تغییر تراز بازرگانی ایران و ترکیه به ضرر ایران
جهان صنعت نیوز: بنا به گزارش های منتشر شده در مطبوعات ترکیه، با کاهش صادرات ایران به ترکیه تراز تجاری بین این دو کشور به نفع ترکیه، تغییر کرده است.
نشریات ترکیه همچنین پیش بینی کرده اند که شرایط صادرات ترکیه به ایران ممکن است سخت تر بشود.
در ماه های گذشته، صادرات ایران به ترکیه با احتساب نفت خام ۳۰ درصد کاهش پیدا کرده است.
بیشتر بخوانید:
- نتیجه گسترش روابط اقتصادی ایران و ترکیه در دوران تحریم، برد_برد خواهد بود
- مسیر جدید ریلی ایران و ترکیه
- ایران و ترکیه سیستم پرداخت با ارزهای ملی راهاندازی میکنند
- پیش شرط راه اندازی بانک مشترک ایران و ترکیه
- ضرورت بازنگری در تعرفه ترجیحی ایران و ترکیه
- استقبال از سرمایهگذاری ترکیه در ایران
- سود ترکیه از فروش ملک به ایرانیها
این در حالی است که صادرات ترکیه به ایران تغییری نکرده و این مساله باعث دگرگونی تراز بازرگانی بین این دو کشور به نفع ترکیه شده است.
صادرات ماهانه ایران به ترکیه طی ۷ ماهه نخست سال ۲۰۱۹، حدود ۴۰۳ میلیون دلار بوده که در مقایسه با متوسط صادرات ماهانه ایران به این کشور در سال ۲۰۱۸ حدود ۳۰ درصد کاهش داشته است.
متوسط واردات ماهانه ایران از ترکیه نیز طی هفت ماهه نخست ۲۰۱۹، حدود ۲۰۰ میلیون دلار بوده که نسبت به متوسط واردات ماهانه در سال ۲۰۱۸ تغییر چندانی نداشته است.
البته با در نظر گرفتن حجم صادرات نفتی و مشتقات آن به ترکیه هنوز هم به نفع ایران است، اما تراز تجاری میان دو کشور حدود یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار به زیان ایران کاهش یافته است.
طبق این آمار در ماه ژوئیه ۲۰۱۹ روند تراز تجاری بین دو کشور که ۱۸ ماه به نفع ایران بوده به نفع ترکیه تغییر پیدا کرده است.
بالاترین حجم تجارت میان ترکیه و ایران در سال ۲۰۱۴ بوده که تا ۱۴ میلیارد دلار رسیده بود. اما بعد از آن هیچ وقت تبادلات دو کشور همسایه به این میزان نرسیده و افت و خیزهای زیادی داشته و بیشتر در سطح ۱۰ میلیارد دلار باقی مانده است.
ارزش کل تبادلات تجاری ایران و ترکیه (صادرات و واردات) در هفت ماهه نخست ۲۰۱۹ حدود ۴ میلیارد دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل بیش از ۳۳ درصد کاهش یافته است.
بخش بزرگ این کاهش به زیان ایران بوده است. علت نیز آن است که به دلیل تحریمهای آمریکا، ترکیه از ایران نفت کمتری میخرد.
پیشبینی میشود که اگر طی ماههای باقیمانده سال ۲۰۱۹ نیز روند ارزش صادرات و واردات این دو کشور مشابه هفت ماهه اول ۲۰۱۹ باشد حجم تجارت ایران و ترکیه در سال ۲۰۱۹ نسبت به ۲۰۱۸ حدود یک چهارم کاهش خواهد یافت.
لازم به ذکر است که مجلس ایران واردات کالاهایی را که مشابه آن در خود ایران تولید میشود تا ۲۱ مارس ۲۰۲۱ ممنوع کرده است. اگر شورای نگهبان این طرح را تصویب کند صادرات ترکیه به ایران دشوارتر خواهد شد.
نفت و فرآوردههای نفتی و همچنین گاز ایران بیشترین مقدار از صادرات ایران به ترکیه است.
فشار حداکثری آمریکا به ایران و تحریم نفت صادرات نفت این کشور، دامن تجارت ترکیه و ایران را هم گرفته است. به دلیل همین فشارهای آمریکا، ترکیه نفت آذربایجان و روسیه را جایگزین نفت ایران کرده است.
اخبار برگزیدهاقتصاد کلانپیشنهاد ویژهلینک کوتاه :