دلار در سایه تنشهای سیاسی/دلار وارد کانال ۳۴ هزار تومانی شد
به گزارش جهان صنعت نیوز: بررسیها اما نشان میدهد که افزایش این روزهای قیمت دلار فضای بازار خرید و فروش در میدان فردوسی را متشنج کرده است. در حالی که تحلیلگران خروج سرمایه از بورس، بانک و حتی بازار مسکن را دلیل افزایش تقاضا در بازار ارز و رشد قیمت دلار عنوان میکنند، اما معاملهگران از هجوم دلارهای خانگی به این بازار برای فروش در اوج قیمتی سخن میگویند. کارشناسان اما ادعای مطرحشده از سوی رسانههای آمریکایی مبنی بر احتمال آغاز جنگ ایران و عربستان در آستانه انتخابات میاندورهای آمریکایی را دلیل محکمتری برای شروع نوسانات جدید قیمتی در بازار ارز و یکهتازی دلار میدانند.
همهمه ارزی در بازار
بازار ارز بعد از سپری کردن روزهای کمنوسان خود از روز سهشنبه اما دور جدیدی از تحرکات قیمتی را آغاز کرده است. بررسیها نشان میدهد که دلار از ابتدای معاملات روز سهشنبه روند صعودی به خود گرفت و تا میانه معاملات این روز از قیمت ۳۳ هزار و ۵۰۰ تومانی هم عبور کرد. اما این آخرین نرخ ثبتشده برای دلار نبود و این ارز خارجی تا پایان معاملات روز سهشنبه توانست تا مرز کانال ۳۴ هزار تومانی پیشروی کند. در معاملات روز گذشته اما روند صعودی قیمتها ادامهدار شد به طوری که دلار از مرز روانی ۳۴ هزار تومانی عبور کرد و سرآغاز خرید و فروشها با نرخ جدید شد. تا لحظه تنظیم این خبر نیز دلار توانسته تا نرخ ۳۴ هزار و ۳۷۰ تومان نیز پیش برود. ناگفته نماند که نرخ دلار در بازار فردایی از میانه کانال قیمتی ۳۴ هزار تومانی نیز عبور کرده است. نرخ دلار ۳۴ هزار و ۳۷۰ تومانی تا لحظه تنظیم این خبر حدود هزار تومان از نرخ دلار در معاملات قبل از ظهر روز سهشنبه بالاتر است. نکته قابل توجه آنکه نرخ دلار در مدت مشابه سال گذشته برابر با ۲۷ هزار و ۵۵۰ تومان بوده است. به این ترتیب میتوان گفت که نرخ دلار در مقایسه با مدت مشابه پارسال ۲۴ درصد یعنی حدود ۷ هزار تومان گرانتر شده است.
فضای متشنج در فردوسی
اما بررسیها نشان میدهد که فضای بازار ارز در میدان فردوسی متشنج است. از یک سو کارشناسان اعلام میکنند که تقاضا برای خرید دلار در سایه نااطمینانیهای اقتصادی بیشتر شده است. به عبارتی سرمایه از بورس، بانکها و حتی بازار خرید و فروش مسکن در حال خروج است و بازار ارز و سکه نیز مقصد جدید این سرمایههاست. به این ترتیب یکی از دلایل افزایش تقاضا برای خرید دلار را میتوان خروج سرمایه از بازارهای مشابه عنوان کرد. مساله مهم دیگر اما شکاف قیمت دلار در بازار آزاد و صرافیهاست. از آنجا که طبق مصوبه اخیر بانک مرکزی امکان فروش دلار سهمیهای با کارت ملی برای هر فرد فراهم است، این مساله نیز زمینهساز شکلگیری صفهای طویل خرید دلار پشت در صرافیها شده است. در حالی که افزایش تقاضا به یکی از دلایل اصلی رشد قیمت دلار تبدیل شده اما بررسیها از میدان فردوسی نشان میدهد که مراجعه مردم به بازار برای فروش دلارهای خانگی بیشتر شده است. آنطور که معاملهگران میگویند، دلیل هجوم مردم به بازار برای آن است که دلارهای خانگی خود را در اوج قیمت به فروش برسانند. به این ترتیب از یک سو شاهد هجوم سرمایههای جدید به بازار ارز برای تبدیل داراییهای ریالی به دلار هستیم و از سوی دیگر نیز شاهد افزایش تمایل مردم به فروش دلار برای سود بردن از افزایش قیمت اسکناس آمریکایی. ناگفته نماند که در سایه افزایش قیمت دلار، صرافیهای مجاز بانک مرکزی نیز دست از کار کشیدهاند و به نظر میرسد تمایلی برای خرید و فروش ارز در این بازار نامطمئن ندارند.
خوشبینی مقامات دولتی
اما در توصیف وضعیت بازار ارز میتوان به تنشهای سیاسی ایران با غرب نیز اشاره کرد. در این رابطه میتوان به ادعای جنگ ایران و عربستان اشاره کرد. والاستریتژورنال در گزارشی اعلام کرده که ایران قصد دارد به عربستان حمله کند. با این حال ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا درباره این تهدید قریبالوقوع در عربستان گفته: «من از هیچگونه هشدار کنسولی اطلاعی ندارم.» در کنار این میتوان به موضوع انتخابات میاندورهای آمریکا نیز اشاره کرد. آنطور که بررسیها نشان میدهد، احتمال پیروزی جمهوریخواهان در این انتخابات تقویت شده و همین مساله نیز بر نگرانیها در خصوص تشدید تنشهای ایران و غرب افزوده است. کارشناسان در این باره نیز میگویند که احتمال پیروزی جمهوریخواهان عامل دیگری برای تقویت هیجانات ارزی در تهران شده است. اما در شرایطی که همه پیشبینیها حول افزایش بیشتر قیمت دلار میچرخد، رییس کمیسیون اقتصادی مجلس نسبت به بهبود شرایط بازار ارز ابراز امیدواری کرده است. مهدی طغیانی در این باره گفته «طی یکی دو ماه گذشته فشارهایی روی نرخ ارز داشتیم. امسال به خاطر صادرات خوب، ارزآوری بیشتری داشتهایم. از طرف دیگر ذخایر ارزی بانک مرکزی مناسب است. عوامل مشخص این روزها نمیتوانند اثر جهشواری روی ارز داشته باشند. به نفع اقتصاد کشور هم نیست که با جهش نرخ ارز مواجه باشیم؛ تبعات تورمی دارد. از بانک مرکزی خواستیم تدابیر خود را بیشتر کند. امیدواریم افزایش نرخ ارز موقتی باشد». رییس بانک مرکزی نیز اخیرا از وجود آرامش ارزی در بازار خبر داده و ارزآوری صادرکنندگان را یکی از نشانههای آن عنوان کرده بود. با این حال روند قیمتها در بازار ارز حاکی از متشنج بودن فضای معاملات است و در صورتی که اخبار خوشایندی از مذاکرات برجامی و توافق ایران با غرب منتشر نشود، طبق پیشبینی کارشناسان باید منتظر نرخهای بالاتر دلار در آینده نزدیک نیز باشیم.
اخبار برگزیدهاقتصاد کلانپیشنهاد ویژهلینک کوتاه :