مسکو به همکاری با ایران در فردو ادامه میدهد
جهان صنعت نیوز: بوریس دولگوف از کارشناسان انستیتو شرق شناسی روسیه روز دوشنبه خاطرنشان کرد: روسیه امیدوار است که در تغییر کاربری سایت فردو به مرکز تحقیقات هستهای و فیزیک و طرح تولید ایزوتوپهای پایدار مشارکت داشته باشد.
به گفته کارشناس روس، تصمیم اخیر آمریکا درباره سایت فردو، مشارکت روسیه در این طرح و کسب درآمد از آن را مشکل میکند و این مساله ممکن است از عوامل نارضایتی مسکو از اقدام آمریکا علیه فردو باشد.
وی افزود: تحریم سایت فردو میتواند پیامدهای منفی برای ادامه اجرای برجام داشته باشد و به همین دلیل باید واشنگتن در این عرصه با احتیاط رفتار کند چرا که ایران در چهار گام هستهای خود عزم برای دفاع از حقوق خود را به اثبات رسانده است.
«مایک پمپئو» وزیر امور خارجه آمریکا به تازگی اعلام کرد که واشنگتن معافیتهای مربوط به همکاری هستهای ایران با کشورهای دیگر در سایت هستهای فردو را لغو میکند.
وی با اشاره به اعلام ازسرگیری فعالیت غنیسازی در سایت هستهای فردو از سوی حسن روحانی رئیس جمهوری ایران، گفت: از همین رو، ایالات متحده معافیت تحریمی در ارتباط با تاسیسات هستهای فردو را لغو میکند و این تصمیم از ۱۵ دسامبر ۲۰۱۹ (۲۴ آذرماه) اجرا میشود.
گامهای هستهای ایران پاسخ به بیعملی غرب است
کارشناس ارشد مرکز مطالعات عربی و اسلامی انستیتوی شرق شناسی روسیه گفت: چهار گام هستهای ایران در پاسخ به بیعملی و وعدههای توخالی غرب در مورد برنامه هستهای ایران اتخاذ شده است.
دولگوف تصریح کرد: کشورهای غربی به ایران وعده داده بودند که با اجرای برجام منافع اقتصادی این کشور تامین شود اما این وعده بطور کامل اجرا نشد.
وی ازجمله به کاهش صادرات نفت ایران اشاره کرد که بر اثر عملی نشدن وعدههای کشورهای اروپایی و عدم واکنش قاطع آنها در برابر تحریمهای ضدایرانی آمریکا بود.
کارشناس روس گفت: نکته مهم در گامهای هستهای ایران برگشت پذیر بودن این گامهاست و هر زمان که طرفهای اروپایی به آنچه که به ایران در چارچوب برجام وعده داده عمل کند، ایران نیز به اقدامات و تعهدات داوطلبانه سابق خود بازمی گردد.
وی یادآوری کرد که مقامهای روس هر چند از گامهای ایران استقبال نکردهاند اما علت این اقدامات را درک میکنند و در همین حال از تهران و طرفهای اروپایی میخواهند به تعهدات برعهده گرفته بازگردند.
دولگوف در مورد دورنمای اجرای برجام گفت که با توجه به وضعیت کنونی بسیار دشوار است که چشمانداز اجرای برجام را پیشبینی کرد و فقط زمان نشان میدهد که این توافق بینالمللی چه سرنوشتی خواهد داشت.
وی افزود: خروج آمریکا از برجام ضربه بزرگی به اعتبار آن زد و طرفهای اروپایی شرکت کننده نیز نتوانستند آنطور که شایسته است پیامدهای این اقدام واشنگتن را جبران کنند و با توجه به پیروی اتحادیه اروپا از سیاستهای آمریکا بعید به نظر میرسد که ادامه این سیاستها نتیجه مثبتی برای برجام به همراه داشته باشد و ایران نیز با توجه به اقدامات طرف مقابل به گامهای هستهای ادامه خواهد داد.
شورای عالی امنیت ملی ایران روز چهارشنبه ۱۸ اردیبهشت در پی کوتاهی طرفهای برجام در حمایت از حقوق تصریحشده کشورمان ذیل برجام و مقابله با تحریمهای یکجانبه آمریکا علیه ایران در بیانیهای اعلام کرد جمهوری اسلامی ایران در راستای صیانت از امنیت و منافع ملی و حقوق تصریحشده خود مندرج در بندهای ۲۶ و ۳۶ برجام، برخی اقدامات خود در ارتباط با برجام را متوقف خواهد کرد.
از آن زمان تاکنون ایران در چهار مرحله به کاهش تعهدات هستهای خود اقدام کرده و به طرفهای اروپایی برجام هشدار داده است که دیگر حاضر به اجرای یکجانبه برجام نخواهد بود.
اقتصاد کلان
لینک کوتاه :