xtrim
بررسی داده‌های رشد اقتصادی نشان می‌دهد؛

اختلاف سرمایه ای بانک مرکزی و مرکز آمار

بانک مرکزی در تازه ترین گزارش خود، رشد اقتصادی ۹ ماهه امسال را منتشر کرد. یکی از نکات قابل توجه در این گزارش،‌اختلاف داده های تشکیل سرمایه ثابت بانک مرکزی با مرکز آمار است.

به گزارش جهان صنعت نیوز، بر اساس‌ آمارهای بانک مرکزی رشد اقتصادی در ۹ ماهه امسال به ۳.۷ درصد رسیده است.  این رقم در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته کاهش ۰.۳ واحد درصدی را نشان می‌دهد.

هر چند آهنگ رشد اقتصادی در ۹ ماهه امسال کاهش یافته است اما رشد تولید ناخالص داخلی فصل پاییز نسبت به فصل تابستان افزایش ۱.۷ درصدی نشان می‌دهد.

رشد اقتصادی غیرنفتی نیز در فصل سوم سال رشد ۴.۵ درصدی داشته که ۱.۴ درصد بیشتر از فصل دوم سال است.

opal

بخش نفت همچنان پر رونق

از بین گروه‌های مختلف اقتصادی، بخش نفت، صنعت و خدمات بیشترین تاثیر را در رشد اقتصادی ۹‌ماهه کشور داشته‌اند.

در مدت یادشده، بخش نفت رشد ۹.۳ درصدی و بخش‌های صنعت و خدمات رشد ۵.۶ و ۲.۸ درصدی داشته‌اند. نکته قابل توجه در خصوص این آمارها این است که جایگاه بخش صنعتی کشور با ارتقای قابل‌توجهی نسبت به ۹ ماهه سال گذشته همراه شده و از رقم۰.۲- درصدی توانسته به ۵.۶درصد برسد. حال آنکه آهنگ رشد بخش نفت و خدمات نسبت به مدت مشابه سال قبل کمتر شده است. داده‌های مربوط به فصل پاییز نیز چنین موضوعی را تایید می‌کند.

در کنار همه این‌ها عملکرد ۷.۷ درصدی رشد تشکیل سرمایه ثابت ناخالص در ۹ماهه امسال که از سوی بانک مرکزی اعلام شده شکاف ۶.۵ درصدی با داده‌های مرکز آمار دارد.

 تفاوت فاحش این دو عدد این سوال را ایجاد می‌کند که آیا روند سرمایه‌گذاری در کشور سرعت گرفته یا پتانسیل اقتصاد ایران برای رشد کاهش یافته است؟

تشکیل سرمایه، کاهش یا افزایش؟

یکی از داده‌های جالب توجه که از سوی بانک مرکزی منتشر شده رشد تشکیل سرمایه ثابت ناخالص است. در گزارش ارائه‌شده، رشد تشکیل سرمایه ثابت در ۹‌ماهه سال جاری برابر با ۷.۷ درصد بوده است. این عدد در مدت مشابه سال گذشته ۵.۲- درصد بوده است.

به این ترتیب می‌توان گفت که از دوره رشد منفی سرمایه‌گذاری عبور کرده‌ایم.

 با این حال رشد این بخش طبق داده‌های مرکز آمار چندان قابل توجه نبوده است. به طوری که این مرکز عدد رشد تشکیل سرمایه ثابت ناخالص در ۹‌ماهه امسال را ۱.۲ درصد اعلام کرده است.

 به این ترتیب اعداد رشد سرمایه‌گذاری بانک مرکزی و مرکز آمار اختلاف ۶.۵ درصدی دارد. البته باید توجه داشت که بخشی از این اختلاف به دلیل سال پایه متفاوت این دو مرکز آماری است. بانک مرکزی داده های خود را بر اساس سال پایه ۹۵ منتشر می کند. این در حالی است که سال پایه در داده های مرکز آمار سال ۱۳۹۰ است.

 نکته جالب توجه دیگر در داده های بانک مرکزی، رشد بالای تشکیل سرمایه در فصل پاییز است. بانک مرکزی نرخ رشد تشکیل سرمایه ثابت فصل پاییز را معادل ۱۶.۶ درصد اعلام کرده است. این در حالی است که مرکز آمار این عدد را ۰.۶ درصد اعلام کرده بود.

اختلاف فاحش این اعداد می‌تواند باعث سردرگمی در خصوص وضعیت سرمایه‌گذاری در کشور شود.

افزایش سرمایه گذاری در ماشین آلات

تشکیل سرمایه ثابت ناخالص متشکل از سه بخش ساختمان، ماشین‌آلات و سایر است.

نرخ رشد تشکیل سرمایه ثابت ناخالص در سه بخش یاد شده در ۹‌ماهه سال جاری نسبت به دوره مشابه سال قبل به ترتیب ۰.۴، ۱۹.۷، ۲.۷ درصد بوده است.

برآیند کاهش تشکیل سرمایه ثابت ناخالص ساختمان در بخش دولتی و افزایش تشکیل سرمایه ثابت ناخالص در ساختمان بخش خصوصی موجب افزایش رشد ۴ درصدی تشکیل سرمایه کل بخش ساختمان شده است.

این در حالی است که مرکز آمار رشد تشکیل سرمایه بخش ساختمان را در ۹ ماهه امسال ۲.۲- اعلام کرده بود.

دلیل افزایش تشکیل سرمایه در بخش ماشین‌آلات نیز افزایش واردات کالاهای سرمایه‌ای و همچنین افزایش تشکیل سرمایه ثابت ناخالص در ماشین‌آلات تولید داخل، طی ۹‌ماهه سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل بوده است.

اقتصاد کلانپیشنهاد ویژه
شناسه : 341662
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *