xtrim

مجازات رشوه دهنده و رشوه گیرنده چیست؟ + آپدیت مجازات ۱۴۰۳

یکی از پر بحث ترین و مهم ترین جرائم کیفری در ایران، بدون شک بحث رشوه دادن است. به احتمال زیاد در جریان هستید که عمل رشوه دادن و رشوه گرفتن هردو جرم تلقی می شوند و مجازات های مربوط به خود را به همراه دارند . از همین رو در این مقاله تصمیم داریم مجازات رشوه دهنده و رشوه گیرنده را مطابق قوانین در سال ۱۴۰۳ بررسی کنیم.

منظور از رشوه چیست؟

در قانون ایران رشوه دادن یکی از شایع ترین جرائم ممکن است که به آن ارتشا نیز می گویند و از آنجایی که هردو طرف آن، یعنی رشوه دهنده و رشوه گیرنده مجرم هستند، مجازاتی برای هردو در نظر گرفته می شود که در ادامه بررسی های لازم را انجام خواهیم داد. درنظر داشته باشید که جرم رشوه دو رکن دارد که عبارتند از:

جرم رشوه: منظور از جرم رشوه، پذیرش مقدار قابل توجه ای وجه نقد یا به طور کلی مال در ازای انجام یک کار است که در حالت عادی انجام نمی شده است.

opal

راشی و مرتشی: رکن دوم مربوط به راشی و مرتشی است؛ راشی درحقیقت به فردی گفته می شود که برای انجام یک کار یا عدم انجام آن کار رشوه می دهد و مرتشی در حقیقت فردی است که رشوه را در قبال انجام یا عدم انجام آن کار دریافت می کند.

جرم رشوه چه زمان اتفاق می افتد؟

برای آنکه رشوه یا ارتشا تحقق یابد، یکسری شرایط باید تحقق یابد که بتوان به واسطه آن گفت جرم اتفاق افتاده است. از جمله این شرایط می توان به موارد زیر اشاره کرد:

فرد رشوه گیرنده، باید به طور مستقیم یا غیرمستقیم، مبلغ، مال یا سندی که مربوط به پرداخت وجه نقد می باشد را ارائه دهد.

فرد رشوه دهنده باید از سمت دولتی فرد رشوه گیرنده آگاه باشد و در رابطه با توافقاتی که در خصوص انجام یا عدم انجام کاری است مشخص باشد.

مالی که به رشوه گیرنده داده می شود، حتما باید دارای مالیات باشد؛ درغیر این صورت جرم ارتشا صورت نگرفته است.

مجازات راشی و مرتشی چیست؟

مجازات راشی و مرتشی چیست؟

اکنون به موضوع اصلی مقاله، یعنی مجازات راشی و مرتشی می رسیم که شرایط به شرح زیر است:

رد مال: رشوه دهنده و رشوه گیرنده باید مال و وجهی که به عنوان رشوه رد و بدل کرده اند را بازگردانند.

انفصال از خدمات: اگر رشوه دهنده و رشوه گیرنده از کارمندان دولت باشند، بعد از اثبات ارتکاب به این جرم، از شغل خود اخراج خواهند شد.

جزای نقدی: در برخی از مواقع، مرتکبان این جرم باید جزای نقدی، معادل دو تا پنج برابر وجه یا مال رشوه را به عنوان مجازات بپردازند.

حبس: سنگین تری مجازاتی که برای راشی و مرتشی درنظر گرفته می شود، حبس است. حال بسته به مقدار رشوه ای که رد و بدل می شود، بین سه ماه تا دو سال حبس تعیین می شود.

آیا مجازات رشوه قابل تعلیق است؟

حال سوالی که ممکن است برای شما پیش آید، این است که آیا مجازات رشوه دادن قابل تعلیق می باشد یا خیر؟! در پاسخ به این سوال باید بگوییم تعلیق مجازات رشوه به شرایط خاصی بستگی دارد؛ البته در قانون مجازات اسلامی جدید، مجازات جرم رشا و ارتشا قابل تعلیق نیست، به جز مواقع خاص که می توانید با حضور یک وکیل در رابطه با این موضوع صحبت کنید. برای مشاوره با بهترین وکیل کیفری در تهران می توانید از وکلای نامبرده شده در سایت نوین وکلا کمک بگیرید.

شکایت از رشوه + مراحل و مدارک لازم

اگر قصد شکایت از رشوه را دارید، باید بدانید که ثبت شکایت از این موضوع به دو صورت امکان پذیر است؛ یکی مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی و تنظیم شکواییه و دیگری مراجعه به سایت و اعلام جرم رشوه خواری!

اگر قصد تنظیم شکواییه دارید، باید شکایت نامه را تحت عنوان شکواییه ارتشا تنظیم نمایید و آن را به یک دفتر خدمات الکترونیک قضایی ارجاع دهید. شاکی باید مدارک هویتی و مدارکی که می توانید با آن ها وقوع جرم را ثابت کند نیز ارائه دهید. اگر قصد دارید از طریق سامانه اقدام به شکایت کنید، باید اطلاعاتی که از شما خواسته می شود را پر کنید و ثبت شکایت را انجام دهید.

آیا هدیه دادن همان رشوه است؟

آیا هدیه دادن همان رشوه است؟

رشوه به مالی گفته می شود که فرد مال یا وجهی را برای انجام یک کار یا عدم انجام آن کار به فرد دیگری بپردازد. اما در رابطه با هدیه شرایط متفاوت است و معنای آن مال یا شبه مالی می باشد که یک فرد به طور مجانی به طرف دیگر اعطا می کند. البته هدیه دادن نیز با غرض همراه است، مثلا یک فرد به شما محبتی می کند و در ادامه شما نیز برای آنکه محبت فرد را جبران کنید، هدیه ای برای او تهیه خواهید کرد.

مرجع مربوط به رسیدگی جرم رشوه

رشوه دادن و رشوه گرفتن از جمله جرائمی هستند که می توان آن ها را در زمره جرائم کیفری قرار داد، بنابراین اگر تصمیم به شکایت از این جرم دارید، در ابتدا باید به دادسرای کارکنان دولت مراجعه کنید تا رسیدگی و تحقیقات لازم انجام شود. در ادامه اگر نیاز به پیگیری و رسیدگی بیشتر باشد، پرونده برای رسیدگی نهایی و درنهایت صدور حکم، به دادگاه کیفری دو ارجاع داده خواهد شد.

اخذ وکیل و مشاوره با وی

اگر فکر می کنید شرایط پیش آمده پیچیده است و نمی توانید به درستی خودتان روند پرونده را پیش ببرید، پیشنهاد ما به شما این است که با یک وکیل مشورت و شرایط را برای وی باز کنید تا در جریان روند پرونده قرار گیرد. در ادامه وکیل با قوانین و تبصره هایی که بلد است، می تواند به شما کمک کند که مجازات کمتری را متحمل شوید.

در سایت نوین وکلا (novinvokala.com) لیستی از وکلا برای شما درج شده است که می توانید آن ها را براساس تخصصی که دارند و موقعیت قرارگیری دفترشان انتخاب کنید و به مشورت با آن ها بپردازید؛ البته باید متذکر شد که برخی از وکلا مشاوره آنلاین نیز می دهند؛ بنابراین سری به این سایت بزنید.

 

این مطلب توسط جهان صنعت نوشته نشده و انتشار آن به منزله تایید محتوا نیست.

خواندنی
شناسه : 464524
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *