xtrim

«بیت‌کوین» کمیاب می‌شود؟

منحل شدن شماری از صرافی‌های کریپتو در دهه اخیر عاملی برای کمیاب شدن بیت‌کوین است. سقوط صرافی FTX باعث شد ۰۰۰/۷۰ واحد بیت‌کوین از گردش خارج شود. یکی از بزرگ‌ترین تفاوت‌های بیت‌کوین با ارز فیات و اکثر رمزارزهای دیگر، داشتن محدودیت ۲۱ میلیون واحدی برای عرضه در گردش (Circulating Supply) است. آن‌طور که خبرگزاری «کوین‌تلگراف» می‌نویسد، نابودی چند صرافی‌ رمزارز در دهه اخیر باعث شده است حداقل ۷/۵ درصد از کل بیت‌کوین قابل عرضه (معادل ۲/۱ میلیون واحد) به‌طور دائم از گردش خارج شوند. نبود شفافیت درباره گواه اثبات ذخایر صرافی‌های رمزارز، اصلی‌ترین عامل سقوط ناگهانی آنها بوده و جدیدترین نمونه این اتفاق را برای صرافی بزرگ FTX دیدیم. داده‌های تاریخی نشان می‌دهند که ۱۴ صرافی رمزارز عامل نابود شدن مجموعا ۰۰۰/۱۹۵/۱ بیت‌کوین بوده‌اند که معادل ۳/۶ درصد از کل ۲/۱۹ میلیون بیت‌کوینی است که هم اکنون در حال گردش‌ هستند.
تحقیقات «جیمسون لوپ»، هم‌بنیانگذار و مدیر ارشد فناوری پلتفرم CasaHODL، نشان می‌دهد بیشترین بیت‌کوین ازدست‌رفته در پی سقوط صرافی‌های رمزارز، نتیجه منحل شدن صرافی Mt. Gox بوده است. Mt. Gox در سال ۲۰۱۰ راه‌اندازی شد.
تا اوایل سال ۲۰۱۴ بیش از ۷۰ درصد از کل معاملات بیت‌کوین در سراسر دنیا بر بستر
Mt. Gox انجام می‌شدند، اما این صرافی در همان سال اعلام ورشکستگی کرد. درحالی‌که کمیاب شدن بیت‌کوین به‌ طور مستقیم با ارزش آن به‌عنوان دارایی مرتبط است، «جیمسون لوپ» می‌گوید: بیت‌کوین‌های تقلبی اکوسیستم رمزارز را تهدید می‌کنند. او می‌گوید: اگر اکثر مردم سراغ خرید بیت‌کوین تقلبی بروند، این رمزارز چندان ارزشمند نخواهد بود. همچنین تحقیقات نشان می‌دهد حداقل ۸۰ دارایی کریپتویی در نام خود از عبارت Bitcoin استفاده می‌کنند و هدف اصلی آنها گمراه کردن سرمایه‌گذاران بیت‌کوین است. ارزش بازار ۱۴ مورد از این دارایی‌ها به بیش از یک میلیون دلار می‌رسد. سه مورد از آنها به‌طور صریح ادعا می‌کنند که بیت‌کوین اصلی هستند. سرمایه‌دارانی که مشغول خرید دارایی‌های جعلی بیت‌کوین هستند روی قیمت بیت‌کوین اصلی اثر منفی می‌گذارند.
کاربران کدام کشورها از ورشکستگی FTX بیشترین ضرر را کردند؟
همچنین داده‌های جدید منتشرشده نشان می‌دهد که سه کشور کره‌جنوبی، سنگاپور و ژاپن، بیشترین تأثیر را از سقوط صرافی FTX داشته‌اند. کره‌جنوبی، بیشترین آسیب را از فروپاشی صرافی FTX دیده است. طبق گزارش‌ها، در میان تمام کشورهای جهان، کره بالاترین سهم ترافیک در این صرافی (۱/۶ درصد) را به خود اختصاص داده که نشان‌دهنده متوسط ۲۹۷/۲۲۹ کاربر منحصربه‌فرد است که ماهانه از FTX.com بازدید می‌کنند. بحران اخیر FTX، مقامات دولتی کره‌جنوبی را وادار کرده تا قانون اساسی دارایی‌های دیجیتال را تدوین کند، یک چارچوب نظارتی جامع که انتظار می‌رود سال آینده نهایی شود.
سنگاپور که به عنوان قطب ارزهای دیجیتال آسیا شناخته می‌شود، دومین کشور تحت تاثیر سقوط FTX است که ۵ درصد از ترافیک
FTX.com در سطح جهان را تشکیل می‌دهد. این رقم، بیانگر متوسط ۲۴۱/۶۷۵ کاربر منحصربه‌فرد ماهانه است. پس از توقف فعالیت‌های «بایننس» در سنگاپور در دسامبر ۲۰۲۱، کاربران این کشور به استفاده از FTX روی آورده بودند. پس از آن، ژاپن در جایگاه سوم کشورهای تحت تاثیر سقوط صرافی FTX قرار دارد که ۶/۴ درصد از سهم ترافیک این صرافی، یا به عبارتی، ۲۲۳/۵۱۳ کاربر منحصربه‌فرد ماهانه، را در اختیار دارد. طبق گزارش‌ها، غول سرمایه‌گذاری ژاپنی، SoftBank، در اوایل سال جاری ۱۰۰ میلیون دلار در FTX سرمایه‌گذاری کرده بود. از زمان انتشار اخبار مربوط به بحران FTX، ارزش بازار FTT، توکن بومی صرافی FTX، به میزان ۹/۲ میلیارد دلار (۷۶ درصد) کاهش یافته است. قیمت این رمزارز نیز در زمان نگارش این گزارش به ۴/۱ دلار رسیده که بیش از ۹۸ درصد با اوج تاریخی ۸۵ دلاری خود در سپتامبر ۲۰۲۱ فاصله دارد.
پیش‌بینی کف چرخه فعلی «بیت‌کوین» بر اساس بازارهای نزولی قبلی
همچنین در یک سال گذشته به دلیل مشکلات بسیار صنعت کریپتو و شرایط اقتصاد کلان، سال سختی برای بیت‌کوین و سایر ارزهای دیجیتال بوده است. حدود یک سال پیش بود که بیت‌کوین، رکورد تاریخی ۶۹ هزار دلاری خود را ثبت کرد.
با این حال، وضعیت بازار کریپتو در ماه‌های بعد شروع به تغییر کرد. بانک‌های مرکزی در تلاش برای مقابله با تورم به وجود آمده، سیاست‌های پولی خود را از چاپ مقادیر بیش از حد ارزهای خود به افزایش نرخ بهره تغییر دادند. پس از آن، جنگ اوکراین و روسیه و چند عامل کلان اقتصادی دیگر، باعث افت ارزش دارایی‌های پرخطر شدند و بیت‌کوین نیز از این قاعده مستثنی نبود. فروپاشی تاریخی پروژه «ترا» و چند ماه بعد، ورشکستگی صرافی FTX نیز شرایط بد موجود را تشدید کرد. بدترین حالت، هفته گذشته بود که قیمت بیت‌کوین به پایین‌ترین سطح دو سال اخیر، یعنی به کمتر از ۱۶ هزار دلار سقوط کرد. در حالی که قیمت بیت‌کوین تقریبا ۸۰ درصد از اوج تاریخی خود کاهش یافته است، برخی از برآوردها همچنان نشان می‌دهند که قیمت این ارز دیجیتال ممکن است بیشتر کاهش یابد، شاید تا محدوده چهار رقمی. در همین راستا، DonAlt ، تحلیلگر محبوب حوزه رمزارز، هشدار می‌دهد که بیت‌کوین هنوز خطر را پشت سر نگذاشته است. با مقایسه چرخه نزولی فعلی با دو چرخه قبلی، این تحلیلگر می‌گوید که اگر بیت‌کوین از بازار نزولی ۲۰۱۵-۲۰۱۴ تقلید کند، ممکن است تا ۵۰۰/۹ دلار کاهش یابد، یا در صورتی که رویدادهای ۲۰۱۸-۲۰۱۷ دوباره اتفاق بیفتند، قیمت این ارز دیجیتال ممکن است به ۱۱ هزار دلار برسد.
زمستان رمزارزها می‌تواند تا پایان سال ۲۰۲۳ ادامه یابد
با این حال احتمال دارد دوره زمستان بازار رمزارزها که در حال‌ حاضر در آن قرار داریم، به‌ دلیل تاثیر بحران ایجاد‌شده برای صرافی FTX حتی تا پایان سال ۲۰۲۳ ادامه پیدا کند. مشکلات FTX باعث کاهش اعتماد سرمایه‌گذاران حوزه رمزارزها شده و بحران نقدینگی در این بازار ایجاد کرده است؛ شرایطی که احتمالا دوره زمستان کریپتو را تا پایان سال ۲۰۲۳ تمدید خواهد کرد. دارایی‌های بسیاری از سرمایه‌گذاران نهادی در FTX، پس‌از اعلام ورشکستی این صرافی در ۱۱ نوامبر همچنان در این پلتفرم گیر کرده‌ است.
بحران FTX همچنین سرمایه‌گذاران و خریداران بزرگ را از ورود به حوزه رمزارزها منصرف کرد. «کوین‌بیس» تاکید دارد که تسلط استیبل کوین‌ها به بالاترین حدود یعنی ۱۸ درصد رسیده است که نشان می‌دهد بحران نقدینگی احتمالا تا پایان سال آینده ادامه خواهد یافت. سطح تسلط استیل‌کوین‌، میزان تسلط نسبی آنها را در اکوسیستم رمزارزها در مقایسه با ارزش کل بازار، ارزیابی می‌کند.
افزایش سطح تسلط استیبل کوین‌ها نشان می‌دهد فعالان بازار تمایل دارند دارایی‌هایی مثل بیت‌کوین یا اتریوم را به استیبل کوین‌های وابسته به دلار ایالات‌متحده تبدیل کنند.
اگرچه با اعلام ورشکستگی FTX، اثر این اتفاق را روی بازار رمزارزها به‌خوبی مشاهده کرده‌ایم، اما امکان دارد شاهد تاثیرات مرحله دوم نیز باشیم، زیرا بسیاری از سرمایه‌گذاران در این حوزه، مبالغی را در FTX یا Alameda وا‌م داده‌اند و با این پلتفرم‌ها تعامل داشته‌اند. در بخشی از گزارش «کوین‌بیس» آمده است: «رویدادهای ناگوار پیرامون FTX بی‌شک باعث کاهش اعتماد سرمایه‌گذاران در بازار رمزارزها شده است. اصلاح این رویه زمان می‌برد و به‌ احتمال زیاد این امر می‌تواند دوره زمستان رمزارزها را چند ماه دیگر و شاید تا پایان سال ۲۰۲۳ افزایش دهد.»

opal
اخبار برگزیدهاقتصاد کلانخواندنیدانش و فناوری
شناسه : 307201
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *