xtrim

شالیزارهای بحران‌زده ؛ بحران برنج در راه است!

بحران جهانی برنج در راه است و ترکیب تغییرات اقلیمی، سیاست‌های ناپایدار، ناکارآمدی پروژه‌های کشاورزی و چالش‌های علمی آینده این محصول حیاتی را با خطر جدی مواجه کرده است.

جهان صنعت نیوز، برنج که غذای اصلی نیمی از جمعیت جهان است، با بحرانی فراگیر روبروست. پروژه‌های شکست‌خورده مانند طرح یک میلیون هکتاری اندونزی و ممنوعیت کاشت برنج تراریخته در فیلیپین، به‌همراه تغییرات اقلیمی، کم‌آبی، و چالش‌های سیاسی و اقتصادی، پایداری تولید این محصول را تهدید می‌کنند. در حالی‌که کشورهایی مانند چین و کره‌جنوبی برنامه‌های استراتژیک برای افزایش امنیت غذایی در پیش گرفته‌اند، نهادهای تحقیقاتی نیز با کاهش بودجه مواجه شده‌اند.

برنج در آستانه بحران جهانی؛ وقتی تغییر اقلیم، سیاست و علم به هم گره می‌خورند

اندونزی با اختصاص زمینی به وسعت کشور جامائیکا در شرق این کشور برای کشت برنج، بار دیگر در مسیر پروژه‌ای بلندپروازانه قرار گرفته است. با این حال، دانشمندان هشدار داده‌اند که شرایط خاک و اقلیم منطقه برای تولید برنج مناسب نیست. تجربه مشابه در دهه ۹۰ در جنگل‌های بورنئو نیز به فاجعه‌ای محیط‌زیستی و اقتصادی ختم شد؛ زه‌کشی زمین‌های باتلاقی باعث تولید اسید سولفوریک و غیرقابل‌کشت شدن خاک شد، در حالی که آتش‌سوزی‌های عمدی و طبیعی منطقه را نابود کرد.

در فیلیپین، پروژه برنج طلایی (Golden Rice) که با هدف افزایش ویتامین A در رژیم غذایی اجرا می‌شد، به دلیل مخالفت‌های حقوقی از سوی گروه‌های محیط‌زیستی مانند گرین‌پیس متوقف شده است. این در حالی‌ست که کمبود ویتامین A یکی از مشکلات عمده سلامت در کشورهای در حال توسعه است.

راه‌حل‌ها و چالش‌های علمی

برای مقابله با بحران، پژوهشگرانی از مؤسسات بین‌المللی مانند IRRI در تلاش هستند تا گونه‌هایی از برنج را تولید کنند که در برابر خشکسالی و غرقاب مقاوم باشند. پروژه‌هایی مانند C4 Rice نیز در حال بررسی راهکارهایی برای افزایش راندمان فتوسنتز هستند. با این حال، کاهش بودجه‌های پژوهشی – به‌ویژه در دوران ریاست‌جمهوری ترامپ در آمریکا – بسیاری از این طرح‌ها را متوقف یا کند کرده است.

پروفسور گای کرک از دانشگاه کرنفیلد بریتانیا معتقد است که باید تولید برنج جهانی تا ۲۰ درصد افزایش یابد، آن هم با مصرف کمتر آب و کاهش انتشار کربن. همزمان کشورهایی مانند کره‌جنوبی با طرح‌هایی همچون «کمربند برنج K-Rice» به دنبال انتقال فناوری به کشورهای آفریقایی برای افزایش تولید هستند. اما بدون حمایت پایدار دولت‌ها، سرمایه‌گذاری در پژوهش، و سیاست‌گذاری‌های بومی‌سازی‌شده، خطر کمبود برنج در سال‌های آینده جدی‌تر خواهد شد.

اخبار برگزیدهکشاورزی
شناسه : 503085
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *