چراغ روشن نفت در اقتصاد ایران
به گزارش جهان صنعت نیوز: پنجشنبه، جواد اوجی وزیر نفت با برگزاری همایشی مدیران خود را گرد هم آورد تا گزارش عملکردی از ۱۶ ماه مدیریت صنعت نفت ارائه کند. علاوه بر او، معاونان و مدیران صنعت نفت هم گزارشهایی از آنچه در این مدت انجام شده ارائه کردند. مدیران صنعت نفت بر این باورند که توانستهاند از چالشهای بزرگی که در یک سال و نیم گذشته با آن مواجه بودند، عبور کنند. هرچند آنها شرایط را هنوز سخت توصیف میکنند اما امیدوارند که با استراتژیهایی که وزارت نفت در پیش گرفته بتوانند مسیر پیش روی صنعت نفت را هموارتر کنند.
وزیر نفت در جریان برگزاری این همایش با تاکید بر اینکه دشمن همواره تلاش میکند کمر اقتصاد ایران را بشکند، گفت: «امیدواریم پرونده درخشانی را از خود در صنعت نفت به جای بگذاریم. صنعت نفت هیچگاه مانند امروز در شرایط سخت تحریم نبوده است، حتی در زمانی که ترامپ صنعت نفت ایران را تحریم کرد تعدادی از شرکتهای اروپایی با ایران همکاری میکردند، اما اکنون با شدیدترین و سختترین تحریمها روبهرو هستیم و حتی زمانی که دولت سیزدهم را تحویل گرفتیم براساس مکاتباتی که در دولت قبل انجام شده بود، پیشبینی افت شدید فروش نفت نیز مطرح بود.
وی افزود: در روزهای پایانی دولت دوازدهم بعضی مشتریان همیشگی هم روی نفت فوق سنگین مالیات گذاشتند که باعث شد به محض آغاز به کار دولت سیزدهم شاهد کاهش روزانه قابل ملاحظهای در فروش نفت فوق سنگین باشیم بنابراین وصول درآمدهای ارزی ما به پایینترین حد خود رسیده بود.
وزیر نفت از افزایش قابل ملاحظه درآمدهای حاصل از صادرات نفت، میعانات، گاز طبیعی و محصولات پتروشیمی در سال جاری نسبت به سال ۱۴۰۰ خبر داد.
وزیر نفت با اشاره به ذخایر ۱۰۰ میلیارد بشکهای قابل برداشت روسیه و تولید روزانه بیش از ۸ میلیون بشکهای این کشور گفت: با توجه به منابع نفتی کشور ما هم بهراحتی میتوانیم با سرمایهگذاری لازم حداقل ۵ میلیون بشکه بهصورت صیانتی تولید داشته باشیم.
اوجی با اشاره به بررسی و ممیزی همه پروژههای موجود در صنعت نفت طی روزهای آغازین دولت سیزدهم با همکاری معاونت برنامهریزی وزارت نفت، تصریح کرد: با توجه به بررسیها طی هشت سال آینده در چهار شرکت اصلی برای تکمیل پروژهها به ۲۴۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری نیاز است.
وی با تاکید بر اینکه در ۱۶ ماه اخیر من و همکارانم تلاش کردیم از حداکثر توان سرمایه داخلی برای تامین منابع مالی صنعت نفت استفاده کنیم، اظهار کرد: تا به امروز بیش از ۲۰ میلیارد دلار قرارداد و ۸۰ میلیارد دلار تفاهمنامه با شرکتهای داخلی و خارجی سرمایهگذار و بانکها همچون مشارکتنامه توسعه یکپارچه میدان مشترک آزادگان امضا شده است.
وزیر نفت ضمن اشاره به وجود ۴۸ پروژه نیمهتمام در چهار شرکت اصلی وزارت نفت به ارزش ۱۳ میلیارد دلار و تاکید بر اینکه اطلاعرسانی از تسریع در ساخت پروژههای نیمهتمام صنعت نفت کشور میتواند میان مردم امیدآفرین باشد، گفت: براساس اولویتبندی تلاش میشود هر چه زودتر این طرحها به مرحله بهرهبرداری برسند.
اوجی با اشاره به فعالیتهای جدی در حوزه دیپلماسی انرژی بهویژه حوزه گاز در روزهای نخست آغاز به کار دولت سیزدهم، افزود: خوشبختانه با رایزنیهای پرشمار توانستیم یخهای موجود در روابط با کشورهای همسایه بهویژه ترکمنستان را آب کنیم. با برنامهریزیهای انجام شده موفق شدیم در همان ماههای نخست سوآپ گاز را آغاز کنیم ضمن آنکه تاکنون توانستهایم نیمی از بدهکاری گازی سنگین به ترکمنستان به یادگار مانده از دولت گذشته را پرداخت کنیم.
وزیر نفت در ادامه سخنان خود با اشاره به دستاوردها در زمینه بازاریابی و فروش نفت در امور بینالملل شرکت ملی نفت ایران و معاونت امور بینالملل و بازرگانی وزارت نفت، گفت: الحمدالله در ۱۶ ماه اخیر توانستهایم به اندازه بشکههای صادرشده نفت، پولش را دریافت کنیم. به لطف خدا در این مدت از نظر حجمی و ارزشی در صادرات نفت خام و فرآوردههای نفتی افزایش داشتهایم.
آغاز به کار شرکت دشت آزادگان اروند
محسن خجستهمهر مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران هم در آیین هماندیشی و گردهمایی مدیران ارشد صنعت نفت، با تشریح فعالیتهای شرکت ملی نفت ایران از آغاز به کار شرکت دشت آزادگان اروند برای توسعه یکپارچه میدان آزادگان از دو هفته آینده خبر داد.
او گفت: این شرکت ۵۴ درصد سمتهای سازمانی صنعت نفت و ۴۷ درصد نیروی انسانی صنعت را به خود اختصاص داده است و در ۱۶ شرکت بهرهبردار و نفتی، خدمات فنی، مهندسی و نفت و گاز را با ۲۶ واحد مدیریتی و ستادی و ۶ دفتر نمایندگی ارائه میکند.
خجستهمهر درباره دستاوردهای شرکت ملی نفت ایران در دولت سیزدهم تشریح کرد: یکی از دستاوردهای ما در ۶ ماهه اول فعالیت دولت، افزایش یک میلیون بشکهای ظرفیت تولید و رسیدن به ظرفیت تولید قبل از تحریمها بود که هزینه ۵۰۰ میلیون دلاری را در بر داشت.
وی در تشریح اقدامهای انجامشده برای این افزایش ظرفیت گفت: این سرمایهگذاری، رشد ۶۰ درصدی متراژ حفاری در این دوره را در پی داشت و موفق به افزایش ۸۰ درصدی سرعت حفاری شدیم و سرعت حفاری ما از ۵/۱۰ متر در روز به ۲/۱۸ متر در روز رسیده است و از ۱۴۷ هزار متر حفاری در سال ۹۹ به ۲۳۵ هزار متر در سال ۱۴۰۰ رسیدیم.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران درباره تولید گاز در دولت سیزدهم نیز اذعان کرد: در یک سال گذشته تاکنون ۳۳۶ میلیارد مترمکعب گاز برای مردم ایران استحصال کردیم، یعنی روزانه بالغ بر یک میلیارد مترمکعب تولید گاز کردیم.
خجستهمهر به ناترازی منفی ۲۵۰ میلیون مترمکعبی تولید و مصرف روزانه گاز در آغاز دولت سیزدهم اشاره و تصریح کرد: با این حال در همان شرایط به حداکثر رکورد تولید از میدان مشترک پارسجنوبی یعنی ۷۰۵ میلیون مترمکعب در روز رسیدیم و روزانه بالغ بر ۲۳۰ میلیون مترمکعب گاز از شرکت نفت مناطق مرکزی و ۴۰ میلیون مترمکعب از شرکتهای نفتخیز جنوب و فلات قاره محقق شد.
وی به تحقق درآمدهای شرکت ملی نفت ایران مربوط به تبصرههای ۱ تا ۱۴ قانون بودجه در سال گذشته اشاره کرد و گفت: پس از ۱۲ سال برای اولینبار سوآپ فرآوردههای نفتی محقق شد، در این مدت صادرات نفت و میعانات گازی افزایش یافت و موفق شدیم ناوگان صادرات نفت و میعانات گازی را افزایش دهیم و در همین حال وصول درآمدها رشد چشمگیر داشت و به دو برابر رسید.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران تصریح کرد: در آبان ماهی که گذشت، در دوره یک ساله که دولت فعالیت خود را شروع کرده است، حداکثر صادرات نفت خام و میعانات را نسبت به سالهای گذشته از سال ۹۷ به این طرف داشتیم.
خجستهمهر از مذاکرات فشرده با شرکتهای بینالمللی در دولت سیزدهم یاد کرد و افزود: متمایزترین آنها، تفاهمنامه ۴۰ میلیارد دلاری با شرکتهای روس بود، ضمن آنکه فعالیتهای گستردهای در دعاوی بینالمللی داشتیم.
تکلیف تمامی میدانهای مشترک در دولت سیزدهم
خجستهمهر ۲۶ میدان مشترک با ۷ کشور همسایه را برشمرد و گفت: مهمترین اقدامها در میدان مشترک پارسجنوبی، افزایش تولید در ۳۷ سکوی این میدان بود و طرح پایلوت فشارافزایی در این میدان نیز دنبال میشود، مرکاپتانزدایی فاز ۲ و ۳ پارسجنوبی نیز انجام شد و دو ردیف پالایشگاهی در فاز ۱۴ یکی سال گذشته و یکی حدود یک ماه پیش راهاندازی شد و توانستیم اولین نیروگاه سیکل ترکیبی و گوی شناور را در این میدان بهرهبرداری کنیم.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران افزود: تکمیل فاز نخست اسکله صادراتی سیراف، احداث و تعمیر خط لوله فاز ۱۶ پارسجنوبی که الان ۷۸ کیلومتر به اتمام رسیده است، فاز ۱۱ که مراحل انتهایی حفاری خود را سپری میکند، از دیگر فعالیتهای انجام شده در این میدان بود و اجرای موفقیتآمیز سکوی ۱۲c که کاری جدید و قابل تحسین است. خوشبختانه اقدام انجام شد و بهزودی کار نصب انجام میشود.
وی درباره فاز ۱۳ پارسجنوبی نیز گفت: کار این فاز از سال ۹۴ معطل مانده بود و ۷۰ حلقه چاه را در دست حفاری داریم که ۳۵ حلقه جدید است و ۳۵ حلقه نیز باید تکمیل شود، همچنین اسیدکاری ۴۰۰ حلقه چاه را آغاز کردیم که ۱۴ مورد با موفقیت انجام شده است.
پیشرفت طرح فشارافزایی در میدان پارسجنوبی
خجستهمهر فشارافزایی در میدان مشترک پارسجنوبی را یکی از پروژههای راهبردی شرکت ملی نفت ایران برشمرد و گفت: ۲ توربوکمپرسور ایرانی از سوی شرکت اودیسی در حال طراحی است و ۶۷ درصد پیشرفت داشته است، مطالعات مفهومی و پایلوت تمام شده و مطالعات مهندسی و پایه تا دیماه تمام میشود و در حال انتخاب مشاور برای EPC فاز پایلوت هستیم و انشاءالله تا اردیبهشت و خرداد آتی کل فاز پایلوت تکمیل خواهد شد، برنامه ما این است که با اتکا به توان داخل کار انجام شود، اگرچه با شرکت گسپروم روسیه نیز تفاهمی در این زمینه داریم و آنها در حال مطالعه هستند.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در مورد میدان آزادگان نیز توضیح داد: مهمترین اقدامی که در سال گذشته انجام دادیم این بود که ۲۷ حلقه چاه جدید را وارد مدار تولید کنیم و برای این منظور ۷۰ درصد ناوگان حفاری را در بزرگترین میدان مشترک افزایش دادیم، یعنی ۷ دکل را به ۱۲ دکل تبدیل کردیم و تولید را از ۸۷ هزار بشکه در روز به ۱۱۵ هزار بشکه رساندیم و ۱۳۲ حلقه چاه تحویل شرکت اروندان دادیم.خجستهمهر افزود: در میدانهای آزادگان شمالی و جنوبی فعالیتهای ازدیاد برداشت از جمله گس لیفت در حال انجام است و در همین حال انعقاد یک تفاهمنامه برای توسعه یکپارچه آزادگان را با موفقیت سپری کردیم؛ موضوعی که شاید آن روزها کسی باور نمیکرد ولی خوشبختانه شرکت تشکیل شده و در حال حاضر ۱۶ همت آورده دارد و اگر وزیر نفت مجوز بدهد تا دو هفته آینده بهصورت رسمی شرکت دشت آزادگان اروند کار خود را آغاز میکند.
وی درباره طرح خط لوله انتقال نفت گوره- جاسک تشریح کرد: در تکمیل این خط که دوره گذشته نواقصی داشت، پیشرفت خوبی داشتهایم. در بخش خشکی با گسترههای متعدد کار صد درصد به اتمام رسیده است و با وارد شدن گوی شناور جدید و ساخت دو گوی شناور در خرمشهر انشاءالله تا پایان سال این خط تکمیل میشود.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در مورد قراردادهای این شرکت توضیح داد: حدود ۷/۵ میلیارد دلار قراردادهایی بوده است که در دولت سیزدهم یا تنفیذ شده یا عملیات اجرایی آنها آغاز شده است، توسعه میدان چنگوله را اخیرا شروع کردیم و یادآوران نیز با ۴ میلیارد دلار آغاز شد، میدانهای آبان و پایدار غرب نیز کارشان در حال انجام است و میدان بلال عملیات اجرایی آن برای نخستینبار آغاز شد، توسعه میدان اسفندیار در هیاتمدیره مصوب شد و فرزاد بی با مپنا قرار داد بستیم و در مجموع تمام میدانهای مشترک تعیین تکلیف شدند، ضمن آنکه برای توسعه دو میدان مستقل نیز قرار داد بستیم که شامل شادگان و کوپال میشود. در مجموع برای ۲۵ میدان نفتی و گازی با اعتبار ۷۷ میلیارد دلار تفاهمنامه داشتیم که ۴۰ میلیارد دلار مربوط به تفاهم با گسپروم روسیه است.خجستهمهر از دیگر طرحهای این شرکت یاد کرد و گفت: در خصوص طرح نگهداشت ۳ طرح به بهرهبرداری رسیدند و ۵ طرح نیز تا بهمن ماه به نتیجه میرسند در دولت سیزدهم بودجه سرمایهای ما ۳۸ درصد افزایش داشته است.
وی درباره طرحهای جمع آوری گازهای همراه به عنوان یکی از مهمترین طرحهای در دست اقدام گفت: در این زمینه ۵ طرح با اعتبار تقریبی ۵ میلیارد دلار برای جمعآوری ۲ میلیارد فوت مکعب گاز داریم که انشاءالله انجیال ۳۲۰۰ در بهمن ماه به بهرهبرداری میرسد و مهم آنکه برای اولینبار از اول انقلاب تا الان برای جمعآوری گازهای همراه منطقه مسجدسلیمان به مزایده رفت.مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران به اقدامهای گسترده شرکت در موضوع دانشبنیان اشاره کرد و گفت: احیای چاههای کم بازده مهمترین فعالیتی بود که به شرکتهای دانشبنیان سپردیم و در مجموع رویکرد ما از میدانمحور به مساله محور تغییر یافته است، ضمن آنکه در حال حاضر ۱۲۰۰ میلیارد تومان و ۵۵ میلیون یورو طرح در زمینه دانشبنیان داریم و به ۱۵ دانشجوی دکتری گرنت دانشجویی خواهیم داد و آنها را بورسیه میکنیم.
سوخترسانی مستمر
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی هم در این همایش به برخی چالشهای این شرکت اشاره کرد و گفت: این شرکت یک شرکت کارمزدی بود و عملا منابعی در اختیار نداشت. تبصره ۱۴ را نیز باید تامین میکرد و از طرفی با توجه به افزایش سنواتی کارمزد، تبصره ۱۴ دیگر کارآیی لازم را نداشت.«جلیل سالاری» با بیان اینکه نظام شرکت ملی پالایش و پخش باید از نظام کارمزدی به سمت نظام توسعهای حرکت کند، گفت: در نظام توسعهای ضرورت دارد که در برنامه هفتم و بودجه اصلاحی در ساختار ریلگذاری ایجاد شود. وضعیت مجوزهایی که در سالهای گذشته داده شده بود از یک شرایط جامع و یکسانی برخوردار نبود. وقتی تولید پایدار در یک مجموعه اتفاق میافتاد طبعا باید بحث زیرساخت، انتقال و ذخیرهسازی پیشبینی شود.وی افزود: مجوزهایی را داده بودند، اما بعد از آن بحث زیرساخت و مسیر انتقال دیده نشد، همچنین موضوع ذخیرهسازی نیز نواقصی دارد. باید در این بخش طرحی جامع اجرا و احکام برنامه هفتم نیز دیده شود. اگر معیارها را بررسی کنیم میبینیم که نسبت به عملکرد انحراف داریم و ریلگذاریهای گذشته نیز باید بازسازی شوند.معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش ادامه داد: با توجه به هدفگذاریای که در این مجموعه انجام شده باید ظرفیت ذخیرهسازی را به ۱۶ میلیارد لیتر در روز افزایش دهیم. مسیر انتقال و توزیع نیز باید مدیریت شود. ما پالایشگاه ساختهایم اما خوراک، انتقال و ذخیرهسازی سوخت آن دیده نشده است.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی با بیان اینکه برای همه مجموعهها طرحهای توسعهای پیشبینی شده است، تصریح کرد: امسال ۲ طرح در حوزه پالایش و پخش به بهرهبرداری رسید، در پالایشگاه اصفهان ۱۵ میلیون لیتر به تولید گازوئیل یورو افزوده شد، در پالایشگاه آبادان نیز فاز دوم به بهرهبرداری رسید و در انتهای سال نیز در پالایشگاه شیراز طرحهایی خواهیم داشت.
سالاری با اشاره به اینکه یکی از چالشهای ما نقدینگی است، گفت: ما برای نقدینگی اقدامهایی را انجام دادیم که از محل سود عملیاتی و تکالیفی که در قانون پیشبینی شده بخشی از نقدینگی شرکتهای پالایشی تامین شود.
در مقابل شدیدترین هجمههای رسانهها
مدیرکل روابطعمومی وزارت نفت هم در این همایش گفت: در کشوری که به اذعان همه کارشناسان، با شدیدترین هجمههای رسانهای و روانی روبهرو است و مردم روزانه زیر بمباران اخبار بد هستند و هر خبری به صورت یک فاجعه به آنها نمایانده میشود، خبر اتفاقات امیدبخش در این صنعت را به گوش مردم برسانیم، زیرا مردم به خبر امیدبخش نیاز دارند و امید را نباید از مردم دریغ کرد.«علی فروزنده» افزود: متاسفانه طی چند سال گذشته به دلایل مختلف از جمله حضور برخی مدیران سیاسی و غیره در مدیریتهای ارشد صنعت نفت، پویایی و برخورد فعال با مسائل مهم صنعت از سوی مدیران و کارکنان کاهش یافته است، اما انتظار میرود با استقرار تیمی فنی و متخصص از بدنه صنعت نفت در مدیریتهای ارشد این صنعت که مراحل رشد را پلهبهپله از پایینترین درجات طی کردهاند، انفعال از بدنه صنعت جدا شده و حس مسوولیتپذیری حداکثری به ساختار بازگردد.مدیرکل روابط عمومی وزارت نفت تصریح کرد: راهکار ما برای رسیدن به این اهداف این نیست که فقط بنشینیم و انتظار بکشیم، بلکه در گام نخستوزیر نفت بهتازگی نظام جامع توسعه مدیریت صنعت نفت را برای نهادینهسازی شایستهسالاری ابلاغ کرد. این ابلاغ مسیر و نقشه راه حرکت مدیران از پایینترین تا بالاترین سطوح سازمان را مشخص کرده است.فروزنده ادامه داد: در گام دوم نیز برای این منظور ما به کمک بدنه کارشناسی و نهادهای پژوهشی خود صنعت نفت سامانهای برای پایش مدیران طراحی کردهایم که براساس شاخصهای مشخصی این مسائل را ارزیابی میکنند.
لینک کوتاه :