xtrim

دخالت دولت در قیمت‌گذاری، مانع خودکفایی گندم خواهد شد

مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی ایران از ذخایر استراتژیک گندم تا ۶ ماه آینده خبر داد و گفت: از ۱۵ اردیبهشت ماه دوره اوج خرید گندم از کشاورزان آغاز می‌شود.

جهان صنعت نیوز، سید سعید راد روز یکشنبه در همایش روز ملی گندم و نان با بیان اینکه ۸۱۴ هزار کشاورز در حوزه کشت گندم فعالیت دارند ، اظهار داشت: سال گذشته ۱۲ میلیون تن گندم به ارزش ۱۱۲ همت از کشاورزان خریداری شد.

معاون وزیر جهادکشاورزی با یادآوری اینکه پارسال گندم‌های خریداری شده در قالب ۲ میلیون و ۴۰۰ هزارتن محموله از ۱۲۰۰ مرکز خرید تهیه شده است، افزود: خرید گندم سال جدید زراعی در استان‌های سیستان و بلوچستان، خوزستان ، فارس، کرمان و هرمزگان آغاز شده است و از ۱۵ اردیبهشت ماه دوره اوج خرید گندم آغاز می شود.

وی با اشاره به فعالیت ۴۰۰ کارخانه آردسازی و ۸۶ هزار نانوایی در کشور از برگزاری جلسه شورای عالی آرد و نان کشور خبر داد و گفت: این جلسه عصر امروز برگزار و یارانه نان تعیین تکلیف می‌شود.

اصلاح قیمت نان

سخنگوی سازمان تعزیرات حکومتی نیز در این همایش با بیان اینکه اصلاح قیمت نان به منظور جلوگیری از تخلفات الزامی است، گفت: به جای برخوردهای مقطعی با متخلفان، باید بسترهای تخلف را از بین ببریم. 

محمدعلی اسفنانی افزود: قیمت‌گذاری منطقی، حمایت مستقیم از کشاورزان و نانوایان، و نظارت هوشمند بر توزیع گندم و آرد می‌تواند به بهبود کیفیت نان و کاهش تخلفات منجر شود.

وی با اشاره به جایگاه استراتژیک گندم در امنیت غذایی کشور، بر لزوم نظارت دقیق بر زنجیره تأمین این کالای اساسی تأکید کرد و اظهار داشت: ایران با تولید سالانه میلیون‌ها تن گندم، جایگاه سیزدهم جهان را در اختیار دارد، اما باید با مدیریت صحیح این ظرفیت را به حداکثر برسانیم.

وی خاطرنشان کرد: کانادا رتبه هفتم تولید گندم جهان را دارد به طوری که یکی از بزرگترین مزارع گندم جهان در سطح ۴.۵ میلیون هکتار در این کشور واقع است.

اسفنانی گفت: امسال پیش بینی می شود خرید تضمینی گندم بین ۸ تا ۹ میلیون تن باشد و برای تامین کسری ناچاریم حدود ۶ میلیون تن گندم را از محل واردات تامین کنیم.

کیفیت گندم و مکانیسم خرید

مهرزاد جمشیدی رئیس بنیاد علوم و فنون قنادان ایران با بیان اینکه این بنیاد به بررسی چالش‌ ها و راهکارهای حوزه تولید و تامین مواد اولیه به ویژه گندم و محصولات اساسی می پردازد گفت: در دهه‌ های اخیر بسیاری از کالاها و محصولات با بحران‌ های جدی روبرو شده‌ اند که یکی از آنها بحث گندم، آرد و نان است.

وی با بیان اینکه هدف بنیاد علوم  و فنون آغاز تحول از مزرعه تا سفره است، اظهارداشت: امروزه هدف از کشت گندم بحث کیفی این محصول در گلوتن و پروتئین است که برخی استان ها در این مسئله ضعف اساسی دارند.

رئیس بنیاد علوم و فنون قنادان ایران اضافه کرد: اکنون در کشور سه استان عمده تولیدکننده گندم داریم و استان‌ های دیگری که ظرفیت‌ های بالقوه در این زمینه دارند اما مسئله اصلی، کیفیت گندم و مکانیسم خرید آن است. 

وی با بیان اینکه دولت باید نقش نظارتی بر تولید و خرید و عرضه داشته باشد نه نقش دستوری بر قیمت ها پیشنهاد داد: بخش خصوصی با همکاری بخش دولتی می تواند به طور مستقیم گندم را از کشاورزان با حداقل دخالت دولت خریداری کند.

خودکفایی در تولید گندم

جمشیدی سیاست این بنیاد را تبدیل ایران به کشوری خودکفا در تولید گندم دانست و گفت: بلکه ایران بتواند گندم با کیفیت و مناسب برای مصرف انسانی و دامی تولید کند.

رئیس بنیاد علوم و فنون قنادان ایران تصریح کرد: بنیاد علوم برنامه ریزی دارد تا با آزادسازی فرایند خرید با قیمت ۲۵۰ هزار میلیارد تومان و کنترل از سوی ۳۰ دستگاه دولتی انجام می شود و تقریبا همه زنجیره از وضعیت فعی ناراضی هستند، بنابراین در صورت اجرای نظارت های سنگین دولتی بازار به سمت خودتنظیمی حرکت خواهد کرد.

وی یکی از چالش‌ ها را قراردادهای دولتی عنوان کرد و گفت: کشت قراردادی در دولت گذشته اجرایی شد و اکنون حمایت از سرمایه‌گذاران بخش خصوصی را می طلبد تا تحولی در مسیر تولید گندم، آرد و نان ایجاد شود که اگر این امر تحقق یابد شاهد آزادسازی بالغ بر ۲۵۰ هزار میلیارد تومان خواهیم شد که می‌ تواند صنعت کشاورزی و فرآوری را متحول کند.

ایرنا

کشاورزی
شناسه : 505372
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *