سرانجام پرونده گازی ایران با ترکمنستان به کجا رسید؟
جهان صنعت نیوز | واردات گاز از ترکمنستان زمانی آغاز شد که ایران با وجود دارا بودن بزرگترین ذخایر گازی، به دلیل به بهرهبرداری نرسیدن کامل این ذخایر همواره با آغاز فصل سرما به دلیل افزایش مصرف گاز در بخش خانگی دچار مشکلاتی از قبیل قطع و یا افت فشار گاز در دیگر بخشها میشد و برای آنکه مشکلی در مناطق شمالی کشور ایجاد نشود، قرارداد واردات گاز از ترکمنستان را امضا کرد.
قراردادی که باعث شده ترکمنها هر سال با آغاز سرما، بعضا اعلام کنند که شیر گاز خود را با هدف افزایش قیمت روی ایران میبندند. باید گفت سناریوی باز و بسته کردن شیر گاز ترکمنستان روی ایران از زمستان سال ۸۶ دنبالهدار شد که ترکمنها در شرایط بحرانی دست به کار شده و خواستههای غیر منطقی برای تامین گاز در اوج سرما مطرح کنند، از آن سال به بعد نیز چندین بار تلاش خود را کردند که در شرایط سخت دست کشورمان را در پوست گردو بگذارند که البته چندان موفق نبودند.
زمستان سال ۱۳۹۵ بود که ایران پرونده ترکمنستان را برای همیشه بست و تمام قد در مقابل پیشنهاد غیرمنطقی ترکمنستان ایستاد و با تکیه بر به بهرهبرداری رسیدن فازهای مختلف میادین گازی و خودکفایی در زمینه تولید گاز، ثابت کرد نیازی به ترکمنستان نخواهد داشت و به دلیل آنکه قطع گاز جزو بندهای قرارداد نبوده خود را برای آمادهسازی مدارک لازم درمورد اینکه ترکمنستان شیر گاز خود را روی ایران بسته آماده کرد.
از سال گذشته پرونده داوری بین شرکتهای ملی گاز ایران و ترکمن گاز ترکمنستان وارد محکمه داوری بینالمللی شد و همانطور که سخنگوی شرکت ملی گاز ایران اعلام کرده است، این پرونده همچنان در حال بررسی است و علیرغم اخباری که روز گذشته در برخی رسانهها مبنی بر برنده بودن ایران منتشر شد، هنوز حکمی برای این پرونده داده نشده است.
طبق اعلام شرکت ملی گاز ایران تاکنون رأی به نفع هیچیک از طرفین پرونده صادر نشده و بدیهی است هرگونه اخباری در این باره، بهطور مشخص به وسیله شرکت ملی گاز ایران و در زمان مقتضی اطلاعرسانی خواهد شد.
اقتصاد کلان
لینک کوتاه :