دلار نیمایی چگونه امید را به بازار سرمایه تزریق کرد؟/واکاوی دلیل استقبال حقیقیها از بورس
به گزارش جهان صنعت نیوز: موضوعی که البته با ریزش دو روز پیش و تعدیل روز گذشته تقریبا قابل پیش بینی بود اما نکته اصلی در این بازار استقبال حقیقی ها از بازار بود.
در حالی که دلار در بازار آزاد به مسیر صعودی خود ادامه میدهد و شاهد سقفشکنیهای پی در پی در آن هستیم، این روزها سیگنال مثبتی از سمت سامانه نیما برای بازار سهام ارسال میشود و در کنار قرار گرفتن دلار آزاد در میانه کانال ۳۷ هزار تومان، دلار نیمایی نیز با شکستن مقاومت ۲۸ هزار تومانی، کانال ۲۹ هزار تومان را نشانه گرفته است. نرخ دلار سامانه نیما در یک هفته گذشته جهش ۳ درصدی را تجربه کرده است اما همچنان اختلاف این دو نرخ قابل توجه و حدود ۳۱ درصد است؛ این در حالی است که فاصله دلار فردوسی و نیما در اوایل آذر به ۲۶ درصد نیز رسیده بود. بنابراین به نظر میرسد با وجود بهبود نسبی در نرخ دلار نیما که منجر به واکنش مثبت از سمت سهام دلار محور بازار شده، همچنان فضای عدم اطمینان و ابهام درباره آینده این متغیر وجود داشته باشد.
بهنام علیزاده کارشناس بازار سرمایه در خصوص شرایط بازار امروز به جهان صنعت نیوز می گوید: امروز ارزش معاملات سهام و حق تقدم بالاترین حد در یک ماه اخیر را تجربه کرده است. این یک اتفاق مثبت و مهم در بازار بود. از لحاظ ورود و خروج پول حقیقی نیز بعد از مدت ها شاهد حضور پررنگ حقیقی ها بودیم که علیرغم خروج پولی که در روزهای گذشته صورت گرفت اما امروز تراز ورود پول مثبت شد.
وی می افزاید: همچنین بیشترین صنعتی که ورود پول حقیقی در آن صورت گرفت استخراج کانی های فلزی با ۶۳ میلیارد تومان بود بعد از آن بانک ها بودند نزدیک ۴۶ میلیارد تومان و فلزات اساسی ۳۹ میلیارد و ۲۶ میلیارد داروییها و سایر گروه ها نیز به همین ترتیب ورود پول داشتند.
علیزاده بالا رفتن قیمت دلار را عامل مهم و اساسی در بالا رفتن شاخص می داند و می گوید: وقتی شاهد سقف شکنی دلار بودیم و دلار نیمایی حدود ۳۰ هزار تومان رسید که در قیاس با ۲۵ هزار تومان ابتدای سال حدود ۲۰ درصد در نرخ نیما رشد داشته ایم.
این کارشناس بازار سرمایه تصریح می کند: در تحلیل ها عدد ۳۰ هزار تومان برای سال ۱۴۰۲ در نظر گرفته می شد که زود تر این اتفاق رخ داد و سال آینده حتی می توان روی عدد ۳۵ هزار تومان هم بیاید. این مسئله تفاوت فاحشی در سودآوری شرکت ها ایجاد میکند.
علیزاده یادآور می شود: شرکت های سودآور و صادراتی مانند پتروشیمی ها، فلزاتی ها، پالایشی ها و استخراجیها سودشان وابسته به دلار است که از این جهت می توان دلار عامل اصلی تحرک در بازار دانست.
مسیر پرچالش بورس تهران
هرچند که بازار سرمایه امروز تقریبا یک دست سبزرنگ دنبال شد اما در صورتی که از تحولات گروه خودرویی چشمپوشی کنیم، همچنان سایه ابهامات زیادی بر بورس تهران سنگینی میکند که یکی از موارد آن نزدیک شدن به فصل سرما و معاملات کمرمق بورس تهران به صورت تاریخی در فصل زمستان به دلیل قطعیهای دورهای گاز صنایع است که تولید و فروش شرکتها را در این مدت با چالش جدی مواجه میکند. اگرچه تا قبل از شروع فصل سرما بسیاری از مسئولان وعده عدم قطعی گاز را میدادند اما طبق خبرهای تایید نشدهای گویا قطعی گاز برخی پتروشیمیها شروع شده و خطوط تولید چند پتروشیمی حاضر در عسلویه متوقف شده است.
در کنار موضوع قطع گاز صنایع میتوان به باقی ماندن ابهامات چند ماه اخیر نیز اشاره کرد که تاثیر مستقیمی بر روند بورس تهران خواهند داشت. از مسائل سیاسی و مذاکرات هستهای که اکنون کاملا به حاشیه رفته تا بحث لایحه بودجه ۱۴۰۲ که در حال حاضر از انتشار در اوایل آذر به اوایل فروردین سال آینده موکول شده و بررسی آن به صورت دو مرحلهای خواهد بود.
اخبار برگزیده
لینک کوتاه :