خوک کشی دیجیتال؛ جنایتی که هم کلاهبردار و هم قربانی را میبلعد
کلاهبرداری آنلاین با پیچیدگیهایی فراتر از تجارت مواد مخدر، به تهدیدی جهانی تبدیل شده که سالانه میلیاردها دلار از قربانیان در سراسر جهان میرباید.
جهان صنعت نیوز – کلاهبرداری آنلاین به یکی از بزرگترین جنایات فراملی تبدیل شده که سالانه بیش از ۵۰۰ میلیارد دلار از قربانیان در سراسر جهان سرقت میکند. این صنعت که به سرعت رشد میکند، از روشهای پیشرفته فناوری مانند هوش مصنوعی، ارزهای دیجیتال و مهندسی اجتماعی برای فریب افراد استفاده میکند. قربانیان از تمامی اقشار جامعه، از دانشمندان گرفته تا مدیران بانکی، هدف این شبکههای پیچیده قرار میگیرند. مقابله با این تهدید جهانی به همکاری نزدیک دولتها، شرکتهای فناوری و مؤسسات مالی نیاز دارد.
آشنایی با داستان ادموند و ریتا
ادموند، که در یک شرکت نرمافزاری کانادایی کار میکرد، در لینکدین با ریتا آشنا شد؛ زنی از سنگاپور که در یک شرکت مشاوره بزرگ فعالیت داشت. آنها صرفاً دوستان آنلاین بودند و همیشه چت میکردند. روزی ریتا به ادموند پیشنهاد داد به او یاد دهد چگونه در حوزه ارزهای دیجیتال سرمایهگذاری کند. با کمک او، ادموند سود خوبی به دست آورد و به همین دلیل سرمایهگذاری خود را افزایش داد. اما وقتی تلاش کرد پول خود را برداشت کند، مشخص شد که سایت معامله ارز دیجیتال جعلی بوده و او ۷۸ هزار دلار ضرر کرده است. بعداً معلوم شد که ریتا یک زن فیلیپینی قربانی قاچاق انسان است که در یک مجتمع در میانمار به اسارت نگه داشته میشود.
قربانیان یک صنعت جهانی
ادموند و ریتا، هر دو به نوعی قربانی «کلاهبرداری خوککشی» بودند؛ پردرآمدترین نوع کلاهبرداری در صنعتی جهانی که سالانه بیش از ۵۰۰ میلیارد دلار از قربانیان سراسر جهان میدزدد. در پادکست هشت قسمتی «شرکت کلاهبرداری»، مجله اکونومیست به بررسی این جنایت، جنایتکاران و رنجهای ناگفته قربانیان میپردازد. این مجموعه به یکی از بزرگترین تغییرات در ساختار جنایتهای سازمانیافته فراملی در دهههای اخیر میپردازد.
کلاهبرداری خوککشی چیست؟
اصطلاح «خوککشی» یا sha zhu pan یک اصطلاح عامیانه جنایی چینی است. ابتدا کلاهبرداران یک محیط جعلی با پروفایلهای ساختگی در شبکههای اجتماعی ایجاد میکنند. سپس قربانی را شناسایی میکنند؛ با صرف هفتهها یا ماهها برای جلب اعتماد، او را به سرمایهگذاری وسوسه میکنند و در نهایت تمام داراییهای او و حتی خانواده و دوستانش را تصاحب میکنند.
رشد سریع صنعت کلاهبرداری
این صنعت به سرعت در حال رشد است. در سنگاپور، کلاهبرداری به شایعترین جرم تبدیل شده است. سازمان ملل گزارش میدهد که در سال ۲۰۲۳ حدود ۲۵۰ هزار نفر در کامبوج و میانمار در این صنعت مشغول به کار بودند؛ تخمینهای دیگر این رقم را در سطح جهانی ۱.۵ میلیون نفر اعلام کردهاند. در این پادکست، اکونومیست داستان مردی از مینهسوتا را بازگو کرد که ۹.۲ میلیون دلار از دست داد و همچنین داستان فروپاشی یک بانک در کانزاس را روایت میکنیم که مدیرعامل آن ۴۷ میلیون دلار برای سرمایهگذاری در ارزهای دیجیتال به دستور زنی جعلی به نام «بلا» اختلاس کرد. این فرد که نیمهوقت کشیش نیز بود، حتی از کلیسای خود نیز دزدی کرده بود.
مقایسه کلاهبرداری آنلاین با صنعت مواد مخدر
کلاهبرداری آنلاین از نظر اندازه و گستره با صنعت غیرقانونی مواد مخدر قابل مقایسه است، اما از جهاتی حتی بدتر است. یکی از دلایل این است که هر فردی صرفاً با زندگی روزمره خود، به یک هدف بالقوه تبدیل میشود. در میان قربانیان شناساییشده، دکترای علوم اعصاب و حتی بستگان مأموران FBI که وظیفهشان مبارزه با کلاهبرداری است، دیده میشوند. دستورالعملهای عملیاتی به افرادی مانند ریتا آموزش میدهند که چگونه با سوءاستفاده از احساسات قربانیان، آنها را فریب دهند. اشتباه است اگر فکر کنیم که فقط روابط عاشقانه نقطه ضعف قربانیان است؛ کلاهبرداران از هر نقطه ضعفی مانند ترس، تنهایی، طمع، اندوه و حتی کسالت بهره میبرند.
کلاهبرداری آنلاین؛ آفتی به اندازه مواد مخدر
گروههای جنایتکار سازمانیافته پشت این کلاهبرداریهای پیچیده قرار دارند. سان شوئلینگ، نویسنده این مقاله، روشهای مقابله با این جرایم را بررسی میکند.
کلاهبرداری، بدتر از مواد مخدر
دلیل دیگر اینکه کلاهبرداری از مواد مخدر بدتر است، این است که اغلب خارج از دسترس قانون قرار دارد. در دنیای فیزیکی، کلاهبرداران خوککشی از مجتمعهایی فعالیت میکنند که خطوط تولید کلاهبرداران را میزبانی میکنند و ترکیبی از اردوگاههای زندان و شهرهای صنعتی قدیمی هستند؛ با سوپرمارکتها، فاحشهخانهها، قمارخانهها و حتی اتاقهای شکنجه برای کارکنانی که دردسرساز میشوند. بخشی از سود این صنعت صرف خرید حمایت از سیاستمداران و مقامات میشود.
در فیلیپین، یک تبعه چینی به نام آلیس گو شهردار شهری کوچک و فرسوده شد و یک مجتمع کلاهبرداری با حدود ۳۰ ساختمان در آنجا ساخت. بین سالهای ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۴ بیش از ۴۰۰ میلیون دلار از حسابهای بانکی او عبور کرد. در کامبوج، لائوس و میانمار، جرایم سایبری به ستون فقرات اقتصاد تبدیل شدهاند. کشورهایی که به مراکز کلاهبرداری تبدیل شدهاند، احتمالاً حتی از کشورهای درگیر مواد مخدر هم دشوارتر مدیریت خواهند شد.
فرار از دست قانون در دنیای آنلاین
در دنیای آنلاین، کلاهبرداران به همان اندازه گریزان هستند. سندیکاهای جنایتکار چینی که این عملیاتها را مدیریت میکنند، مانند مافیاهای سلسلهمراتبی نیستند؛ بلکه نوعی اقتصاد زیرزمینی پروژهای را تشکیل دادهاند. یک گروه ممکن است در برقراری ارتباط با قربانیان تخصص داشته باشد، گروهی دیگر در آموزش آنها برای سرمایهگذاری در ارزهای دیجیتال و گروهی دیگر در پولشویی. بهرهبرداری دیجیتال از ضعفهای انسانی به شدت قابل گسترش است.
نوآوری در کلاهبرداری
آخرین دلیلی که کلاهبرداری از مواد مخدر بدتر است، نوآورانه بودن آن است. جنایتکاران از بدافزارهای پیشرفته برای استخراج دادههای حساس از دستگاههای قربانیان استفاده میکنند. بازارهای آنلاین ابزارها و خدمات مختلفی را معامله میکنند، از جمله دامنههای وب، نرمافزارهای هوش مصنوعی و حتی ابزارهای شکنجه. ارزهای دیجیتال به کلاهبرداران این امکان را میدهد که پول را سریع و ناشناس به دنیای واقعی منتقل کنند. بدون توجه به مزایا یا معایب آن، روند کاهش نظارت بر ارزهای دیجیتال در آمریکا فرصتهای جدیدی به آنها خواهد داد.
هوش مصنوعی، موتور محرک کلاهبرداریها
هوش مصنوعی این نوآوری را شتاب خواهد داد. حتی امروزه، تنها ۱۵ ثانیه از صدای یک فرد کافی است تا یک نسخه جعلی از صدای او تولید شود که جنایتکاران از آن برای جعل هویت استفاده میکنند. یک کارمند در دفتر هنگکنگ شرکت مهندسی بریتانیایی آروپ با یک تماس ویدیویی که شامل چهرههای جعلی همکارانش، از جمله مدیر مالی بود، فریب خورد و ۲۵ میلیون دلار پرداخت کرد. با ترکیب فناوریهای تغییر صدا و چهره، خدمات ترجمه و سیل دادههای دزدیدهشده که در بازارهای زیرزمینی به فروش میرسند، کلاهبرداران قادر خواهند بود قربانیان بیشتری را در مکانهای بیشتری هدف قرار دهند. جنایتکاران همچنین میتوانند از تجزیه و تحلیل دادهها برای جستوجو در مجموعههای بزرگ اطلاعاتی برای یافتن افراد ثروتمند، تنها یا دچار مشکلات روحی که اهداف مناسبی هستند، استفاده کنند.
مقابله با کلاهبرداری سختتر از مواد مخدر
مقابله با کلاهبرداری آنلاین حتی سختتر از مقابله با تجارت مواد مخدر خواهد بود—و برخلاف مواد مخدر، گزینهای برای قانونیسازی، تنظیم مقررات یا درمان وجود ندارد. آموزش میتواند مؤثر باشد. در سنگاپور هشدارهایی در حملونقل عمومی و هنگام انجام تراکنشهای آنلاین نمایش داده میشود. اما نیروی پلیس نیز باید تغییر کند.
شبکهسازی برای مبارزه با کلاهبرداری
برای مبارزه با کلاهبرداران، مقامات باید شبکههای خود را ایجاد کنند. امروزه بسیاری از نیروهای پلیسی که منابع زیادی را برای مبارزه با مواد مخدر اختصاص میدهند، کلاهبرداری را یک مزاحمت کوچک و قربانیان را سادهلوح میدانند. در عوض، آنها باید با بانکها، صرافیهای ارز دیجیتال، ارائهدهندگان خدمات اینترنت، شرکتهای مخابراتی، پلتفرمهای رسانههای اجتماعی و شرکتهای تجارت الکترونیک همکاری کنند. سنگاپور یک مرکز فرماندهی ایجاد کرده است که در آن پلیس، بانکها و شرکتهای تجارت الکترونیک میتوانند در لحظه پول را ردیابی و مسدود کنند، هنگامی که کلاهبرداران وجوه دزدی را بین حسابها جابهجا میکنند.
نجات قربانیان از چاقوی قصاب
کشورها همچنین باید به فراتر از مرزهای خود نگاه کنند. وقتی جنایتکاران پول و افراد را از طریق حوزههای قضایی مختلف جابهجا میکنند، ماشینآلات اجرای قانون جهانی نمیتواند به سرعت واکنش نشان دهد. بسیاری از رؤسای کلاهبرداری از سرزمین اصلی چین هستند و حزب کمونیست چین هر سال صدها هزار کلاهبردار مظنون را دستگیر میکند. هیچ کشوری به اندازه چین از مقیاس و پیچیدگی این گروههای جنایتکار آگاه نیست. در زمانی که آمریکا و چین در تقابل هستند، کلاهبرداری یکی از حوزههایی است که میتوانند و باید برای خیر عمومی با هم همکاری کنند.
اقتصاد کلانپیشنهاد ویژهلینک کوتاه :