تعطیلی پنجشنبه شامل کدام بخش ها نمی شود؟
در پی بررسیهای اخیر در مجلس شورای اسلامی، تصمیم به تعطیلی روز پنجشنبه بهعنوان روز رسمی جدید اتخاذ شد، در حالی که پیشتر پیشنهاد تعطیلی روز شنبه مطرح شده بود که با مخالفت شورای نگهبان و مجمع تشخیص مصلحت نظام مواجه شد.
به گزارش سرویس عمومی جهان صنعت نیوز، در سالهای اخیر، موضوع افزایش تعطیلات آخر هفته بهعنوان یک روز رسمی در تقویم ایران مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. دولت سیزدهم در تاریخ ۷ آذر ۱۴۰۲ لایحهای را بهمنظور «افزایش تعداد تعطیلات روزهای هفته و کاهش ساعت اداری» به مجلس شورای اسلامی ارسال کرد. پس از تصویب کلیات این لایحه، تصمیمگیری درباره روز تعطیل جدید به کمیسیون اجتماعی ارجاع داده شد.
پس از بررسیهای لازم، نمایندگان مجلس تصمیم به تعطیلی روز شنبه گرفتند. این تصمیم با واکنشهای مختلفی مواجه شد. مخالفان آن، از جمله برخی از اعضای شورای نگهبان، فشارهایی را بر مجلس وارد کردند. یکی از دلایل اصلی مخالفتها، نگرانیهای شرعی مربوط به تعطیلی روز شنبه بود، در حالی که اکثر کشورهای مسلمان، اعم از شیعه و سنی، این روز را تعطیل کردهاند.
پس از بازگشت مصوبه مجلس و تغییرات در ترکیب مجلس، کمیسیون اجتماعی مسئول بررسی مجدد این مصوبه شد. در نهایت، تصمیم بر این شد که روز پنجشنبه بهعنوان روز تعطیل رسمی معرفی شود. این در حالی است که مصوبه تازه کمیسیون اجتماعی مجلس باید مجدداً در صحن علنی مجلس مطرح شود و تمام نمایندگان مجلس بر تعطیلی روز پنجشنبه نظر بدهند.
نکته جالبی که در مصوبه تعطیلی روز پنجشنبه کمیسیون اجتماعی مجلس وجود دارد این است که تعطیلی روز پنجشنبه همه بخشها، اعم از دولتی و خصوصی را شامل میشود، بهجز گمرک، سازمان امور مالیاتی و بیمارستانها.
تعطیلی در گمرک
داداشی، سخنگوی کمیسیون اجتماعی، روز گذشته مطرح کرد: ما بحث صادرات و واردات را در گمرک داریم؛ لذا گمرک نمیتواند تعطیل باشد؛ زیرا اگر بحث تجارت تعطیل شود، خسارت زیادی به اقتصاد کشور وارد میشود، بنابراین، پنجشنبه برای گمرک، سازمان امور مالیاتی، مراکز درمانی و دستگاههای ضروری تعطیل نیست.
داداشی همچنین اضافه کرد: در مورد دستگاههایی که از این مصوبه مستثنی شدند، تعیین ضرورت آنها به سازمان برنامه و بودجه، سازمان اداری و امور استخدامی و معاونتهای ریاستجمهوری واگذار شده است.
همچنین رئیس اتاق تهران در شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی که شب گذشته برگزار شد، از تصویب تعطیلی روز پنجشنبه در مجلس گلایه کرد و گفت: وقتی دولت از تعطیلی پنجشنبه صحبت میکند، این امر بر وضعیت کسبوکارها تأثیر میگذارد و برای تولیدکنندگان بخش خصوصی هزینهزا خواهد بود.
اعلام تعارض ها
وی افزود: همه کشورهای دنیا غیر از جیبوتی که جمعه تعطیل است، شنبه و یکشنبه تعطیل هستند، حتی افغانستان و عراق هم جمعه و شنبه تعطیل هستند و اتاق بازرگانی نیز تعطیلی شنبه را پیشنهاد کرد؛ اما در نهایت در مجمع تشخیص مصلحت صراحتاً اعلام کردند که تعطیلی شنبه ممکن نیست، ما هم گفتیم؛ “پس پنجشنبه را تعطیل نکنید.”، اما مجمع هم نپذیرفت و شورای نگهبان نیز دو دلیل برای رد تعطیلی شنبه آورد؛ یکی تعارض با سیاستهای ابلاغی و دیگری تعارض با شرع مقدس.
پیشتر نیز گزارشی با عنوان «پنجشنبه یا شنبه؛ کدامیک آخر هفته تعطیل میشود؟» منتشر شده بود که بهصورت جزئی چرایی تعطیلی روز شنبه را با پنجشنبه مقایسه کرده بود.
در این گزارش بهصورت تیتروار به چرایی اهمیت تعطیلی روز شنبه و دلایل آن نسبت به تعطیلی روز پنجشنبه میپردازیم.
دلایل اهمیت تعطیلی روز شنبه
۱. همراستایی با تقویم جهانی
بسیاری از کشورهای اسلامی و غربی روز شنبه را بهعنوان یک روز تعطیل رسمی میشناسند که میتواند موجب تسهیل تعاملات تجاری و اقتصادی با این کشورها شود.
۲. تسهیل برنامهریزیهای اجتماعی
این تغییر میتواند فرصت بیشتری برای خانوادهها فراهم کند تا برنامهریزیهای اجتماعی و تفریحی بهتری داشته باشند.
مقایسه با تعطیلی روز پنجشنبه
۱. تداخل با فعالیتهای اقتصادی
تعطیلی روز پنجشنبه ممکن است موجب تداخل با فعالیتهای اقتصادی شود، در حالی که تعطیلی روز شنبه میتواند به کاهش این تداخلات کمک کند.
۲. تأثیر بر بازارهای مالی
بازارهای مالی معمولاً در روزهای کاری فعال هستند و تغییر تعطیلی به شنبه میتواند امکان فعالیت بیشتر برای سرمایهگذاران بهخصوص در حوزه بینالملل فراهم کند.
تسنیم
سیاسیلینک کوتاه :
قابل توجه دلواپسان تعطیلی پنجشنبه ها: ۱- لاحیه اصلاح ماده ۸۷ قانون مدیریت خدمات کشوری، مبتنی بر پیشنهاد تعطیلی پنجشنبه ها بوده است. اگر تعطیلی شنبه ها خواسته تجار بود چرا تشکل های اقتصادی، موضوع تعطیلی شنبه ها را به وزارت اقتصاد و دارایی، پیشنهاد ندادند تا بصورت لایحه از طرف دولت در مجلس مطرح شود؟ ۲- چطور وقتی کارمندان دولتی مستقر در تهران به عنوان مرکز مبالات اقتصادی کشور، پانزده سال است که پنجشنبه ها تعطیل اند مشکلی ایجاد نشده ولی حالا که قرار است کارمندان شهرستانی مشمول این تعطیلی شوند اینقدر به اقتصاد کشور صدمه وارد می شود؟ آیا این حرف های به اصطلاح فعلان اقتصادی، شائبه برانگیز نیست؟ ضمنا چرا تاکنون در مورد تعطیلی کارمندان تهرانی حتی یک بار اعتراض نکرده اند؟ ۳- دلواپسان کاهش روزهای کاری می داند که کشورهای پیشرفته به سوی سه و چهار روز تعطیلی در هفته می روند؟ چون دریافته اند که کیفیت کار، مهمتر از کمیت آن است و کار درست، باانگیزه و خلاقانه برای پیشرفت لازم است؛ درغیراینصورت، کار کردن معادل خرابکاری، کارنمایشی و اتلاف منابع می باشد. ۴- کشوری که تحریم شده و مخصوصا به لحاظ سیستم بانکی بین المللی، دچار چالش است باید تحریم ها را دور بزند و تبعا از طریق روش های معمول تجارت، این امر میسر نیست لذا افزایش یک روز کاری مشترک با کشورهای دیگر، معجزه اقتصادی ایجاد نمی کند. ۵- تقریبا اغلب بازرگانی ما، واردات از نوع زباله های چینی و صادارات از نوع خام فروشی است که آن هم چندان قابل افتخار نیست. ۶- کارگران و کارمندان بخش خصوصی، تابع قانون کار می باشند و با قانون مدیریت خدمات کشوری ارتباطی ندارند همچنین نهادهای مرتبط با بازرگانی از قبیل گمرک، امور مالیاتی، بانک های ذیربط و غیره مشمول تعطیلی پنجشنبه ها نمی گردند. بنابراین، با تعطیلی پنجشنبه ها، کماکان برای بخش خصوصی و اقتصاد کشور، مسئله ای ایجاد نمی شود.
بررسی مصوبه تعطیلی پنجشنبه ها در صحن علنی مجلس شبیه رفراندوم است که نمایندگان محترم بین حمایت از سرمایه داران و حمایت از مستضعفان (کارکنان) یکی را انتخاب خواهند کرد. امیدواریم این انتخاب در شان و برازنده انقلاب و نظام مقدس کشور عزیزمان باشد.
فواید تعطیلی پنجشنبه ها: ۱- به دلیل افزایش کیفیت زندگی کاری و آمادگی کارمندان، مانع بروز اشتباهات کاری و اتلاف منابع میگردد. ۲- موجب امیدواری مردم به اصلاح امور کشور می شود. ۳-کارمندان تهرانی تاکنون از تعطیلی پنجشنبه ها برخوردار اما شهرستانی ها از آن محروم بوده اند این تبعیض، موجب نارضایتی شغلی میشود.۴- باعث وحدت رویه در تعطیلات و افزایش هماهنگی وزارتخانه ها با واحدهای استانی میگردد ۵- باعث صرفه جویی در مصرف آب و برق می گردد. ۶-باعث کاهش یک ششم از هزینه های تلفن، اینترنت، بنزین و گاز ادارات دولتی میشود ۷- باعث حذف تشکیلات و هزینه های نهار کارمندان تهرانی میشود ۸- تعاملات بیشتر اعضای خانواده و افزایش فرزندآوری را موجب میشود. ۹- به دلیل انجام کار فکری، مدت زمان حضور فیزیکی کارمندان در اداره چندان مهم نیست؛ دقت و خلاقیت کاری مهمتر و باعث پیشرفت امور میشود ۱۰- استراحت کافی و نشاط کارکنان، موجب کاهش اشتباهات کاری و اتلاف منابع و افزایش بهره وری آنها میشود. ۱۱- باعث افزایش اعتماد به مجلس و شرکت در انتخابات میگردد. ۱۲- عدالت اداری موجب افزایش سرمایه اجتماعی حاکمیت میشود.
آیا موضوع افزایش تعطیلات آخر هفته های کارمندان، واقعیت دارد یا صرفا برای فریب و انحراف اذهان عمومی از وضعیت مشکلات اقتصادی کشور بوده است؟ اگر واقعیت دارد پس چرا در تصویب و اجرای آن اینقدر تعلل می شود؟ آیا می خواهند مشمول مرور زمان شود و خود به خود فراموش گردد؟ چطور مصوبه ظالمانه افزایش سنوات بازنشستگی کارمندان دولت از ۳۰ به ۴۲ سال، در اسرع وقت و کمتر از یک هفته انجام شد؟ وقتی تجار و کارکنان تشکل ها و دستگاه های اقتصادی در تهران، صبح های پنجشنبه خواب هستند در آن لحظه کارمندان شهرستانی، موقع حضور در محل کار با خود فکر می کنند چرا؟ چرا؟ چرا؟ پس این ظلم هرگز فراموش نمی شود.
عدالت جزء اصول مذهب و قانون اساسی هست. اگر تعطیلی پنجشنبه ها تصویب نشه باید تعطیلی پنجشنبه های کارمندان تهرانی هم لغو بشه.
بعضی مسئولین ، مانع اصلی رفاه حداقلی مردم را محدودیت بودجه، عنوان می کنند. تعطیلی پنجشنبه های کارمندان که ۱۵ سال است در تهران اجرا میشود نه تنها بار مالی ندارد بلکه به حل بخش مهمی از معضلات کشور یعنی رفاه حداقلی، بهره وری و تقویت بنیان خانواده کمک میکند.
از کمیسیون اجتماعی مجلس، بی نهایت بسیار زیاد فراوان بخاطر ایجاد وحدت رویه بین تعطیلات پنجشنبه های کارمندان تهرانی و شهرستانی و برقراری عدالت اداری متشکریم.
در پاسخ به برخی به اصطلاح فعلان اقتصادی، تعطیلی پنجشنبه ها هدیه نیست بلکه جبران این هاست : ۱- نرخ تورم همیشه بیشتر از حقوق کارکنان بوده. ۲- قدرت خرید کارکنان در سالهای اخیر همیشه کاهش یافته. ۳- تعداد زیادی از کارکنان، زیر خط فقر قرار گرفته اند.۴- ضریب ناامیدی بین کارکنان افزایش یافته. ۵- سالهای سنوات اشتغال کارکنان برای بازنشستگی از ۳۰ سال به ۴۲ سال افزایش یافته است.
از مسئولین محترم برای تعطیلی پنجشنبه ها و تنظیم ساعات کاری از ساعت ۷ صبح تا ۳ ظهر متشکریم. از این طریق در هزینه نهار نیز صرفه جویی خواهد شد.