گزارش مناظره انتخابات ریاست جمهوری
پنجشنبه شب؛ ۳۱ خرداد ۱۴۰۳ دومین مناظره شش کاندیدای انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری با موضوع اقتصادی در ساختمان شیشهای صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران آغاز شد.
به گزارش سرویس سیاسی جهان صنعت نیوز، دومین مناظره ۶ کاندیدای انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری با عنوان «خدماترسانیِ عدالتمحور دولت»، پنجشنبه شب؛ ۳۱ خرداد ۱۴۰۳ دقایقی پیش با اجرای مهدی خسروی گوینده خبر آغاز شد و طبق اطلاعرسانی که از قبل انجام شده چهار ساعت به طول خواهد انجامید.
این مناظره هم مانند مناظره اول محور اصلیاش اقتصادی است اما حوزه اجتماعی را هم شامل میشود.
موضوع «خدمت عدالت محور دولت» سه زیرعنوان کلی دارد، اول سیاست گذاری در یارانهها، محرومیت زدایی و فقر، دوم ارتقای نظام سلامت و سوم ارتقای نظام آموزشی که امروز درباره این موضوعات گفتوگو میشود.
مسعود پزشکیان، محمدباقر قالیباف، سعید جلیلی، علیرضا زاکانی، امیرحسین قاضیزادههاشمی و مصطفی پور محمدی شش کاندیدای تایید صلاحیت شده هستند که در این مناظره حضور دارند.
قرعه کشی صندلی مناظره دوم به این ترتیب اعلام شده است:
صندلی شماره ۱ برای قاضی زاده هاشمی
صندلی شماره ۲ برای قالیباف
صندلی شماره ۳ برای پورمحمدی
صندلی شماره ۴ برای زاکانی
صندلی شماره ۵ برای پزشکیان
صندلی شماره ۶ برای جلیلی
در جدول زیر زمان مناظرهها را مرور کنید.
شش نامزد انتخابات ریاستجمهوری برای شرکت در دومین مناظره از ساعت ۱۹ و ۳۰ وارد سازمان صداوسیما شدند و پس از برگزاری نماز جماعت مغرب و عشا با ورود به استودیوی ۱۱ سیما مناظره انتخاباتی از ساعت ۲۰ با تغییر دکور مناظره آغاز شد و تاساعت ۲۴ ادامه خواهد داشت. در این مناظره همچنین از مقدمه برگزاری مراسم خبری نبود.
******
سوالات بخش اول؛ سیاست گذاری در یارانهها، محرومیت زدایی و فقر:
برنامه دولت شما برای عادلانه کردن یارانه ها چیست؟
ارز ترجیحی به ابتدای زنجیره تولید داده شود یا اینکه دولت در قالب کالابرگ و یا نقدی به مصرف کننده دهد؟
تا پایان برنامه باید فقر مطلق به صفر برسد؛ برنامه شما برای توانمندسازی پایدار جامعه به ویژه نیازمندان چیست؟
برای رفع فقر و محرومیت زدایی چه برنامه ای دارید؟
قاضیزاده هاشمی: ۳۰ درصد از جمعیت کشور، درآمد کمتر از ۱۲ میلیون دارند
قاضی زاده هاشمی طی سخنانی در دومین مناظره انتخاباتی در فرصت ۴ دقیقه اول بخش اول، در پاسخ به سئوال کارشناسان در خصوص سیاست گذاری در یارانهها و محرومیت زدایی و فقر گفت: پیروزی تیم والیبال ایران در مقابل آمریکا و هلند را تبریک می گویم که با تعویض سرمربی خارجی به ایرانی شکل گرفته است. همانطور که پیامبر اسلام و دین اسلام معتقدند فقر امر نکوهیده ای است و جامعه باید مرفه باشد. نظام اسلامی باید طوری برنامهریزی کند تا برخورد با ریشه های فقر شکل بگیرد. متاسفانه در دهه نود اوضاع خوبی را طی نکردیم. رشد اقتصادی ما منفی یا نزدیم به صفر شد، ولی ماحصل آن این بود که ۳۰ درصد سفره ایرانیان کوچک شد.
وی ادامه داد: ۱۰۰ میلیارد دلار در دهه های گذشته توزیع کردیم، اما باعث رشد معیشت مردم نشد و به نفع کسانی شد که یا در قاچاق سوخت بودند و یا از این یارانه ها بیشتر استفاده کردند. قطعی برق و گاز در تابستان و زمستان شکل گرفت و امروز حتی مجبور به واردات انرژی شدیم. لازم است تا سازوکار را اصلاح کنیم.۳۰ درصد از مردم ایران درآمد کمتر از دوازده میلیون دارند و نیاز به کمک دارند نیمی از این ۳۰ درصد حتی یک شاغل هم در خانواده ندارند.
قاضی زاده هاشمی اظهار کرد: بنابر این شاغل کردن حتی یک نفر از اعضای خانواده در دستور کار دولت ما خواهد بود. دارایی های مردم که در اختیار دولت است باید به مردم منتقل شود. اصلاح سازوکار های مندرج در هدفمندی یارانه ها نیز باید اتفاق بیفتد تا مجموعه جامعه از آن برخوردار شود.
قالیباف: حفظ قدرت خرید خانوار به عهده رئیسجمهور است
کاندیدای چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری با بیان اینکه حق مردم زندگی خوب است. گفت: زندگی بخش قابل توجهی از خانوارها به سختی میگذرد لذا حفظ قدرت خرید خانوار به عهده رئیسجمهور است.
قالیباف، با تسلیت حادثه تلخ بیمارستان رشت و زلزله کاشمر گفت: از ابتدا در موضوع یارانهها هدفمند عمل نشده و شیوه آن هم به درستی اجرا نشده است.
پورمحمدی: یارانهها موجب آرامش و رضایت طبقه محروم نشد
کاندیدای چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: یارانهها موجب رضایت طبقه محروم نشد.
پورمحمدی در فرصت ۴ دقیقه اول بخش اول خود گفت: خدمات رسانی عدالت محور مسئله اساسی همه دولتهاست که در دو دهه گذشته بیشتر مطرح شد تا همه خدمات به همه طبقات به ویژه محرومان برسد. اما این حجم از یارانهها موجب آرامش و رضایت طبقه محروم نشده و عدالت هم چندان که مطلوب بود رعایت نشده است.
وی افزود: این امر به گسترش طبقات فقیر هم انجامیده است.
زاکانی: به خانواده ۵ نفره ۱۱۰ میلیون تومان در سال یارانه میدهیم
کاندیدای چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: یارانه طلایی تنظیم کردیم که ما به ازای آن در خانوار به هر خانواده ۳ نفره معادل اعتبار ۲۰ گرم طلا، یارانه میرسد یعنی یک خانواده پنج نفره ۱۱۰ میلیون تومان در سال یارانه میگیرد.
زاکانی در چهار دقیقه اول درباره عادلانه کردن یارانهها، پرداخت یارانه به تولیدکننده یا مصرفکننده نهایی و برنامههایش پاسخ داد و گفت: حوادث اخیر تلخ را تسلیت میگویم. کشوری ثروتمند هستیم اما مشکلمان توزیع نادرست است. آدرس غلط داده بودند بعدا اثبات می کنم. کل این شعارها قبلا داده شده است. یارانه خانوار در حوزه بنزین، گاز و برق درست در کشور توزیع نمیشود. ما در بسته رفاه هم یارانه انرژی داریم، هم ناظر به مسکن، معیشت، اشتغال، رفاه و تفریح مردم است.
وی ادامه داد: یارانه طلایی تنظیم کردیم که ما به ازای آن در خانوار به هر خانواده سه نفره معادل اعتبار ۲۰ گرم طلا، یارانه میرسد یعنی یک خانواده پنج نفره ۱۱۰ میلیون تومان در سال یارانه میگیرد. به میزان انتقال سوختهای فسیلی به سمت سوختهای پاک، سودشان بیشتر میشود. عشایر، روستاییان و بازنشستگان ثروتمند میشوند و به میزان صرفهجویی، سود میکنند.
وی ادامه داد: برقی هم که صرفهجویی میشود به کارخانجات و کشاورزی داده میشود و دیگر نیاز به قطع برق صنایع و کشاورزی نیست.
نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: از ابتدای شروع دولتم هم برای خانوارها حساب ویژه باز میکنیم و اعتبار واریز شده به این حساب مصون از تورم خواهد بود.
پزشکیان: یارانهها را باید به دهکهای پایین داد
پزشکیان در فرصت ۴ دقیقه نخست بخش اول خود با به نمایش گذاشتن نمودارهای اقتصادی اظهار کرد: در گام اول باید ببینیم که کجا هستیم؛ بر اساس آمارها مصرف دهکهای پایین و بالا در رابطه با یارانههای انرژی و بنزین وحشتناک است و اختلاف بسیاری میان دهک های بالا و پایین وجود دارد و ما به کسانی که توانمند هستند بیشتر امکانات می دهیم و به آنهایی که پول ندارند پول کمتری می دهیم.
جلیلی: اگر منابعی داریم باید کاملا عادلانه توزیع کنیم
جلیلی در فرصت ۴ دقیقه اول بخش اول خود گفت: پیروزی تیم والیبال کشورمان برابر آمریکا را تبریک می گویم البته اگر گفته نشود خود آمریکا نمیخواست پیروز شود. همچنین زلزله کاشمر را تسلیت می گویم.
وی ادامه داد: وظیفه دولت این است که منابع را خود عادلانه و بهترین شکل بین مردم توزیع کند. خانوادهای که سه خودرو دارد، ۱۲ برابر کسی که خودرو ندارد یارانه دریافت می کند. ۴۴ درصد خانوادههای ما خودرو ندارند و از یارانه بنزین محروم میشوند و این درست نیست.
این نامزد انتخابات ریاستجمهوری افزود: یک خانواده ۴ نفره که بین ۱۲ تا ۱۶ میلیون حقوق دارد طبق قانون مالیات، نزدیک ۱۰ درصد از حقوق خود باید مالیات بدهند. این خانواده به ازای هر نفر ۴۰۰ هزار تومان یارانه میگیرد یعنی به میزان یارانهای که میدهیم همان میزان مالیات میگیریم. در حالی که خیلی از کسانی که درآمدهای بسیار زیادی دارند، با عدم شفافیت مالی از مالیات فرار میکنند. این نشان میدهد که این مناسبات به تصحیح جدی نیاز دارد.
وی ادامه داد: ما چند طرح در این زمینه آماده کردهایم . طرح وان درباره این است که انرژی به بهترین شکل توزیع شود و یارانه مردم عادلانه باشد و نه براساس خودرو بلکه براساس فرد باشد. این طرح موجب مدیریت بهتر مصرف میشود و خود مردم براساس منافع خود، مصرف انرژی را مدیریت کنند. یک طرح برای سبد غذایی داریم که ۱۳ قلم کالای غذایی را در اختیار مردم قرار میدهد. طرح سفر و روستا را داریم.
سوالات بخش دوم؛ موضوع «ارتقای نظام سلامت» به شرح زیر است.
برنامه دولت شما برای دسترسی عادلانه به خدمات پزشکی چبست؟
چقدر برای سلامت و پیگیری و ارتقای سلامت جامعه ارزش قائل هستید؟
برنامه شما برای حل مشکل نیروی انسانی نظام سلامت و بحران هایی همچون فرسودگی شغلی، مهاجرت و نکهداشت نیروی انسانی چیست؟
نگاه شما به عدالت در سلامت، دسترسی عادلانه مردم در نقاط محروم، توسعه زیرساخت ها و نظام شبکه و راهکارهای تقویت پوشش بیمه ای و کاهش پرداخت از جیب مردم چگونه است؟
چه برنامه ای برای یکپارچکی اطلاعات و پزشک خانواده و نظام ارجاع دارید؟
قاضی زاده هاشمی: در تهران تولید دود و سیاستمدار داریم
قاضی زاده هاشمی در فرصت ۴ دقیقه اول بخش دوم خود عنوان کرد: شهید رئیسی با مشکل فساد کنار نمی آمد و خودش اولین گزارش دهنده می شد. در موضوع سلامت اولویت این است که مردم مریض نشوند. آسیب های روحی، جسمی و معنوی باید کنترل شود. دولت باید موتور ایجاد بیماری ها را خاموش کند. آلودگی هوا، آلودگی خاک، آلودگی صوتی و مواد غذایی باید برطرف شود. ۱۰ درصد جامعه به علت کاهش نشاط در جامعه دچار اختلال می شود.
وی ادامه داد: تعداد روزهای پاک ایران اندک است. در تهران تولید دود و سیاستمدار داریم. یعنی کسانی که به جامعه آسیب میزنند. ورزش باید در برنامه مردم وارد شود. در بنیاد شهید افراد در معرض خطر را شناسایی کردیم و برای سلامتی روح و جسمشان کمک کردیم. باید دسترسی عادلانه در حوزه سلامت و درمان در کشور رخ دهد. هزینههای درمان باید متناسب شود. نظام بیمه ای ما باید میزان پوشش خود را در دهک های پایین افزایش دهد. باید پزشک به سایر نقاط کشور بفرستیم و این کارها در دولت شهید رئیسی به خوبی اتفاق افتاد.
قاضی زاده عنوان کرد: ۱۰ هزار پزشک به مناطق محروم اعزام شد و ۱۲ میلیون نفر که فاقد خدمات درمانی بودند مجدد تحت پوشش قرار گرفتند. وظیفه داریم کسی برای درمان به فقر مواجه شود. سه دهک پایین باید به شکل رایگان تحت پوشش درمانی قرار گیرند.
قالیباف: تحریم کاغذ پاره نیست
این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری در بخش اول مرحله دوم مناظره با موضوع «ارتقای نظام سلامت» گفت: آقای پورمحمدی موضوعی درباره بحث تحریم اشاره کرد که لازم است توضیح دهم.
وی خطاب به پورمحمدی گفت: من هم موافقم تحریم کاغذ پاره نیست و معتقدم حتما تحریم آسیب به کشور، مردم، اقتصاد و رشد تولید میزند و باید به صورت جدی به آن پرداخت.
قالیباف بیان کرد: در آن ابتدا که برخی با مذاکره مخالف بودند، گفتم با مذاکره موافقم اما بدانید مذاکره یک روش مبارزه است؛ آمریکا قبل و بعد از انقلاب نشان داده همیشه دشمن بوده پس یقین بدانید که با دشمن مذاکره میکنید نه با فردی که حاضر است با شما با عدالت و مساوی رفتار کند. نتیجه آن شد که اعتماد کرده و ترامپ از برجام بیرون آمد و بعد ما یک طرفه همه تعهدات را اجرا میکنیم.
وی ادامه داد: چرا باید یک طرفه به پروتکل الحاقی عمل و گزارش داد؟ از قضا مجلس اقدام کرد و در شورای عالی امنیت ملی به ریاست آقای دکتر روحانی مصوب شد که مجلس برای آن قانونی تصویب کند که دولت و همه مجموعه ها را از بلاتکلیفی دربیاورد.
این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری توضیح داد: طبق ماده ۶ قانون اقدام راهبردی آمده که ما اقدام کنیم؛ حضرت آقا هم فرمودند که این قانون به نفع کشور، مردم و صنعت هستهای است و کشور را از بلاتکلیفی درآورده است.
وی تاکید کرد: ما امروز نیاز داریم رفع تحریم را دنبال کنیم؛ در میزگرد حوزه سیاست خارجی هم گفتم که برای رفع مشکل تحریم و مذاکره با این ملاحظات دریغ نمیکنم و دستگاه دیپلماسی را ارجح میدانم اما از آن طرف شرط عقل استفاده از امکانات در داخل کشور است.
قالیباف با تاکید بر لزوم اجماع سازی گفت: منافع ملی در حوزه داخلی و خارجی به عقلانیت نیاز دارد. با استفاده از ظرفیت اجماع سازی و بستر فراهم کردن میتوان منافع ملی را دنبال کرد.
وی گفت: از مردم عذرخواهی میکنم که قرار بود در بحث سلامت صحبت کنم اما لازم بود درباره این موضوع توضیح دهم؛ در نهایت مردم به یکی از ما ۶ نفر اعتماد میکنند و مابقی حتما یکی از موثران در تصمیمگیریها و کارها هستیم لذا باید از همین الان برای اجماع سازی و همکاری برای امروز و فردای آینده کشور تمرین کنیم.
قالیباف بیان کرد: در حوزه بحث سلامت، حتما باید بهداشت را بر درمان ترجیح دهیم.
پورمحمدی: بسیاری از پزشکان وضع خوبی ندارند
کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری در فرصت ۴ دقیقه اول بخش دوم مناظره با محوریت ارتقای نظام سلامت در واکنش به سخنان دیگر کاندیداها، گفت: خوب است که دوستان هم در سخنان خود وارد مسئلهای شدند که خودشان هم مهم میدانند که تاثیرگذار و تعیینکننده است ولی صرف یک تصویب نیست باید نتیجه عملی را دید.
قالیباف در واکنش به سخنان وی اظهار کرد: نتیجه عملی در همین قانون دیده میشود که پورمحمدی در ادامه سخنانش خطاب به قالیباف اظهار کرد: شاید ترامپ چند روز دیگر بخواهد برگردد ما باید در این میدان باقدرت برویم و از فرصتها خوب استفاده کنیم و آنها را از دست ندهیم. باید شکار لحظهها را انجام دهیم که چنین نشده است. شرایط بیرونی دارد نشان میدهد که چه اتفاقاتی افتاده است. معلوم است که در برابر ما دشمن قرار دارد.
قالیباف در واکنش به سخنان پورمحمدی اظهار کرد: حرف ما باهم یکی است. ما اقدام کردیم. همین قانون تصویب کرد که قبل قانون ۳۰۰ هزار بشکه در روز نفت صادر میکردیم و بعد قانون ۱ میلیون و ۵۶۰ هزار بشکه شده است، پس اقدام شده است.
پورمحمدی در پاسخ به وی گفت: به خاطر قانون نبوده است آقا! آقای قالیباف داستان اوکراین، رقابت چین با آمریکا، داستان تایوان و داستان حضور چین در منطقه و توسعه نفوذش، راه مواصلاتی خط ابریشم مدرنش، همه مناسبات قدرت هستند که در حال تغییر است و این مقدار فروش نفت هم طبیعی است. بایدن هم برای مشکلات انتخابات دور بعدی مجبور شد اینجور ملاحظه کند و فرصت ایجاد شده است.
قالیباف در واکنش به سخنان پورمحمدی گفت: دیگر این رشته تخصصی ماست. در جلسه ژئوپولتیک و سیاست خارجی باهم بحث میکنیم.
پورمحمدی در واکنش به این سخنان اظهار کرد: بگذارید از وقت خودم استفاده بکنم و حرفهایم را بزنم. ما از همین فرصتها هم به خوبی استفاده نکردیم. نفتمان را ناچاریم ارزانتر بفروشیم و تازه طرف معامله سهمی را میبرد و پولش را هم آنجا نگه میدارد تا آقای زاکانی برود و با همان سهمها قرارداد ببندد. خیلی قضایای ما پیچیده است. اگر یک میلیون بیشتر نفت میفروشیم باید نتیجه آن در کشور دیده شود. آیا تورم کنترل شد؟ نقدینگی کاهش پیدا کرد؟ مردم سر سفره خود وضعیت بهتری میبییند؟ اینجور نیست باید به وضعیت توجه بیشتری داشته باشیم.
کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری ادامه داد: پزشک ما امروز تامین کافی ندارد. به ۱۰ تا ۱۵ درصد پزشکی که وضع خوبی دارند نگاه نکنید. بسیاری از پزشکان وضع خوبی ندارند. کادرهای پزشکی و رشتههای مرتبط با پزشکی مشکلات جدی دارند. پرستارها بسیار وضع سختی دارند. باید مبانی اقتصادی این وضعیت حل شود. دانش پزشکی و تجربه و تجهیزات و صنایع پزشکی و دارویی ما امکانات فوقالعادهای در اختیار گذاشته است و ظرفیت بسیار خوبی وجود دارد و گردشگری پزشکی هم رشد کرده است و کارشناسان زیادی هم وجود دارند که باید حرفشان را گوش کنیم و مشکلات را حل کنیم.
زاکانی: شبکه بهداشت را تقویت میکنم
نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در بخش اول مرحله دوم مناظره از دومین مناظره انتخاباتی به تشریح برنامهها و اولویتهایش برای جایگزین کردن پیشگیری به جای درمان، رفع بحران نیروی انسانی در نظام سلامت و هوشمندسازی نظام سلامت پرداخت.
در بخشی از این مرحله بین زاکانی و پزشکیان مشاجره لفظی شکل گرفت.
زاکانی گفت: ما باید مشکلات مردم را حل کنیم. پزشکیان در واکنش به این حرف زاکانی گفت: پدر مردم را در آوردیم. زاکانی در واکنش به این سخن پزشکیان گفت: شما پدر مردم را درآورید، به هرحال همیشه مسئول بودید و باید به مردم بگویید چکار کردهاید؟ نمیشود همیشه طلبکار بود.
وی گفت: با آقای پورمحمدی هم بعدا کار دارم و باید درباره برخی اسناد توضیح دهند.
زاکانی اظهار کرد: کادر درمانی کشور، عزیزان ما هستند. شبکه بهداشت را تقویت میکنم و پیشگیری را بر درمان مقدم میکنم. سپس بیمه رایگان درمان را انجام میدهم.
نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ادامه داد: آقای پزشکیان بنده را نقد کند چون تخصص ایشان است. بیمه پایه رایگان را اجرا میکنیم. ۶۰ درصد مردم بیمه تکمیلی خواهند شد بر مبنای تعرفه دولتی و ۴۰ درصد مردم درمانشان رایگان میشود. ۸۵ درصد درمان در بخش دولتی است و ۱۰۵۴ بیمارستانی است.
وی ادامه داد: درمان سرپایی ۵۰ درصد مردم رایگان میشود. بیماریهای صعبالعلاج را رایگان میکنم. دولت از بخش خصوصی خرید راهبردی خواهد کرد و مسیر تحول را به سمتی میبریم که سلامت در زندگی افراد باعث صیانت از افراد شود. بین ۲۰ تا ۳۰ درصد از این کار را در سال اجرایی میکنیم.
جلیلی : سازوکار بیمهها باید عدالت محور باشد
جلیلی ، نامزد انتخابات ریاستجمهوری در بخش ۴ دقیقه اول بخش دوم این مناظره درباره برنامههای خود در زمینه بهداشت و درمان، خاطرنشان کرد: یک بخش نظام سلامت به وزارت بهداشت مربوط است و ولی برخی مسائل فراتر از آن است. در ۴۵ سال گذشته میانگین طول عمر از ۵۵ به ۷۷ سال رسیده و این موفقیتهای نظام سلامت ماست. در ۲۴ ساعت گذشته، ۱۲۰۰ نفز از جمعیت ما فوت شده اند که این امار متوسط است. البته مرگ حق است اما این رافع مسئولیت ما در مرگهای قابل پیشگیری نیست. دولت و نظام سلامت ما وظیفه دارد این مرگها را به حداقل یا صفر برساند. از این تعداد، ۴۷ درصد مرگ زودرس و زیر ۷۰ سالگی است، ۲۲ درصد مرگ خیلی زودرس که زر ۵۰ سالگی است. ۶۵ نفر بابت آلودگی هوا ، ۱۵۰ نفر بات دخانیت ، ۶۰۰ نفر بایت عارضه یک بیماری مثل اضافه وزن است
وی افزود: دولت در این زمینه وظیفه دارد زیرا برخی مسئوایتها فراتر از وزارت بهداشت است. روزانه حدود ۲.۴۲ درصد در سال دچار بیماری هایی می شوند که هزینههایش کمرشکن است. روزی ۱۷۸۰ نفر هزینههای کمرشکن بر آنها تحمیل شده و زیر خط فقر میروند . در نظام سلامت ما قرار بود اگر بیماری سراغ مردم ما آمد، آنها مشکل دیگری پیدا نکنند و شرایط بیشتری بر آنها حادث نشود. این متاسفانه صندوقهای بیمه به دلیل اشکالاتی که دارند بیمار هستند و عدالتمحور عمل نمی کنند. این بیمارها به همراه خانوادههای خود روزانه ۵-۶ هزار نفر میشوند که درگیر بیماری کمرشکن می شوند. .اینجاست که سازوکار بیمهها باید عدالت محور باشد یعنی یارانه از سمت غنی به فقیر و از سالم به بیمار برود . در بند پ ماده ۷۳ قانون هفتم توسعه آمده است.
سوالات بخش سوم؛ موضوع « ارتقای نظام آموزشی و علمی»
چه برنامهای برای تحول در آموزش و پرورش دارید و شورای عالی آموزش و پرورش را جدی می دانید؟
آیا برنامه های درسی و فوق برنامه در وزارت آموزش و پرورش در حال احراست، پاسخ گوی نیاز نسل جدید است؟
کلاس های پرجمعیت از معضلات آموزش و پروش است؛ راه حل شما برای کاهش مشکلات منابع در آموزش و پرورش چیست؟
برنامه شما برای کاهش فاصله و ارتقای کیفیت یادگیری دانش آموزان در خانواده های کمتر برخوردار چیست؟
برنامه روشن شما برای استفاده از ظرفیت علمی کشور برای حل مشکلات چیست؟
قاضیزاد: آقایان بگویید که توانایی انجام برنامه ها را دارید یا نه؟
قاضی زاده هاشمی در فرصت ۴ دقیقه اول بخش سوم سخنان خود گفت: خطاب به آقای پورمحمدی و پزشکیان عرض کنم که زمان حضور بنده در بنیاد شهید همه خانواده های بنیاد شهید دارای یک سفره درمان شدند و سرانه آنان از ۱۴۷ هزار تومان به ۹۰۰ هزار تومان افرایش یافته است. شما عزیزان نیز از کارهایی که قبلا انجام دادید بگویید و این که توانایی انجام برنامه ها را دارید یا نه؟ اما در حوزه آموزش و پرورش باید بگویم که آینده هر کشوری با حوزه آموزش عمومی آن سنجیده میشود. به آموزش و پرورش و آموزش عمومی باید به شکل ویژه پرداخته شود و وزارت خانه آن اصلی ترین وزارت خانه کشور است. این میزان بودجه که به آن تخصیص داده شده کم است و باید به ۳۰ درصد به شکل ذره ذره برسد.
این نامزد انتخاباتی عنوان کرد: در دوران کرونا نیازهای آموزش و پرورش نادیده گرفته شد. با شروع دولت سیزدهم ۲۹۵ هزار معلم جذب شد و رتبه بندی معلمان انجام شد. ۶ هزار و ۷۶۸ فضای آموزشی پرورشی جدید و ۳۱ هزار و ۹۵۰ کلاس جدید تحویل آموزش و پرورش شد. ۹۱۱ هزار کودک از تحصیل جامانده نیز به تحصیل بازگشت.
وی ادامه داد: در کشور سن اصلی پرورش را از دست میدهیم. این سن از سه سالگی تا هشت سالگی است و بعداً از آن تربیت پذیری کاهش می یابد. در خیلی از کشورهای دنیا تا ۱۵ سالگی به آنان دیپلم میدهند. نظام تحصیلی جدیدی طراحی کرده ایم که در آن کودک از سن ۴ تا ۷ سالگی با جهان و خلاقیت آشنا میشود. دوره دوم تا ۱۱ سالگی ارتقای سواد عمومی و دوره سوم دوره مهارت است تا مهارتی خوب کسب کند.
قالیباف: آموزش و پروش اساس پیشرفت کشور است
قالیباف، کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری در بخش اول مرحله سوم مناظره گفت: متاسفانه در ۱۶ سال گذشته ۱۶ وزیر و سرپرست در وزارت آموزش و پرورش جابجا کردیم حال اینکه حتی در یک عطاری انقدر مدیر عوض نمی شود.
وی ادامه داد: تقریبا ۱۶ میلیون دانش اموز داریم که سرانه بودجه برای آموزش و پرورش ۱۰ درصد است یعنی الان بودجه آموزش و پرورش نسبت به دهه ۷۰ کم شده است.
قالیباف با تاکید بر اینکه «رییس جمهور باید بداند آموزش و پروش اساس پیشرفت کشور است»، گفت: بادی مهدکودک و مقطع ابتدایی در اولویت باشد.
وی با بیان اینکه «مدرسه و معلم دو عامل مهم در تقویت آموزش و پروش است»، گفت: باید برنامه ریزی و اجرا را در حوزه محتوا و تربیت معلم دنبال کرد و سایر موضوعات متمرکز بر مدرسه و مدیران باشد.
قالیباف با اشاره به سرانه آموزشی گفت: خروجی ما به اندازه سرمایهگذاری در حوزه آموزش و پرورش نیست در این شرایط با کمبود معلم هم مواجه ایم؛ از معلمان باتجربه برای حضور دوباره دعوت به کار شده اما ساعتی ۵۰ هزار تومان داده می شود اما آیا شایسته است به معلمی با تجربه ۳۰ ساله ساعتی ۵۰ هزار تومان داده شود. البته که بعضا پرداختی ها بعضا با ۷ ماه تاخیر بوده است.
وی گفت: در دولت چهاردهم آموزش و پرورش و دانشگاه در تصمیم سازی و مهارت و سبک زندگی اهمیت زیادی خواهند داشت.
زاکانی : قویترین وزیر کابینهام یقینا وزیر آموزش و پرورش خواهد بود
زاکانی، نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در فرصت ۴ دقیقه بخش اول مرحله سوم مناظره به ارزیابی از وضعیت آموزشی کشور و تشریح برنامههایش در دو حوزه آموزش و پرورش و آموزش عالی پرداخت و گفت: آینده کشور امروز در نظام تعلیم و تربیت کشور مشخص میشود و این بخش، بخش پیشران کشور است. از آموزش و پرورش شروع میشود و تا نظام آموزش عالی ادامه مییابد. رکن آموزش و پرورش یک اساس ویژهای دارد که نقش خاصی را میتواند در آینده کشور ایفا کند.
وی ادامه داد: حوزه تعلیم و تربیت فراتر از آموزش و پرورش است. در آموزش و پرورش مشکلات متعددی وجود دارد. آموزش و پرورش، هزینه نیست بلکه سرمایهگذاری است و در این بخش باید سیاستها را تغییر داد. شروع اصلاح در آموزش و پرورش باید از کلاس باشد نه از ستاد. برخی دوستان گویی به متن این ماجرا که معلم و دانشآموز هستند، توجه نمیکنند، فقط محتوا نیست. باید به معلم و دانشآموز رسید. باید حق داد به دانشآموزان تا حرف بزنند. منزلت، جایگاه و رشد معلم باید مورد توجه قرار گیرد تا در نقطه برتر بتواند کارکردی داشته باشد.
زاکانی ادامه داد: سند تحول در حوزه عدالت آموزشی است که ساحتهای شش گانه که به معلم، محتوا و محیط می پردازد نقش آفرین باشد. در این بخش دو نگاه وجود دارد. نگاه مکانیکی که دانشآموزان آموزش و تربیت میشوند و نگاه دوم نگاه خلاقانه، مهارت و توانمندیهای آموزشی است که جز از طریق یک معلم توانمند، امکانپذیر نیست.
وی ادامه داد: قویترین وزیر کابینهام یقینا وزیر آموزش و پرورش خواهد بود. روند صندوق فرهنگیان را اصلاح میکنم.
جلیلی: اگر میگوییم جهش کشور ، معتقدیم پیشرفت با عدالت انجام میشود
جلیلی، نامزد انتخابات ریاستجمهوری درباره برنامههای خود در زمینه آموزش و پرورش، تصریح کرد: یک جهان فرصت و یک ایران جهش شعار ما است. الزامات یک ایران جهش، استفاده حداکثری از فرصتهاست. باید بررسی کنیم که چگونه باید از این فرصتها استفاده کنیم. از کجا میتوان روی این فرصتها سرمایه گذاری کرد؟ مدرسه. شکی در این نیست. اگر باور داریم که کشور باید جهش داشته باشد بابد برنامهریزی را از مدرسه آغاز کنیم. اگر نیروی نظامی ما لشکر دفع تهدیدها هستند، مدرسه لشکر شکوفایی فرصتهاست.
وی ادامه داد: در ایران روزها که ثبتنام مدارس است، مردم دنبال مدارس بهتر هستند. همه دوست دارند فرزند خود را در مدسهای ثبت نام کنند که استعداد او بهتر شکوفا شود. اگر میگوییم جهش کشور ، معتقدیم پیشرفت با عدالت انجام میشود یعنی همه مردم باید بتوانند در این مسیر پیشرفت کشور نقش ایفا کنند و هر کسی بتواند در مدرسهای که بهتر استعداد او را شکوفا می کند، حضور داشته باشد و آن استعداد شناخته شود.
جلیلی افزود: بر این مبنا اگر جهش کشور را جدی نگاه میکنیم، فقط دنبال حل مشکل آموزش و پرورش نیستیم. لازمه پیشرفت کشور این است که آموزش و پرورش جایگاه اصلی خود را پیدا کند. وزیر باید یک نیروی بسیار ارزشمندی باشد که باید این هدف را بشناسد و نقش رئیس جمهور در انتخاب این وزیر خیلی مهم است.
این نامزد انتخابات ریاستجمهوری خاطرنشان کرد: معلمان ارزشمندی داریم که سی سال عمر خود را خدمت میکنند و میلیونها دانشآموز ۱۲ سال عمر خود را در اختیار شما میگذارند که در جهت پیشرفت کشور برنامهریزی کنید؛ بنابراین باید یک الگو داشته باشید. براساس مطالعه چند ساله عرض میکنم الان همین هزینه مادی که در آموزش و پرورش صورت میگیرد اگر بر دانشآموزان تقسیم کنیم، میزان آن بیشتر از هزینه مدرسه غیرانتفاعی در شمال شهر میشود یعنی هزینه انجام میشود ولی نتیجه نمیگیرید.
جلیلی تصریح کرد: ما بررسی کردهایم که یک مدرسه الگو در ۱۲ پایه در بخش دختران و پسران چه چه نیازهایی در زمینه محیط آموزش، معلم، درس و رویکرد آموزشی دارد. در سند تحول آموزش تفکر، خلاقیت، اجتماعی بودن و کشف استعدادها آمده که باید در مدارس شکل گیرد. بر روی مدرسه الگو کار و مطالعه شده است و در سند تحول هم امده است تا یک حرکت بزرگ و تحولی ایجاد شود تا موفقیتهای بزرگتری شکل گیرد.
یکی از ماموریتها دانشگاه، ایجاد شغل برای دانشجویان و دانشاموختگان است
وی در ۴ دقیقه دوم بخش سوم این مناظره درباره زمینه آموزش عالی نیز گفت: دهها هزار هیات علمی داریم که اندوخته و گنج برزگی برای کشور محسوب می شوند. میلیونها دانشجو و دانش آموخته داریم که ظرفیت بزرگی هستند. اگر از پیشرفت و جهش کشور صحبت می کنیم، نقش آنها چیست؟ حق دانشگاه این است که در پیشرفت کشور ماموریت داشته باشد. اساتید و دانشجویان و دانش اموختگان ظرفیت بسیار خوبی برای پیشرفت کشور هستند.
وی با اشاره به تعیین رشد هشت درصدی در برنامه هفتم توسعه، گفت: سهم دانشگاه برای رسیدن به رشد هشت درصدی چیست؟ یک نگاه این است که درسها در دانشگاه ارائه شود و اساتید درس دهند که این نگاه حداقلی است. دانشگاهیان باید برای اولویتهای کشور، ماموریت داشته باشند. باید این اولویتها مشخص شود. سهم دانشگاه از ارزآوری برای کشور چیست؟ یکی از برنامههای اساسی ما این است که از ترم آینده این ماموریت باید تعریف شود و وزیر علوم و روسای دانشگاه باید این ماموریت را به سرانجام برساند. در این شرایط همین اساتید و دانشجویان با بسیاری از موضوعات واقعی کشور درگیر می شوند. این فقط در زمینه فنی نیست وشامل علوم انسانی هم می شود.
جلیلی تصریح کرد: یکی از ماموریتها دانشگاه، ایجاد شغل برای دانشجویان و دانشاموختگان است. در بحث های دانش بنیان این کار انجام شده است و نمونههای موفق فراوانی درایم که باید تکثیر شده و قاعده شود. ماموریت دولت برنامهریزی در این زمینه است.
وی افزود: خیلی از بودجههای سنگین تحقیقاتی و علمی تخصیص داده میشود که در دستگاه دیوانسالاری میرود ولی اثربخشی لازم را ندارد. اگر همین بودجه را به دانشجویان و دانش اموختگان دهید، آنها دنبال حل مسائل کشور می روند. اگر دانشجو و استاد احساس کند در پیشرفت کشور نقش اساسی دارد، نشاطی ایجاد خواهد شد و کشور از آن بهره میبرد.
جمع بندی
رونمایی قالیباف از طرح پنج محوری برای نجات اقتصاد
قالیباف در آخرین بخش مناظره مربوط به جمعبندی گفت: دولت «خدمت و پیشرفت» برای کارهای کنونی مردم پیش بینی سپر حمایتی کرده که مشکلات را حل کند تاحال پریشان امروز مردم را خوب کند در حوزه پیشرفت هم با نگاه به آینده برنامه داریم تا وقتی حرف از تمدن سازی می زنیم بتوانیم به گذشته خودمان افتخار کنیم.
وی با اشاره به برنامههایش در حوزه معیشت گفت: نباید اجازه دهیم سفره مردم کوچک شود و در حوزه معیشت و تامین کالاهای اساسی و جهیزیه اقداماتی صورت گیرد. پیش بینی هایی برای پرداخت مابه تفاوت میزان حقوق و افزایش تورم برای حقوق بگیران داریم.
قالیباف گفت: با دادن یک «رفاه کارت» درمان و معیشت و تامین کالاهای اساسی را تضمین میکنیم؛ در حقیقت طرح ۵ محوری برای مردم داریم که حوزه خدمت را توضیح دادم.
وی محور دوم را مسکن خواند و گفت: طبق طرح آمایش سرزمینی، قادریم در ۸۰ درصد شهرها و صدردصد روستاها یک قطعه زمین با کاربری مسکونی به صورت رایگان به افراد فاقد مسکن داده و در عین حال به توسعه شهری هم توجه کنیم.
این کاندیدای انتخابات رباست جمهوری اضافه کرد: باتوجه به قانون جوانی جمعیت و خانواده، به زوج های جوان به مدت ۳ سال واحدهای کوچک ۷۵ متری بدون اجاره بها می دهیم.
قالیباف محور سوم طرح خود را مربوط به خودرو عنوان و اظهار کرد:مصمیم به واردات خودروی سنگین و بزرگ هستیم تا باعث زمینه ایجاد رقابت ایجاد شده و در عین حال راه تولید در کشور است.
وی محور چهارم را مربوط به دیوار شرق کشور دانست و گفت: امروز اتباع غیرمجاز آسیب های اجتماعی جدی همچون حوزه مواد مخدر، اشتغال و طلاق به کشور وارد کرده اند؛ براساس تجربه ام در پلیس، باید دیواری در مرز شرقی کشور در پاکستان و افغانستان گذاشت تا امنیت را فراهم کرد.
قالیباف با اشاره به ظرفیتهای کشور گفت: دولت خدمت و پیشرفت پایتخت دوم ایران را پایتخت اقتصادی و فناوری در سواحل دریای عمان و کرانه آن میگذاریم؛ وقتی حرف از تمدن و تمدن سازی میزنیم، باید آن کار را ملموس و به دنیا نشان دهیم. این بزرگترین فرصت تمدنی ما در حوزههای اقتصادی، فناوری، ترازترینی است تا رشد اقتصادی را متحول کرده و در عرصه اقتصادی همچون امنیتی و دفاعی افتخارآمیز باشیم.
سیاسیلینک کوتاه :