تولید با اعمال شاقه؛ چگونه صنایع غذایی را زمینگیر کنیم؟!
صنعت غذا در ایران از پتانسیلها و مزایای فراوانی برخوردار است؛ به طوری که بالغ بر ۴۰ محصول زراعی و باغی کشورمان در رده اول تا پنجم جهان جای گرفتهاند. هر چند پیشرفت در این صنعت منوط به اجرای برنامههای متعددی است، اما مشکلات موجود باعث از دست رفتن بازارهای رقابتی و البته کوچک شدن بخش تولید شده است.
به گزارش جهان صنعت نیوز، اولین معضل پیش روی تولیدکنندگان صنعت غذا تحریمها و و نوع رابطه با سایر جهان است که به تضعیف صادرات انجامیده است. برای مثال ترکیه در صنعت غذا مزیت بیشتری ندارد، اما حجم صادرات غذایی آن با در اختیار داشتن بازار روسیه، قطر، کشورهای اروپایی و آمریکایی با بازار ایران قابل مقایسه نیست.
همچنین تجارت در سطح کلان با کشورهای دیگر منوط به تامین مستمر در حجم بالا و با قیمت و کیفیت ثابت است؛ اما با توجه به نوسان قیمتهای مواد اولیه و تولید، این زمینهها در ایران قابل کنترل نیست.
در کنار عوامل بیرونی، دولت نیز چالشهای متعددی از قیمتگذاری دستوری تا تامین مواد اولیه را برای تولیدکنندگان ایجاد کرده است.
با توجه به رویکرد اقتصاد دستوری، دولت در قیمت مواد اولیه و قیمت مصرفکننده مداخله میکند و بدون در نظر گرفتن گرانی مواد اولیه، اجازه افزایش قیمت را نمیدهد. موضوعی که منجر به کاهش حاشیه سود فعالیتهای صنایع غذایی شده است. از طرفی با توجه به رکود اقتصادی و کاهش قدرت خرید خانوار، بازار کشش افزایش قیمت را ندارد و عملا تولید بسیاری از کالاها توجیه اقتصادی ندارد.
در این میان برخی از صنایع غذایی بدون سود کار میکنند و حتی کارخانههایی هستند که با ضرر در حال ادامه دادن هستند و این امر در طولانیمدت توان ادامه دادن را از آنها خواهد گرفت.
اخذ مجوز نیز به چالش بزرگی برای تولیدکننده تبدیل شده است. مجوزهای موازی، پیچیده و طولانی، شرایط را برای تولیدکننده بغرنج میکند. برای مثال اخذ پروانه بهرهبرداری و ساخت یک محصول ممکن است ۶ ماه تا یکسال طول بکشد.
همچنین سازمانها به چشم مجرم و متخلف به تولیدکننده مینگرند و اصل را بر این میگذارند که تولیدکننده خطاکار است، مگر اینکه خلاف آن ثابت شود و تولیدکنندگان همیشه در مظان اتهام فرار مالیاتی، کمفروشی، سوداگری قرار دارند، که این نگاه و تفکر باعث شده تعدد قوانین موازی دستوپاگیر و ایجاد سازمانها و نهادهای نظارتی موازی، فرآیند ایجاد کسبوکار و تولید بهسختی و کندی و با مشقتهای فراوانی روبهرو شود.
کشاورزیویدئولینک کوتاه :