روزگار سیاه کشاورزان؛ بعد از قیمت خرید تضمینی گندم نوبت به کمباین رسید
اختلاف دستمزد بین کمباین داران و گندمکاران حاصل دسترنج یک ساله کشاورزان را دارد از بین میبرد.
تقی تبار یکی از کشاورزان روستای دارابکلا در گفتگو با باشگاه خبرنگاران جوان میگوید: کمباین داران امسال به ازای هر ده تا ۱۲ کیسه گندمی که برداشت میکنند یک کیسه دستمزد میخواهند در حالیکه این میزان سال های گذشته یک کیسه برای برداشت ۱۴ یا ۱۵ کیسه بود.
او افزود: کشاورزان برای اینکه محصولشان از بین نرود به پرداخت یک کیسه گندم بابت برداشت ۱۲ تا ۱۳ کیسه هم راضی هستند.
تقی تبار میگوید: قیمت هر کیسه گندم بیش از یک میلیون تومان است و با توجه به اینکه در هر هکتار بیش از ۵۰ کیسه گندم برداشت میشود اختلاف قیمت بین کمباین داران و کشاورزان چند میلیون تومان در هر هکتار میشود.
دارابی یکی دیگر از کشاورزان این منطقه در گفتگو با باشگاه خبرنگاران جوان میگوید: گندمهای منطقه آماده برداشت هستند و با توجه به اختلاف قیمت دستمزد بین کمباین داران و کشاورزان هنوز بخشی از مزارع گندم منطقه برداشت نشده است.
او با بیان اینکه حاصل دسترنج یک سال گندمکاران در حال از بین رفتن است، افزود: بارندگیهای امسال باعث وِرس یا خوابیدگی ساقهها شده است که نه تنها کار برداشت را سخت میکند بلکه ۳۰ تا ۴۰ درصد محصول را از بین میبرد.
دارابی میگوید: بارش باران سبب سبز شدن دوباره ساقههای گندم شده است و احتمال طغیان آفتها در مزارع نیز وجود دارد.
کمباین داران عرف را رعایت کردند
پریچهره رئیس اتحادیه کمباین داران مازندران در گفتگو با باشگاه خبرنگاران جوان با بیان اینکه دستمزد برداشت گندم در هر منطقهای بر اساس عرف تعیین میشود، گفت: قیمت پایه برای برداشت گندم در مازندران با توجه به کوچک یا بزرگ بودن اراضی، موقعیت قرار گرفتن زمین کشاورزی و بر اساس عرف هر منطقه تعیین میشود که این موضوع در جلسه ستاد برداشت گندم کشور مصوب شده است.
او افزود: دستمزد برداشت گندم در زمینها و مناطق مختلف استان فرق میکند و کمباین داران از یک کیسه گندم برای برداشت ۱۰ کیسه تا یک کیسه برای برداشت ۲۰ کیسه هم دستمزد میگیرند.
رئیس اتحادیه کمباین داران مازندران ادامه داد: در منطقه میاندورود و روستاهای دارابکلا، اوسا و مرسم کمباین داران در گذشته برای برداشت هر ۱۲ کیسه یک کیسه به عنوان دستمزد میگرفتند و محصولشان را نیز تحویل شرکت تعاونی میدادند
پریچهره گفت: برخی شوراها و دهیاران در امور صنفی کمباین داران دخالت و قیمتهای جدیدی اعلام کردند که مورد تایید کمباین داران نیست به همین دلیل این اختلاف قیمت در دستمزد برداشت گندم سبب بروز این مشکل شده است.
او افزود این مشکل در برخی مناطق دیگر استان از جمله کیاسر و فریم صحرا نیز گزارش شده است.
نظر شورا مشورتی بود
موسی آهنگر دارابی رئیس شورای اسلامی روستای دارابکلا در گفتگو با باشگاه خبرنگاران جوان مازندران گفت: با توجه به اینکه گندم منطقه به دلیل بارش بارنهای بهاری امسال؛ دچار وِرس و خوابیدگی شده بود در تاریخ ۲۵ اردیبهشت اعضای شورای چند روستای منطقه مانند جامخانه، اسرم، پیله کوه و کوه دشت غربی که زمینهای مشابه هم دارند نشستی برگزار کردند.
او افزود: در این نشست برای اینکه کشاورزان منطقه کمتر دچار خسارت شوند مصوب شد از هر ۱۴ کیسه گندم برداشتی، یک کیسه به عنوان دستمزد به کمباین داران پرداخت شود.
آهنگر دارابی با بیان اینکه این تصمیم برای حمایت بیش از ۱۰۰۰ کشاورز این روستاها گرفته شده بود، ادامه داد: بسیاری از این کشاورزان خرده مالک هستند و تنها منبع درآمد آنها نیز کاشت گندم است و انصاف نیست علاوه بر خسارتی که به دلیل بارشها متحمل شدند هزینه بیشتری برای برداشت گندم بدهند.
رئیس شورای اسلامی روستای دارابکلا گفت: تصمیم شوراهای این روستاها یک تصمیم مشورتی و حمایتی بود و گرنه اختیار نهایی برای پرداخت دستمزد با خود کشاورزان است.
او خواستار رعایت حال گندمکاران با توجه به خسارتهای ناشی از بارندگیهای اخیر شد و افزود: نشستهایی با کمباین داران منطقه برگزار شد اما آنها حاضر نیستند در فصلی که کشاورزان متضرر شده اند کمی از دستمزدهای عرفی خود کوتاه بیایند.
کمباین داران افزایش نرخ داشتند
مسلم خائفی رئیس شورای بخش مرکزی شهرستان میاندورود نیز در گفتگو با باشگاه خبرنگاران جوان میگوید: کمباین داران برعکس چیزی که اکنون ادعا میکنند پارسال برای برداشت هر ۱۴ کیسه گندم یک کیسه دستمزد میگرفتند.
او افزود:کمباین داران اکنون هر نرخی بخواهند را اعلام میکنندو برخی کشاورزان که می بینند محصولشان در معرض نابودی است چاره ای جز پرداخت این دستمزدها ندارند
خائفی با بیان اینکه کمباین داران منطقه امسال اعلام کردند که دستمزد آنها یک کیسه گندم به ازای ۱۲ کیسه برداشت شده است، ادامه داد: اگر اتحادیه کمباین داران مصوبه جدیدی برای دستمزد برداشت گندم داشتند چرا به صورت رسمی به شوراهای روستا اعلام نکردند تا اطلاع رسانی شود.
رئیس شورای بخش مرکزی شهرستان میاندورود با اشاره به افزایش هزینههای کشت گندم، گفت: برداشت یک هکتار مزرعه گندم اختلاف قیمت ۴ تا ۵ میلیون تومانی برای کشاورزان دارد که بار مالی اضافی برای گندمکاران است.
خائفی افزود: اتحادیه کمباین داران در حالی عرف را ملاک قیمت گذاری قرار میدهد که عرف این منطقه پرداخت یک کیسه گندم به ازای برداشت ۱۴ کیسه گندم به کمباین داران است اما چرا آنها امسال این عرف را خودساخته و بدون اعلام رسمی تغییر دادند.
او ادامه داد:گندم در سایر روستاهای شهرستان میاندورود با نرخ معمول برداشت شده است و این مشکل فقط در چند روستا وجود دارد که تعداد اندکی از کمباین داران می خواهند سود بیشتری کسب کنند./باشگاه خبرنگاران جوان
لینک کوتاه :