xtrim

اوراق ارزی بانک مرکزی شکست خورده است

به گزارش جهان صنعت نیوز: بانک مرکزی برای کنترل قیمت دلار این بار انتشار اوراق ارزی را در دستور کار قرار داده است؛ با آنکه حدود دو هفته از آغاز عرضه اوراق ارزی می‌گذرد، اما این راهکار بانک مرکزی تاثیری بر بازار نگذاشته و نه تنها دلار را ارزان نکرده که قیمت در مسیر رشاد است. در همین حال بانک مرکزی تا امروز هیچ آماری از تعداد اوراق فروخته شده اعلام نکرده است.

این رویکرد در کنار تلاش دلار برای صعود، موجب شده فعالان بازار ارز نسبت به اثرگذاری این اوراق دچار تردید شوند. برخی عنوان می‌کنند این رویکرد می‌تواند به معنای کمبود دلار باشد؛ برخی ناظران اقتصادی هم از این اقدام با عنوان اعتراف بانک مرکزی به ریزش ارزش ریال یاد می‌کنند. مرتضی ایمانی‌راد، نظریه‌پرداز اقتصادی در گفتگو با تجارت‌نیوز با نگاهی به این فرضیه‌ها، وضعیت بازار ارز کشور را در سه محور «ریشه‌یابی مشکل دلار»، «اوراق ارزی؛ مسکن یا درمان؟» و «راهکار حل ریشه‌ای بحران ارزی» بررسی کرده است.

بازار کم‌ظرفیت اوراق ارزی

opal

وی در خصوص انتشار اوراق ارزی گفت: در ایران چنین سابقه‌ای نداشته‌ایم که اوراق ارزی را به این شکل منتشر کرده و در اختیار مردم قرار داده باشیم. اگر بخواهیم با مراجعه به نظام‌های ارزی خارج از کشور هم به آن بنگریم، در واقع یک بازار آتی ارزی را نشان می‌دهد که نسبت به بازارهای آتی خارج از کشور، تفاوت‌های بسیار قابل توجهی دارد. در واقع می‌شود از دید یک بازار آتی به آن نگاه کرد آن هم برای افرادی که پیش‌بینی می‌کنند نرخ دلار افزایش پیدا خواهد کرد؛ این افراد می‌توانند با خرید این اوراق و نگهداری آن به مدت سه ماه-که سررسید آن است-، سود خود را به صورت دلاری یا ریالی دریافت کنند. بر همین اساس می‌توان نتیجه گرفت که این بازار در واقع بسیار محدود است و سقف درخواست آن هم کم است.

وی اظهار کرد: نکته مهم این است که اوراق ارزی موضوع بحث ما، در بازار ثانویه امکان خرید و فروش ندارد! نداشتن بازار ثانویه در واقع به این معناست که این بازار، اصلا بازار نیست! در واقع نمی‌توانیم بگوییم «بازار اوراق ارزی»! مخصوصا اینکه قیمت و نرخ این اوراق بر اساس بازار متشکل ارزی شکل می‌گیرد؛ یعنی نرخ را از بیرون می‌گیرد و بنابراین یک بازار مشتقه محسوب می‌شود که تابع بازار متشکل ارزی است. این روند موجب می‌شود تغییراتی که ما انتظار داریم انتشار این اوراق روی نرخ ارز داشته باشد، اتفاق نیفتد. وقتی تمامی این عوامل را در کنار هم قرار دهیم می‌بینیم که این بازار، چندان شفاف، انعطاف‌پذیر و روان نیست؛ به عبارت دیگر، هم بازار ثانویه ندارد و هم محدودیت‌هایی در پرداخت سود دارد. شما به عنوان خریدار نمی‌توانید سود اوراق خود را به صورت دلاری دریافت کنید مگر آنکه ۷ درصد کارمزد به بانک مرکزی بدهید؛ در غیر این صورت باید سود خود را ریالی دریافت کنید! همه این موارد بازار اوراق ارزی را انعطاف‌ناپذیر می‌کند.

این اقتصاددان ادامه داد: جدا از این عوامل مجددا می‌شود به حجم بسیار محدود این اوراق توجه کرد؛ فرض کنید از این اوراق استقبال شود و تقاضای بیشتری برای این اوراق ایجاد گردد؛ ممکن است به احتمال خیلی زیاد دولت را در شرایطی قرار دهد که نتواند وجه دلاری این اوراق را تامین کند. احتمالا خود دولت هم می داند که ممکن است چنین اتفاقی بیفتد و برای همین بازپرداخت اوراق ارزی و سود آن را به شکل ریالی قرار داده است. البته اینجا وارد این بحث نمی‌شویم که پرداخت ریالی سود و اصل اوراق، از مسیرهایی حرکت می‌کند که در نهایت منجر به بالارفتن پایه پولی و رشد حجم نقدینگی خواهد شد؛ این بحثی است که باید جداگانه به آن پرداخت.

تاثیر انتشار اوراق ارزی بر قیمت دلار

وی در خصوص تاثیرپذیری بازار ارز از انتشار اوراق ارزی گفت: در واقع می‌توانیم بگوییم انتشار این اوراق یک بازار بسیار محدود آتی برای ارز ایجاد کرده است که به دلیل انعطاف‌ناپذیری بسیار جدی، نمی‌تواند خیلی موفق عمل کند. بانک مرکزی هم برای مدیریت این اوراق گرفتار افزایش حجم پول و کمبود ارز می‌شود. اگر بانک مرکزی بخواهد برای همه این اوراق پشتوانه بگذارد اصل قضیه زیر سوال می‌رود و اگر پشتوانه نگذارد ممکن است که این اوراق دچار مشکل جدی در طول زمان شود. پرداخت ریالی سود و اصل اوراق، از مسیرهایی حرکت می‌کند که در نهایت منجر به بالارفتن پایه پولی و رشد حجم نقدینگی خواهد شد.

ایمانی راد تصریح کرد: بعد دیگر قضیه، همین نوع تقاضا در بازار ارز است؛ طی ۲۰ سال گذشته بسیاری از مردم به خارج از کشور مهاجرت کرده و اکنون در رفت و آمدند؛ وقتی این دسته از مردم وارد بازار می‌شوند نمی‌توانند از طریق اوراق ارزی نیازهای خود را رفع کنند؛ زیرا کسی که می‌خواهد ارز خود را به آن سوی مرزها ببرد اوراق ارزی به کارش نمی‌آید و به ارز نیاز دارد. بنابراین با توجه به اینکه بخش قابل توجهی از تقاضا برای ارسال به خارج از کشور است که نقل و انتقال آن در بازار اسکناس و حساب‌های ارزی انجام می‌شود و هیچ ارتباطی به بازار اوراق ارزی ندارد، این بازار مجددا کم‌اثر خواهد شد و در حاشیه قرار می‌گیرد. بر همین اساس تقاضای عمده‌ای که در بازار وجود دارد، به این حوزه وارد نمی‌شود.

این اقتصاددان تاکید کرد: به نظر من این سیاست، کافی نیست و سیاستی نیست که بتواند مسائل اصلی کشور را حل و فصل کند؛ مساله ارز در کشور به یک سری عوامل بنیادی باز می‌گردد که این عوامل با این دست از سیاست‌ها قابل کنترل و مدیریت نیستند. بر همین اساس نباید خیلی انتظار داشت که عرضه این اوراق بر قیمت دلار اثر بگذارد؛ حتی تا حدی هم می‌توانم پیش‌بینی کنم که این رویکرد موجب می‌شود بانک مرکزی خیلی زود این بازار را جمع کند.

راهکار مدیریت بازار ارز

به گفته وی، دولت باید دست خود را از روی بازار ارز بردارد؛ کنترل‌های خود را قطع کند و در این بازار تنها نقش مدیریتی را ایفا کند. برای اینکه این اتفاق بیفتد دولت باید تمامی کنترل‌های خود را بردارد و اجازه دهد که دلار در یک بازار متشکل ارزی در داخل معامله شود. بازاری که همه به آن دسترسی داشته باشند و در آن خرید نقدی و خرید مدت‌دار وجود داشته باشد. وجود چنین بازاری و عدم دخالت در آن می‌تواند به بازار ارز سروسامان دهد. اما آیا معنای آن عدم افزایش قیمت ارز در صورت تشکیل این بازار است؟ قطعا خیر! در واقع حتی اگر بهترین سیستم را هم بگذاریم، قیمت ارز می‎تواند همچنان افزایش یابد؛ بنابراین افزایش قیمت ارز به سیاست‌های دولت و بانک مرکزی بستگی ندارد. افزایش نرخ ارز به عوامل بنیادینی بستگی دارد که به آنها اشاره کردیم. این عوامل در واقع وجود دارند. وقتی تنش را در خاورمیانه بالا می‌بریم، داریم نرخ ارز بالایی را به عنوان هزینه این اقدام خود قبول می‌کنیم و باید اجازه دهیم بازار این هزینه بالا را نشان دهد و قیمت دلار افزایش یابد.

این اقتصاددان افزود: این بحث که قیمت دلار هر چه پایین‌تر باشد بهتر است از لحاظ اقتصادی غلط است. نرخ ارز حتما باید بتواند خود را با سایر متغیرها سازگار کند. به همین جهت، سازوکار آزادسازی بازار و ایجاد یک بازار متشکل یکپارجه و عدم دخالت در آن به نظر من کلیدی‌ترین سیاستی است که می‌توان مطرح کرد.

منبع: تجارت نیوز

اخبار برگزیدهاقتصاد کلان
شناسه : 310134
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *