صعود قیمت شکر به قله ۶۵ هزار تومان

با افزایش شدید قیمت شکر به بیش از ۶۵ هزار تومان، بازار این کالای اساسی دچار آشفتگی شد.
جهان صنعت نیوز، بازار شکر طی ماههای اخیر با نوسانات گسترده قیمتی مواجه شده است. روند صعودی قیمت این کالای استراتژیک که از سال گذشته آغاز شد، شدت بیشتری یافته و فشار مضاعفی بر مصرفکنندگان و عرضهکنندگان وارد کرده است.
افزایش قیمت شکر در کارخانه و بازار
بررسیها نشان میدهد قیمت کارخانهای شکر از ۳۶ هزار تومان سال گذشته به ۵۷ هزار تومان در سال جاری افزایش یافته و در بازار خردهفروشی، قیمت هر کیلو شکر به محدوده ۵۰ تا ۶۵ هزار تومان رسیده است. این رشد قیمتی به معنای افزایش ۱۷ تا ۳۳ درصدی قیمت در یک سال گذشته است.
تغییر سیاستهای ارزی، عامل اصلی بحران
یکی از مهمترین دلایل برهم خوردن تعادل بازار شکر، تغییر سیاست ارزی از ارز نیمایی به ارز توافقی است. به گفته رضا کنگری رئیس اتحادیه بنکداران مواد غذایی، این تغییر همراه با کمبود عرضه در سامانه بازارگاه، باعث سردرگمی در بازار و فروش غیررسمی شکر شده است.
مسیر آغاز بحران شکر
از اردیبهشت ۱۴۰۳ و با کاهش سطح زیرکشت چغندرقند، قیمت شکر ۵۱ درصد افزایش یافت. با راهاندازی سامانه بازارگاه بدون در نظر گرفتن نقش اتحادیههای صنفی، روند توزیع رسمی با چالش مواجه شد و بازار شکر به سمتی رفت که قیمت آن از منابع مختلف با اختلاف زیاد تامین شد.
وابستگی شدید به واردات
طبق آمار گمرک، در سال ۱۴۰۳ ایران بیش از یک میلیون و ۹۶ هزار تن شکر وارد کرده است. این میزان واردات نشاندهنده وابستگی بالای کشور به واردات برای تامین نیاز داخلی است.
افزایش قیمت شکر هزینههای تولید شیرینی، شکلات و بستنی را بالا برده و منجر به تعطیلی برخی واحدهای تولیدی شده است. علاوه بر این، رشد قیمت حملونقل نیز فشار مضاعفی بر قیمت تمامشده کالاها وارد کرده است.
نظام چندنرخی ارز؛ ریشه فساد و نوسان
کارشناسان معتقدند که نظام چندنرخی ارز به جای کنترل قیمت، زمینهساز رانت و فساد شده است. حذف ارز ترجیحی و جایگزینی ارز توافقی نیز به دلیل ضعف زیرساختهای توزیع و افزایش هزینههای واردات، هنوز نتوانسته ثبات را به بازار بازگرداند.
به گفته تحلیلگران، تنها راه بازگشت آرامش به بازار، تکنرخی شدن ارز و شفافیت در مبادلات است.
کشاورزیلینک کوتاه :