ads
xtrim

زمستان داغ تورمی!

تورم ماهانه در دی‌ماه به ۲.۹ درصد رسید و با نقش پررنگ اجاره خانه و افزایش قیمت خوراکی‌ها، فشار بیشتری بر دهک‌های کم‌درآمد وارد کرد.

جهان صنعت نیوزتورم ماهانه در دی‌ماه با افزایش ۰.۹ واحد درصدی به ۲.۹ درصد رسید که بالاترین سطح طی ۲۱ ماه گذشته محسوب می‌شود. تورم نقطه‌به‌نقطه نیز با ۰.۴ واحد درصد افزایش به ۳۱.۸ درصد رسید و برای ۱۰ ماه متوالی در محدوده بالای ۳۰ درصد باقی ماند. در این میان، گروه خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها با تورم ماهانه ۳.۲ درصد و نقطه‌به‌نقطه ۲۷.۳ درصد، بیشترین تأثیر را در افزایش هزینه‌ها داشتند. سبزیجات با تورم ماهانه ۱۲.۵ درصد و نقطه‌به‌نقطه ۶۵.۹ درصد، بیشترین افزایش قیمت را ثبت کرد، در حالی که گوشت قرمز و ماکیان کاهش ۱.۷ درصدی قیمت را تجربه کردند. اجاره خانه نیز با سهم ۴۰ درصدی از تورم نقطه‌به‌نقطه، همچنان مهم‌ترین عامل افزایش هزینه‌ها در اقتصاد ایران است.

صعود تورم ماهانه به قله ۲۱ ماهه

بر اساس گزارش مرکز آمار، نرخ تورم ماهانه در دی ماه با افزایش ۰.۹ واحد درصدی نسبت به آذر به ۲.۹ درصد رسید. این رقم بالاترین نرخ تورم ماهانه از فرودین ماه سال گذشته محسوب می‌شود تا بیش‌ترین افزایش ماهانه شاخص قیمت مصرف کننده در ۲۱ ماه گذشته ثبت شود.

تورم دی ماه سه

همچنین بر اساس گزارش منتشر شده، تورم ماهانه خوراکی‌‌ها و آشامیدنی‌ها در دی ماه به ۳.۲ درصد رسید. نرخ تورم ماهانه خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها نسبت به آذر افزایش ۱.۴ واحد درصدی را نشان می‌دهد که بالاترین میزان افزایش تورم ماهانه از خرداد امسال محسوب می‌شود. تورم ماهانه کالاهای غیرخوراکی و خدمات نیز در اولین ماه زمستان با افزایش ۰.۷ واحد درصدی نسبت به آذر ۲.۸ درصد گزارش شده‌است.

در میان اقلام سبد هزینه‌ای خانوار، سبزیجات با ۱۲.۵ درصد بالاترین تورم ماهانه را ثبت کرد. پس از سبزیجات، گروه میوه و خشکبار با ۴.۱ درصد در رتبه بعدی بالاترین افزایش قیمت ماهانه قرار دارد. گروه نوشیدنی‌ها (چای، قهوه، کاکائو، نوشابه و آب میوه) نیز با تورم ماهانه ۴ درصدی در رتبه سوم قرار داشت. در نقطه مقابل، گوشت قرمز و ماکیان، تورم منفی را در اولین ماه زمستان تجربه کرد؛ بر اساس گزارش مرکز آمار، قیمت این گروه کالایی به طور میانگین در دی ماه ۱.۷ درصد کاهش یافت.

ماندگاری تورم نقطه‌به‌نقطه بالای مرز ۳۰ درصدی

تورم نقطه‌نقطه نیز در اولین ماه زمستان دوباره افزایش یافت؛ بر اساس داده‌های مرکز آمار تورم نقطه‌به‌نقطه دی ماه با رشد ۰.۴ واحد درصدی نسبت به ماه قبل از آن به ۳۱.۸ درصد رسید. این در حالی است که تورم نقطه‌به‌نقطه آذر‌ماه نسبت به آبان کاهش ۱.۱ واحد درصدی را تجربه کرده‌بود. بنابراین پس از آنکه نرخ تورم نقطه‌به‌نقطه از اوج ۵۴ درصدی در اسفند ماه ۱۴۰۱ به محدوده ۳۰ درصدی در فروردین امسال کاهش پیدا کرد، برای ۱۰ ماه متوالی سیاستگذار نتوانسته تورم را به زیر این سطح کاهش دهد و تورم نقطه‌به‌نقطه در این مدت در بازه ۳۱ تا ۳۲.۵ درصدی در نوسان است.

تورم دی ماه یک

تورم نقطه‌به‌نقطه‌ گروه خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها نیز با افزایش یک واحد درصدی نسبت به آذرماه به ۲۷.۳ درصد رسید. تورم نقطه‌به‌نقطه‌ گروه کالاهای غیرخوراکی و خدمات تقریبا نسبت به آذر تغییری نداشت و در سطح ۳۴ درص باقی ماند.

در میان سبد هزینه‌ای خانوار، سبزیجات با تورم ۶۵.۹ درصدی بالاترین تورم نقطه‌به‌نقطه‌ را در اولین ماه زمستان ثبت کرد. البته باید توجه داشت که این گروه کالایی همواره در فصل زمستان با افزایش قیمت بالایی همراه است و این افزایش تورم ناشی از تغییرات فصلی است. پس از سبزیجات، خدمات حمل و نقل عمومی با ثبت تورم ۵۲.۶ درصدی بیش‌ترین تورم نقطه‌به‌نقطه‌ دی ماه را ثبت کرد. هزینه آب، برق و گاز خانوار نیز در رتبه سوم بالاترین تورم نقطه‌به‌نقطه‌ در دی ماه قرار دارد. تورم نقطه‌به‌نقطه‌ این گروه کالایی در دی ماه ۳۸.۳ درصد گزارش شده که این رقم بالاترین میزان از سال ۱۳۹۸ محسوب می‌شود. در نقطه مقابل،‌ گوشت قرمز و ماکیان با ۱۲.۴ و روغن و چربی‌ها با ۱۳.۲ درصد کم‌ترین تورم نقطه‌به‌نقطه‌ دی ماه را تجربه کردند.

تورم دی ماه دو

همچنین بر اساس داده‌های مرکز آمار پایین‌ترین دهک هزینه‌ای در دی ماه امسال تورم نقطه‌به‌نقطه ۳۱.۵ درصدی را تجربه کردند. این رقم برای بالاترین دهک هزینه‌ای برابر با ۳۲.۵ درصد گزارش شده است. باید توجه داشت که هر چند تورم بالاترین دهک هزینه‌ای اندکی از پایین‌ترین دهک بیش‌تر است اما درآمد این گروه از خانوار همواره بیش‌ از تورم افزایش پیدا می‌کند. موضوعی که در خصوص پایین‌ترین دهک هزینه‌ای صادق نیست. بنابراین شرایط ضعیف‌ترین خانوارهای کشور حتی با وجود تورم یکسان به مراتب سخت‌تر است.

بازیگران اصلی تورم

بررسی داده‌های مرکز آمار نشان می‌دهد که همچنان اجاره خانه، بازیگر اصلی تورم در اقتصاد ایران است. برآوردها حاکی از این است که ۱۲.۷۳ واحد درصد از تورم نقطه‌به‌نقطه ۳۱.۸ درصدی دی ماه ناشی از تورم اجاره خانه بوده‌است؛ به بیان دیگر،‌ اجاره خانه وزن حدود ۴۰ درصدی در ایجاد شرایط تورمی اقتصاد ایران دارد. همچنین در دی ماه حدود یک واحد درصد از تورم ماهانه ۲.۹ درصدی ناشی از تورم اجاره خانه بوده‌است.

پس از اجاره خانه، سبزیجات محرک اصلی تورم در اولین ماه زمستان بوده‌است؛ بررسی داده‌های مرکز آمار نشان می‌دهد که ۰.۵۱ واحد درصد از تورم ماهانه ۲.۹ درصد دی ماه ناشی از افزایش قیمت این گروه کالایی بوده‌است. به بیان دیگر، سبزیجات وزن بیش از ۱۷.۵ درصدی را در تورم ماهانه دی داشته است. به طور کلی،‌گروه خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها با سهم ۰.۹۲ واحد درصدی،‌ از عوامل اصلی تورم دی‌ ماه محسوب می‌شود.

گروه حمل و نقل نیز را می‌توان سومین عامل اصلی تورم دی ماه دانست؛ ۰.۱۸ واحد درصد از تورم ماهانه دی ناشی از افزایش قیمت این گروه بوده‌است تا وزن ۶ درصدی را در افزایش شاخص قیمت مصرف کننده در دی داشته باشد.

اقتصاد کلانپیشنهاد ویژه
شناسه : 486288
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ads