با تولید بالای معدنی بهراحتی تحریم نمیشدیم
جهان صنعت نیوز| مهندس بهروز رحمتی مدیر امور سهام، سرمایهگذاری و مجامع شرکت مس با بیان این مطلب در پنل «فرصتهای سرمایهگذاری در حوزه طرحهای توسعه و تجارت بینالملل شرکت ملی صنایع مس ایران» گفت: صنعت مس، اقتصادیترین صنعت فلزات پایه، صنعت استراتژیک قرن بیست و یکم و بهشت سرمایهگذاران معدنی در دنیا و ایران است.
وی افزود: کشور ایران با دارا بودن بیش از ۵۳ میلیارد تن ذخایر معدنی متفاوت بدون احتساب نفت و گاز طبیعی دوازدهمین کشور بزرگ معدنی جهان است و عملیات اکتشافی انجام شده، وجود ۶۰ نوع ماده معدنی مختلف را در سطح کشور به اثبات رسانده و ۱۴ نوع ماده معدنی دیگر نیز در حال اکتشاف است که از این جهت در کمتر کشوری، چنین تنوع مواد معدنی وجود دارد.
رحمتی تصریح کرد: بر اساس بررسیهای انجام شده، ایران روی یک کمربند مهم معدنی قرارگرفته که حداقل در ۱۰ نوع ماده معدنی بهعنوان یکی از غنیترین کشورها شناخته شده است.
مدیر امور سهام و سرمایهگذاری و مجامع شرکت مس خاطرنشان کرد: مس با تولید جهانی حدود ۲۲٫۹ میلیون تن در سال ۲۰۱۷، بعد از فولاد و آلومینیم به ترتیب با تولید جهانی حدود ۱۶۹۱ و ۶۳٫۴ میلیون تن، سومین فلز استراتژیک و پرمصرف دنیا به شمار میرود.
وی با بیان اینکه رتبه هشتم را در دنیا ازنظر ذخایر معدنی داریم و در تولید کاتد ۹ درصد سهم جهانی را داریم اظهار داشت: تاکنون ظرفیت ۴۵۰ هزار تن تولید مس کاتدی در کشور ایجاد شده است و در حوزه صنایع پاییندستی ۹۴۰ هزار تن ظرفیت تولید ایجاد شده است ولی عملا ۱۶۰ هزار تن تولید داریم و این نشان میدهد که توسعه در حوزه مس متوازن نبوده است.
وی با تأکید بر اینکه در حوزه کنسانتره مس تا پایان سال جاری یکمیلیون و دویست هزار تن تولید میکنیم بیان کرد: در تولید کاتد تا چهار سال گذشته روند افزایشی داشتیم ولی طی چهار سال گذشته بهویژه در سال ۹۶ بهدلیل تغییر فناوری کاهش تولید داشتیم.
رحمتی تصریح کرد: از دیدگاه من سال ۹۷ سال جدیدی است و در طول چهل سال گذشته این سال را باید یک سال ویژه در نظر بگیریم هم برای روند افزایش تولید و هم در حوزه طرحهای توسعه و با بهرهبرداری از طرحهای اسیدسولفوریک تا پایان سال قطعاً افزایش تولید چشمگیری خواهیم داشت.
وی میانگین قیمت جهانی در ۱۲ سال گذشته را ۶۸۰۴ دلار اعلام کرد و گفت: قیمت تمامشده در مدت مذکور ۲۸۰۰ دلار بوده است. این موضوع نشان میدهد که حاشیه سود ناخالص ۱۴۳ درصد بوده است؛ بنابراین اگر بخواهیم از منظر سرمایهگذاری و حاشیه سود ناخالص، فلزات اساسی را تقسیمبندی کنیم در گروه اول فلز مس و در گروه دوم فلز روی، نیکل، طلا، نقره و سرب قرار دارد و در گروه سوم فولاد و آلومینیوم خواهد بود.
معدن گرهگشای مشکلات اقتصادی کشور است
رحمتی ادامه داد: به اعتقاد من با توجه به شرایط فعلی حاکم بر کشور و مشکلات کشور در حوزه اشتغالزایی در اقصی نقاط کشور، حوزه معدنی در صدر کلیه حوزههای سرمایهگذاری میتواند در کنار هم از یکسو مشکل اشتغالزایی کشور را حل کند و از سوی دیگر برکات غیرقابلانکار اقتصادی نصیب کشور و جامعه کند و علاوه بر آن، از آن بهعنوان یک ابزار مهم در تعاملات سیاسی و بینالمللی نیز استفاده شایسته کرد.
مدیر امور سهام و سرمایهگذاری شرکت مس تصریح کرد: اگر امروز باوجود دارا بودن ۳ درصد از ذخایر مس جهان میتوانستیم یکمیلیون تن مس تولید کنیم قدرتهای استکباری بهراحتی نمیتوانستند کشور ما را در معرض تحریم قرار بدهند. در بازار مس دنیا کاهش عرضه پنجاهتا صد هزار تنی بهشدت قیمت مس را تحت تأثیر قرار میدهد بنابراین با تولید بیشتر میتوانستیم دست بالاتری در مذاکرات بینالمللی داشته باشیم.
رحمتی با بیان اینکه درمجموع بررسی تمام آیتمهای سرمایهگذاری مربوط به صنعت مس نشان میدهد که بدون شک سرمایهگذاری در صنعت مس پربازدهترین و سوددهترین صنعت برای سرمایهگذاری است گفت: از معدن مس سرچشمه در حدود ۵۰ سال است که بهرهبرداری صورت میگیرد و این معدن با یک سرمایهگذاری اولیه در طول این سالها برکات زیادی نصیب مردم و کشور کرده است.
وی به بررسی گزارشهای موسسه بینالمللی CRU درباره بازدهی صنعت مس دنیا در سال ۲۰۱۷ اشاره کرد و افزود: این بررسیها نشان میدهد که تولیدکنندگان این صنعت از سودآوری ۹۸ درصد با متوسط قیمت مس برخوردار شده است و تنها ۲ درصد از این تولیدکنندگان در حاشیه ضرر فعالیت کردند.
رحمتی افزود: همچنین پیشبینی میشود که در سال ۲۰۱۸ تنها یک درصد از واحدهای معدنی مس دنیا با حاشیه سود منفی فعالیت کنند. این موسسه همچنین پیشبینی میکند بهرغم رشد سالانه ۴٫۴ درصدی متوسط هزینههای نقدی واحدهای معدنی جهان طی ۵ سال آینده، قیمت جهانی مس با سرعت بیشتری افزایشیافته که درنتیجه متوسط حاشیه سود تولیدکنندگان بین صدکهای ۵۰ تا ۹۰ در حوزه ۱۷۰۰ تا ۴۵۰۰ دلار بر تن قرار خواهد داشت. بنابر تخمین CRU طی ۵ سال آتی، حاشیه سود تولیدکنندگان در حوزه ۱۱۰۰ تا ۳۵۰۰ دلار بر تن خواهد بود.
مدیر امور سهام و سرمایهگذاری شرکت مس در ادامه اظهار داشت: مقایسه پارامترهای مهم برای تولید معدنی در یک پروژه تولید کنسانتره مس به ظرفیت حدود ۳۰۰ هزار تن در سال با عیار حدود ۳۰% با فرض میانگین قیمت مس حدود ۱۲ سال اخیر نشان میدهد که هزینه سرمایهگذاری ۶۰۰ میلیون دلار و هزینه عملیاتی سالیانه ۲۰۰ میلیون دلار است. با این میزان سرمایهگذاری این پروژه میتواند سالانه در حدود ۶۰۰ میلیون دلار فروش و درآمد داشته باشد؛ بنابراین این سرمایهگذاری سود ناویژه ۶۰ درصدی با طول عمر ۵۰ سال خواهد داشت. در هیچ صنعتی این میزان سودآوری مشاهده نمیشود.
رحمتی در انتهای این پنل گفت: درنتیجه گیری باید بگویم سرمایهگذاری در حوزه معدنی مس، علاوه بر ایجاد بیشترین بازدهی اقتصادی پایدار، میتواند نقش بسیار مؤثری در توسعه عدالت اجتماعی از طریق ایجاد اشتغال پایدار ایفا کند. در این راستا طرح جهادی حمایت از معادن کوچک و متوسط میتواند نقشی کلیدی در جذب سرمایههای کوچک، احداث واحدهای تولیدی کوچک و متوسط، ایجاد اشتغال در اقصی نقاط کشور و توسعه عدالت اقتصادی و اجتماعی داشته باشد.
وی افزود: کماکان فرصتهای سرمایهگذاری بکری در حوزه توسعه صنعت مس شامل معادن جدید، توسعه معادن و واحدهای فرآوری موجود، بازیافت فلزات و تولید عناصر جانبی همراه در فرایند تولید مس (طلا، نقره، عناصر گروه پلاتین، مولیبدن، رنیوم، اکسید آرسنیک، اسید سولفوریک، کود شیمیایی و …) وجود دارد که سرمایهگذاری در این حوزه یکی از فرصتهای جذاب پیش رو خواهد بود. در حوزه تجارت داخلی و بینالمللی صنعت مس، در حال حاضر بالغ بر ۲ میلیارد دلار فرصت و پتانسیل قابلتوجه در حوزههای مختلف واردات و صادرات وجود دارد.
صنعت و معدنلینک کوتاه :