xtrim
DBA

از ۴ میلیون تا ۷۴ میلیون؛ نگاهی به بحران ارزی و گرانی سکه

از سال ۱۳۹۷ که وحید مظلومین، معروف به سلطان سکه اعدام شد تا به امروز که در روزهای پایانی سال قرار داریم، قیمت سکه تمام بهار آزادی از چهار میلیون و دویست هزار تومان به هفتاد و چهار میلیون تومان رسیده است. نرخ سکه، به عنوان یکی از شاخص‌های تورم، همچنان روندی صعودی داشته و در روزهای اخیر این روند شتاب بیشتری گرفته است.

ads

سارا پوردلجو -جهان صنعت نیوز: بازار سوداگری و دلالی، در شرایطی که ثباتی در نرخ ارز و تورم وجود ندارد، همواره داغ است. در حالی که قیمت دلار به ۸۹ هزار تومان رسیده و سکه تمام بهار آزادی نزدیک به ۷۴ میلیون تومان معامله می‌شود، مرور نام افرادی که روزگاری در افزایش قیمت سکه و دلار نقش داشتند، خالی از لطف نیست.

سلاطین سکه؛ وحید مظلومین و محمد سالم

وقتی صحبت از سلطان سکه و دلالی می‌شود، اولین نامی که به ذهن می‌رسد، وحید مظلومین است. او که بیش از سه دهه در بازار طلا، ارز و سکه فعالیت داشت، در سال ۱۳۹۷ به‌عنوان عامل گرانی سکه و با لقب “سلطان سکه” دستگیر شد. گفته می‌شود که او معادل دو تُن سکه را از طریق دلال‌های زیرمجموعه خود از سطح بازار جمع‌آوری کرده بود. در نهایت، حکم اعدام او به  جرم افساد فی‌الارض از طریق تشکیل شبکه فساد اخلال در نظام اقتصادی و ارزی و پولی کشور با انجام معاملات غیرقانونی و غیرمجاز و قاچاق عمده و کلان ارز و سکه اجرا شد. آن‌گونه که می‌گفتند، گردش حساب دو تن از اقوام و کارمندان نامبرده مبلغ ۸/۲۱۹/۹۶۱/۸۸۱/۴۸۵ و ۳/۲۵۰/۵۵۱/۴۴۷/۲۷۸ ریال بوده و فعالیت‌های غیرمجاز وی با همدستی چند تن از کارمندان شبکه بانکی انجام می‌گرفت. در آن زمان، قیمت هر قطعه سکه طلا ۲ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان بود که تا روز اعدام مظلومین به ۴ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان رسید.

محمد اسماعیل قاسمی، معروف به “محمد سالم”، فرد دیگری بود که به همراه وحید مظلومین و به جرم مشابه، در سال ۱۳۹۷ اعدام شد. قاسمی پیش‌تر در سال ۱۳۹۱ نیز به‌عنوان یکی از عوامل اصلی اخلال در نظام ارزی کشور تحت پیگرد قرار گرفته بود، اما با دخالت و وساطت بانک مرکزی، از اتهامات تبرئه شد. او یکی از نزدیکان وحید مظلومین و چهره محوری شبکه‌ای بود که در خرید و فروش گسترده ارز و سکه فعالیت داشت. طبق گزارش‌ها، این شبکه ۱۷۰ هزار تراکنش مالی را از طریق ۲۱۹ حساب بانکی انجام داده و حجم تراکنش‌های آن بیش از ۱۴ هزار میلیارد تومان برآورد شده است. گزارش‌های رسمی نشان می‌دهد که اعضای این گروه با معاملات عمده و کاغذی و همچنین معاملات فردایی، باعث ایجاد نوسان در بازار ارز و سکه شده بودند. از دیگر اقدامات منتسب به این شبکه، خروج غیرقانونی منابع مالی از کشور عنوان شده است.

سلاطین دیگر که بودند؟

در یک دهه گذشته، نهادهای امنیتی و انتظامی ایران بارها با دلالان و اخلالگران بازار سکه و ارز برخورد کرده‌اند. بر اساس گزارش‌های منتشرشده، در آذرماه ۱۳۹۷، پلیس تهران بیش از ۴۰۰ نفر از دلالان بازار ارز و سکه را در خیابان‌هایی مانند منوچهری، فردوسی و چهارراه استانبول بازداشت کرد. از این تعداد، ۹۳ نفر که دارای حساب‌های بانکی با مبالغ قابل توجه بودند، به زندان منتقل شدند.

در آذرماه ۱۴۰۱ نیز، رئیس پلیس امنیت اقتصادی تهران بزرگ از بازداشت ۸۸ نفر از اعضای اتاق‌های قیمت‌گذاری دلار و طلای فردایی، اصناف غیرمجاز و دلالان ارزی خبر داد. طبق اعلام این مقام انتظامی، از این افراد حدود ۱۱ میلیون واحد انواع ارز به‌صورت فیزیکی کشف و ضبط شد.

همچنین، در دی‌ماه ۱۴۰۱، سردار حسین رحیمی، فرمانده وقت انتظامی تهران بزرگ، از اجرای ۱۰ مرحله طرح مقابله با دلالان ارزی خبر داد. در نتیجه این عملیات، ۱۹۸ نفر که به قیمت‌گذاری کاذب، معاملات صوری و ایجاد نوسان در بازار ارز متهم بودند، دستگیر شدند. به گفته وی، این افراد نقش مهمی در افزایش قیمت ارز از طریق معاملات غیررسمی و اعلام قیمت‌های ساختگی داشتند.

با این حال، هویت دقیق افراد بازداشت‌شده معمولاً به‌صورت عمومی اعلام نمی‌شود و گزارش‌ها عمدتاً به ارائه آمار کلی و روند برخوردها در این حوزه محدود می‌شوند.

آن‌چه که مسلم است، تورم افسار گسیخته طلا و ارز را نمی‌توان به مسائل پیش پا افتاده‌ای مانند سلطان سکه تقلیل داد. نظام اقتصادی کشور دچار معضلات ریشه‌ای متععد است که نیازمند نگاه کلان کارشناسانه و همچنین رفع سومدیریت داخلی و فشارهای بین‌المللی است. بهبود تعاملات جهانی در کنار اصلاح رویه‌های داخلی تنها راه حل برون‌رفت از این آشوب اقتصادی است.

اخبار برگزیدهطلا و ارز
شناسه : 491134
لینک کوتاه :

۴ دیدگاه

  1. یادش بخیر سال ۹۷ یا ۹۸ بود که بانک سکه با سر رسید ۶ و ۸ و ۱۲ ماهه پیش فروش می‌کرد که سکه یکساله آن یک و دویست بود من اونموقع حقوقم دو و پانصد بود و رفتم ۱۰ تا سکه یکساله گرفتم و الان با ۲۰ میلیون حقوق یه ربع سکه بتونم بگیرم. الی برکت الله.

  2. تعاملات جهانی که راهش نیست.راهش رحم کردن مردم به هم هست .راهش تکیه به تواناییهای داخلی و اقتصاد مقاومتی هست .وگرنه اینقدر مذاکره کردن چه سودی داشت ؟بدقولی کردن و روند پیشرفت کشورمون رو کند کردن .چشماتون رو باز کنین و دیگه گول مذاکره رو نخورین .دلار چرا باید اینقدر بره بالا؟چرا مسئولین به حرف رهبر توجه نمی کنن؟

  3. چرا باید تو کشور اسلامی و عدالت خواه… مردم ندونند با پس اندازهای کوچکشون چکار کنند و از ترس تورم طلا بخرن…..الان با پول طلاهای چند خانواده میشه یه قطعه زمین گرفت و ساخت، اسممون مسلمونه؛ ولی همه میترسن که پولشون رو بخورن.. کسی نیست لیدر باشه و مورد اعتماد و مدیریت کنه…

    کلی شرکت کوچیک میشه ساخت؛ تابستون تو شهرهای کوچک کلی میوه هدر میره؛ صنایع میوه خشک کنی ؛ عوض این هله هوله های وارداتی…

    پوست میوه ها رو میشه تبدیل به غذای دام کرد…
    کلی میشه روی زباله های خشک درآمدزایی کرد و صدها نفر رو صاحب شغل کرد…. وقتی اینها رو میگم؛ به من میگن تو که مسئول نیستی … بانکداری کشور عضو اینکه دست مردم رو بگیره قشنگ داره ربا میده… مرابحه و اسم های شرعی دیگه….
    یه جای کار میلنگه.. مسئول هامون باید از بالا ببینن مشکل کجاست؟؟؟ ما مردم هم که همچنان با دوهزارهامون طلا میخریم… از تورم جان سالم به در ببریم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *