چند توصیه برای حفظ سلامتی در شرایط آلودگی هوا
جهان صنعت نیوز: در شرایط هوای آلوده، ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون یکی از مهمترین آلایندهها و معضل اصلی آلودگی در فصل سرماست.
تعطیلی مدارس، اعمال محدودیتهای ترافیکی و تردد، دعوت از سالمندان، مادران باردار و کودکان به ماندن در خانه و کاهش فعالیت در فضای باز و … از جمله تصمیمات و توصیههایی است که در شرایط هوای آلوده از سوی مسوولان مربوطه مطرح میشود که هر چند شاید تاثیری کم و مقطعی بر کاهش آلودگی هوا داشته باشد، اما تلاش میشود تا خطر بروز عوارض ناشی از این پدیده را کاهش داد.
فهرستی از اقداماتی که لازم است شهروندان در شرایط آلودگی هوا مد نظر داشته باشند، به شرح زیر است:
– مبتلایان به بیماریهای قلبی و ریوی، کودکان و سالمندان، زنان باردار و همچنین کسانی که بیماریهای زمینهای دارند از فعالیتهای طولانی و سنگین خارج از منزل خودداری کنند. سایر افراد نیز فعالیتهای طولانی و سنگین خارج از منزل را تا حد امکان کاهش دهند.
– شهروندان فعالیتهای ورزشی را تا حد امکان کاهش دهند و یا در فضای بسته ورزش کنند.
– در شرایط ناسالم بودن شاخص کیفی هوا، والدین در روزهای آلوده کودکانشان را به بوستانها نبرند.
– استفاده از ماسکهای استاندارد مورد تایید وزارت بهداشت در شرایط آلودگی هوا موثر خواهد بود. افرادی که مجبورند در خارج از منزل فعالیت کنند از ماسکهای مخصوص P۲ یا N۹۵ استفاده کنند.
– باید توجه کرد که صرف وجود ماسک ورود آلایندهها را کاهش نمیدهد، بلکه باید درست از ماسک استفاده کنیم و ماسک به خوبی بر روی صورت کیپ شود و از کنارههای آن هوا وارد نشود.
– از بردن وسایل نقلیه به بیرون تا حد امکان خودداری کرده و فعالیتهایی که منجر به آلودگی هوا میشود، کاهش یابند.
همچنین یکی از سادهترین روشها برای اینکه سیستم دفاعی را تقویت و اثرات زیانبار آلودگی هوا را کمتر کنیم، توجه به توصیههای تغذیهای است. برخی از این توصیهها عبارتند از:
– استفاده از مقدار زیادی مایعات که در این میان آب بهترین آنهاست.
– مصرف شیر کمچرب نیز مفید است؛ چراکه شیر مانع جایگزین شدن سرب در بدن میشود.
– مصرف شیر در کودکان و سالمندان یک تا دو لیوان بیشتر توصیه میشود، به این دلیل که مصرف شیر در فصل سرما برای سرماخوردگی نیز مفید است.
– در روزهای هوای آلوده فست فود، سوسیس و کالباس، غذاهای سرخ کردنی و غذاهای مضر کمتر مصرف کنیم.
– ویتامین ث و مواد غذایی حاوی آن بهترین آنتی اکسیدان برای مقابله با آسیب ناشی از مولکولهای رادیکال آزاد در اثر تماس با آلایندههای هوا است. مرکبات، فلفل دلمه، گوجه فرنگی، انواع توت، بروکلی و کیوی از جمله منابع غنی از این ویتامین هستند.
– اسیدهای چرب امگا ۳ یک سپر دفاعی عالی در برابر آلایندهها هستند. منابع خوراکی غنی از این اسیدهای مفید شامل مغزهای روغنی مثل گردو، دانهها مثل تخم کتان، ماهیهای چرب و روغن ماهی هستند.
– منابع خوراکی غنی از منیزیم سیستم ایمنی بدن را تقویت می کنند و همچنین در تسکین مجاری تنفسی نقش مفید دارند. بهترین منابع حاوی منیزیم شامل مغز خشکبار، اسفناج، تخم کدو، ماست و حبوبات هستند.
– مکملهایی که مجموعههایی از املاح و ریزمغذیها از جمله ویتامین ث، ویتامین د، ویتامین ای، ویتامین ب ۱۲، بتاکاروتن، اسیدهای چرب امگا ۳ و منیزیم هستند نیز برای این منظور مفیدند؛ چون در شرایطی که بدن با فشار اکسیدیته مواجه میشود نیاز آن به ریزمغذیها افزایش پیدا میکند.
در مجموع در روزهای آلوده لازم است که به اندازه کافی در طول روز آب بنوشید، میوههای آبدار بخورید و سوپ سبزیجات را نیز در فهرست غذایی روزانه خود بگنجانید.
اخبار برگزیده
لینک کوتاه :