نقش متغیرهای کلان در جهتدهی بازار

تحلیلگر بازار سرمایه، با اشاره به اثرگذاری بحرانهای اخیر بر بورس گفت: این شوک اقتصادی میتواند فرصتی برای حذف رانتهای دیرینه و افزایش شفافیت شرکتهای بورسی باشد، به شرط آنکه وضعیت سیاسی کشور شفاف شود.
جهان صنعت نیوز، امیر تقیخان تجریشی با تاکید بر جایگاه مهم «پیشبینیپذیری» در تصمیمگیریهای بازار سرمایه اظهار داشت: هر تصمیمی در بازار سرمایه – چه در سمت عرضه و چه تقاضا – بر اساس تصویری است که افراد از آینده بازار در ذهن دارند. بنابراین، پیشبینیپذیری متغیرهای موثر، مهمترین عامل جهتگیری بازار است.
وی افزود: در شرایط فعلی، پاسخ اصلی به عملکرد بازار سرمایه خارج از بازار قرار دارد. تا زمانی که سرنوشت متغیرهای کلان سیاسی و مسیر رخدادهای منطقهای مشخص نشود، نمیتوان از بازار سرمایه انتظار وضعیت مطلوب داشت؛ زیرا پاسخ به این سوالات اساساً بیرونی است.
تقیخان تجریشی اعلام کرد: در گام نخست، برای پیشبینی آینده بازار سرمایه، باید سرنوشت بحران جاری و جنگ فعلی را روشن کنیم و بعد از آن به چالشهای پیش از این بحران مانند ناترازیهای انرژی که همواره فشار زیادی بر شرکتها وارد کردهاند، برگردیم.
این تحلیلگر و فعال بازار سرمایه با تاکید بر نقشآفرینی بازار سرمایه، حتی در شرایطی که راهحل اصلی بیرون بازار است، تصریح کرد: این تصور اشتباه است که در بازار سرمایه هیچ اقدامی از درون ممکن نیست. شوکهای کنونی فرصتی برای اصلاح بیماریهای مزمن نظام اقتصادی کشور فراهم میکند، مشکلاتی که سالها به دلیل حضور ذینفعان قدرتمند و مقاومت ساختاری، راهحلی برای آنها بهدست نیامده است.
وی اضافه کرد: مهمترین اصلاح، حذف رانتهاست. بهویژه، رانت ناشی از شکاف نرخ دلار نیما و بازار آزاد، مشابه تجربه تلخ دلار ۴۲۰۰ تومانی. امروز نیز اختلاف چند ۱۰ هزار تومانی نرخ ارز، سودی هنگفت به جیب گروهی خاص سرازیر میکند، در حالی که زیان آن از سود حاشیهای شرکتهای بزرگ بورسی کسر میشود.
تقیخان تجریشی در ادامه مطرح کرد: اقدام مهم دیگر میتواند افزایش شفافیت و بهبود سیاست تقسیم سود شرکتهای دولتی و خصوصی بزرگ مانند فولاد مبارکه، فملی یا بانک ملت باشد که تا ۷۰ درصد سودشان را میان سهامداران تقسیم کنند. اگر شرکتها پروژههای سودآوری در افق آینده دارند، میتوانند از محل بازار سرمایه افزایش سرمایه دهند و منابع جدید جذب کنند. توزیع سود و منابع به سهامداران، خود عامل دیگری برای ارتقاء پیشبینیپذیری در اقتصاد است.
تقیخان تجریشی در جمعبندی گفت: مساله مهم بهرهوری منابع مالی است که نزد شرکتها و مدیریت حفظ میشود – خصوصاً در سالهای تحریم و کمبود فرصت سرمایهگذاری. باید بررسی کرد این منابع با چه کارایی و بازدهی در شرکتها سرمایهگذاری شدهاند. این موارد، گامهای اجرایی در دسترس هستند که میتوانند به بهبود پیشبینیپذیری و عملکرد بازار سرمایه کمک شایانی کنند.
بازار سرمایه در هفته دوم تیرماه آن هم پس از ۹ روز تعطیلی، سراسر قرمزپوش بود و در مجموع ۲۹۱ هزار و ۳۶۱ واحد عقبگرد داشت تا نماگر بازار به محدوده ۲ میلیون و ۶۸۹ هزار واحدی برسد؛ عددی که حدود ۶ ماه پیش یعنی در اواخر آذرماه پارسال آن را ثبت کرده بود.
ریزش پیاپی نمادها، صف ۳۰ همتی فروش سهام و عمق اندک حمایت حقوقی ها در روزهای نخست، دست به دست هم داد تا بازار روی خوش به سهامداران نشان ندهد هرچند در روز پایانی بازار و به دنبال اعلام تزریق ۶۰ همت منابع مالی از سوی نظام بانکی به بورس اندکی شرایط بهبود یافت.
اگرچه ناظران بخشی از این ریزش را طبیعی و واکنشی به جنگ تحمیلی ۱۲ روزه رژیم صهیونیستی می دانستند اما برخی دیگر بر این باورند که می توان با حمایت حقوقی ها و نظام بانکی از بازار سرمایه، شرایط را بهبود بخشید.
منبع: ایرنا
بورسلینک کوتاه :