جهش پروانههای ساختمانی؛ وقت خرید خانه رسید؟

صدور بیش از ۴۰ هزار پروانه ساختمانی در زمستان ۱۴۰۲ نشانهای از افزایش فعالیتهای عمرانی و احتمال جانگرفتن دوباره بازار مسکن در کشور است.
جهان صنعت نیوز، با انتشار تازهترین گزارش فصلی مرکز آمار ایران، نشانههایی از تحرک نسبی در بازار ساختوساز کشور نمایان شده است؛ نشانههایی که میتواند امیدهایی تازه برای فعالان حوزه مسکن بههمراه داشته باشد.
بر اساس این گزارش، در زمستان سال گذشته، تعداد کل پروانههای ساختمانی صادرشده در مناطق شهری کشور به ۴۰ هزار و ۲۴۴ فقره رسیده که در مقایسه با پاییز، افزایش ۹۳۱۸ فقرهای را نشان میدهد. این رشد در شرایطی اتفاق افتاده که بازار مسکن در ماههای پیش از آن با رکود سنگینی مواجه بود.
سهم بالای بخش خصوصی در صدور پروانههای جدید
نگاهی به جزئیات گزارش نشان میدهد که پروانه احداث ساختمان بخش عمدهای از این افزایش را به خود اختصاص داده است. تعداد پروانه احداث از ۳۰ هزار و ۹۰ فقره در پاییز به ۳۸ هزار و ۷۱۸ فقره در زمستان افزایش یافته است.
در میان متقاضیان، بخش خصوصی بیشترین سهم را داشته و از ۲۷ هزار و ۶۲۵ فقره به ۳۵ هزار و ۵۶۶ فقره رسیده است. همچنین صدور پروانه در بخش تعاونی از ۱۸۱ فقره به ۳۴۴ فقره و در بخش دولتی از ۲۲۸۴ به ۳۰۱۸ فقره افزایش یافته است.
پروانههای افزایش بنا؛ سهم کمتر در ساختوساز
در بخش دیگری از گزارش، به پروانههای افزایش بنا نیز اشاره شده که در زمستان ۱۴۰۲ تنها ۱۳۲۶ فقره بوده است. این رقم شامل ۱۲۹۲ فقره در بخش خصوصی، ۳ فقره در تعاونی و ۳۱ فقره در بخش دولتی است. مقایسه این اعداد با تعداد پروانههای احداث نشان میدهد که تمایل به ساخت واحدهای جدید، بسیار بیشتر از توسعه بناهای موجود بوده است.
بازار در انتظار تثبیت و رونق؟
افزایش صدور پروانههای ساختمانی معمولاً یکی از شاخصهای پیشنگر در بازار مسکن محسوب میشود. بهویژه افزایش سهم بخش خصوصی میتواند نشانهای از بازگشت نسبی اعتماد سرمایهگذاران به حوزه ساختوساز باشد. با این حال، برای آنکه این تحرک به رونق پایدار در بازار مسکن منجر شود، نیازمند سیاستهای حمایتی هدفمند، ثبات اقتصادی و کاهش هزینههای تولید مسکن خواهیم بود.
مسکنلینک کوتاه :