور آنها، نرخ ارز در اقتصاد ایران معلول نقدینگی و تورم است و تا زمانی که سیاستگذار قادر به مدیریت بازار پول نباشد دلار نیز روند صعودی خود در اقتصاد را ادامه خواهد داد.
ناگفته نماند که در اقتصاد ایران هیچ نشانهای از رونق تولید و بزرگ شدن کیک اقتصاد دیده نمیشود و این مساله را نیز میتوان یکی دیگر از ضعفهای آشکار مدیریتی تصمیمگیران دانست. به این ترتیب در اقتصادی که نقدینگی و تورم در حال رشد است و تولیدی اتفاق نمیافتد، دلار امکان رشد خواهد داشت. ناگفته نماند که برخی بازار ارز را مقصد جدید سرمایههای مردمی عنوان میکنند. با توجه به آنکه در روزهای اخیر سرمایه قابلتوجهی از بازار سرمایه خارج شده برخی میگویند که این سرمایهها به بازار ارز و سکه رسیده و زمینهساز افزایش تقاضا در بازارهای یادشده بوده است.
همگرایی دلار و سکه
اما در کنار فاکتورهای سیاسی و اقتصادی یادشده، کارشناسان به فاکتور مهم دیگری اشاره میکنند که میتواند سرنوشت بازار ارز را تغییر دهد. آنطور که بررسیها نشان میدهد قیمت سکه در حال حاضر به ۱۵ میلیون و ۶۲۰ هزار تومان رسیده و مبنای ارزشگذاری سکه نیز دلار نزدیک به ۴۰ هزار تومانی است. به این ترتیب میتوان از شکاف حدود ۶ هزار تومانی دلار بازار آزاد و دلاری که مبنای قیمتگذاری سکه قرار گرفته پرده برداشت.
کارشناسان بر این باورند که تحولات قیمتی در بازار سکه میتواند سیگنال رشد و یا افت قیمت دلار شود و شکاف قیمتی بین دلار ۳۳ هزار تومانی بازار آزاد و دلار حدود ۴۰ هزار تومانی برای ارزشگذاری سکه میتواند برای اقتصاد ایران معنادار باشد. تجربه نیز نشان داده که شکاف قیمتی یادشده در نهایت فنر دلار در بازار ارز را رها میکند و اسکناس آمریکایی آماده صعود به نرخهای بالاتر میشود.
بنابراین هرچند تحولات سیاسی و اقتصادی نقش مهم و اساسی در تعیین سرنوشت دلار دارند با این حال با بررسی تحولات قیمتی سکه نیز میتوان افق قیمتی دلار را ترسیم کرد. با عنایت به موارد یادشده نیز پیشبینیها در خصوص قیمت دلار تا پایان سال متفاوت است. برخی میگویند که اگر مذاکرات به نتیجه مشخصی نرسد و اقتصاد در وضعیت بیثبات کنونی باقی بماند دلار تا نرخ ۳۸ و ۴۰ هزار تومان نیز رشد خواهد کرد.
با در نظر گرفتن نرخ ۴۰ هزار تومانی دلار که هم اکنون مبنای ارزشگذاری سکه شده است نیز میتوان پیشبینیها را به سمت نرخهای بالای ۴۰ هزار تومان برای دلار برد. در این بین اما نمیتوان نقش بازارساز در تغییر وضعیت بازار را نیز نادیده گرفت. بر این اساس میتوان گفت که اگر بانک مرکزی به ذخایر جدید ارزی دست پیدا کند و با تلاش تقویت عرضه قیمتها را در این بازار مدیریت کند امکان ماندگاری دلار در نرخهای فعلی وجود خواهد داشت. با این حال اگر ناملایمات سیاسی و اقتصادی بر مدیریت بانک مرکزی غلبه کند باید منتظر دلار ۴۰ هزار تومانی در آیندهای نهچندان دور باشیم.
اخبار برگزیدهاقتصاد کلانپیشنهاد ویژه
لینک کوتاه :