وضعیت احداث نیروگاههای خورشیدی در ادارات بررسی شد

با گذشت چند ماه از دستور رئیسجمهور برای تجهیز ادارات دولتی به نیروگاههای خورشیدی در راستای کاهش ناترازی برق، اکنون توجهها به این سوال جلب شده است که اجرای این طرح به کجا رسیده و چه اقداماتی برای تحقق آن انجام شده است؟ بررسیها نشان میدهد که مراحل مختلفی از شناسایی پیمانکاران، تأمین تجهیزات و اجرای پایلوتها طی شده اما همچنان چالشهایی در مسیر تحقق کامل این تکلیف قانونی وجود دارد.
جهان صنعت نیوز، یکی از برنامههای کلیدی دولت چهاردهم برای مقابله با ناترازی فزاینده در شبکه برق کشور، تمرکز بر توسعه انرژیهای تجدیدپذیر و بهویژه احداث نیروگاههای خورشیدی در بخش اداری بوده است. با توجه به سهولت نصب و بهرهبرداری از مولدهای خورشیدی و عدم وابستگی آنها به سوختهای فسیلی، رئیسجمهور مسعود پزشکیان از نخستین روزهای فعالیت خود بر اجرای سریع این طرح تأکید کرد.
وی در جلسات متعدد از مسئولان خواست در صورت مواجهه با موانع، بهصورت مستقیم به شخص رئیسجمهور مراجعه کنند تا مشکلات بهسرعت رفع شود. در پی این تأکیدات، سیستم بانکی نیز وارد میدان شده و با برگزاری جلساتی به حمایت مالی از طرحهای تجدیدپذیر پرداخت.
تکلیف قانونی تأمین ۲۰ درصد برق ادارات از منابع تجدیدپذیر
با توجه به نزدیک شدن به تابستان و خطر بروز قطعی برق، دولت به ادارات دولتی دستور داد در راستای اجرای قانون برنامه توسعه، حداقل ۲۰ درصد از برق مصرفی خود را از طریق انرژیهای تجدیدپذیر تأمین کنند. رئیسجمهور نیز ضربالاجلی دوماهه برای آغاز اجرای طرح احداث نیروگاههای خورشیدی در ساختمانهای اداری تعیین کرد.
معاون ساتبا: تلاش برای اتصال ادارات به مولدهای خورشیدی تا تابستان
در هشتم اردیبهشتماه، امیر دودابینژاد، معاون سرمایهگذاری و تنظیم مقررات ساتبا، از تلاش برای تجهیز بخش عمدهای از ادارات دولتی به مولدهای خورشیدی تا تابستان سال جاری خبر داد. به گفته وی، با توجه به حمایتهای صورتگرفته از سوی دولت، فراتر از تکلیف قانونی ۲۰ درصد نیز امکانپذیر است.
او خاطرنشان کرد که دستگاههای دولتی موظف به تأمین منابع مالی موردنیاز برای احداث مولدهای خورشیدی هستند و هماهنگیهای لازم از سوی سازمان برنامه و بودجه و مسئولان استانی انجام شده است.
چارچوب اجرایی و فنی طرح تدوین شده است
بهمنظور تسهیل اجرای طرح، ساتبا چارچوب فنی و اجرایی مشخصی تدوین کرده و پیمانکاران واجد صلاحیت از سراسر کشور را شناسایی و به ادارات معرفی کرده است. همچنین تمهیداتی برای تأمین تجهیزات با کیفیت و قیمت منصفانه اتخاذ شده تا چالشهای تأمین تجهیزات به حداقل برسد.
دودابینژاد با اشاره به اهمیت تجهیز داخلی صنعت اینورتر، از توافق با سازندگان داخلی برای تأمین این تجهیز کلیدی خبر داد. او افزود: «صنعت تولید اینورتر ظرفیت بالایی دارد و با وجود رکود سالهای گذشته، اکنون در حال تجهیز و ارتقاء توان تولید داخلی است.»
ویژگیهای منحصر بهفرد مولدهای خورشیدی اداری
به گفته معاون ساتبا، نصب مولدهای خورشیدی در ادارات از آن جهت حائز اهمیت است که در محل مصرف صورت میگیرد و زمان اجرا و بهرهبرداری بسیار کوتاهتری نسبت به نیروگاههای بزرگ دارد. او ابراز امیدواری کرد که با حذف بروکراسی اداری و همکاری همهجانبه، بخش قابلتوجهی از این مولدها تا فصل پیک تابستانی به بهرهبرداری برسند.
آخرین وضعیت اجرای طرح در دستگاههای دولتی
سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری برق ایران (ساتبا) در گزارشی از پیشرفت اجرای طرح در برخی دستگاهها خبر داده است. بهعنوان نمونه، پژوهشگاه نیرو با هدف خودتأمینی برق، از تمام ظرفیت پشتبام ساختمانهای خود برای احداث نیروگاه خورشیدی استفاده کرده است.
محمد دوستمحمدی، مجری طرح ملی ساخت ۶۰۰ مگاوات نیروگاه خورشیدی، از آماده بهرهبرداری بودن نیروگاه ۸۰۰ کیلوواتی دانشگاه تربیت مدرس خبر داد. همچنین نیروگاه ۲۵۰ کیلوواتی سازمان برنامه و بودجه به مدار وارد شده و روزانه یک مگاوات ساعت برق تولید میکند.
از دیگر پروژههای در دست اجرا، میتوان به طرح احداث نیروگاه ۱.۸ مگاواتی در مصلای تهران اشاره کرد. سازمان حفاظت محیط زیست نیز به سیستم خورشیدی مجهز شده است.
میزان مشارکت استانها در اجرای طرح
در استان لرستان، مدیرعامل شرکت توزیع برق اعلام کرده که تنها ۳۰ اداره تاکنون به نصب پنل خورشیدی اقدام کردهاند. این در حالی است که براساس مقررات، تمام ادارات ملزم به تأمین حداقل ۲۰ درصد برق خود از منابع تجدیدپذیر هستند.
مصرف سالانه برق ادارات کشور حدود ۱۳ میلیارد کیلوواتساعت برآورد میشود که برای اجرای کامل قانون، نصب ۱۷۰۰ مگاوات نیروگاه خورشیدی الزامی است.
ایرنا
نفت و پتروشیمیلینک کوتاه :