xtrim

معافیت مالیاتی هنرمندان چقدر جدی است؟

جهان صنعت نیوز:  در هفته‌های گذشته «پیش‌نویس لایحه اصلاح برخی قوانین و مقررات مالیاتی» منتشر شده که بر اساس این پیش نویس و با  تصویب احتمالی آن لغو معافیت مالیاتی کلیه فعالیت‌های فرهنگی-هنری در حوزه‌هایی مانند انتشارات کمک درسی،  سینما و موسیقی، حراجهای غیر شفاف، آثار تجسمی با گردشهای مالی بالا که پیش از این در قانون وجود داشت اعمال خواهد شد و از این پس صنعت فرهنگ و هنر نیز به صف مالیات دهندگان خواهد پیوست.

در حالی که در روزهای اخیر صحبت از حذف معافیت مالیاتی هنر و فرهنگ در لایحه اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم مطرح شده، اما رئیس سازمان برنامه و بودجه از مخالفت دولت با این طرح خبر داده است.  معاون حقوقی، امور مجلس و استان‌های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در همین خصوص گفت:‌ آقای نوبخت به وزیر ارشاد گفته است که مخالف حذف ۵۰درصدی معافیت مالیاتی اهل فرهنگ در لایحه بودجه سال ۹۹ است و معافیت مالیاتی اهل فرهنگ در لایحه بودجه ۱۰۰درصدی خواهد بود.

از طرف دیگر وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در همین خصوص در نامه‌ای به معاون رئیس جمهور و وزیر اقتصاد تاکید کرده، براساس بند (ل) ماده (۱۳۹) قانون مالیات‌های مستقیم، کلیه فعالیت‌های انتشاراتی، مطبوعاتی، قرآنی، فرهنگی و هنری دارای مجوز از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی معاف از مالیات (مشمول مالیات با نرخ صفر درصد) هستند. به نیکی واقفید فعالیت‌های فرهنگی و هنری اصولا درآمدزایی چندانی نداشته و انتفاعی محسوب نمی‌شود و برهمین اساس در ادوار مختلف به مجوزهای صادر شده به چشم اقتصادی نگاه نشده و همواره سعی در حمایت از آنها بوده است.

opal

اظهار نظر درباره معافیت مالیاتی و سکوت در خصوص کاهش سنگین تخصیص فرهنگی!

هرچند هنوز مشخص نشده چرا رئیس سازمان برنامه و بودجه باید درباره مخالفت دولت با طرح لغو معافیت فعالیتهای فرهنگی و هنری اعلام نظر کند، اما وزارت اقتصاد به عنوان متولی اصلی مالیات ستانی همچنان در این خصوص موضع روشنی نداشته است.

نکته حائز اهمیت آن است که طبق گفته علی‌اصغر کاراندیش، معاون حقوقی وزارت ارشاد، بودجه تخصیصی این وزارتخانه از ۸۲درصد سال گذشته به ۷۰درصد در ۱۳۹۸ رسیده است. با این اوصاف بهتر است رئیس سازمان برنامه و بودجه به جای اظهارنظر در حوزه معافیت مالیاتی، درباره تزریق بودجه فرهنگی کشور سخن بگوید. جالب‌تر اینکه بودجه فرهنگی کشور در سال ۱۳۹۹ قرار است با ۱۰درصد کاهش نسبت به سال ۱۳۹۸ روبه‌رو شود.

اصل ماجرا چیست؟کدام فعالیتها معافیت مالیاتی دارند؟

گفتنی است،  در حال حاضر در ماده ۱۳۹ قانون مالیاتهای مستقیم به طور کلی تولیتها و آستانها، کمک به هلال احمر، خمس و زکات، در کنار فعالیتهای فرهنگی و هنری، همچنین صندوقهای بازنشستگی ، حوزه‌های علمیه، نهادهای انقلاب اسلامی، موقوفات عام، موسسات خیریه و کمک  به احزاب از معافیت مالیاتی برخوردار هستند. این درحالی است که در پیش نویس جدید اصلاحیه قانون مالیاتهای مستقیم، تنها معافیت مالیاتی آستانها و تولیتها، هلال احمر، خمس و زکات و فعالیتهای فرهنگی و هنری حذف شده است.

لزوم تفکیک فعالیتهای هنری سودده صنعت محور و حمایت محور  با اعمال مالیات ستانی هوشمند

با توجه به اختلاف نظرهای ایجاد شده در یک پیشنهاد اولیه که احتمالا به ذهن هر کارشناسی می‌رسد بهتر است دولت به جای حذف کامل یک بند، به سراغ تفکیک فعالیت‌های فرهنگی و هنری برود. نکته جالب توجه اینکه در پیش نویس اصلاحیه مالیاتی، برای بسیاری از بندها تبصره لحاظ شده اما در این مورد خاص به طور کلی پیشنهاد حذف معافیت بدون قید و ضابطه مطرح شده است.

بدون‌شک حراجی‌های هنری، کتب کمک‌درسی و کنکوری یا صنعت سینما – به‌خصوص در حوزه دستمزد بازیگران- جولانگاه حجم وسیعی از سرمایه‌ها و درآمدهاست؛ اما حوزه‌هایی چون نشر یا تئاتر مقوله‌هایی سودآور در حوزه فرهنگ و هنر به حساب نمی‌آیند و به شدت وابسته به حمایت‌های دولتی و بخش خصوصی هستند. پس باید مرزبندی مشخصی میان نوع درآمدزایی و سودآوری مقولات فرهنگی تعیین شود. تسنیم

اخبار برگزیدهاقتصاد کلان
شناسه : 66209
لینک کوتاه :

1 دیدگاه

  1. سلام.
    نزدیک انتخاباته و دولت احتیاج به افرادی مثل سلبریتی‌ها داره تا با یه مقدار تزریق پول و… راضی‌شون کنه تا مردم‌رو تهییج به رأی دادن به کاندیداهای مورد نظر دولت کنن. مثال حمایت سلبریتی‌ها از نمایندگان لیست امید در مجلس و روحانی در سال ۹۶٫
    خدا به فریاد ما مردم برسه که آدم‌هایی ازین دست برای اداره امورات ما تصمیم میگیرن.