چرا بازگشت بورس به روند صعودی سخت شد؟
نظر اغلب کارشناسان نشان در خصوص پیش بینی بورس ادامه روند نوسانی است. در حقیقت بازار سهام برای بازگشت به روند صعودی به یک محرک قوی نیاز داد.
به گزارش جهان صنعت نیوز، روند حرکت شاخصهای بازار سرمایه دیروز برخلاف روز دوشنبه صعودی بود. شاخص کل بورس توانست بیش از ۹ هزار واحد افزایش یابد.
برخی کارشناسان معتقدند به لحاظ منطقی همبستگی فعلی دلار و بورس درست نیست. بازار سرمایه به خودی خود پتانسیلهای جداگانهای دارد که در روند رو به رشد خود مسیرش را جدا خواهد کرد. با این همه این روزها بورس به صورت جدی نسبت به بازار ارز و توافق شرطی شده است. این شرطی شدن به هیچوجه خوب نیست.
اصلاح دستوری بورس
بازار سرمایه بعد از یک ماه اصلاح دوباره ریزشهای شدیدی را تجربه کرد. در حالی که بسیاری از نمادها نسبت به سقف تاریخی خود فاصله ۵۰ تا ۷۵ درصدی دارند و اگر عامل دیگری جز سیاستهای دستوری در بازار حاکم بود باید این نمادها رشد میکردند.
از طرف دیگر اصلاح تمام بازار به صورت همزمان با ویژگیهای بازار مالی همخوانی ندارد. یک کارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با بازارمعتقد است که اصلاح اخیر بورس دخالت غیرمنطقی بازارساز در بورس بود.
فردین آقابزرگی بیان کرد: بهانه کنترل تورم بورس را از طریق حقوقیها و بازارگردانها وادار به اصلاح کردند. اما از آنجا که بورس نسبت به بازارهای دیگر عقب است، خروج سرمایه از این بازار تبعات تورمی میتواند به همراه داشته باشد.
شرایط نسبت به سال ۱۳۹۹ بدتر است
آقابزرگی ادامه داد: در سال ۹۹ ریزش بورس در شرایطی اتفاق افتاد که بازار خودرو و مسکن رشدهای بالا تجربه نکرده بودند. به همین دلیل بسیاری از نقدینگیها از بورس وارد این بازارها شد. اما در مقطع کنونی بازار خودرو و مسکن کاملا اشباع شدهاند. در نتیجه این خروج نقدینگی اخیر از بورس میتواند به تبعات تورمی بینجامد.
او با تاکید کرد: در شرایط کنونی نمیتوان ادعا کرد که عامل اصلی ریزش بورس افت دلار است. عوامل مختلفی همچون ریسک سرمایهگذاری، وضعیت فضای کسبوکار، ناترازی و کسری بودجه، تورم، ناترازی بانکها و… در عملکرد بورس تاثیرگذار است.
شاخص کل بورس باید بیش از ۳ میلیون باشد
این کارشناس ادامه داد: در حال حاضر شاخص کل بورس باید بالای سه میلیون واحد میبود. به دلیل اینکه قیمت سهام بسیاری از شرکتها پایینتر از ارزش واقعی خود معامله میشوند. در صورتی که به نرخهای واقعی برسند شاخص کل بورس به بالای سه میلیون واحد خواهد رسید.
بازارساز از طریق مصاحبههای غیرمنطقی و سیاستهای دستوری از طریق عرضه بازارگردانها و حقوقیها شاخص را وادار به اصلاح کرد. این سرکوب شاخص کل بورس نمیتواند در بلندمدت ادامه داشته باشد. زیرا بسیاری از نمادها پتانسیل رشد دارند و در ادامه راه خود را میروند.
قیمت دلار برای بسیاری از صنایع ۶۵ هزار تومان است
آقابزرگی معتقد است که در مقطع کنونی ارزش دلار برای واردات بسیاری از صنایع ۶۵ هزار تومان است.
وی گفت: این افت قیمت دلار مقطعی بوده و دست بانک مرکزی و دولت برای ارزپاشی هم بسته است. زیرا آزادسازی ۲.۷ میلیارد دلار عدد بالایی نیست. ضمن اینکه قرار شد دولت این ارز را به حجاج بدهد و عملا نمیتواند وارد بازار شود.
او افزود: از طرف دیگر در مقطع کنونی کشور ما چیزی به عنوان بازار ارز ندارد و عملا قیمت دلار هم بر مبنای ارزی که بانک مرکزی به صرافیها و… میدهد قیمتگذاری میشود. بنابراین این ادعا که قیمت ارز کاهش یافته و به همین دلیل بورس وارد اصلاح شده استدلال درستی نیست.
بورس و اقتصاد دستوری
این کارشناس بازار سرمایه افزود: ما در کشوری زندگی میکنیم که دچار کسری بودجه، افزایش نقدینگی، نرخ رشد نقدینگی بالا، تورم و… است. به همین دلیل سیاستهای دولت بیشتر از اینکه در راستای رونق اقتصادی باشد به سرکوب و مهار بازارها معطوف است. به همین دلیل بورس هم تحت تاثیر سیاستهای دستوری فعلا در یک روند اصلاحی قرار گرفته اما این مساله به زودی تغییر وضعیت خواهد داد.
قیمت ارز نمیتواند به تنهایی منجر به اصلاح قیمت تمام نمادهای بازار شود. این افت اخیر شاخص کل بورس متاثر از سیاست بازارساز بود که هدف آن کنترل رشد بورس به بهانه جلوگیری از تورم بود. در حالی که بورس نسبت به سایر بازارها بسیار عقب بود.
پیش بینی بورس
در جریان معاملات دیروز، شاخص کل بورس تهران با یک رویه مثبت روز را تمام کرد. این موضوع را مدیون نمادهای بزرگ خود همچون فخوز، فولاد شنبدر و اخابر بود. همچنین در گروه بانکی نماد بانک تجارت از اوضاع بهتری نسبت به همگروهیهای خود برخوردار بود. تا در نهایت شاخص کل بورس بتواند بیش از ۹ هزار و ۷۰۰ واحد از افتهای روزهای گذشته را جبران کند.
از منظر تکنیکالی روزهای پیشین این صحبت را مطرح کردیم که شاخص در صورتی که تا سطح حمایتی ۲.۲ میلیون واحدی که مورد تایید اهالی تکنیکالیست بازار بود را از دست بدهد کار برای رسیدن شاخص به اعداد و ارقام بالاتر سخت خواهد شد.
این موضوع (افت شاخص به زیر اعداد ۲.۲ میلیون واحدی) با تعدیل سرفصل سایر درآمدهای ایرانخودرو شروع شد. با خبر توافق موقت ایران و غرب ادامه پیدا کرد تا شاخص زیر میانگین ۵۵روزه خود قرار بگیرد و کار برای روزهای آینده سختتر شود.
از طرفی عدهای این انتظار را برای شاخص کل بورس در نظر داشتند که محدودههای ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار واحدی که به عنوان سطح مقاومتی تاریخی شاخص محسوب میشد، افت را تجربه کند.
همچنین محدودههای سطح ۱۶۱ درصدی فیبوناچی موج قبلی که به عنوان اولین هدف شروع اصلاحی در نظر گرفته میشد (از منظر تکنیکالی) توانست در روز گذشته واکنش مثبتی را به همراه داشته باشد.
ممکن است شاخص برای روزهای آینده دوباره به مسیر صعودی بازگردد، اما چون با وزنه سنگین خبری احتمال توافق مسیر نزولی را انتخاب کرده برای جبران این موضوع به خبر و اتفاقی به همین میزان قدرتمند نیاز دارد تا دوباره بالای میانگین ۵۵روزه قرار بگیرد و احتمال موج صعودی دیگری را آغاز کند.
اخبار برگزیدهبورسلینک کوتاه :