آمریکا و چین در نبردی بیپایان برای تسلط بر فناوری پیشرفته
رقابت شدید آمریکا و چین در صنعت تراشهسازی با هدف بازپسگیری برتری فناوری و محدود کردن پیشرفتهای یکدیگر در تولید تراشههای پیشرفته ادامه دارد.
سارا پوردلجو- جهان صنعت نیوز: رقابت شدید میان آمریکا و چین بر سر تولید تراشههای پیشرفته، از مهمترین جنبههای جنگ تجاری این دو کشور است. آمریکا با هدف بازگرداندن تولید تراشههای پیشرفته به خاک خود، در حال همکاری با شرکت تایوانی TSMC برای راهاندازی کارخانهای در آریزونا است. در مقابل، چین به رغم محدودیتهای آمریکا در دسترسی به فناوریهای پیشرفته، سرمایهگذاری زیادی در صنعت داخلی تراشهسازی انجام داده و در تلاش است تا با استفاده از فناوریهای قدیمیتر، تراشههای پیشرفته تولید کند. این رقابت به ویژه در حوزه تراشههای هوش مصنوعی شدت میگیرد و آمریکا با محدود کردن صادرات ابزارهای تولید تراشه، قصد دارد جاهطلبیهای چین را در این حوزه کاهش دهد. در این بین، هر دو کشور با چالشهایی در زمینه تولید و دسترسی به تجهیزات پیشرفته روبرو خواهند شد، و این رقابتها به آزمونی جدی برای کشورها و شرکتهای درگیر تبدیل خواهد شد.
بازگشت تولید تراشههای پیشرفته به آمریکا
تولید تراشههای پیشرفته که بیش از یک دهه پس از آنکه این کشور برتری خود را در تولید نیمههادیها به تایوان واگذار کرد، در سال ۲۰۲۵ به آمریکا باز خواهد گشت. جالب اینجاست که این بار شرکت تایوانی TSMC خواهد بود که با راهاندازی کارخانه جدید خود در آریزونا، رهبری این اتفاق را بر عهده میگیرد و تراشههای پیشرفتهای تولید خواهد کرد. دولت آمریکا امیدوار است که تا سال ۲۰۳۰، تولیدکنندگان تراشه در داخل کشور بتوانند نزدیک به یک پنجم از تراشههای پیشرفته دنیا را تولید کنند.
استراتژی آمریکا در قبال چین
بازگرداندن تولید تراشههای پیشرفته یکی از بخشهای استراتژی آمریکا است؛ بخش دیگر آن کنترل جاهطلبیهای چین در صنعت تراشهسازی است. از سال ۲۰۲۲، آمریکا صادرات تراشهها و ابزارهای تولید تراشه پیشرفته به چین را ممنوع کرده است. در پاسخ، چین سرمایهگذاری زیادی در صنعت داخلی خود انجام داده است. با توجه به اینکه انتظار میرود دونالد ترامپ با چین برخورد سختتری داشته باشد، جنگها بر سر تراشههای پیشرفته در سال آینده تشدید خواهد شد.
محدودیتهای تراشههای هوش مصنوعی (AI)
اکنون، محدودیتها بیشتر بر تراشههای تخصصی و قدرتمندی که در برنامههای هوش مصنوعی (AI) به کار میروند، اعمال شده است. در سال ۲۰۲۵، آمریکا تعدادی از تراشههای حافظه با پهنای باند بالا (HBM) را نیز به این لیست اضافه خواهد کرد. تراشههای HBM حافظه با پهنای باند بالا نوعی حافظه سریع هستند که برای پردازش دادههای حجیم و سریع طراحی شدهاند و عمدتاً در کاربردهایی مثل هوش مصنوعی و گرافیک استفاده میشوند. این موضوع باعث میشود که تولیدکنندگان چینی که پیش از این نیز دسترسی به تجهیزات پیشرفته تولید تراشه را نداشتند، حالا برای ساخت تراشههای قدرتمند هوش مصنوعی بدون دسترسی به تراشههای HBM با مشکلات بیشتری روبهرو شوند.
تمرکز چین بر تولید تراشههای پایهای و کاربردی
چین در حال تقویت تولید تراشههایی است که شاید آنطور که باید مورد توجه قرار نگیرند، اما برای کاربردهای روزمره ضروری هستند. طی چند سال گذشته، شرکتهای چینی ظرفیت تولید نیمههادیهای “نود بالغ” (که از فناوریهای قدیمیتر استفاده میکنند) را افزایش دادهاند. این تراشهها که معمولاً در زمینههای مختلف مانند تلویزیونها و یخچالها استفاده میشوند، به رغم اینکه در صدر اخبار نیستند، بیش از سهچهارم ظرفیت تولید جهانی نیمههادیها را به خود اختصاص دادهاند.
واردات تجهیزات تراشهسازی چین و نتایج آن
شرکت برنستین (یک کارگزاری) تخمین میزند که در سال ۲۰۲۴ چین معادل ۴۰ میلیارد دلار تجهیزات تولید تراشه وارد کرده است که تقریباً دو پنجم از فروش جهانی را تشکیل میدهد. سرمایهگذاریها در سال ۲۰۲۵ ادامه خواهد یافت و بیشتر تجهیزات وارداتی به کارخانههای نود بالغ خواهد رفت که از فناوریهای قدیمیتر برای تولید تراشههای ۲۸ نانومتری و بزرگتر استفاده میکنند. تا اواخر ۲۰۲۵، با افزایش ظرفیت این کارخانهها، این امر منجر به سیلابی از تراشههای ارزان خواهد شد که تاثیر آن بر شرکتهای غربی تولیدکننده تراشههای با فناوری کمتر احساس خواهد شد.
تلاشهای آمریکا برای محدود کردن فناوری پیشرفته تراشهها
تلاشهای آمریکا برای مسدود کردن دسترسی چین به فناوری تراشههای پیشرفته به نتایج متناقضی منجر خواهد شد. در سال ۲۰۲۳، هوآوی، غول فناوری چینی، تراشهای برای گوشی هوشمند معرفی کرد که با فناوری
۷ نانومتری ساخته شده است. شایعه شده که این شرکت در حال کار بر روی تراشهای ۵ نانومتری با شرکت SMIC، بزرگترین تولیدکننده تراشه در چین است. در سال ۲۰۲۵، شرکتهای چینی با استفاده از ابزارهای قدیمیتر و با فشار به حداکثر ظرفیت آنها، تراشههای پیشرفته تولید خواهند کرد؛ هرچند که تصور میشود تنها بخش کوچکی از این تراشهها قابل استفاده باشند.
راهکارهای چینیها برای دسترسی به تراشههای پیشرفته هوش مصنوعی
شرکتهای چینی با منابع مالی فراوان راههایی برای دسترسی به تراشههای پیشرفته هوش مصنوعی خواهند یافت. اما کمیابی این تراشهها موجب خواهد شد تا محققان چینی بیشتر بر بهبود نرمافزار تمرکز کنند و مدلهای کوچکتر و کارآمدتری برای به دست آوردن عملکرد بیشتر از تراشههای کندتر طراحی کنند. بدون شک در طول این درگیری، درگیریهای تعرفهای و تغییرات قوانین نیز ادامه خواهد یافت. هرچه مدت زمان رقابت بر سر تراشهها بیشتر شود، آزمون قدرت و وفاداری کشورها و شرکتهایی که در این مبارزه دخیل هستند، سختتر خواهد شد.
اخبار برگزیدهاقتصاد کلانلینک کوتاه :