xtrim

ایران دندان‌های غرب را شمرده است

جهان صنعت|ایران خود را برای برداشتن گام سوم و کاهش هر چه بیشتر تعهدات برجامی آماده می‌کند. چند هفته بعد از آنکه ایران گام دوم کاهش تعهدات خود را در برجام برداشت و سطح غنی‌سازی اورانیوم را …به بیش از ۶۷/۳ درصد افزایش داد، اکنون رییس‌جمهور از رد کردن پیشنهاد اروپایی‌ها برای توقف این گام‌ها و بازگشت به تعهدات پیشین توافق هسته‌ای سخن می‌گوید.

حسن روحانی دیروز و پیش از دستور جلسه هیات دولت تصریح کرد که پیشنهاد‌های اروپایی‌ها منافع ملت ایران را تامین نمی‌کرده و بنابراین دولت آن را رد کرده است.

در عین حال روحانی تصریح می‌کند که این رد کردن لج‌بازی با اروپایی‌ها نیست بلکه ایران در واقع می‌خواهد به یک همکاری متوازن دست یابد. این حرف بدین معنی است که آنچه اروپایی‌ها پیشنهاد کرده‌اند حتی برای باقی ماندن در گام دوم کاهش تعهدات نیز کافی نبوده و بنابراین تقلیل تعهدات به میزان کمتر از آنچه که اکنون وجود دارد، در دستور کار تهران قرار گرفته است.

opal
بعد از ناموفق ماندن ایالات متحده در نشست آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای برای گرفتن رای این نهاد علیه ایران، اکنون مقامات در تهران بیش از پیش به تداوم مخالفت‌های خود با اجرای تعهدات امیدوار شده‌اند و به نظر می‌رسد سیاست گرفتن حداکثر امتیاز از طرف مقابل در دستور کار ایرانی‌ها قرار گرفته است. در این‌باره ایرانی‌ها می‌خواهند تمام تکبر اروپایی‌ها طی چند سال گذشته را تلافی کنند و به همین دلیل امتیازهایی که از سوی اروپا مغرورانه به ایران عرضه می‌شود، پس فرستاده می‌شود.

البته ایران دندان‌های غرب را شمرده و می‌داند که در موقعیت فعلی کار زیادی از دست غرب، چه ایالات متحده آمریکا و چه اروپا برنمی‌آید به‌ویژه آنکه روسیه و چین جانب تهران را گرفته‌اند و به همین دلیل امکان ارجاع پرونده کشورمان به شورای امنیت و استفاده از ابزار این شورا علیه جمهوری اسلامی ایران میسر نیست.

همپیمانی مسکو و پکن با تهران نه فقط باعث تقویت همکاری اقتصادی فی‌مابین شده و از این راه درآمدهایی هر چند اندک نصیب ایران شده است بلکه شامل همکاری‌ها و حمایت‌های سیاسی نیز شده است که حاشیه امنی برای جمهوری اسلامی ایران به وجود آورده. این هم‌پیمانی به ویژه در مورد مسکو و تهران چنان قوی بوده است که تمام تلاش‌های اسراییلی‌ها برای نزدیک شدن به ولادیمیر پوتین و ترغیب او به فاصله گرفتن از ایران به جایی نرسیده است.

اکنون تهران می‌داند که تمام سخت‌گیری‌ها و دشمنی‌هایی که از سوی اسراییل، آمریکا و یا حتی اروپا علیه ایران تمهید می‌شود ثمربخشی چندانی ندارد و حداکثر همین وضعیتی که اکنون حاکم است تداوم می‌یابد بنابراین از آنجا که قرار نیست چیزی بدتر شود، می‌توان به ماندن در موقعیت فعلی امیدوار بود و از همین فضا برای دستیابی به یک موقعیت احتمالی بهتر استفاده کرد.

از همین‌رو است که حتی بانک جهانی نیز برای سال آینده میلادی روند نزولی برای رشد منفی ایران در نظر می‌گیرد و موقعیت اقتصادی کشورمان را در سال آینده نسبت به سال‌‌جاری در حال بهبودی ارزیابی می‌کند.البته در آن طرف اروپا و آمریکا نیز اهرم‌های تاثیرگذاری برای وادار کردن ایران به همکاری ندارند و با تمام تحریم‌هایی که علیه ایران تمهید کردند چندان موفق نشدند و نتوانستند اقتصاد ایران را زمینگیر یا متلاشی کنند.

علاوه بر این تلاش واشنگتن برای ایجاد بسیج علیه تهران با برخورد سرد متحدانش مواجه شد و حتی کشورهای عربی نیز حاضر نشدند برای مقابله با ایران اقدامی عملی به نفع کاخ سفید و ترامپ انجام دهند. به ویژه آنکه پنتاگون و سنتکام از دادن پاسخ بلافاصله به هدف قرار دادن پهپاد آمریکایی پرهیز کردند و همین وقت‌گذرانی، اعراب منطقه را در مورد توانایی آمریکا برای نابودی جمهوری اسلامی ایران به شدت بدبین کرد.

در اروپا نیز پاسخ متقابل ایران به توقیف نفتکش خود از سوی انگلستان، پیام روشنی برای سایر اروپایی‌ها بود که ایران حاضر به کوتاه آمدن نیست. وقت‌گذرانی انگلیسی‌ها در دادن پاسخ متقابل به این اقدام باز هم ایرانی‌ها را بر موضع خویش تقویت کرد تا جایی که حسن روحانی اکنون از برداشتن قدم‌های سوم و چهارم و رد کردن پیشنهادهای اروپا سخن می‌گوید.در چنین موقعیتی احتمالا کار زیادی از مقامات اتحادیه اروپا و بالاخص شرکای اروپایی ایران در برجام برنمی‌آید.

این ناتوانی که اکنون در روزنامه‌های اروپا منعکس شده و رهبران اروپایی به خاطر آن سرزنش شده‌اند، به ایران فرصت می‌دهد تا منافع حداکثری از غرب و بالاخص اروپا مطالبه کند.

نادر کریمی‌جونی

یادداشت
شناسه : 36650
لینک کوتاه :