طرح پنتاگون برای حفاظت از میادین نفتی شرق سوریه
جهان صنعت نیوز: وزارت دفاع آمریکا قصد دارد برای حفاظت از میادین نفتی تعدادی تانک و نیروی نظامی به شرق سوریه اعزام کند. ترامپ میگوید آمریکا اجازه نمیدهد تروریستهای داعش دوباره بر این میدانها مسلط شوند. پس از تصمیم غیرمنتظره رئیس جمهوری ایالات متحده درباره خروج نظامیان آمریکایی از شمال و شرق سوریه، ظاهرا سیاست واشنگتن در مورد این منطقه چرخش جدیدی پیش رو دارد.
این در حالی است که دونالد ترامپ که همواره اعلام کرده بود حمله به عراق باید با تصرف منابع نفتی آن پایان می یافت، حالا به بهانه کوتاه کردن دست داعش از میادین نفتی سوریه، به نظر می رسد چشم به منابع نفتی این کشور دوخته است. به باور کارشناسان، این طرح می تواند با عکس العمل کنگره روبرو شود، زیرا قانونگذاران برای حفاظت از میادین نفتی سوریه مجوزی به ارتش آمریکا نداده اند. بسیاری بر این باور هستند که طرح پنتاگون راهی است برای حفظ حضور حداقلی ایالات متحده در منطقه پس از تصمیم پر سر و صدای ترامپ و انتقادهای روزافزون از او مبنی بر خروج از سوریه.
حفظ میادین نفتی
ترامپ سالهاست مخالف حضور نظامی آمریکا در خاورمیانه است هرچند این بار به نظر می رسد، او در مورد حفاظت از میادین نفتی به گونه ای دیگر می اندیشد. او بارها گفته که ایالات متحده باید پس از تهاجم سال ۲۰۰۳، میادین نفتی عراق را تصرف می کرد، ناگفته نماند او به تازگی چندین هزار سرباز دیگر برای کمک به عربستان سعودی، بزرگترین تولیدکننده نفت اوپک اعزام کرده است. بنابراین ادامه حضور نیروهای آمریکایی در سوریه به بهانه جنگ با تروریست ها و در کنار آن محافظت از میادین نفتی (و پایین نگه داشتن قیمت نفت) می تواند راهی برای دور زدن آرزوی ترامپ و دست کشیدن او از جنگ سوریه باشد.
از طرفی به نظر می رسد ترامپ برای مشروعیت بخشی به ادامه حضور نظامی آمریکا در سوریه نزد افکار عمومی این کشور – آن هم در آستانه رقابتهای انتخاباتی – موضوع تامین امنیت نفت را پیش کشیده است. زیرا از طرفی یکی از وعدههای انتخاباتی او در انتخابات ۲۰۱۶ بازگشت نظامیان آمریکا به موطن خود بود از طرف دیگر از منظر مردم آمریکا تامین نشدن امنیت نفت به معنای افزایش قیمت بنزین در این کشور است. بنابراین ترامپ به این بهانه می تواند عمل نکردن به وعده انتخاباتی خود را در آستانه انتخابات پیش رو توجیه کند که این گزینه چندان محتمل به نظر نمی رسد. البته گفتنی است اعلام همکاری مجدد نیروهای آمریکایی با کردهای شمال سوریه، تنها چند روز پس از توافق ترکیه و روسیه بر سر ایجاد یک منطقه حائل در شمال سوریه صورت میگیرد. بر پایه توافق اردوغان و پوتین، نیروهای روسی با همکاری دولت مرکزی سوریه، در عمق ۳۰ کیلومتری مرزهای سوریه با ترکیه مستقر خواهند شد. بر اساس این طرح، نیروهای کرد شمال سوریه باید به طور کامل از این منطقه حائل خارج شوند.
اعزام مجدد نیروی نظامی
اشپیگل آنلاین بامداد دیروز به نقل از چند رسانه آمریکایی گزارش داد که پنتاگون طرحی برای اعزام مجدد نیروهای نظامی به شرق سوریه در دستور کار دارد. هدف از این طرح حفاظت از میدانهای نفتی در شرق سوریه عنوان میشود. نشریه نیوزویک به نقل یک مقام ارشد پنتاگون میگوید نیروهای آمریکایی که قرار است به شرق سوریه اعزام شوند شامل دستکم ۳۰ تانک «آبرامز» و صدها نظامی خواهند بود. ظاهرا کاخ سفید هنوز طرح پنتاگون را تائید نکرده است. با این همه شبکه سیانان میگوید اعزام نظامیان آمریکایی به شرق سوریه قرار است تقریبا خیلی زود انجام شود. شمال و شرق سوریه در کنترل نیروهای دموکراتیک سوریه قرار دارد که در مبارزه با گروههای تروریستی به خصوص گروه “دولت اسلامی” (داعش) از مهمترین متحدان واشنگتن بودهاند.
بنابر گزارشها پس از اعلام خروج نیروهای آمریکایی از شمال سوریه تعداد کمی از نظامیان آمریکا برای کمک به کردهای سوری در حفاظت از میدانهای نفتی در منطقه ماندهاند که با طرح پنتاگون قرار است، تقویت شوند. مارک اسپر، وزیر دفاع آمریکا دوشنبه گذشته در جریان سفر به افغانستان در جمع خبرنگاران گفته بود رایزنی در مورد باقی ماندن گروه کوچکی از نظامیان آمریکا برای کمک به حفاظت از میدانهای نفتی شرق سوریه ادامه دارد، اما پیشنهادهای پنتاگون برای این کار هنوز به دونالد ترامپ ارائه نشده است. مقام ارشد پنتاگون پنجشنبه گذشته به نیوزویک گفته هدف تقویت نیروهای آمریکایی در شرق سوریه جلوگیری از تسلط تروریستهای داعش و دیگر بازیگران بیثباتکننده بر میدانهای نفتی است. پنتاگون احتمالا تانک و صدها نیرو را شرق سوریه مستقر خواهد کرد. این نخستین بار خواهد بود که آمریکا در سوریه تانک مستقر میکند و این تانکها از تجهیزات موجود آمریکا در منطقه خاورمیانه به سوریه فرستاد خواهد شد.
فاکس نیوز به نقل از یک مقام دفاعی آمریکا نوشته است، این نیروها و تجهیزات به منطقه در نزدیکی دیرالزور فرستاده خواهند شد . همان محلی که سال گذشته جنگنده ها و نیروهای آمریکایی مواضع روس و نیروهای وفادار به بشار اسد را بمباران کردند. تعدادی از رسانههای آمریکا برآورد کردهاند که برای آمادهسازی زیرساختهای لازم، از جمله سوخترسانی و حفاظت از این تانکها احتمالا وجود هزار سرباز ضرورت خواهد داشت. پیش از این روزنامه واشنگتنپست به نقل از مقامهای آمریکایی نوشته بود بسیاری از میادین نفتی سوریه در مناطق کردنشین واقع شده و ماموریت نیروهای امریکایی در شمال شرق سوریه این خواهد بود که نگذارند این میادین به دست روسیه یا نیروهای بشار اسد بیفتد. تولید نفت سوریه پس از آغاز جنگ این کشور به شدت افت کرد و از حدود ۳۰۰ هزار بشکه در روز در سال ۲۰۱۱ به حدود ۱۶ هزار بشکه در سال ۲۰۱۸ سقوط کرد.
بازگشت نظامیان آمریکا به سوریه؟
پس از تصمیم اخیر ترامپ برای خروج کامل نظامیان آمریکایی از سوریه، حدود هزار نظامی آمریکایی از این کشور خارج شدند. بر این پایه اگر طرح پنتاگون برای فرستادن تانک به شرق سوریه عملی شود تصمیم ترامپ در عمل منتفی خواهد شد.
تقریبا همزمان با اعلام خروج نظامیان آمریکایی از سوریه، ارتش ترکیه پیشروی به سمت مناطق تحت کنترل کردهای سوری را آغاز کرد. به تازگی ولادیمیر پوتین و رجب طیب اردوغان توافق کردند که بخشی از منطقه مرزی شمال سوریه را به طور مشترک کنترل کنند. مقام ارشد پنتاگون گفته که تقویت نظامیان آمریکایی در شرق سوریه در هماهنگی با نیروهای دموکراتیک سوریه انجام میشود. فرستنده فاکس نیوز میگوید هدف از این کار دور نگه داشتن تروریستهای داعش، رژیم بشار اسد، ایران و شبه نظامیان متحد آن از میدانهای نفتی است. لیندسی گراهام، سناتور جمهوریخواه، که از منتقدان سرسخت تصمیم ترامپ در مورد عقبنشینی از سوریه محسوب میشود، از طرح پنتاگون برای تقویت نظامیان آمریکا در شرق سوریه حمایت کرده و میگوید این طرح خواستههای اصلی واشنگتن در سوریه را برآورده میکند. لیندسی گراهام همچنین گفته است، مقامهای نظامی آمریکایی در حال آماده کردن طرحی برای جلوگیری از بازگشت داعش در منطقه هستند. او اضافه کرد: رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح ایالات متحده در حال تدوین طرحی است که فکر می کنم نتیجه بخش خواهد بود و به ما آنچه را که برای جلوگیری از بازگشت مجدد داعش یا تسلط ایران احتیاج است٬ خواهد داد. لیندسی گراهام تصریح کرده است: بر این باورم که طرح در حال تدوین توسط ستاد مشترک همه اهداف اصلی ما در سوریه را برآورده خواهد کرد.
حرکت کردهای سوریه به سمت میدانهای نفتی؟
دونالد ترامپ چهارشنبه گذشته گفته بود که تعداد اندکی از نیروهای آمریکایی برای حفاظت از میدانهای نفتی شرق سوریه در منطقه باقی خواهند ماند. ترامپ پنجشنبه گذشته در یک پیام توئیتری از گفتوگوی تلفنی خود با ژنرال مظلوم عبدی، فرمانده نیروهای دموکراتیک سوریه خبر داد و گفت شاید زمان آن فرارسیده باشد که کردهای سوری حرکت به سمت مناطق نفتی را آغاز کنند.
دونالد ترامپ در توئیتی نوشت: من واقعاً از صحبت با ژنرال مظلوم عبدی لذت بردم. او از کارهایی که ما انجام دادهایم ، قدردانی کرد، و من از آنچه کردها انجام دادهاند٬ قدردانی میکنم. شاید زمان آن رسیده است که کردها حرکت به سمت منطقه نفتی را شروع کنند. مظلوم عبدی فرمانده نیروهای دمکراتیک سوریه است که اکثریت آن را کُردها تشکیل میدهند. این نیروها در عملیات نیروهای آمریکایی علیه گروه حکومت اسلامی، داعش در سوریه مشارکت داشتند و توانستند تروریست ها را از مناطق تحت کنترل خود بیرون برانند. بخش بزرگی از میدانهای نفتی سوریه در مناطق کردنشین در شمال و شرق قرار دارند. اغلب این میدانها پس از آغاز جنگ داخلی در سوریه برای مدتی در کنترل گروههای تروریستی قرار داشتند و با عقب راندن آنها به دست نیروهای کرد سوری و متحدانشان افتادند.
اخبار برگزیدهسیاسیلینک کوتاه :