افزایش روزافزون حاشیهنشینی چه عواقبی را در پی دارد؟

رکود اقتصادی و تورم بالا، قیمت مسکن در ایران را به شدت افزایش داده و دسترسی اقشار کمدرآمد به مسکن را محدود کرده است. این وضعیت به گسترش حاشیهنشینی و مشکلات اجتماعی و زیستمحیطی دامن میزند.
جهان صنعت نیوز – سارا پوردلجو: در سالهای اخیر، فقر، رکود اقتصادی و افزایش نرخ تورم به سه ضلع اصلی زندگی مردم بدل شدهاند. تورم پیوسته تأثیرات مستقیم و غیرمستقیمی بر تمامی جوانب زندگی مردم، بهویژه در تأمین نیازهای اولیه، داشته است. مسکن نیز از این قاعده مستثنی نبوده، با این تفاوت که بازار مسکن دچار رکود تورمی است. رکود تورمی مسکن در سالهای اخیر بسیاری از مردم را به حاشیهنشینی وادار کرده است، و شاهد افزایش روزافزون این پدیده هستیم که خود مشکلات جدی در زمینههای اجتماعی، اقتصادی و زیستمحیطی به دنبال دارد.
تورم عمومی و رکود اقتصادی؛ دلایل اصلی افزایش قیمت مسکن در ایران
یکی از اصلیترین دلایل رکود تورمی در بازار مسکن ایران، تورم بالای عمومی است. کاهش نیروی کار، افزایش قیمت مصالح ساختمانی، دستمزدها و هزینههای ساختوساز همگی به افزایش قیمت مسکن منجر میگردد. اقدامات عامدانه نظیر زمینهای انحصاری نیز در این افزایش قیمت دخیل هستند. این افزایش قیمتها باعث کاهش توان خرید مردم و در نتیجه کاهش تقاضا در بازار مسکن میشود. بدیهی است که تداوم رکود اقتصادی، افزایش بیکاری و کاهش درآمدها، بیش از پیش به کاهش توان خرید مسکن دامن میزند. علاوه بر این، سیاستهای اقتصادی از جمله افزایش نرخ بهره وامهای مسکن نیز موجب محدودیت دسترسی اقشار کمدرآمد و متوسط به مسکن مناسب میشود.
افزایش حاشیهنشینی و عواقب آن برای جامعه
حاشیهنشینی، که اغلب افراد به دلیل مشکلات اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی مجبور به انتخاب آن میشوند، معضلی است که این روزها گریبان بسیاری از افراد جامعه را گرفته است. این مناطق معمولاً فاقد زیرساختهای مناسب مانند آب، برق، گاز، آموزش و بهداشت هستند و کیفیت زندگی افراد در این مناطق بهشدت پایین است. افزایش قیمتها و کاهش توان خرید مسکن، باعث شده بسیاری از افراد، به دلیل ناتوانی در تأمین مسکن در مناطق مرکزی و باکیفیت، به مناطق حاشیهای شهرها مهاجرت کنند. این مهاجرتها موجب تراکم جمعیت در مناطق حاشیهای و گسترش سکونتگاههای غیررسمی و حاشیهنشینی میشود. طبق آخرین آمار از سوی معاون توسعه روستایی رئیس جمهور،حدود ۲۰ میلیون نفر از جمعیت ایران در مناطق حاشیهای زندگی میکنند و ۳ درصد از این جامعه دچار فقر حاد هستند. از طرفی، مناطق حاشیهای که بهدلیل رکود تورمی مسکن مورد توجه اقشار کمدرآمد قرار میگیرند، به سرعت تبدیل به محلههای فقیر و محروم میشوند. این محلهها معمولاً فاقد خدمات بهداشتی، آموزشی و زیرساختهای لازم برای زندگی هستند، و این شرایط باعث میشود که افراد ساکن در این مناطق با مشکلات اجتماعی، اقتصادی و بهداشتی جدی مواجه شوند. افزایش حاشیهنشینی در این مناطق میتواند مشکلات زیستمحیطی و بهداشتی جدیتری مانند آلودگی هوا، کمبود آب شرب، فاضلابهای غیرمؤثر و خطرات بهداشتی را به همراه داشته باشد که سلامت عمومی را تهدید میکند.
این معضل نیازمند اقدامات فوری و مؤثر از سوی دولت و نهادهای ذیربط است، چرا که فارغ از هر چیزی، حاشیهنشینی و نبود امکانات کافی در این مناطق برای خانوارها، تأثیر مستقیم بر رشد و تربیت کودکان دارد که بخش مهمی از هر جامعه بهشمار میروند. تأمین مسکن، بهبود زیرساختها در مناطق حاشیهای، تسهیل دسترسی به وامهای مسکن و توسعه برنامههای شهری پایدار میتواند به کاهش حاشیهنشینی و بهبود وضعیت مسکن در ایران کمک کند.
اخبار برگزیدهمسکن
لینک کوتاه :