آیا برنامه هستهای ایران واقعاً نابود شده است؟

اندیشکده کوئینسی در تحلیلی تند به بررسی چگونگی بهرهبرداری سیاسی ترامپ از اطلاعات مربوط به برنامه هستهای ایران پرداخته و آن را نمونهای از «گزینش مغرضانه اطلاعاتی» برای ساختن یک روایت سیاسی شخصی میداند.
جهان صنعت نیوز – اندیشکده کوئینسی در مقالهای تحلیلی، به بررسی نحوه استفاده سیاسی دونالد ترامپ از اطلاعات مربوط به برنامه هستهای ایران پرداخته و آن را نمونهای بارز از “جهتدهی روایت اطلاعاتی برای اهداف شخصی” دانسته است. ترامپ در دو مقطع متفاوت، روایتهای اطلاعاتی رسمی را رد کرد؛ یکبار برای اثبات وجود تهدید و بار دیگر برای تأکید بر نابودی کامل آن تهدید.
پیش از حمله آمریکا به تأسیسات هستهای ایران، ترامپ ارزیابی رئیس سازمان اطلاعات ملی مبنی بر عدم وجود برنامه فعال ساخت سلاح هستهای از سوی ایران را نادیده گرفت و آن را اشتباه خواند. پس از حمله، در حالی که نهادهای اطلاعاتی مانند آژانس اطلاعات دفاعی تخمین زدند که این عملیات تنها چند ماه تأخیر ایجاد کرده است، ترامپ و کاخ سفید ادعا کردند که برنامه ایران برای سالها نابود شده است. این تضاد نشاندهنده تلاش برای خلق داستانی است که در آن ترامپ با تهدیدی بزرگ روبرو شده و آن را بهطور قاطع از میان برداشته است.
واقعیت میدانی: آسیبپذیری بالا، اما ظرفیت بازسازی نیز بالاست
نویسنده اذعان میکند که تأسیسات ایران، بهویژه سایت فردو، از بمباران آسیب دیدهاند، اما نه لزوماً بهگونهای که غیرقابل بازسازی باشند. همچنین احتمال داده شده که ایران با پیشبینی حملات، بخشهایی از اورانیوم غنیشده را منتقل کرده باشد. دانش و مهارت علمی موجود در ایران، عامل دیگری است که امکان احیای برنامه را بالا میبرد.
در مقاله، شباهتهایی بین تلاش کنونی برای بزرگنمایی تهدید ایران با عملیات اطلاعاتی پیش از حمله آمریکا به عراق در سال ۲۰۰۳ مطرح شده است. نویسنده تأکید میکند که اگر اطلاعات اسرائیل درباره نیت ایران برای ساخت سلاح هستهای، شواهد قوی ندارد، این خود دلیلی بر نبود تصمیم قاطع ایران در این زمینه است.
با حذف نظارت میدانی آژانس بینالمللی انرژی اتمی و سوءظن ایران به همکاری اطلاعاتی این نهاد با اسرائیل، امکان ارزیابی دقیق از وضعیت برنامه هستهای ایران دشوارتر شده است. این فضای مبهم، دولت ترامپ را قادر ساخته تا روایت مورد نظر خود را بدون نیاز به اثبات روشن، پیش ببرد.
سیاسیلینک کوتاه :