تثبیت نرخ ارز عامل کاهش تورم است
کارشناس اقتصادی گفت: اگر ارزش پول ملی حفظ شود، تورم کاهش مییابد، قدرت خرید مردم بالا میرود و رکود کم میشود.
به گزارش سرویس طلا و ارز جهان صنعت نیوز، در برنامه میز اقتصاد به موضوع تثبیت نرخ ارز آری یا خیر؟ با حضور یزدی زاده و دارابی دو کارشناس اقتصادی پرداخته شد.
یزدی زاده کارشناس اقتصادی گفت: هیچ تئوری اقتصادی به تنهایی، کامل و جامع نیست. به عبارتی نمیتوان گفت تورم صرفا بر اثر نقدینگی حاصل میشود. در حالی که در کشور ما، نقدینگی یعنی افزایش تقاضا، سبب جهش تورم نشده است. همه عوامل در کنار هم موجب تورم میشوند. ولی در هر دوره، یکی از آنها غالب است. و دولتها باید برای کنترل آن عامل برنامه داشته باشند.
او ادامه داد: اگر نقدینگی عامل تورم در ایران بود. باید تاثیر تدریجی میداشت ولی ما جهش تورمی داریم. که مهمترین عامل آن، افزایش نرخ ارز است. که خود، تابعی از واردات و صادرات محسوب میشود. افزایش نرخ ارز معمولا محصول افزایش واردات است. ولی در کشور ما اینگونه نیست. جهش قیمت ارز در ایران به خاطر کارکردهایی غیر از واردات است. زیرا بازار آزادی داریم که تقاضا در آن بی معنی است.
یزدی زاده افزود: تثبیت قیمت در هیچ اقتصادی معنا ندارد. ولی دولت میتواند با مدیریت بازار، قیمت را کنترل کند. مثلا از ابزار تعرفهگذاری روی برخی کالاهای وارداتی استفاده کند. اگر ارزش پول ملی حفظ شود، تورم به شدت کاهش می یابد. قدرت خرید مردم بالا میرود و رکود کم میشود.
من موافق تثبیت نرخ ارز نیستم
او گفت: من موافق تثبیت نرخ ارز نیستم. ما الان ۳۵ درصد تراز تجاری داریم،نرخ ارز باید در کشور نزولی باشد نه صعودی. امروز ما مازاد تراز تجاری در کشور داریم،نرخ ارز یک نرخی است. که حاصل عوامل بنیادی است، نرخ ارز را نمی توان دستوری تعیین کرد. چرا که این نرخ تعادل و تثبیت آن به صورت دستوری غیر ممکن است.
او گفت:نرخ ارز ایران شناور و مدیریت شده است. امروز باید نرخ ارز ثبات داشته باشد. تثبیت نرخ ارز در دنیا حل شده فقط در کشور ما هنوز نه تنها حل نشده است. بلکه همیشه در مورد آن صحبت می کنیم. متاسفانه ما سیاست درست و مطلوبی نداریم. زمانی که نفت افزایش می یابد. نرخ ارز ثابت می ماند و یا بالعکس،امروز نفت برای کشور سیاست گذاری می کند.
او گفت: روسیه تحریم است ولی تثبیت نرخ ارز درستی دارند. روسیه سیاست دارد نرخ بهره خود را افزایش داد. ولی ما نرخ بهره را ثابت نگه داشته ایم.
یزدی زاده گفت: تثبیت نرخ ارز عامل کاهش تورم است. به طوری به دلیل مهیا نبودن شرایط امکان قیمتگذاری ارز باتوجهبه بازار فراهم نیست.
نرخ ارز به سیاستهای دولت برمیگردد
در ادامه دارابی دیگر کارشناس اقتصادی گفت. نرخ ارز به مقدار زیادی به سیاستهای دولت برمیگردد. اما در حال حاضر نرخ ارز دولتی به دلیل اینکه فاصله زیادی با نرخ ارز بازار آزاد دارد. یک صف ارزی برای واردات شکل گرفته است. از آن طرف هم صادرکنندگان انگیزهای برای صادرات ندارند.
او تصریح کرد: کسری تراز تجاری کشور به بالای ۱۵ میلیارد دلار رسیده است. ما تقریبا ۳ سال درگیر انتقال ۶ میلیارد دلار مطالباتمان از کرهجنوبی بودیم.
دارابی تصریح کرد: حالا که ۱۵ میلیارد دلار کسری تراز تجاری آوردیم، این نشان میدهد که چه دردسر بزرگی دارد بازار ارز را تهدید میکند و هر چه زودتر باید این نرخها اصلاح شود. اگر نرخها اصلاح نشود، شوکی که بعدا رخ میدهد، خیلی شدیدتر خواهد شد و به همین دلیل باید هر چه زودتر تدبیری کنیم.
دارابی گفت: اگر نرخ ارز ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی ادامه پیدا کند، همان بلایی بر سر اقتصاد میآید که ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی بر سر اقتصاد آورد و در نهایت منجر به خروج منابع و همچنین کالاها از کشور شد. نرخ ارز یک نرخی است که حاصل عوامل بنیادی است، نرخ ارز را نمیتوان دستوری تعیین کرد و به طور کلی با کنترل سیاست پولی، نرخ ارز ثبات پیدا میکند.
عمده مصارف قاچاق است
او بیان کرد:عمده مصارف ما متاسفانه قاچاق است. ما به لحاظ تئوریک در اقتصاد میگوییم که نرخ ارز تعادل سه بازار مختلف است، بازار محصول، بازار پول و بازار سرمایه. بازار محصول میخواهیم بگوییم نرخ ارز، مثلاً نرخ دلار به ریال. محصول شاخصهاش میشود تفاوت بهره وری ایران و آمریکا. بازار پول شاخصهاش میشود تفاوت نرخ بهره حقیقی ایران و آمریکا و بازار سرمایه شاخصهاش میشود تفاوت انتظارات از آینده اقتصاد ایران و آمریکا اگر رابطه دلار و ریال مدنظر باشد.
او افزود: من روی سیاستگذاری تاکید دارم، ما نمیتوانیم به صورت آکادمیک صحبت کنیم. اگر بخواهیم به این سوال پاسخ دهیم که نرخ دستوری باشد یا نه، باید عواملی را مورد بررسی قرار دهیم. از ۴۳ سیاستی که تاکنون ابلاغ شده، قریب به ۳۲۰ بند اقتصادی است و از این ۳۲۰ بند ۲۶ مورد مستقیم و غیرمستقیم به حوزه ارز مربوط و ۳۲ حکم از آن در می آید.
او افزود: مساله دیگر بند ت ماده ۲۰ قانون احکام دائمی است. اقتصاد ایران امروز ۸۰درصد وارداتش، کالاهای کم کشش و صادراتش هم به همین شکل است. ما مواد خام و نیمه خام صادر می کنیم.
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان
طلا و ارزلینک کوتاه :