لبخند سبز بازارهای جهانی به تورم
به گزارش جهان صنعت نیوز: روز پنجشنبه نرخ تورم آمریکا برای ماه اکتبر منتشر شد و در حالی که پیشبینیها از کاهش ۰/۲ درصدی و ثبت تورم سالانه ۸ درصدی صحبت میکردند، شاخص بهای مصرفکننده در این ماه کاهش ۰/۵ درصدی را تجربه کرد و توانست به عدد ۷/۷ درصد برسد که موفقیتی تمامعیار برای تلاشهای یکساله فدرالرزرو محسوب میشود. اکنون تورم سالانه ایالات متحده فاصلهای ۱/۴ درصدی از سقف ۴۰ساله خود در ماه مارس دارد و این موضوع میتواند دلیل قانعکنندهای باشد که فدرالرزرو از این پس با قدرت کمتری به مقابله با اژدهای تورم بپردازد.
با انتشار این خبر بازارهای جهانی سهامی و کالایی با امیدواری بالایی همراه شدند و رنگ سبزی به خود گرفتند به طوری که شاخصهای سهامی S&P500 و Nasdaq به ترتیب با بازدهی مثبت ۵۴/۵ و ۳۴/۷ درصدی همراه شدند. از سمت دیگر کامودیتیها نیز روز خوبی را پشت سر گذاشتند و در ادامه معاملات صعودی خود، در زمان نگارش این گزارش، نفت به بیش از بشکهای ۹۶ دلار رسیده است، طلا بالای ۱۷۵۰ دلار به ازای هر اونس نوسان میکند و هر تن مس نیز خود را به مرز ۸۵۰۰ دلاری رسانده است.
فد در مسیر موفقیت
کاهش ۵/۰ درصدی نرخ تورم در ماه اکتبر و در حالی که کارشناسان انتظار تورم ۸ درصدی را میکشیدند، نشان داد که تلاشهای بیوقفه بانک مرکزی آمریکا بینتیجه نبوده است و اکنون با شتاب بیشتری شاهد کاهش شاخص بهای مصرفکننده این کشور هستیم. جرومی پاول رئیس فدرالرزرو در آخرین سخنرانی خود که در نشست ۲ نوامبر صورت گرفت، از بالا بودن سطح تورم و نیاز به تداوم سیاستهای انقباضی سخن گفت اما اشاره کرد که احتمالا با سرعت کمتری به افزایش نرخ بهره در نشستهای بعدی بپردازد. کاهش قابل توجه شاخص بهای مصرفکننده اکنون این امکان را به فدرالرزرو میدهد که دیگر نیازی به افزایشهای ۷۵/۰ درصدی نداشته باشد. نرخ بهره آمریکا اکنون در سقف ۴ درصدی قرار دارد که رکوردی ۱۵ساله از اواخر سال ۲۰۰۷ محسوب میشود و طبق پیشبینیها، قرار است در سه نشست آتی نیز این نرخ به ترتیب ۵/۰ درصد، ۲۵/۰ درصد و ۲۵/۰ درصد افزایش یابد تا در نهایت نرخ بهره هدف در مارس سال آینده به قله ۵ درصدی برسد. البته این نکته بسیار حائزاهمیت است که تورم هدف فدرالرزرو از همان ابتدای جدال با اژدهای تورم، ۲ درصد بوده و بارها تاکید شده است که تا زمان رسیدن به این هدف، دست از سیاستهای انقباضی برنخواهد داشت و این موضوع میتواند همچنان فشار را تا حدی بر بازارها حفظ کند و اجازه افزایش شدید و متوالی را به آنها ندهد.
خطر رکود همچنان پابرجاست
در کنار خوشحالی برای کاهش تورم، نگرانی از احتمال شروع یک دوره رکودی همچنان اقتصاد جهان را تهدید میکند. شتاب بالای افزایش نرخ بهره طی ماههای گذشته و رسیدن آن به ۴ درصد طی تنها ۶ مرحله، یکی از تاریخیترین سرعتهای افزایش نرخ بهره توسط فدرالرزرو بوده که تا حد زیادی شرایط را برای سرمایهگذاری در اقتصاد سختتر قبل از قبل کرده است. از همان شروع اقدامات تهاجمی بانک مرکزی آمریکا، کارشناسان و اقتصاددانان بسیاری از احتمال بالای ورود به یک دوره رکودی صحبت میکردند و اکنون به نظر میرسد که احتمال آن بیش از هر زمان دیگری باشد.
افزایش نرخ بیکاری به ۷/۳ درصد در ماه اکتبر که هفته گذشته منتشر شد و همچنین افزایش بیش از انتظار مدعیان بیمه بیکاری به ۲۲۵ هزار نفر به جای ۲۲۰ هزار نفر در همین ماه، نشانههایی از نزدیک شدن به رکود است که میتواند بازارها را تحت تاثیر قرار دهد. پیروزی حزب جمهوریخواه در انتخابات کنگره آمریکا نیز این موضوع را تشدید میکند زیرا کارشناسان اعتقاد دارند که این حزب توجه بیشتری به کنترل تورم و توجه کمتری به بیکاری خواهد داشت. در صورت ایجاد یک دوره رکود اقتصادی، تقاضا برای بازارها و سرمایهگذاری کاهش خواهد یافت و همین موضوع میتواند فشار مضاعفی را بر قیمتها بگذارد. البته در این بین فدرالرزرو، تاریخ تلخ ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۰ را در ذهن خود دارد و همین موضوع باعث میشود که قطعا در ادامه شاهد اقداماتی در جهت کنترل احتمال این رخداد باشیم اما به طور کل پیشبینی میشود که ریزش شدید بازارهای جهانی دیگر تکرار نشود اما احتمال افزایشهای قابل توجه و مداوم همچون دوران پس از کرونا کمی دور از ذهن است.
آمار تورم به نفع بورسهای جهان
نرخ تورم ماهانه آمریکا ۴/۰ درصد و تورم سالانه ۷/۷ درصد اعلام شد؛ در حالی که انتظارات برای شاخص قیمت مصرفکننده ماهانه و سالانه به ترتیب ۶/۰ و ۹/۷ درصد بود.
تورم هسته نیز که از آن اقلام غذایی و انرژی با قیمتهای پرنوسان حذف میشوند فقط ۳/۰ درصد در ماه اکتبر رشد کرده، حال آنکه انتظار نیمدرصد افزایش وجود داشت.
واکنش بورسهای جهانی به این آمار مثبت بود و رشد دستهجمعی شاخصهای بازارهای سهام رقم خورد. در سوی مقابل نیز بازار اوراق بدهی با کاهش نرخ بازده مواجه شدند. علت این امر آن است که تورم پایینتر از انتظار به معنی کُند شدن سرعت افزایش نرخ بهره توسط فدرالرزرو آمریکاست. از آنجایی که بالا رفتن نرخ بهره میتواند به رکود منجر شود، بازارهای سهام دائما نگران روندی هستند که فدرالرزرو طی ماههای گذشته با شتاب زیاد در جهت بالا بردن نرخها طی کرده است. بنابراین، آماری که نشان از متعادل شدن تورم باشد، پیام مثبتی هرچند کوتاهمدت برای بورسها دارد.
لینک کوتاه :