اعتراف به شکست تلخ ترامپ در رسانهها/ایران با تحریم نفتی قدرتمندتر شد
جهان صنعت نیوز: ماجرای کاهش فروش نفت ایران در بازارهای بینالمللی که توسط آمریکا برنامهریزی شد، در آستانه یکسالگی قرار دارد.
«دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا روز ۱۸ اردیبهشتماه سال گذشته کشورش را از توافق هستهای برجام خارج و فرمانی را برای احیای تحریمها علیه ایران پس از دورههای زمانی ۹۰ و ۱۸۰ روزه امضا کرد. تحریمهای مربوط به محدود کردن فروش نفت ایران، جز تحریمهایی هستند که اجرای آنها ۱۸۰ روز بعد از خروج آمریکا از برجام، در تاریخ ۴ نوامبر (۱۳ آبانماه) اجرایی شد.
این در حالی است که از زمانی که ترامپ و معاونانش اعلام کردند تصمیم دارند صادرات نفت ایران را به صفر برسانند، اغلب رسانههای خارجی به صورت جسته و گریخته درباره ناموفق بودن ترامپ در دستیابی به این هدف هشدار دادند.
روزنامه نگار امریکایی: سیاست منزوی کردن ایران محکوم به شکست است
«باربارا اسلاوین» روزنامه نگار امریکایی و کارشناس ارشد اندیشکده شورای آتلانتیک دعوت سوئیس و اتریش از رئیس جمهوری ایران را در اوج فشارهای آمریکا، نشانهای از ناکامی دولت ترامپ در قطع روابط تجاری و اقتصادی اروپا و جهان با تهران و شکست سیاست منزوی کردن ایران دانست.
این روزنامه نگار آمریکایی درباره واکنشهای واشنگتن به دیدار اروپایی روحانی گفت: دولت ترامپ با تمام توان خود به دنبال این است که کشورهای جهان واردات نفت از ایران را به صفر برسانند اما میدانند که این کار شدنی نیست به ویژه کشورهایی همچون چین، هند و ترکیه دست به کاهش چشمگیر خرید نفت ایران نخواهند زد.
واکنش به اثرات و موفقیت این تحریمها در رسانههای خارجی مانند رویترز، سی ان ان مانی و اویل پرایس و … بسیار گسترده بود. به گونهای که تقریباً هر هفته به بررسی عکس العملهای مشتریان نفتی و بازار جهانی نفت نسبت به اجرای این تحریمها پرداخته و عواقب آن را به سیاستمداران امریکایی اعلام کردند.
اویل پرایس: امریکا مجبور به عقب نشینی خواهد شد
اویل پرایس در گزارشی در این رابطه نوشت: اگرچه دلایلی وجود دارد که بر این باور باشیم که تحریمها اثربخش خواهند بود اما مشکل اصلی که ممکن است دولت ترامپ را خشمگین کند، بازار نفت است که در موقعیت متفاوتی نسبت به دوران قبلی تحریمها در فاصله سال ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۵ قرار دارد. بازار نفت دچار شدیدترین وضع محدودیت عرضه در چند سال اخیر قرار دارد که نهایتاً آمریکا را ناچار خواهد کرد موضعش نسبت به ایران را ملایمتر کند.
احتمال افزایش قیمت نفت در بازارهای جهانی نخستین مانع اجرای این تحریمها علیه کشورمان بود که اغلب کارشناسان و تحلیلگران پیش بینی کردند.
بلومبرگ: امریکا باید تامین نفت را بعد از ایران تضمین کند!
بلومبرگ در این رابطه با اشاره به خطر افزایش قیمت نفت و وزیدن باد مخالف برای اقتصاد مشتریان بزرگ در نتیجه محدود شدن صادرات نفت ایران، خاطر نشان کرد: طبق قانون، آمریکا باید قبل از اجرای تحریمها علیه صادرات نفت ایران، تأمین بازار جهانی را تضمین کند اما، با توجه به تقاضای فعلی بازار نفت، در تنگنا بودن ونزوئلا و توافق بین اوپک و روسیه باید در انتظار شوکهای بیشتری در عرضه نفت بود.
تمدید معافیتهای ۸ مشتری نفتی ایران توسط ترامپ اما تحلیلها را به این سمت برد که امریکا برای کنترل تقاضا از یک سو و نگرانی از عدم تأمین نفت این مشتریان توسط عربستان از سوی دیگر ناچار به این اقدام میباشد.
رویترز: تمدید معافیت کشورها راهی برای کنترل قیمت نفت جهانی است
رویترز در تحلیلی از این که چرا آمریکا ۸ کشور را از تحریم نفتی ایران معاف کرد نوشت: این معافیتها دست کنگره برای تحریم عربستان به خاطر قتل خاشقجی را باز میگذارد. این معافیتها راهیست برای مدیریت تناقض موجود بین دو هدف دونالد ترامپ، یعنی پایین نگه داشتن قیمت نفت و همزمان حذف روزانه ۲ میلیون بشکه نفت از بازار بی رونق فعلی.
برایان هوک سخنگوی دولت امریکا در مورد ایران یک ماه بعد از آغاز تحریمهای نفتی ایران گفت: با اجرای طرح تحریمی ایران صادرات نفت این کشور از ۲.۷ میلیون بشکه در روز به کمتر از ۱ میلیون بشکه تقلیل پیدا کرده است. او بر این مساله تاکید کرد که امریکا قصد دارد صادرات ایران را به صفر برساند ولی سیان بی سی یکی از رسانههای مطرح این کشور این طرح را غیر قابل اجرا خواند.
سی ان بی سی اما در این مورد نوشت: در شرایط کنونی که سطح روابط سیاسی عربستان با امریکا تقلیل یافته است و تحریم نفتی ونزوئلا، عرضه در بازار را کاهش خواهد داد، نمیتوان سخن از به صفر رساندن صادرات ایران کرد. ایران بازیگری مهم در بازار نفت است و حذف ان در شرایط کنونی کار نادرستی است و میتواند بستر ساز سه رقمی شدن قیمت نفت در بازار شود.
کابوس خودخواسته ترامپ آغاز شد
کنترل قیمت نفت حال به بزرگترین کابوس ترامپ تبدیل شده بود. او که در سخنانی عدم نیاز بازارهای جهانی به نفت ایران را اعلام کرده بود حال با روند رو به رشد قیمت در نتیجه افزایش تقاضا و اعتراض کشورهای مشتری نفت ایران مواجه شده بود.
بلومبرگ: ترامپ خطر افزایش قیمت را به جان می خرد؟
بلومبرگ در این خصوص با اشاره به ضرورت تمدید معافیت کشورهای خریدار نفت ایران نوشت: مهلت دولت آمریکا برای تصمیمگیری در مورد معافیتهای خریداران نفت ایران کمتر از یک ماه دیگر پایان مییابد و ترامپ باید تصمیمی حیاتی بگیرد. بدون شک او میخواهد فشار بر ایران را افزایش دهد ولی با این کار خطر افزایش قیمت نفت را به جان میخرد و به دنبال آن قیمت بنزین افزایش مییابد.
بلومبرگ با اشاره به این که رئیس جمهور آمریکا در دو راهی کاهش قیمت بنزین در داخل و تشدید تحریم نفتی ایران قرار گرفته نوشت: اگر ترامپ بخواهد فشار بر ایران را بیشتر کند، با مشکلاتی روبه رو میشود.
سی ان بی سی: بازار به ترامپ اجازه صفر کردن صادرات نفت ایران را نمی دهد
از دیگر رسانههایی که به عدم موفقیت ترامپ در زمینه صفر کردن صادرات نفت ایران پرداخته بود سی ان بی سی بود. این رسانه در این باره نوشت: علیرغم اصرار مداوم مقامات دولت آمریکا برای تحقق هدف صفر شدن صادرات ایران، شرایط حاکم بر بازار چنین اجازهای به ترامپ نمیدهد.
سی ان بی سی در گزارش خود با اشاره به اینکه درست یک ماه پیش دستیار ارشد ترامپ در امور ایران در یک کنفرانس بزرگ انرژی گفت که شرایط بازار برای رسیدن به هدف صفر کردن صادرات نفت ایران مساعد است افزود: از آن زمان قیمت نفت خام آمریکا ۱۲ درصد افزایش یافته، نفت خام برنت بالاتر از ۷۰ دلار در هر بشکه معامله شده و میانگین قیمت بنزین ۳۰ درصد بالا رفته است.
این نگرانیها در حالی رو به روز افزایش پیدا کرد که همزمان با افزایش قیمت نفت کشورهای خریدار نفت ایران نیز شروع به مخالفت جدی با امریکا در تحریم نفت ایران کردند. چرا که این کشورها راهی برای جایگزینی نفت ایران نداشتند و نخریدن نفت از ایران تبعات سنگین اقتصادی برا یانها به بار میآورد.
واشنگتن پست: صادرات نفت ایران افزایش دارد
واشنگتن پست روزنامه امریکایی در این رابطه در گزارشی نوشت: هند و چین در حال حاضر بزرگترین واردکنندگان نفت از ایران هستند. اگر این کشورها با خواستههای ترامپ همراهی نکنند ممکن است روابط دوجانبه این کشورها با آمریکا دچار تنش شده و به موضوعات دیگری مانند تجارت سرریز کند. آمار و گزارشهای تحلیلگران غیردولتی حاکی است که صادرات نفت ایران در اوایل سال ۲۰۱۹ افزایش داشت.
اما با گذشت نزدیک به ۶ ماه از آغاز تحریمهای نفتی علیه ایران نخستین نشانههای شکست امریکا در رسانههای خارجی علنی شد. برخی از رسانههای امریکایی نیز در گزارشهای خود اعلام کردند این تصمیم نادرست عواقب سنگین سیاسی و اقتصادی برای آمریکا در پی داشت.
آسوشیتدپرس: حذف نفت ایران از بازار جهانی تبعات اقتصادی دارد
خبرگزاری «آسوشیتدپرس» با اشاره به نگرانی از آثار حذف نفت ایران از بازار جهانی، نوشت: دولت آمریکا در حال بررسی ساز و کاری است که میتواند به معافیت فروش بخشی از نفت ایران از تحریمها از طریق پیشخرید محمولهها، منجر شود.
این خبرگزاری در ادامه گزارش خود آورده است: هرچند دولت آمریکا اعلام کرده که برای به صفر رساندن صادرات نفت ایران تلاش میکند، اما مقامهای آمریکایی مسئول پرونده ایران این احتمال را که برخی از واردکنندگان فرصت بیشتری برای کاهش میزان واردات خود از ایران دریافت کنند، رد نکردهاند. این مسئله مورد انتقاد برخی از نمایندگان کنگره و اندیشکدههای دست راستی مانند «بنیاد دفاع از دموکراسیها» (افدیدی) قرار گرفته که میگویند بدون توقف صادرات نفت ایران، «کارزار فشار حداکثری» بیمعنی است.
وال استریت ژورنال: ایران آبدیدهتر شده است
به گزارش این نشریه مقامهای آمریکایی در حالی به دنبال اجرای نسخه گسترش غیرقانونی تحریمهای یکجانبه علیه ایران هستند که عزم عمومی در داخل کشور معطوف به ارتقای توان داخلی و تکیه به داشتههای بومی برای غلبه بر شرایط تحمیلی و سخت کنونی از سوی واشنگتن است.
نشریه وال استریت ژورنال به نقل از مقامهای آمریکایی نوشت که واشنگتن به دنبال گسترش حوزه اعمال تحریمهای خود در صنایع پتروشیمی است. اقدامی که پیشتر از سوی مقامهای ایرانی و تحلیلگران بویژه در عرصه اقتصادی قابل پیش بینی و به عنوان تلاشی مذبوحانه در گذشته از سوی آمریکاییها علیه کشورهای مستقل اجرا شده است.
رویترز: صادرات نفت ایران هرگز به صفر نخواهد رسید
این رسانه در گزارش خود اعلام کرد: صادرات نفت ایران در ماه می و به رغم تلاشهای آمریکا به صفر نخواهد رسید و ایران احتمالاً در این ماه ۷۰۰ هزار بشکه در روز نفت خواهد فروخت.
در خاورمیانه اما کشورهای حاشیه خلیج فارس تمام توان نفتی خود را برای تأمین نفت مشتریان ایران به کار گرفتند. عربستان تصمیم گرفت تولید نفت خود را برای تأمین درخواستهای خرید نفت در ماه ژوئن بالا ببرد. سایر کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس که دارای ظرفیت مازاد تولید هستند، مانند عراق، کویت و امارات هم این روند را دنبال کردند.
عربستان سعودی فضای کافی برای افزایش تولید بدون نقض توافق کاهش تولید اوپک دارد. طبق توافق، عربستان میتواند تا ۱۰.۳ میلیون بشکه در روز نفت تولید کند. تولید ماه آوریل عربستان بیش از ۵۰۰ هزار بشکه در روز کمتر از این حد بود.
اسپوتنیک: چین تحریم نفت ایران را دور زد
در این اثنا برخی کشورها مانند چین و هند با استفاده از مسیرهای خاکستری خرید نفت از ایران را ادامه دادند. اسپوتنیک در این زمینه گزارش داد: طبق اطلاعات گمرک چین، پکن واردات نفت خام ایران را در آخرین ماه قبل از انقضای مهلت معافیتهای آمریکا، به شدت افزایش داد.
گزارشات نشان میدهد پکن تصمیم داشته پس از پایان مهلت معافیتها در می ۲۰۱۹، واردات نفت از ایران را متوقف کند ولی برخی تحلیلگران می گویند چین هنوز هم میتواند خرید از ایران را با مقدار کمتر از طریق کانالهای غیررسمی از سر بگیرد.
طبق اطلاعات گمرک چین، پکن واردات نفت خام ایران را در آخرین ماه قبل از انقضای مهلت معافیتهای آمریکا، به شدت افزایش داد. طبق گزارشات، چین ۳.۲۴ میلیون تن نفت ایران را درآوریل خرید که ۲۱ درصد بیشتر از سال گذشته و ۴ درصد بیشتر از مارس ۲۰۱۹ بود.
۱۰ ماه گذشت …
با گذشت نزدیک به ۱۰ ماه از تحریم نفت ایران اما ترامپ هیچ نتیجهای از این تلاش مذبوحانه برای متوقف کردن صادرات نفت ایران و قطع درآمدهای ارزی ایران نگرفت. چنانکه اغلب کارشناسان نفتی دنیا اعلام کردند: آمریکا برای صفر کردن صادرات نفت ایران شکست خورد
فایننشیال پست: نفتکش های ایرانی معمای جدید بازار جهانی
فایننشیال پست در گزارش مفصلی در این خصوص نوشت: ناوگان نفتکشهای ایران علیرغم تحریمهای آمریکا همچنان در حال فروش نفت در اقصی نقاط جهان هستند و آنها با خاموش کردن سیگنالهای مکانیابی عملاً به معمای جدید در بازار جهانی بدل شدهاند. از زمان تحریم صنعت نفت ایران توسط آمریکا نفتکشهای ایران با خاموش کردن تجهیزات مکانیابی خود اقدام به فروش نفت در اقصی نقاط جهان کردهاند.
رویترز: اعتراف تلخ امریکا به شکست در تحریم نفتی ایران
به دنبال این خبر رویترز نیز نوشت: معاون وزیر انرژی آمریکا با اذعان به ناتوانی کشورش در شناسایی خریداران نفت ایران گفت: اگر این افراد شناسایی شوند، خزانهداری آمریکا آنها را مجازات میکند. سوالاتی وجود دارد که چه کسی در چین نفت ایران را میخرد. آیا دولت چین است؟
یک مقام ارشد انرژی آمریکا گفت شرکتهای نفت چینی مثل سینوپک و شرکت ملی نفت چین و سایر شرکتها قصد دارند خرید نفت از ایران را کاهش دهند ولی مشخص نیست کدام بخشهای دولت چین همچنان نفت ایران را میخرند.
یکسالگی کابوس نفتی ترامپ
صفر شدن صادرات نفت ایران در آستانه یک سالگی به اعتراف رسانههای مطرح دنیا، به کابوسی برای آمریکا تبدیل شده است. این کابوس خودخواسته البته همچنان ادامه خواهد داشت.
بیژن زنگنه وزیر نفت در مراسمی روز گذشته شنبه ۲۳ شهریور با قاطعیت شکست امریکا در صفر کردن صادرات نفت ایران را اعلام و گفت: نمیخواهیم رجزخوانی کنیم، اما آمریکا نمیتواند صادرات نفت ما را صفر کند.
وزیر نفت کشورمان روز گذشته در مراسم امضای قرارداد توسعه میدان گازی بلال، با بیان اینکه طرح توسعه میدانهای غرب کارون خوب پیش میرود، اظهار کرد: نمیخواهیم رجزخوانی کنیم، اما آمریکا نمیتواند صادرات نفت ما را صفر کند.
مریم یعقوبی
پیشنهاد ویژهلینک کوتاه :