xtrim

مبلغ اضافه کار کارگران در سال ۱۴۰۳ چقدر است؟

در هفته‌های اخیر گمانه‌زنی‌هایی درباره تغییر مصوبه دستمزد ۱۴۰۳ مطرح شد و رسانه‌ها از احتمال تغییر مصوبه و افزایش مبلغ کمک هزینه مسکن خبر دادند. این پیش‌فرض‌ها به دنبال این ماجرا مطرح شد که برخی نمایندگان کارگری اعلام کرده بودند به جلسه‌ای به ریاست معاونت روابط کار وزارت کار دعوت شده‌اند. نمایندگان کارگران در شورای عالی کار از احتمال افزایش حق مسکن و افزایش سایر سطوح مزدی سخن می‌گفتند.

به گزارش سرویس اقتصاد کلان جهان صنعت نیوز، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، گفت: دستمزد کارگران تعیین تکلیف شده است. هر کسی حق اعتراض دارد؛ اما این اعتراض مرجع رسیدگی دارد و مرجع مذکور رسیدگی می‌کند.

سید صولت مرتضوی، وزیر کار با بیان اینکه دستمزد کارگران تعیین تکلیف شده و اعتراضات به دستمزد کارگری مرجع رسیدگی دارد. گفت: درباره مصوبه دستمزد تغییر جدیدی نداریم و تصمیمات لازم در خصوص حقوق و دستمزد برای سال آینده اتخاذ خواهد شد.

در هفته‌های اخیر گمانه‌زنی‌هایی درباره تغییر مصوبه دستمزد ۱۴۰۳ مطرح شد و رسانه‌ها از احتمال تغییر مصوبه و افزایش مبلغ کمک هزینه مسکن خبر دادند. این پیش‌فرض‌ها به دنبال این ماجرا مطرح شد که برخی نمایندگان کارگری اعلام کرده بودند به جلسه‌ای به ریاست معاونت روابط کار وزارت کار دعوت شده‌اند. نمایندگان کارگران در شورای عالی کار از احتمال افزایش حق مسکن و افزایش سایر سطوح مزدی سخن می‌گفتند.

opal

در نشست نهایی تعیین دستمزد ۱۴۰۳ در تاریخ ۲۹ اسفندماه تمام آیتم‌های مزد به جز کمک هزینه مسکن افزایش داشت. مبلغ حق مسکن همچنان ۹۰۰ هزار تومان باقی ماند و بر همین اساس رسانه‌ها از تلاش گروه کارگری برای افزایش مبلغ آن و تغییر در مصوبه دستمزد خبر دادند.

بسیاری از کارشناسان درباره امکان بازنگری مصوبه دستمزد معتقد بودند اصلاح و بازنگری مصوبه فی نفسه منع قانونی ندارد، ولی مصوبه‌ای که بخشنامه و ابلاغ شده بدون برگزاری جلسه رسمی به راحتی قابل تغییر یا اصلاح نیست.

اعتراضات نسبت به دستمزد تعیین شده کارگران

به زعم آن‌ها کارگران به دلیل آن میزان رقمی که برای دستمزد تعیین شده کمتر از هزینه‌ها و شرایطی است که بتوانند نیاز‌های زندگی خانوار را تامین کنند همچنان این مطالبه را دارند که در خصوص دستمزد ۱۴۰۳ بازنگری صورت گیرد و حتی در این راستا مطالبه خود را با نمایندگان مجلس در میان گذاشتند، در حالی که به نظر می‌رسید وزارت کار و کارفرمایان تصویب دستمزد ۱۴۰۳ را پایان یافته تلقی کرده و تمایلی به تغییر آن ندارند. تا اینکه علی حسین رعیتی فرد ـ معاون روابط کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی اعلام کرد که پیشنهادی برای افزایش حق مسکن کارگران به شورای عالی کار ارائه نشده و این پیشنهاد ابتدا باید در شورای عالی کار مطرح و پس از تصویب به هیأت دولت رفته و در آنجا تصمیم گیری شود.

روز چهارشنبه و در حاشیه جلسه هیات دولت، سید صولت مرتضوی – وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درباره پرسش خبرنگاران مبنی بر احتمال تغییر مصوبه دستمزد اعلام کرد: حداقل حقوق و دستمزد کارگران در شورای عالی کار به تصویب رسیده است و در این رابطه تغییر جدیدی نداریم و تصمیمات لازم برای سال آینده اتخاذ خواهد شد.

اخیرا وزیر کار در یک گفت‌وگوی رادیویی درباره اعتراضات نسبت به دستمزد تعیین شده کارگران اظهار کرد: دستمزد کارگران تعیین تکلیف شده است. هر کسی حق اعتراض دارد، اما این اعتراض مرجع رسیدگی دارد و مرجع مذکور رسیدگی می‌کند. چنانچه اعتراض وارد بود به وزارت کار ابلاغ می‌شود و ما روی چشم می‌گذاریم.

گفتنی است، با توجه به اعلام وزیر کار به نظر می‌رسد که موضوع افزایش مجدد حقوق کارگران و بازنگری مصوبه دستمزد ۱۴۰۳ منتفی شده است. اما درصورت وجود هرگونه اعتراض به این مساله امکان پیگیری از طریق مراجع رسیدگی وجود دارد.

مبلغ هر ساعت اضافه کار حقوق کارگران در سال ۱۴۰۳

بر اساس اضافه کاری طبق قانون کار، حقوق هر ساعت اضافه کاری برابر ۱.۴ حقوق پایه محاسبه می‌شود.

اگر ساعت کار بیشتر از روزی ۸ ساعت و ۴۴ ساعت در هفته باشد، باید مابقی آن ساعت‌ها به صورت اضافه کاری با کارگر محاسبه شود.

اگر کارگر و کارفرما با مزد ساعتی توافق به همکاری کنند، در قرارداد آن‌ها باید ساعت‌های کار به صورت، روزانه، هفتگی و ماهانه مشخص شود.

مزد ساعتی چیست؟ به ازای ساعت‌هایی که وقت کارگر در اختیار کارفرما است، دستمزد کارگر محاسبه و پرداخت خواهد شد.

اگر کارگر و کارفرما با مزد ساعتی توافق به همکاری کنند، در قرارداد آن‌ها باید ساعت‌های کار به صورت، روزانه، هفتگی و ماهانه مشخص شود.

توجه کنید که اگر ساعت کار بیشتر از روزی ۸ ساعت و ۴۴ ساعت در هفته باشد، باید مابقی آن ساعت‌ها به صورت اضافه کاری با کارگر محاسبه شود.

در این نوع از قرارداد و طبق قوانین کار، علاوه بر مزد ثابت باید تمام مزایای مصوبه در شورای عالی به کارگر تعلق گیرد.

این مزایا عبارتند از:

– حق مسکن

– حق اولاد

– بن کارگری یا حق خواربار

همچنین طبق قوانین کار در این نوع قرارداد، کارگر مشمول پرداخت حق بیمه تامین اجتماعی قرار می‌گیرد؛ بنابراین به ازای هر ۸ ساعت کاری، یک روز سابقه بیمه برای وی در نظر گرفته می‌شود.

دستمزد کار ساعتی سال ۱۴۰۳ برای هر ساعت کار عادی برابر با ۲۸۹.۶۷۴ ریال است. بر اساس اضافه کاری طبق قانون کار، حقوق هر ساعت اضافه کاری برابر ۱.۴ حقوق پایه محاسبه می‌شود. پس با توجه به حقوق ساعتی وزارت کار برای حقوق پایه، مبلغ ساعت اضافه کاری برابر با ۴۵۶.۲۳۷ ریال است. هر ساعت اضافه کاری طبق قانون کار که حداقل حقوق وزارت کار را دریافت می‌کنند برابر با این عدد است؛ اگر شخصی دریافتی بیشتری دارد، باید حقوق ساعتی خود را محاسبه کرده و به عدد بدست آمده ۴۰% اضافه کند.

قیمت هر ساعت اضافه کار به این دلیل بیشتر از حقوق ساعت کار عادی است که کارگر موظف به انجام آن نیست و تنها ساعت کار اجباری او طبق قوانین کار و تامین اجتماعی، همان هفته‌ای ۴۴ ساعت است. همچنین در مورد حق بیمه باید گفت که ساعات اضافه کاری جز سوابق کارگران محسوب نمی‌شود.

دستمزد و حقوق کارگران پاره وقت در سال ۱۴۰۳

در قرارداد دستمزد کار پاره وقت، میزان حقوق، مزایا و پرداخت حق بیمه تامین اجتماعی با توجه به ساعت کار کارگر محاسبه و پرداخت می‌شود.

به طور مثال: بر پایه‌ی قانون کار پاره وقت ۱۴۰۳ کارگر به طور ثابت ۳۰ ساعت در هفته کار کرده که حقوق پایه و مزایا باید معادل ۲/۳ حقوق و مزایای کارگر‌های تمام وقت محاسبه شود. پس برای محاسبه‌ی حقوق پاره وقت ۱۴۰۳ کافی است میزان حضور در مجموعه را در نظر گرفت و آن نسبت را در حقوق حضور کامل ضرب کنید.

در مورد پرداخت حق بیمه و سابقه هم به همین ترتیب عمل خواهد شد که ۲/۳ ماه یعنی ۲۰ روز برای او حق بیمه در ماه پرداخت می‌شود.

منبع: ایسنا

اقتصاد کلان
شناسه : 424756
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *