xtrim
یک استاد دانشگاه پاسخ داد؛

تعرفه گذاری پلکانی مصرف گاز را کنترل می‌کند؟

یک استاد دانشگاه گفت: جزو کشورهایی هستیم که مصرف بالایی داریم و ادامه این روند برایمان مشکل‌ساز خواهد بود. به انحای مختلف مانند اجرای سیاست هایی همچون تعرفه گذاری پلکانی باید مردم را به سمت بهینه سازی مصرف سوق دهیم.

به گزارش جهان صنعت نیوز، امروزه انرژی تبدیل به یکی از کالاهای استراتژیک در سراسر جهان شده است. به گونه ای که مدیریت مصرف آن از اهمیت زیادی برخوردار است و هدررفت آن در هیچ جای جهان پذیرفتنی نیست.

در حال حاضر، هزینه تولید گاز مصرفی نیز از مصرف کنندگان دریافت نمی شود. شاید به همین دلیل است که مشترکان پرمصرف که جزو طبقات مرفه جامعه هستند، دلیلی برای مدیریت مصرف خود نمی بینند و مصرفی ۵ برابر مشترکان کم مصرف را به ثبت می رسانند.

مصوبه قانونی تعرفه‌ گذاری پلکانی

بر اساس قانون، وزارتخانه‌های نفت و نیرو موظفند تعرفه آب، برق و گاز مشترکین خانوارهای کشور را به گونه‌ای اصلاح کنند که با رعایت مناطق جغرافیایی کشور، تعرفه مشترکین کم‌مصرف خانوارهای محروم تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی(ره) و سازمان بهزیستی کشور برابر صفر، مشترکین تا الگوی مصرف به‌صورت یارانه‌ای، مشترکین پرمصرف بالاتر از الگوی مصرف به‌صورت غیریارانه‌ای و براساس الگوی افزایش پلکانی(آی.بی.تی) تعیین شود.

opal

بر اساس این مصوبه قانونی، سال قبل فاز اول تعرفه گذاری پلکانی در کشور اجرا شد که بنا بر آمار شرکت ملی گاز توانست تأثیر خوبی بر مدیریت مصرف داشته باشد. فاز دوم این روش تعرفه گذاری امسال اجرایی می شود. به زعم کارشناسان، اخذ قیمت های واقعی از پرمصرف ها می تواند قدرت بازدارندگی داشته باشد.

بسیاری از کارشناسان بر این باورند که جریمه پرمصرف ها می تواند راهکاری برای بهینه سازی مصرف انرژی در کشور باشد. نظرات آلبرت بغزیان، کارشناس اقتصادی را در ادامه می خوانید.

سازوکار تعرفه‌گذاری پلکانی؛ جریمه پرمصرف‌ها

بغزیان با اشاره به این موضوع که یکی از راهکارها برای مدیریت مصرف استفاده از روش تعرفه گذاری پلکانی گاز است، تصریح کرد: در این روش به منظور تشویق مشترکان به مصرف معقول به ارائه برخی مشوق ها می پردازیم.

وی ادامه داد: پله های پایین که مصارف ضروری دارند، قیمت گاز مصرفی شان به صورت یارانه ای محاسبه می شود. اما وقتی مصارف از حالت ضرور خارج می شود و حالت ریخت و پاش پیدا می کند، هزینه ها به صورت پلکانی افزایش می یابد.

این کارشناس اقتصادی توضیح داد: در روش تعرفه گذاری پلکانی قرار نیست تمامی مشترکان دچار اضافه پرداختی شوند و به زحمت بیفتند، بلکه برخی مشترکان که مصارف غیرمعقول دارند، هدف این سیاست هستند که مصرف شان مدیریت شود.

شرط موفقیت تعرفه گذاری پلکانی

وی ادامه داد: روش تعرفه گذاری پلکانی به شرطی موثر است که هزینه گاز مصرفی بدمصرف ها قدرت بازدارندگی داشته باشد. باید به نحوی هزینه ی گاز به صورت پلکانی افزایش یابد که در پله های بالا و بدمصرف قیمت واقعی گاز اخذ شود. در این صورت است که مشترکان تصور می کنند، به نفع شان هست که مصرف را بهینه کنند.

این کارشناس اقتصادی توضیح داد: مردم باید در مورد این موضوع آگاهی داشته باشند که هدف اصلی تعرفه گذاری پلکانی پرمصرف ها هستند و قرار نیست هزینه گاز مصرفی خانوارهایی که استفاده معقولی از گاز دارند، افزایش پیدا کند. اگر مشترکان نسبت به این موضوع آگاهی داشته باشند، اجرای طرح تعرفه گذاری پلکانی با سهولت بیشتری پیش می رود و مردم همراهی بیشتری خواهند داشت.

بغزیان گفت: بهینه سازی مصرف گاز از اهمیت بالایی برخوردار است. ما جزو کشورهایی هستیم که مصرف بالایی داریم و ادامه این روند برایمان مشکل ساز خواهد بود. به انحای مختلف مانند اجرای سیاست هایی همچون تعرفه گذاری پلکانی باید مردم را به سمت بهینه سازی مصرف سوق دهیم. کسانی که می خواهند آب استخرهایشان همیشه داغ باشد و خانه و ویلاهای بزرگ شان را گرم نگه دارند، باید هزینه مصارف بالا و غیرضروری خود را بپردازند. عمدتاً این مشترکان جزو اقشار مرفه جامعه هستند و می توانند از عهده ی پرداخت بهای واقعی گاز برآیند. دلیلی برای ارائه ی یارانه به این مشترکان وجود ندارد.

این کارشناس اقتصادی در پایان تأکید کرد: به طور کلی، مصرف گاز در کشور ما در بخش خانگی بالاست و این امر می تواند ناشی از الگوی غلط مصرف باشد. قیمت پایین گاز هم ممکن است در این اضافه مصرف دخیل باشد.

اخبار برگزیدهنفت و پتروشیمی
شناسه : 408478
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *