xtrim

تغییر قواعد بازی

مهدی مطهرنیا *به عبارت دیگر کشته شدن یک آمریکایی را در واقع نوعی خط قرمز برای ایجاد یک حرکت جنگی و نظامی می‌داند و به این ترتیب زمینه‌ساز ایجاد حرکت نظامی و نقطه عطفی برای تحرکات نظامی در این منطقه می‌شود. شاهد این مدعا حرکت آمریکا در ارتباط با کشته شدن یکی از نیروهای آمریکایی آن هم یک پیمانکار، توسط نیروهایی بود که در منطقه صورت گرفت و ضربه انتقام آمریکا در ارتباط با کشته شدن این نیروی آمریکایی که در واقع جزو رده سوم لایه‌های سه‌گانه پنتاگون محسوب می‌شد، برخورد نظامی بود که در عراق منجر به ترور سردار سلیمانی با ۱۱ تن از همراهان او شد.

اکنون با کشته شدن چندین نیروی آمریکایی که با رده‌های گوناگون در این هواپیما حضور داشتند باید منتظر واکنش آمریکا در برابر این واقعه بود. بی‌تردید طالبان باید منتظر حرکات ایالات متحده در منطقه علیه این گروه و در افغانستان باشد. همچنین آمریکا تلاش خواهد کرد از این مساله به عنوان فرصت در جهت گسترش حضور نظامی خود در منطقه بهره ببرد و در آستانه انتخابات ۲۰۲۰ آمریکا، زمینه‌های ایجاد درگیری‌های گسترده‌تر را در منطقه شکل دهد.

انجام چنین اقدامی از سوی آمریکایی‌ها به هر تقدیر یک زمان مناسب را می‌طلبد و این زمان مناسبی که آمریکایی‌ها به دنبال آن هستند بر اساس حضور آمریکا در منطقه از اوایل سال کنونی هجری شمسی و با حضور ناوگان آمریکا در خلیج‌فارس و افزایش سطح حضور نظامیان آمریکایی همراه بوده، می‌تواند زمینه‌ساز گسترش درگیری در منطقه و ایجاد یک فصل جدید در برخوردهای منطقه‌ای ایالات متحده و طالبان و دیگر نیروهایی باشد که آمریکا در این مسیر آنها را نیز درگیر این ماجرا خواهد کرد.

آمریکا بر اساس ادبیات سیاسی حاکم بر رفتار سیاسی آمریکایی‌ها و کنش‌های آنها هیچ گاه در مذاکره را نمی‌بندد اما از این به بعد قواعد مذاکره با طالبان توسط آمریکایی‌ها تغییر خواهد کرد. اگر طالبان و مرکزیت طالبان عهده‌دار این حمله نظامی به هواپیمای آمریکایی شود، بی‌تردید در وضعیت کنونی روند صلح با طالبان منتفی می‌شود و برخورد نظامی جای آن را خواهد گرفت. این برخورد نظامی آمریکا دیگر برخورد زمینی نخواهد بود و برخورد آمریکا نه‌تنها طالبان بلکه گستره وسیع‌تر در منطقه را از این جهت مدنظر قرار خواهد داد.

از طرفی از آنجایی که طالبان دارای قدرت نظامی زدن هواپیمای آمریکایی از منظر تجهیزات نظامی نیست، در نتیجه آمریکا به بررسی این موضوع روی خواهد آورد و انگشت اتهام را به سمت کسان دیگری در منطقه از جمله حامیان منطقه‌ای طالبان خواهد گرداند. به این ترتیب شاهد گسترش موضوع از طالبان به دیگر حامیان طالبان در منطقه و در مسیر سیاست‌های نظامی آمریکا و دکترین اعمال قدرت نظامی ایالات متحده در منطقه خواهیم بود. این چالش جدی برای آمریکا پس از حذف فیزیکی سردار قاسم سلیمانی محسوب خواهد شد.

* کارشناس مسائل بین‌الملل

اخبار برگزیدهیادداشت
شناسه : 85796
لینک کوتاه :