خبر بد برای صنایع فولادی؛ قطع کامل برق در راه است
همایش «بررسی چالشهای ناترازی انرژی و روند قیمتگذاری برق در صنایع فولادی» با همکاری خانه صنعت، معدن و تجارت ایران و انجمن تخصصی صنایع همگن فولاد، ذوب و ریختهگری استان یزد شب گذشته، شنبه ۲۲ دی ماه برگزار شد.
جهان صنعت نیوز، مجتبی رضوی، رئیس خانه صمت مازندران در این همایش بیان کرد: استفاده از عبارت ناترازی انرژی، پوششی برای عدم کفایت است و به لغلغه زبان مسئولان تبدیل شده است. ناترازی انرژی انباشت سوءمدیریت سنوات گذشته است.
رضوی افزود: به ته خط رسیدهایم و هم در تابستان و هم در زمستان برق نداریم. همان طور که الان میگویند برای تامین برق مورد نیاز خودتان نیروگاه بسازید، فکر کنم در سالهای آینده هم بگویند نفت را هم خودتان استحصال کنید.
باید از صنعت فولاد مراقبت کنیم
در ادامه آرمان خالقی، دبیرکل خانه صمت ایران بیان کرد: ناترازی انرژی به سرپوشی تبدیل شده، با کمبود جدی انرژی در کشور مواجه هستیم که همه را آزار میدهد.
خالقی گفت: صنعت فولاد صنعت مادر و مولد است و هر گونه تغییر و تحول در آن بر وضعیت سایر صنایع و کل اقتصاد کشور تاثیر میگذارد، بنابراین باید از این صنعت مراقبت کنیم.
دبیرکل خانه صمت ایران گفت: صنعتگران و تشکلهای مختلف در حال پیگیری بحث ناترازی هستند و نتایجی هم حاصل شده است، باید اوضاع به گونهای مدیریت شود تا حق فعالان بخش خصوصی ضایع نشود.
احتمال قطع کامل برق صنایع در روزهای آینده
علیمحمد ابویی، رئیس هیاتمدیره انجمن نوردکاران فولاد نیز در این همایش گفت: خبر خوبی برای فعالان صنعت فولاد ندارم، از وزارت صمت و وزارت کشور خبرهایی به گوش میرسد مبنی بر این که دستور داده شده که برق صنایع به طور کامل قطع شود.
ابویی با بیان این که طی این سالها با راهکارهای مختلفی مانند احداث نیروگاه از سوی دولت مواجه بودهایم، گفت: زمانی که اقای علیآبادی وزیر صمت بودند میگفتند صنعتگران طبق قانون میتوانند از وزارت نیرو به دلیل خسارت قطعی برق شکایت کنند و حالا ایشان وزیر نیرو هستند.
تعطیلی ۳ ماهه صنایع فولادی از ۱۰ ماه سال
جهانبخش شکری، رئیس خانه صمت کرمانشاه نیز بیان کرد: ۱۰ ماه از سال گذشته است و در این مدت صنایع به ویژه فولادیها بیش از سه ماه کار نکردهاند، اما متاسفانه کل هزینههای حقوق، وام بانکی، مالیات و تامین اجتماعی به تولیدکننده تحمیل شده و باید سرموقع انجام شود.
شکری با اشاره به این که گفته شده است که سال آینده به صنایع برق نمیدهیم، افزود: چرا دولتهای قبل فکری به حال این وضعیت نکردهاند تا حداقل زیرساختهای تولید مهیا باشد.
رئیس خانه صمت کرمانشاه تصریح کرد: صنعت ما رو به ورشکستگی است و همه ما با سیلی صورت خودمان را سرخ نگه داشتهایم. منابع مالی را از جاهای دیگر میآوریم و در صنعت هزینه میکنیم و میگوییم فعلا این روز و این ماه را بگذرانیم.
شکری گفت: رفع تعهد ارزی باعث شد تا از بیش از ۱۰۰ میلیون دلار صادرات به صفر برسیم و صادرات با کارتهای اجارهای بدون انجام تعهد ارزی رونق یابد.
رئیس خانه صمت کرمانشاه با بیان این که از صندوق توسعه ملی با ارز ۲ هزار تومانی وام گرفتهایم و الان صندوق میگوید باید به قیمت روز، ارز را برگردانید، گفت: دولت باید حداقل بسته حمایتی ارائه کند تا بتوانیم هزینههای نیروی انسانی را پرداخت کنیم و یا اصلا برنامه بدهد و بگوید برای یک سال کارخانهها را تعطیل کنید.
فولادیها به اشتباه عامل کمبود انرژی معرفی میشوند
بهادر احرامیان، عضو هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران نیز در این همایش گفت: صنعت فولاد را به برداشت و استفاده بیرویه آب متهم می کنند، در حالی که سهم فولادیها از منابع آبی ۱۵ صدم درصد است، این رقم کجا میتواند عامل کمبود آب باشد؟
احرامیان افزود: صنعت فولاد از ۳۰۰ میلیارد متر مکعب گاز تولیدی صرفا ۱۵ میلیارد متر مکعب مصرف میکند که معادل ۵ درصد گاز مصرفی کشور است. مصرف برق فولادیها هم حدود ۸.۵ تا ۱۰ درصد است که ۶۰ درصد برقی مصرفی توسط خود فولادسازان تولید و تامین میشود.
به گفته احرامیان، محدودیت برق برای صنعت فولاد بیش از ۳۰ درصد اعمال میشود، در حالی که این مقدار برای سایر صنایع ۱۵ درصد است و اینها باری است که صنعت فولاد بر دوش میکشد.
تابستان سختی پیشروی صنایع فولادی
امیر علیقلیزاده، مدیرکل دفترصنایع معدنی وزارت صمت نیز در این همایش گفت: در مورد برق مشکل تعداد نیروگاهها و ظرفیت تولید نیست، اصل مشکل گاز است. میزان تولید گاز با مصرف همخوان نیست و ظرفیت شبکه خانگی به شدت بالا رفته است و به دو بخش صنعت و نیروگاه فشار وارد کرده است.
علیقلیزاده خطاب به فعالان صنعت فولاد گفت: تابستان بسیار سختی پیشروی دارید. گفته میشود که ناترازی برق در تابستان سال آینده به ۲۰ هزار مگاوات میرسد که به نظر من منتظر بیش از ۲۴ هزار مگاوات ناترازی باشید.
وی درخصوص ساخت نیروگاه توسط صنایع گفت: باید به این موضوع توجه کنید که نیروگاه نیازمند گاز است و وضعیت فعلی فولاد مبارکه را که نیروگاه دارد را درنظربگیرید. اگر تولید فولاد مبارکه متوقف شود، به تبع آن فعالیت ۱۳ زنجیره هم متوقف میشود.
مدیرکل دفترصنایع معدنی وزارت صمت همچنین به بحث انرژیهای تجدیدپذیر اشاره کرد و گفت: بهرهگیری از انرژی تجدیدپذیر هم شرایطی دارد و نمیتوان در هر مکان و استانی از این انرژی استفاده کرد و از طرفی هم در برخی نقاط کشور شرایط استثنایی داریم. ضمن این که در این خصوص باید ظرفیت تقسیم کشوری را هم درنظر داشت تا پاسخگوی میزان حجم سرمایهگذاری برای انرژیهای تجدیدپذیر باشد.
علیقلیزاده گفت: اگر انجمنهای مختلف برنامه دارند که به سمت تامین نهادههای انرژی بروند بهتر است در قالب یک برنامه پیشنهادی با وزارت نیرو و نفت هماهنگیهای لازم را انجام دهند و وزارت صمت هم در خدمتشان است.
حال صنعت اصلا خوب نیست
سیدجواد حسینیکیا، نایب رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی نیز در این همایش بیان کرد: وزیر نیرو میگوید آنقدر نیروگاه داریم که میتوانیم برق عراق را هم تامین کنیم، منتها مسئله اصلی انرژی مورد نیاز خود نیروگاهها است.
حسینیکیا توضیح داد: یک پیشنهادی مطرح است که پتروشیمیها با دولت کاری نداشته باشند و اختصاصی برای خودشان گاز استخراج کنند و به مصرف برسانند تا از اساس مشکل حل شود.
وی گفت: بسته حمایتی وزارت صمت که مسکن موقتی است بیش از سه ماه است که در جریان است و هنوز به نتیجه نرسیده است. براساس این طرح حمایتهایی درخصوص قبوض انرژی، بیمه تامین اجتماعی، مالیات و بازپرداخت وام بانکها انجام خواهد شد تا صنایع کمتر متضرر شوند.
نایب رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس به گلایه یکی از صنعتگران از رویه صندوق توسعه ملی پرداخت و گفت: در مورد وامهای ارزی باید جلساتی تشکیل شود و این موضوع بررسی شود. با نوسانات ارزی موجود، اگر قرار باشد تولیدکننده به قیمت روز ارز را برگرداند کل کارخانهاش هم جوابگوی بدهی نخواهد بود.
حسینیکیا در پایان تاکید کرد: حال صنعت خوب نیست، استهلاک از سرمایهگذاری پیشی گرفته است و زنگ هشدار به صدا درآمده است. باید دست به دست هم بدهیم تا ازاین مشکلات عبور کنیم و از تهدیدها فرصت بسازیم.
اقتصادآنلاین
صنعت و معدنلینک کوتاه :